Napędy
Moderator: Albert_N
- pedzacy
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Napędy
Witam
W terenie jeździłem na załączonych napędach i coś stuknęło
teraz mam tak 4x4 - jakoś idzie ale bardzo głośno szumi
jak wrzucę napędy to przejadę z 1m i taki dźwięk jakby bieg wyrzuciło i stuka czy ktoś wie co to może być mam nadzieję że reduktor cały będzie
W terenie jeździłem na załączonych napędach i coś stuknęło
teraz mam tak 4x4 - jakoś idzie ale bardzo głośno szumi
jak wrzucę napędy to przejadę z 1m i taki dźwięk jakby bieg wyrzuciło i stuka czy ktoś wie co to może być mam nadzieję że reduktor cały będzie
Pajero '91 2,5 TDI
Re: Napędy
4x4 to w niwie jest cały czas.
Załączyć to można blokadę centralnego dyfra
Coś urwałeś a co to musisz sam sprawdzić. Ale zanim zaczniesz grzebać w napędzie najpierw poznaj pojazd na tyle, żeby wiedzieć jak napędzany jest
pzdr
\Seb

Coś urwałeś a co to musisz sam sprawdzić. Ale zanim zaczniesz grzebać w napędzie najpierw poznaj pojazd na tyle, żeby wiedzieć jak napędzany jest

pzdr
\Seb
- pedzacy
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Wiem że 4x4 mam cały czas może źle to opisałem - ledwo idzie 4x4 ciągle coś stuka o siebie taki metaliczny dźwięk - na blokadach 1m co przejedzie to jest wszystko
Pajero '91 2,5 TDI
A z odpiętą blokadą jedzie w miarę normalnie?
Z reduktorem "na wolno" i "na szybko" jak?
Z reduktorem "na wolno" i "na szybko" jak?
- pedzacy
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
właśnie nie biegi zmieniam ale bardzo głośno szumi (dźwięk metaliczny) w czasie jazdy i czasem średnia wajcha sama na środek się przełącza przy wciskaniu sprzęgła i nie ma tyle siły co wcześniej
z reduktorem tylko z metr i dźwięk jakby bieg wyskoczył a jest załączony
z reduktorem tylko z metr i dźwięk jakby bieg wyskoczył a jest załączony
Pajero '91 2,5 TDI
To zdecyduj się -- załączasz reduktor (średnia wajcha) czy blokadę (mała wajcha)...
1. Jak z wyłączoną blokadą nie jedzie a z włączoną jedzie to padł przód albo tył (most albo półoś albo przegub, albo któryś z wałków i/lub ich przegubów)
2. Jak nie jedzie gdy blokada jest włączona (zapięta) a jedzie przy rozpiętej to tyż coś mogło się zblokować w okolicy mostu lub wałka
3. Jeśli natomiast to przełączanie reduktora na "bieg terenowy" (średnia gałka) powoduje zablokowanie się pojazdu to niestety wygląda właśnie na reduktor (skrzynkę redukcyjno-rozdzielczą).
pzdr
\Seb
1. Jak z wyłączoną blokadą nie jedzie a z włączoną jedzie to padł przód albo tył (most albo półoś albo przegub, albo któryś z wałków i/lub ich przegubów)
2. Jak nie jedzie gdy blokada jest włączona (zapięta) a jedzie przy rozpiętej to tyż coś mogło się zblokować w okolicy mostu lub wałka
3. Jeśli natomiast to przełączanie reduktora na "bieg terenowy" (średnia gałka) powoduje zablokowanie się pojazdu to niestety wygląda właśnie na reduktor (skrzynkę redukcyjno-rozdzielczą).
pzdr
\Seb
- pedzacy
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
To teraz dokładnie wyjaśniam - zamotałem się wcześniej
- z wyłączoną jedzie ale ciągle przełącza środkową gałkę na środek przy naciskaniu sprzęgła często wygląda na to że chce bieg wyrzucić a nie wyrzuca
- przy zapiętej wogóle siada tylko metr i nie daje dalej
- w ten sposób jedzie między 20 a 30 km/h ostatnio najlepiej tak jechał
- z wyłączoną jedzie ale ciągle przełącza środkową gałkę na środek przy naciskaniu sprzęgła często wygląda na to że chce bieg wyrzucić a nie wyrzuca
- przy zapiętej wogóle siada tylko metr i nie daje dalej
- w ten sposób jedzie między 20 a 30 km/h ostatnio najlepiej tak jechał
Pajero '91 2,5 TDI
- poborcapodatkowy
Podlewarkuj i sprawdź, czy koła się lekko obracają.
Na luzie i rozpiętej blokadzie oczywiście.
Na luzie i rozpiętej blokadzie oczywiście.
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- pedzacy
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jeśli tak to co wtedy może być i jeśli nie to też bo rano się zabieram za to 

Pajero '91 2,5 TDI
- poborcapodatkowy
Jeszcze nie wiem
Ale sprawdź

Ale sprawdź
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
jak Ci komornik napisał -- może być gdziekolwiek. Albo przód lub tył się blokuje gdy jest napędzany sztywno a jak go toczy to jeszcze idzie, albo zmielone jest coś w samej skrzynce redukcyjno-rozdzielczej (na to drugie mi wygląda, ale sprawdź). Zobacz co jest pod spodem, zacznij od tego co widać i co da się zmacać.
I nie właź pod samochód stojący na lewarku
Podstaw coś konkretnego 
pzdr
\Seb
I nie właź pod samochód stojący na lewarku

pzdr
\Seb
- Marek D.
-
zmieści się, będzie bolało, ale się zmieścisebaska pisze:j...
I nie właź pod samochód stojący na lewarku![]()
Podstaw coś konkretnego
...
\Seb

z opisu wynika, że jesteś pierwszym, któremu udało się reduktor zakatować

albo nie - jest możliwość, że opis do wajchy blokady masz przyklejony odwrotnie

- poborcapodatkowy
co obecnemu dolega? nie da się naprawić?
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- poborcapodatkowy
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Jak mówią: "Poka foty"pedzacy pisze:Od góry dziuraa w środku większość połamana

Przejdziesz do historii tego forum
pedzacy- człowiek, który zakatował reduktor w Nivce
Ale nie przejmuj się. Parę osób zmieliło mosty, a teraz nie moga znaleźć takich o odpowiednich przełożeniach
pedzacy- człowiek, który zakatował reduktor w Nivce

Ale nie przejmuj się. Parę osób zmieliło mosty, a teraz nie moga znaleźć takich o odpowiednich przełożeniach

Russian Panzer Łada Niva....
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Mam wrażenie, że ta dziura powstała w momencie "zabawy" dźwigniami reduktora w czasie jazdyLTK pisze:Przejdziesz do historii tego forum
pedzacy- człowiek, który zakatował reduktor w Nivce![]()

Np: próba włączenia blokady

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
jak jest jakaś grubsza afera to mogę popilotować zakup zbiorowy w Rosji i dostawę do PL.. piszcie na PWLTK pisze: ..Parę osób zmieliło mosty, a teraz nie moga znaleźć takich o odpowiednich przełożeniach
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
- poborcapodatkowy
No co Ty? Blokadę najłatwiej przełączać podczas jazdyKrzysiek-74 pisze:Mam wrażenie, że ta dziura powstała w momencie "zabawy" dźwigniami reduktora w czasie jazdyLTK pisze:Przejdziesz do historii tego forum
Ale nie przejmuj się. Parę osób zmieliło mosty, a teraz nie moga znaleźć takich o odpowiednich przełożeniach![]()
Np: próba włączenia blokady

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- Marek D.
-
curwa - ale kyrkLTK pisze:Przejdziesz do historii tego forum

do tej pory znałem tylko jednego mechanika, któremu udało się popsuć kowadło

zakatowanie ładoskiego reduktora daje Ci drugi wynik i wejdziesz do alei zasłużonych

Marek D. pisze: do tej pory znałem tylko jednego mechanika, któremu udało się popsuć kowadło![]()
zakatowanie ładoskiego reduktora daje Ci drugi wynik i wejdziesz do alei zasłużonych
Ja połamałem kiedyś imadło, przy próbie ruszenia zapieczonego tłoczka w zacisku

Było baaardzo wielkie

Jak wypadam w klasyfikacji generalnej

- Marek D.
-
no cóż .... iloraz delty S i delty t ląduje na trzecim miejscu 
edit - żem się doczytał, że o imadło Ci chodziło - eee, to giniesz w tłumie - jedyne niezajebliwe imadło jakie znam to kowalski śrubstak wyprodukowany pod koniec dynastii Romanowów

edit - żem się doczytał, że o imadło Ci chodziło - eee, to giniesz w tłumie - jedyne niezajebliwe imadło jakie znam to kowalski śrubstak wyprodukowany pod koniec dynastii Romanowów