bezbronny blazer...obciach
Moderator: Marcin-Kraków
bezbronny blazer...obciach
kolejny problem to brak przedniego napedu...niby slychac jak sie zalacza a go nie ma..ostatnio pod kraweznik nie dalem rady podjechac czym wzbudzilem ogolne kpiny przechodniow...ratunku jest zima i nie da rady jezdzic bez oski...
Mialem podobny problem
Pomogl mi Lamina podajac prosty sposob na sprawdzenie gdzie jest error
Podnosisz na podnosniku cale auto do gory
zalaczacz 4x4 i sprawdzasz czy obracaja sie porzednie kola wraz z walem
jesli wal sie kreci a kola nie to problem tkwi w polosi jesli wal nie pracuje to reduktor
U mnie na szczescie powod byl banalny - wyskoczyla lewa polos z gniazda i wystarczylo ja wepchnac na miejsce.
Powodzenia
M
Pomogl mi Lamina podajac prosty sposob na sprawdzenie gdzie jest error
Podnosisz na podnosniku cale auto do gory
zalaczacz 4x4 i sprawdzasz czy obracaja sie porzednie kola wraz z walem
jesli wal sie kreci a kola nie to problem tkwi w polosi jesli wal nie pracuje to reduktor
U mnie na szczescie powod byl banalny - wyskoczyla lewa polos z gniazda i wystarczylo ja wepchnac na miejsce.
Powodzenia
M
- Marek Glinka
- Marek Glinka
- Marek Glinka
-
Znowu podciśnienia - tam jest jeden centralny układ i jak gdzieś jest przerwa to nic nie działa. Jak pociągniesz dzwignię zmiany napędów na 4x4 to otwierasz zaworek i serwo pneumatyczne przy akumulatorze (2.8i) lub pod nim (4.3) ciągnie cięgło. jak gdzieś nie ma szczelności to serwo nie zadziała bo nie zaciągnie do końca.
-
Mieszek czyli membrana w środku czy ta gum ana zewnątrz ? Elaktrycznie to ty tylko sterujesz zaworkami, które kierują powietrze w odpowiedni obwód. Jeśli siłownik syczy - to znaczy, że przepuszcza lewe powietrze a linkę od siłownika możesz odpiąć i kupić na szrocie cięgło od ssania od jakiegoś diesla i podpiąć do tego cięgła. Jak pociągniesz to mechanicznie zapniesz przód - będziesz wiedział po kontrolce czy sięzałączył więc nie ma obawy. A przewód powietrza do siłownika koniecznie zaślepić.
- Marek Glinka
dorobilem juz ta gumke...ale nie kapuje jak to dziala i gdzie sa te zaworki sterujace.po odpqaleniu silnika podcisnienie sciagnelo ten naprawiony silownik ale nawet przy napedzie 2wd caly czas jest sciagniety!jak to powinno byc?jesli mozecie wyslijcie mi jakis schemat tego podcisnienia prosze
pozdrawiam

aaaa adresu zapomnialem podac..
golony@tlen.pl

-
Widzisz - do tego służy miernik siły podciśnienia. Podłączasz to to do rurki i patrzysz co się dzieje jak przełączasz napędy bo być może siłownik (mieszek) padł ale padło tekże sterowanie
. Podłącz pod koniec rurki gruszkę lekarską gumową (taką do wyciągania dzieciom glutów z nosa) i zobacz czy się kurczy jak przełączasz napędy. Możesz mieć uszkodzone ptrzełaczniki i nie odpuszcza ci 4x4. To posrana instalacja jest i trzeba ją utrzymywać w topowej kondycji bo potem płacz i zgrzytanie zębów.

sciaga ale tak flegmatycznie ze trzeba z 5 min poczekac.to samo w druga strone....ciezko odpuszcza...nie mampojecia gdzie moga byc te zaworki.przesledzilem trase tych rurek ale nis nie znalazlem.jeszcze jedno po zalaczeniu przedniego napedu podczs skrecania jesr straszny opur.samochod prawie staje.przy 2 wd jest oki.czy to normalne???

- Broncosaurus
jest taki zaklad w wawie ktory jak wiem specjalizuje sie w amerykanach (w okolicach okecia) kupowalem u nich kiedys czesci do bronca i mieli ludzka marze 15-20% w porownaniu z tym co w internacie udalo mi sie wynalezc
a no i maja dostawy co tydzien
mozna tam sprobowac
domator ich zna bo tam u nich swoje k5 robi (tzn ma namiar na nich)
a no i maja dostawy co tydzien
mozna tam sprobowac
domator ich zna bo tam u nich swoje k5 robi (tzn ma namiar na nich)
OneTen
Discofery 300tdi
Discofery 300tdi
Zobacz tutaj, na czasie..golony pisze:..jeszcze jedno po zalaczeniu przedniego napedu podczs skrecania jesr straszny opur.samochod prawie staje.przy 2 wd jest oki.czy to normalne???
![]()

http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... 5e2d09e35f
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę