...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Tarcze nowe tłoczki też nowe .Pedał twardy ale po naciśnięciu i trzymaniu nogi na pedale powolutku ale ucieka.
Mam wrażenie jakby pompa hamulcowa przepuszczała w środku pomimo wymiany tłoczków.
Jeszcze jedno jak silnik nie pracuje pedał hamulca nie ucieka tylko wtedy jak silnik chodzi.
Sprawdzę jeszcze węże hamulcowe dochodzące do kół.
Mam wrażenie jakby pompa hamulcowa przepuszczała w środku pomimo wymiany tłoczków.
Jeszcze jedno jak silnik nie pracuje pedał hamulca nie ucieka tylko wtedy jak silnik chodzi.
Sprawdzę jeszcze węże hamulcowe dochodzące do kół.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Jak założyłeś nowe tarcze i klocki to przez pewien czas pedał ma prawo być miękki i uciekać - nie panikuj, tylko przejedź z 500km.

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Tydzień temu przejechałem cały Maramuresz ponad 2 tyś km i nic się nie zmieniło więc to chyba co innego.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Witam,
Koledzy, marnie świecą mi lampy w patrolku i chce wymienić, tylko nie wiem czy takie coś http://moto.allegro.pl/item1182857539_r ... ratis.html za te 40pln będzie lepsze niż moje stare lampy które mam na aucie z 90roku? Montował to ktoś może?
Koledzy, marnie świecą mi lampy w patrolku i chce wymienić, tylko nie wiem czy takie coś http://moto.allegro.pl/item1182857539_r ... ratis.html za te 40pln będzie lepsze niż moje stare lampy które mam na aucie z 90roku? Montował to ktoś może?
GR Y60 -> Y60Long -> 4Runner 3.0v6 - >Y60 Long 

w Inter Carsie maja w podobnej cenie
są też cleary za cos koło 60-70 pln 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
w ic są te clary? właśnie patrzyłem w katalog ic na stronie i nic nie było... do patrola tylko żarówki są ;/

- Wowos
-
- Kontaktowanie:
w hiszpanie takie widziałem ale w y60lbl78 pisze:są też cleary za cos koło 60-70 pln

y60 autobus, czerwony.
- decc
- Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"
Ja mam te: http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/123/553.html i robią całkiem nieźle. A teraz nawet staniały widzę.RudolfWT pisze:Witam,
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"
dzięki, a jak jest z montażem, bo przy moich lampach z tego co wiem to jest taki jakby krzyż kopnięty, jego można przekręcić do nowych, czy jak to zrobić ? 

- decc
- Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"
Nie wiem o czym dokładnie mówisz, ale pewnie masz na myśli to co widać na tym zdjęciu "za" lampą:RudolfWT pisze:dzięki, a jak jest z montażem, bo przy moich lampach z tego co wiem to jest taki jakby krzyż kopnięty, jego można przekręcić do nowych, czy jak to zrobić ?

To jest element mocowania lampy, przykręcony do budy auta. Do niego z kolei przymocowany jest za pomocą śrubek regulacyjnych i sprężyn drugi element, który pozwala na regulowanie ustawienia lampy. Sama lampa przymocowana jest do tego drugiego, ruchomego elementu za pomocą obejmy i wszystko co musisz zrobić to odkręcić tę obejmę. Wtedy reflektor wysunie się sam, odsuwasz gumową osłonę żarówki, odpinasz kostkę żarówki i następnie samą żarówkę. Jeżeli w pudełku z nową lampą masz załączoną gumową osłonę żarówki (a powinna być), to usuń starą z kabla i załóż tą nową. Te stare oryginalne wydają się być lepiej wykonane i solidniejsze, ale nowe będą lepiej przylegać do krzywizny lampy. Zresztą to i tak marne zabezpieczenie przed wodą. Lepiej od razu wywiercić otwory w dolnej części odbłyśnika lamp, dzięki czemu jeśli do lampy naleje się woda, sama z niej wypłynie.
Przy okazji - jeżeli te blachy trzymające lampy są skorodowane, to jeżeli będziesz w stanie to zrobić, warto je zdemontować, wyczyścić i pomalować farbą antykorozyjną. U mnie to wyglądało jak na zdjęciu powyżej i ja zdecydowałem się na czyszczenie i malowanie. Aczkolwiek nie jest to konieczne.
/edit - literówki/
Czy przy montazu tej lampy mamy nadal regulacje polozenia swiateł?
Patrol GR Y60, Dobinson +2", KL1 33x12.5 R15
MKE99 pisze:Czy przy montazu tej lampy mamy nadal regulacje polozenia swiateł?
tak .. regulacja powinna robić

też wymienialem u siebie całe lampy na nowe i regulacja działa

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
- decc
Regulacja jest niezależna od lampy. Lampa to tylko metalowy klosz tworzący odbłyśnik i szkło ("headlamp" na rysunku poniżej) . Wymienia się tylko samą lampę, natomiast regulacja jest realizowana przez ruchomą płaszczyznę do której mocuje się lampę. Dzięki temu po wymianie lampy nie trzeba nic regulować ponownie. Na rysunku poniżej masz elementy które trzeba zdemontować przy wymianie lampy:MKE99 pisze:Czy przy montazu tej lampy mamy nadal regulacje polozenia swiateł?

Lampę trzyma element który na rysunku opisany jest jako "ring" czyli pierścień. Jest on przymocowany trzema małymi śrubkami i musisz zwrócić uwagę, żeby nie pomylić się i nie wykręcić któreś z dwóch śrubek regulacyjnych, które są większe. To co wymieniasz to element na rysunku oznaczony jako "headlamp" oraz "retainer" i "boot". Te elementy są w komplecie, w pudełku.
Śrubki regulacyjne są dwie jak wspomniałem i na rysunku poniżej zaznaczone są na czerwono:

Uffff... mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne

myślałem ze moja wypowiedź bedzie wystarczająca
..
ale mnie przebiłeś

ale mnie przebiłeś

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
- decc
Nudzi mi się dziś w robocieramzes pisze:myślałem ze moja wypowiedź bedzie wystarczająca..
ale mnie przebiłeś![]()

Teraz to nawet więcej niż jasne
Profesjonalnie przygotowane. Teraz to nawet osoba która nie miała nigdy śrubokręta w ręku powinna sobie poradzić.

Profesjonalnie przygotowane. Teraz to nawet osoba która nie miała nigdy śrubokręta w ręku powinna sobie poradzić.

W takim razie w sklepiku zakładowym popełnili bład w opisie: http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/123/553.html
Napisali, że :"Reflektor nie posiada możliwości podłączenia oryginalnej elektrycznej regulacji położenia lampy."
Napisali, że :"Reflektor nie posiada możliwości podłączenia oryginalnej elektrycznej regulacji położenia lampy."

decc dzięki za tak wyczerpujące info:) lampki zamówione niestety nie ma w magazynie i trzeba czekać... 

RudolfWT pisze:decc dzięki za tak wyczerpujące info:) lampki zamówione niestety nie ma w magazynie i trzeba czekać...
w Inter Cars powinny być prawie od ręki ...
ja kupowałem po 39,00 za sztuke czy jakoś tak

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
- decc
A moment - z regulacją ELEKTRYCZNĄ to nie wiem jak jest. Mój opis dotyczy regulacji mechanicznej. Z drugiej strony trochę dziwne to co napisali, bo lampa sama w sobie nie posiada żadnych nawet uchwytów, tylko takie wypusty (jeden z nich widać na pierwszym rysunku), które służą do ustalania prawidłowego położenia klosza i zapobiegają jego obracaniu się w osi poziomej. Wydawać by się więc mogło, że w przypadku regulacji elektrycznej sama lampa nie bierze udziału w tym procesie. Może ktoś, kto ma lampy z regulacją elektryczną zerknie i powie jak to tam wygląda, bom ciekaw.MKE99 pisze:W takim razie w sklepiku zakładowym popełnili bład w opisie: http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/123/553.html
Po lampy to się jedzie do Polcar'u, mają to samo tylko sporo taniej.

N2O pisze:Po lampy to się jedzie do Polcar'u, mają to samo tylko sporo taniej.
własnie

sorry nie Inter cars tylko POLCAR ....
Paweł - masz rację

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
U mnie w 160-ce Autopal się nie sprawdził - klosze pękają po wjeździe do wody jak się zapomni zgasić światełka(lub klosz jeszcze gorący).
Z oryginalnymi 23 letnimi lampami nie ma tego problemu i do tego wyraźnie widoczna jest granica światła i cienia, czego nie można powiedzieć o koreańskich zamiennikach za 20zł.

Z oryginalnymi 23 letnimi lampami nie ma tego problemu i do tego wyraźnie widoczna jest granica światła i cienia, czego nie można powiedzieć o koreańskich zamiennikach za 20zł.

bo ty zawsze inaczej niż wszyscy ... Ogień i pod wode 

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
A idzie gdzieś dostać przednie kierunki z pozycyjnymi do 160-tki co są montowane w dolnej blaszanej atrapie ?
Mix K260/K160 z SD33T