pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Z tego co wiem, to zeby są nacinane tylko z jednej strony. Nie da się go 'przesunąć' względem reszty koła? Silnik zatrzymuje się najczęściej tak samo - w dwóch miejscach i tam jest wieniec najbardziej zużyty.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
Podgrzej i obróć po obwodzie +/- ćwierć obrotu.Będziesz miał koło zamachowe wykręcone to zobaczysz,że masz zjechany tak jak pisze @rort_ -po przekątnej.pziem1 pisze:P II 2.8 td wieniec da sie obrocić na odydwrot/troche mam w jednym miejscu zjechany/ ?

L200 DI-D, Forester
http://www.ryby-raczkowski.pl
I to rozrusznik takie spustoszenie robi ? Bo szczerze mowiąc to miałem juz trzy koła zamachowe z wiencami, roczniki 87,89,96 i na zadnym nie było widac zuzycia
Robi,robi i to za każdym zgrzzzzzzyt bardziejsze 

L200 DI-D, Forester
wrzuć np 4 bieg i przepchnij go kawałek tak zeby koło troszeczke się obruciło i spróbuj odpalić jak nie pomoże to wina rozrusznika a jak odpali to bedziesz wiedział ze koło w innej pozycji jest i odpala bez problemu, wiec wina kołaPająku pisze:Robi,robi i to za każdym zgrzzzzzzyt bardziejsze
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
moze ktoś wie od czego mógł sie ukręcic wałek w turbinie? dodam tylko, że silnik mmi dość dawno temu wode pociągnoł
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
prawdopodobnie był na nim luzpolaff pisze:moze ktoś wie od czego mógł sie ukręcic wałek w turbinie? dodam tylko, że silnik mmi dość dawno temu wode pociągnoł
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Taki ogólne pytanko mam o ew. koszty serwisowe bo kumpel sprzedaje swoje autko i zastanawia sie nad cena dla mnie
Pajero II 1995, 3000 V6, SS, reczna skrzynia,
- błotnik z plastikowa nakladka i maly kawalek blachy z przodu po strzale w bok (kangur przejal uderzenie) + podrdzewiale dolne krawedzie drzwi i purchle to tu to tam- standardowo to 300-500 od elementu w Miśkach też tak ?
- luz na przekładni. Coś większego do roboty bo "skrecic" sie nie da.
- silnik potrafi skokowo zwiekszyc obroty przy wolnej jezdzie na pierwszym biegu. Wydaje mi sie ze tylko przepustnica, silnik krokowy do czyszczenia ale moze cos jeszcze ?
- napedy ok, zawias twardy cos tam zmotane jest.
- kierownica do przeszycia bo wyglada jakby pies ja pooobgryzal. Przebieg niby 230 tysiecy ale to kolejny wlasciciel a autko sprowadzane.
- wyciagarka nie serwisowana od 3 lat na pewno czyli lina do wymiany moze byc bo smarowana to nie byla.
- dzwoni cos pod samochodem podobno katalizator sie skonczyl.
- felgi kiepsko wygladaja no i oponki do wymiany.
- cieknacy szyberdach
- sprzeglo lapie nisko i jest twarde, nie wiem czy te 3.5 cm od podlogi jak w manualu jest. Przy dodawaniu gazu buja na boki - V-ka
czy to poduszka silnika ?
Na ile oceniacie koszty doprowadzenia takiej Pojarki do stanu jezdzacego w miare komfortowo ? Przede wszystkim ile +/-moze kosztowac regeneracja przekladni. Ten rocznik w miare dobrym stanie powinien kosztowac jakies 15 tysi. ? Dzieki

Pajero II 1995, 3000 V6, SS, reczna skrzynia,
- błotnik z plastikowa nakladka i maly kawalek blachy z przodu po strzale w bok (kangur przejal uderzenie) + podrdzewiale dolne krawedzie drzwi i purchle to tu to tam- standardowo to 300-500 od elementu w Miśkach też tak ?
- luz na przekładni. Coś większego do roboty bo "skrecic" sie nie da.
- silnik potrafi skokowo zwiekszyc obroty przy wolnej jezdzie na pierwszym biegu. Wydaje mi sie ze tylko przepustnica, silnik krokowy do czyszczenia ale moze cos jeszcze ?
- napedy ok, zawias twardy cos tam zmotane jest.
- kierownica do przeszycia bo wyglada jakby pies ja pooobgryzal. Przebieg niby 230 tysiecy ale to kolejny wlasciciel a autko sprowadzane.
- wyciagarka nie serwisowana od 3 lat na pewno czyli lina do wymiany moze byc bo smarowana to nie byla.
- dzwoni cos pod samochodem podobno katalizator sie skonczyl.
- felgi kiepsko wygladaja no i oponki do wymiany.
- cieknacy szyberdach
- sprzeglo lapie nisko i jest twarde, nie wiem czy te 3.5 cm od podlogi jak w manualu jest. Przy dodawaniu gazu buja na boki - V-ka

Na ile oceniacie koszty doprowadzenia takiej Pojarki do stanu jezdzacego w miare komfortowo ? Przede wszystkim ile +/-moze kosztowac regeneracja przekladni. Ten rocznik w miare dobrym stanie powinien kosztowac jakies 15 tysi. ? Dzieki
450 - 550pln ale nie jest powiedziane, że skasują Ci na niej luz i stuki w 100%zonzi pisze: (...)Przede wszystkim ile +/-moze kosztowac regeneracja przekladni. (...)
PIV 3,2DiD
Błotniki chodzą po 150 nawet i to z plastikiem. O jaka blache chodzi? Tą listwe pod antrapa i swiatłami?zonzi pisze:- błotnik z plastikowa nakladka i maly kawalek blachy z przodu po strzale w bok (kangur przejal uderzenie) + podrdzewiale dolne krawedzie drzwi i purchle to tu to tam- standardowo to 300-500 od elementu w Miśkach też tak ?
pewnie już było, ale podpowiecie czy da radę zdjąć normalnie michę bez ruszania silnika?
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
da. ruszyć musisz za to przedni most.polaff pisze:pewnie już było, ale podpowiecie czy da radę zdjąć normalnie michę bez ruszania silnika?
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
to pewnie i tak na wyjęciu motoru się zakończy...DamnIt! pisze:da. ruszyć musisz za to przedni most.polaff pisze:pewnie już było, ale podpowiecie czy da radę zdjąć normalnie michę bez ruszania silnika?

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
wyjęcie motoru, to bajka... wymieniając sprzęgło wolałem wyciągnąć motor, niż tańczyć ze skrzynią w kanale...
tak z tym, że wolał bym mieć problem ze skrzynią, a niestety zaje...m silnik i muszę jakieś kroki przedsięwziąć...Ajwen pisze:wyjęcie motoru, to bajka... wymieniając sprzęgło wolałem wyciągnąć motor, niż tańczyć ze skrzynią w kanale...

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
a wiesz już co się zesrało ? zbadaj dokładnie pacjenta i postaw diagnozę, potem policz... kupując używkę, też nie wiesz na 100% czy jest ok. swego czasu kupiłem silnik i miał być ok.. po odpaleniu myślałem,że wybuchnie.. masakra była... ale cena była 500zł i z osprzętem, wieć nie marudziłempolaff pisze:tak z tym, że wolał bym mieć problem ze skrzynią, a niestety zaje...m silnik i muszę jakieś kroki przedsięwziąć...Ajwen pisze:wyjęcie motoru, to bajka... wymieniając sprzęgło wolałem wyciągnąć motor, niż tańczyć ze skrzynią w kanale...a po cenach widzę, że chyba naprawiać nie będę tylko jakieś używane coś zanabędę

jakieś 2 miesiące temu zaciągnął wody (dopiero potem przerobiłem dolot..), od tamtej pory było mułowaty. wszelkie kombinacje nic nie dawały a było ich sporo, moc nie wróciła... raz na jakiś czas przy porannym odpalaniu leciutko i krótko se poklepywal, ale po tym jak @majcher podpowiedizął, że to pewnie luz na zaworach to odłożyłem to na potem...Ajwen pisze:a wiesz już co się zesrało ? zbadaj dokładnie pacjenta i postaw diagnozę, potem policz... kupując używkę, też nie wiesz na 100% czy jest ok. swego czasu kupiłem silnik i miał być ok.. po odpaleniu myślałem,że wybuchnie.. masakra była... ale cena była 500zł i z osprzętem, więc nie marudziłempolaff pisze:tak z tym, że wolał bym mieć problem ze skrzynią, a niestety zaje...m silnik i muszę jakieś kroki przedsięwziąć...Ajwen pisze:wyjęcie motoru, to bajka... wymieniając sprzęgło wolałem wyciągnąć motor, niż tańczyć ze skrzynią w kanale...a po cenach widzę, że chyba naprawiać nie będę tylko jakieś używane coś zanabędę
w ubiegłym tygodniu rozleciała mi się turbawka, a że było daleko do domu i jakoś nie po drodze na holowanie postanowilem odłączyć sprężarkę od dolotu i dojechać kawałe z pełną świadomością, że kontrolka oleju mi działa a olej leje sie LEKKO z rozpadniętej turbawki...
Dopiero jak zaczęło pukać (podkreślam, że lekko) zgasiłem silnik by przekonac sie, że kontrolka przestała działać. Oczywiście oleju brakło... po zamontowaniu turbiny od razu zauważylem że silnik pracuje jak w starym polonezie a po rozgrzaniu i przejeachaniu około 200metrów pojawiło się klepanie...
Teraz pytanie co klepie bo prawdopodobnie góra bo klepanie jest ciche i raz się pojawia raz przestaje co wskazuje, że to nie panewki...
Pewności nie mam tak samo jak nie mam pewności co na dole słychać, ale biorąc pod uwagę doświadczenia (chyba nie tylko moje) jak się zrobi górę to trza zbierać kasę na dół... więc uważam, że nie za bardzo jest co się łudzić tym bardziej że do kościoła miśkiem to ja nie jeżdżę
tyle w telegraficznym skrócie..
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
to klepanie to może być zawór, sprawdź czy w klawiaturze masz olej, jak się da odpalić to zobacz, po odkręceniu korka wlewu oleju czy się on rozbryzguje się . Mam podobny przypadek, zaciągnąłem wodę do silnika, turbina padła i spaliłem cały olej z silnika, silnik pali ale nie ma mocy i nie ma ciśnienia smarowania, nic nie puka, rozebrałem i pompę oleju i nie daje ona ciśnienia, jutro się okaże czy wymiana pompy oleju coś dała. Dodał , że zalałem silnik nowym olejem i założyłem nowy filtr, po odpaleniu okazało się ,że nie ma smarowania nigdzie, ani na turbinie, ani na klawiaturze i filtr oleju był pusty.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
też tak się domyślam tym bardziej, że raz klepie a raz nie.Adas pisze:to klepanie to może być zawór, sprawdź czy w klawiaturze masz olej, jak się da odpalić to zobacz, po odkręceniu korka wlewu oleju czy się on rozbryzguje się . Mam podobny przypadek, zaciągnąłem wodę do silnika, turbina padła i spaliłem cały olej z silnika, silnik pali ale nie ma mocy i nie ma ciśnienia smarowania, nic nie puka, rozebrałem i pompę oleju i nie daje ona ciśnienia, jutro się okaże czy wymiana pompy oleju coś dała. Dodał , że zalałem silnik nowym olejem i założyłem nowy filtr, po odpaleniu okazało się ,że nie ma smarowania nigdzie, ani na turbinie, ani na klawiaturze i filtr oleju był pusty.
nie wiem gdzie w miśku jest zawor redukcji ciśnienia oleju może on u Ciebie jest uwalony - zaklejony zawieszony czy coś.
ja zacznę chyba od dorobienia jakiejś "redukcji" do podłączenia manometru zamiast czujnika który przestał działać, potem zwale pokrywę zaworów o obejże klawiaturę.
To może zapytam tak czy uważa ktoś że jest sens grzebać jeszcze w tym silniku? czy od razu szukać drugiego bo remont za niespełna pięć tysięcy to nieporozumienie raczej - tyle to w scani erce kosztuje remont przecież...
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
a i silnik odpala u mnie z tą wymienioną turbiną lepiej niż przed tą całą akcjąAdas pisze:to klepanie to może być zawór, sprawdź czy w klawiaturze masz olej, jak się da odpalić to zobacz, po odkręceniu korka wlewu oleju czy się on rozbryzguje się . Mam podobny przypadek, zaciągnąłem wodę do silnika, turbina padła i spaliłem cały olej z silnika, silnik pali ale nie ma mocy i nie ma ciśnienia smarowania, nic nie puka, rozebrałem i pompę oleju i nie daje ona ciśnienia, jutro się okaże czy wymiana pompy oleju coś dała. Dodał , że zalałem silnik nowym olejem i założyłem nowy filtr, po odpaleniu okazało się ,że nie ma smarowania nigdzie, ani na turbinie, ani na klawiaturze i filtr oleju był pusty.

zastanawia mnie jeszcze czemu czujnik się przy okazji tego wszystkiego uwalił i to w pozycji zgaszonej kontrolki...
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
zawór jest w obudowie pompy olejowej przy prawym wałku balansowym - pozostał w pozycji zamkniętej - generalnie wyglada na wytarta pompe olejową ponieważ zaciagnelismy wody z piachem do miskipolaff pisze:nie wiem gdzie w miśku jest zawor redukcji ciśnienia oleju może on u Ciebie jest uwalony
wymień na czujnik od wersji z manometrem i wstaw panelik z manometrempolaff pisze:ja zacznę chyba od dorobienia jakiejś "redukcji" do podłączenia manometru zamiast czujnika który przestał działać, potem
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
majcher pisze: wymień na czujnik od wersji z manometrem i wstaw panelik z manometrem
a nie uważasz, że w takiej - awaryjnej sytuacji bardziej rzetelnym był by pomiar manometrem mechanicznym?
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- Plastik1981
- jestem tu nowy...
Witam
Czy kostka oferowana na aukcji;
http://allegro.pl/mitsubishi-pajero-spo ... 94206.html
będzie pasować do PII 2.5TD 92r?
Pozdrawiam
Łukasz
Czy kostka oferowana na aukcji;
http://allegro.pl/mitsubishi-pajero-spo ... 94206.html
będzie pasować do PII 2.5TD 92r?
Pozdrawiam
Łukasz
Pajero II 2,5 SWB 92r
Nie bałdzo.
Wieniec zębaty nr oryginalny MD024812 do jakiego jest silnika?
Może ktoś jest biegły i pomoże?
Może ktoś jest biegły i pomoże?

L200 DI-D, Forester