Terenówką na codzień? Da się!

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
gri74

Re: Terenówką na codzień? Da się!

Post autor: gri74 » ndz lis 07, 2010 9:15 pm

Ok , jasna rzecz , ale odrobina przemyśleń przed zakładaniem róznych topiców jest jednak wskazana ... idzie zima.. znowu będzie wysyp tematów lądujących w koszu po 48h :lol:
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

ub1k

Post autor: ub1k » ndz lis 07, 2010 9:17 pm

Kostuch pisze: Gdzie mnie cyknąłeś?
Zupełnie nie pamiętam, żebym miał takie opony :o
Ej no, z facetami to jestem raczej obrzydliwy :)11

Gdzie? Jak wyskoczyłeś po świeże bułeczki N52 5,756' E201 0,143' :lol:
W Twoim wieku nie wypada już wierzyć w anonimowość w Internecie ;)

Kabal pisze: @AlbertN - w samuraiu nie mieści się fotelik dla dziecka to raz, kręgosłupa rocznego (obecnie dwuletniego) dziecka nie pokarałbym podróżą w samuraiu z nieseryjnym, kowalskiej produkcji zawieszeniem to dwa.
Oczywiście, że fotelik dla dziecka do lat 2 mieści się bez problemu. I zgodnie z przepisami ruchu drogowego można montować na przednim siedzeniu bo nie znajdziesz tam poduszki powietrznej.
Zdecydowanie jeżdźenie z małym dzieckiem Samurajem to nie najlepszy pomysł i dlatego u mnie nie spełnił funkcji jako auto rodzinne. Aczkolwiek Dzieciak uwielbiał Samuraja.

pavelk pisze:... stluczki tez ci nie straszne ...
Sprzedałem Samurai aby nie musieć się o tym przekonać na własnej skórze, bo mam zdecydowanie inne zdanie w tej kwestii.
Kostuch pisze: Napisz do admina, żeby z działu samochody pousuwał tuaregi, tiguany, rav-4 itd.
Jeżeli się oficjalnie traktuje te auta na równi z klasycznymi upalaczami, to co się dziwisz?

signum tempori...
Hmmm.. Tuareg, pneumatyczne regulowane zawieszenie, mechaniczna blokada tylniego mostu, blokada międzyosiowego mechanizmu różnicowego, klasyczny reduktor. Tuaregi startowały w przetagu do Armii Niemieckiej, lecz przegrały z Gelendami. Nie jedną terenówke z forum by taki Tuareg objechał.
Więcej pokory Panowie.
gri74 pisze:bo kiedyś to miejsce się nazywało forum rajdy4x4...

i nie było takiego p...enia jak jest teraz i takich tematów w takim i podobnym stylu
A jednak zaglądasz i komentujesz, nota bene offtopic :)21
Samurai 1.9 PSA lift 2" BFG MUD MT
W463 300GE

W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » pn lis 08, 2010 12:26 am

może by objechał mojego pokraka :)21 ale jak byś sie czuł jak za 200 m wywaliło by cię zkoleiny rozwalił byś cały przód o drzewo i przy szarpaniu cie przez kogoś rozwaliło by ci cały bok

dlatego lepiej posłuchać dobrej rady i kupić syfa za 6 tyś czy to samurai cz galoper czy xj nie jest ci takiego auta szkoda i dopiero wtedy cieszysz sie z posiadania 4x4 a nie martwisz sie czy drzewo cie zatakuje a jak to za duży wydatek to lepiej to od razu sobie odpuścić bo to dopiero początek wydaków

wiekszość z nas aczynała od jednego samochodu i to zła droga była bo co jest do wszyskiego to jest do niczego i to nie tylko w 4wd

ale to jesmoje zdanie i prosz mi nie udowadniać że jest inaczej bo już to przerabiałem i zdania nie zmienie za dużo mnie to kosztowało kasy i stresu :)11

p.s pisałem z telefonu wiec pewnie jest troszkę błędów i tego też mi nie wypominać prosze :)21
NO I JEST RZOPA

ub1k

Post autor: ub1k » pn lis 08, 2010 8:25 am

ale jak byś sie czuł jak za 200 m wywaliło by cię zkoleiny rozwalił byś cały przód o drzewo i przy szarpaniu cie przez kogoś rozwaliło by ci cały bok
Przeczytaj temat postu. Nie każdy jest myśliwym czy mundurowym staży przygranicznej i na dzień nie odbija się od drzew. Pomijam takie drobiazgi jak "SUV" na samonośnej ramie.
W463 300GE

W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pn lis 08, 2010 8:38 am

Aśka&Kuba pisze:może by objechał mojego pokraka :)21 ale jak byś sie czuł jak za 200 m wywaliło by cię zkoleiny rozwalił byś cały przód o drzewo i przy szarpaniu cie przez kogoś rozwaliło by ci cały bok

dlatego lepiej posłuchać dobrej rady i kupić syfa za 6 tyś czy to samurai cz galoper czy xj nie jest ci takiego auta szkoda i dopiero wtedy cieszysz sie z posiadania 4x4 a nie martwisz sie czy drzewo cie zatakuje a jak to za duży wydatek to lepiej to od razu sobie odpuścić bo to dopiero początek wydaków

wiekszość z nas aczynała od jednego samochodu i to zła droga była bo co jest do wszyskiego to jest do niczego i to nie tylko w 4wd

ale to jesmoje zdanie i prosz mi nie udowadniać że jest inaczej bo już to przerabiałem i zdania nie zmienie za dużo mnie to kosztowało kasy i stresu :)11

p.s pisałem z telefonu wiec pewnie jest troszkę błędów i tego też mi nie wypominać prosze :)21
O tym samym pisałem i mam podobne doświadczenia, ale niech się młody narybek uczy na swoich błędach, skoro nie chce na cudzych, a później narzekanie, że tu się niczego sensownego nie można dowiedzieć :)21
Zatem dla nowych użytkowników forum:
Wszystkie samochody z napędem 4x4 (szczególnie te współczesne) zostały zaprojektowane z takim marginesem wytrzymałości, że można bez problemu wyskoczyć na Dresden-Breslau albo na Magam seryjnym autem i po powrocie jechać nim na wyprawę 20 tys km, a przy tym jeździć na codzień takim autem do pracy. W tzw międzyczasie wystarczy tylko auto wymyć i dotankować. W związku z tym, że takie auta się nie psują, to ich koszt utrzymania zawiera się w skromnych rachunkach za paliwo i niewygórowanej polisie OC. :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

yoger

Post autor: yoger » pn lis 08, 2010 1:53 pm

Odnośnie nauki na błędach polecam kawałek Kaczmarskiego - Jan Kochanowski ;]
No to od początku

ub1k

Post autor: ub1k » pn lis 08, 2010 9:41 pm

No pasuje pasuje :) Gintrowski + Kaczmarski + Łapiński, to było niepokonane tio.

Kod: Zaznacz cały

Kto cnotami znudzony, nieufny nadziei,
Swoich kroków niepewny - do dworu (czytaj: forum) się klei.
Tam wśród podobnych sobie może się wyszumieć,
A przy tym w nic nie wierzyć, niczego nie umieć...
W463 300GE

W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku

mml

Post autor: mml » ndz lis 14, 2010 12:21 am

Po czterech stronach czytania prawie nie wiem o co chodziło ale na szczęście temat wątku się wyświetla więc chyba dam radę.
Dla tych co nie lubią dużo czytać od razu napiszę swoją opinię - według mnie da się!!!
Jest oczywiście parę "ale" niemniej jednak da się.

Swoją przygodę z 4x4 zacząłem kilka lat temu z Jimnim. W dużym skrócie wyglądało to dość podobnie jak opisywane historie Samurajów. Szalona miłość od pierwszego wejrzenia. Wzloty i upadki czyli od - "sprzedam, oddam na złom" do "kocham to auto i nie ma i nie będzie lepszego".
W porównaniu do Samurajów było chyba jednak bardziej komfortowo - wiadomo sprężyny i wspomaganie. Mój miał nawet klimę a i plandeka nie puściła ani kropli nawet potraktowana myjką ciśnieniową. Siedzenie miałem mokre tylko raz jak nie zamknąłem dokładnie okna i padało...Nigdy też nie było lawety i zawsze wracał do domu o własnych siłach nawet z wygiętym przednim mostem.
Wydaje mi się, że nawet byłem blisko osiągniecia stanu auta na codzień ale na przeszkodzie stanęło to, że od czasu do czasu musiałem w nim upakować więcej niż dwie osoby i jechać dalej do czego się już średnio nadawał.
Jak każdy szalony związek ta miłość kosztowała mnie też dużo czasu i pieniędzy co od pewnego momentu nie wychodziło na zdrowie ani mnie ani Jimniemu więc z wielkiem bólem zdecydowałem o rozstaniu. Wyszło to chyba na dobre i jemu, i mnie.
On ma teraz nową szczęśliwą rodzinę a ja coż ... od ładnych paru miesięcy jestem w znacznie spokojniejszym związku z GV.
W zasadzie auto do niczego bo do upalania się nie nadaje za bardzo, 200 na autostradzie też nie pojedzie a do miasta to trochę dużo pali. Dla mnie jednak jest to auto do wszystkiego bo ma wszystko co mi potrzeba i wjedzie tam gdzie potrzebuje. W terenie daje radę bo w końcu jest rama, reduktor i nie ma powodu aby przy pewnych modyfikacjach nie osiągnąć jeszcze więcej. Kilkaset kilometrów po czarnym też bez problemu się pojedzie. Komfortu trochę jest bo i radio sterowane z kierownicy, podgrzewane siedzenia i klima. W mieście się człowiek nie boi krawężników, dziur, jechania podejrzanymi skrótami oraz nagłego ataku zimy czylo też ok. Przydaje się również dobra zwrotność i ogólnie niezbyt duże wymiary auta. Przydatne zresztą też bardzo jak się w górach jeździ bo tam wszędzie ciasno. Elektroniki dużo nie ma bo poza silnikiem i ABS nic więcej specjalnie nie jest skomputeryzowane. Silnik to benzyna z łańcuchem więc też kłopotów nie sprawia. 4 osoby wchodzą na pokład bez problemu. Bagażnik mógłby być nieco większy ale dla mnie na codzień wystarczy a gdyby co to są relingi i box. Wymyte i wywoskowane nawet ładnie wygląda więc na jakieś oficjalne okazje też pasuje.
Auto do turystyki 4x4 oraz rajdów w klasie turystycznej jak najbardziej odpowiednie. Nie wiem czy w dobie uczestniczenia w rajdach turystycznych wypasionych Patroli V8 da się coś wygrać ale frajda z jazdy jest na pewno.
Może nie ma sensu wystartować nim w extreme ale tak jak pisałem na początku jakieś ale musi być ...
Był Jimny 1.3 Cabrio. Jest Suzuki GV I 2.0. Pozdrawiam. :)
http://www.klubsuzuki.pl/

Dagu

Post autor: Dagu » ndz lis 14, 2010 8:04 am

Amen, konkretnie i na temat.
mml pisze:Wydaje mi się, że nawet byłem blisko osiągniecia stanu auta na codzień ale na przeszkodzie stanęło to, że od czasu do czasu musiałem w nim upakować więcej niż dwie osoby i jechać dalej do czego się już średnio nadawał.
Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :wink: , miałem akurat jimika ddis, i dla mnie akurat było to najlepsze auto na dłuższe trasy jakie dotychczas miałem, bo nigdy z niego zmęczony nie wysiadłem, albo z obolałymi gnatami. Sam się dziwię.
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » ndz lis 14, 2010 8:11 am

a moja zona bardzo sobie chwali mojego Samuraija jako autko na dojazdy do pracy , i mimo znikomego podobieńswa do orginału sami dzielnie wozi ja tu i tam (boogerków tylko szkoda po czarnym) , dopiero jak jej kupiłem 406 coupe v 6 to mi oddała mojego pieszczocha , nawet w ciąży w 8 miesiącu nim jeździła, tylko teraz pytanie czy to kwestia żony czy auta :)21
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

mml

Post autor: mml » ndz lis 14, 2010 10:10 am

Dagu pisze: Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :wink: , miałem akurat jimika ddis, i dla mnie akurat było to najlepsze auto na dłuższe trasy jakie dotychczas miałem, bo nigdy z niego zmęczony nie wysiadłem, albo z obolałymi gnatami. Sam się dziwię.
Ja oczywiście też trochę pojeździłem Jimnim na dłuższych trasach i da się ale GV da się lepiej. Problemem był w moim przypadku bardziej hałas bo plandeka nie tłumi wiele z tego co jest na zewnątrz a jak jeszcze wieje to doznania akustyczne są szczególnie ciekawe. Po 5-6 godzinach jazdy robi się to trochę męczące. Sytuacje poprawił nico lepszy system audio z 4 głośnikami (2x13 cm + 2 wysokotonowe w słupkach) jaki zainstalowałem pod koniec naszego związku
Do miasta na dojazdy auto też oczywiście idalne bo zwrotne, pozycja za kierownicą wysoka a lusterka duże.
Jimny i to raczej pełny blaszak jest idealnym samochodem do wszystkiego dla singla lub ewentualnie pary.
W roli jednak bardziej uniwersalnego auta lepiej moim zdaniem wypada GV bo za cenę utraty właściwości terenowych mamy więcej miejsca i komfortu. Zresztą w Jimnim używanym na codzień i tak nie da się w pełni wykorzystać jego możliwości jeśli chemy mieć duże szanse na to, że po jeździe w terenie auto jutro zawiezie nas do pracy.
W tym sensie używanie takiego auta jest pewnie trochę podobne do jazdy wyprawowej gdzie od tego czy przejedziemy jakieś błoto dla zabawy czy nie ważniejsze jest to aby wrócić do domu o własnych siłach. Jest to z pewnością spore ograniczenie (często bardziej mentalne niż rzeczywiście fizyczne) jeśli chodzi o tzw. zabawy w terenie ale jak pisałem jakieś ale musi być...

skorektechno
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skorektechno » czw lis 25, 2010 6:41 pm

Ja mam audiczke kupilem w zeszlym roku pajerke II longa wygodne auto ladne duze pakowne jednak sprzedalem poniewaz potrzebuje takie auto ktorym dojade do pracy 6km i pojade w las czy bezdroza.Pajorka byla za ladna za wysoka i za ciezka na moje potrzeby. :)11 Zastanawiam sie nad wlasnie jakims malym, tanim i dosyc oszczednym w spalaniu autkiem. z jednej strony mysle nad samuraiem albo disco zobaczymy co przyniesie zycie :lol:

yoger

Post autor: yoger » czw lis 25, 2010 6:52 pm

Oj dyskoteka mała wcale nie jest ;]
No to od początku

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » czw lis 25, 2010 10:47 pm

a lekka tym bardziej hehe....... z deszczu pod rynnę
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » pt lis 26, 2010 3:13 pm

da sie ale sprzedałem bo sie nie dało :)21
NO I JEST RZOPA

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt lis 26, 2010 5:10 pm

a ja znowu udowadniam, że nie da się bez
:)21

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » pt lis 26, 2010 10:18 pm

Mroczny pisze:a ja znowu udowadniam, że nie da się bez
:)21
bez wiadomo ze się nie da :)21 ale wygodniej hujdajem do makro a potem pokrakiem do żabnika na dziaboka :)21
NO I JEST RZOPA

bladyrunner

Post autor: bladyrunner » sob lis 27, 2010 9:08 pm

Witam,

Przymierzam się właśnie do zakupu czegoś na ramie i po wstępnej selekcji, pod względem kosztów zakupu i względnie niewielkiego wieku, na placu boju pozostały Jimny i Grand Vitara I.
Mam więc na wstępie kilka pytań (a w niedalekiej przyszłości pewnie kilkadziesiąt kolejnych):

1. Który z ww. modeli jest bardziej wytrzymały i mniej podatny na uszkodzenia?
2. Który będzie miał tańsze i lepiej dostępne części?
3. Czy będzie różnica w cenie części w samochodach ze skrzynią manualną i w automatach?
4. Które silniki są najtańsze w utrzymaniu (GV)?

Pozdrawiam
Łukasz

yoger

Post autor: yoger » sob lis 27, 2010 10:09 pm

Stawiałbym na jimniego, jeżeli nie potrzebujesz auta dla więcej niż 2 osób. Od razu masz sztywny przód i zostaje tylko małe motanie zawiasu + opony i można się bawić ;]
No to od początku

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » sob lis 27, 2010 10:36 pm

yoger pisze:Stawiałbym na jimniego, jeżeli nie potrzebujesz auta dla więcej niż 2 osób. Od razu masz sztywny przód i zostaje tylko małe motanie zawiasu + opony i można się bawić ;]
dokładnie, ja też na jimnego stawiam jak z przewagą zabawy, jak z przewagą rodzinnego użytkowania to oczywiście GV. Jimny na pewno jest świeższy jeśli chodzi o design, ale ogólnie jest segment niżej niż GV i trudno porównywać oba auta.. pod względem kosztów utrzymania to nie ma cudów, 1,3 a nawet 1,5 ddis mniej spali niż 2,0td, tak samo jak 1,3b czy 1,6b bo też chyba były, mniej niż 2,5v6. No ale kwestia co stawiasz na I miejscu ekonomię, komfort, pakowność, dzielność w terenie czy łatwość manewrowania w mieście itd...
Co do Twoich pytań to ja stawiam:
1. porównywalnie przy czym silniki stawiam na GV
2. porównywalnie
3. prócz oleju do skrzyni to ja różnicy w częściach i obsłudze nie zauważam (mam automata i polecam)
4. GV to pewnie 2,0td bo 1,6b to trochę mało jak na takie auto, a 2,5v6 swoje pije a ubezpieczenie też kosztuje.
To dwa zupełnie różne auta. Gdybym miał codziennie dojeżdżać do pracy 50km a w weekend jechać z rodziną na piknik to bym wziął GV ( i tak zrobiłem :lol: ), w każdym innym przypadku jimnego - bo jest lżejszy, sprawniejszy i tańszy w utrzymaniu, no i "świeższy" niż GV przed 2003.

caliberek1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: caliberek1 » sob lis 27, 2010 11:48 pm

Co do awaryjności auta używanego wszystko zależy jak trafisz i trochę też od szczęścia.
To co tak naprawdę mówi się o danym modelu nie można brać dosłownie, znam przypadki kiedy znajomi kupowali auta z opini niezniszczalne, a trafiali na tak "podpicowane" egzemplarze, że cieżko było dojechać do domu a auto dawało chleb warsztatom (prawie świeżutki bo ladowało średnio 1-2 razy w tyg.) :)9

Wracając do tematu, sam przesiadłem się z ostatniego ekonomicznego i bezawaryjnego auta na patrola, wrzuciłem MT-ki, ma lift, pali nie mało i jeżdzę wiekszości ... po czarnym. (teren w weekendy, sporadycznie w tygodniu skracam sobie drogę do pracy) :)21
Na aswalcie nie widzę większej różnicy (poza tym, że auto zwraca uwagę i jakoś tak łatwiej wcisnąć się w korku, pewnie dlatego, że w plaskaczach przy zbliżeniu maja wzrok na wysokosci mojego zderzaka) :)21
Oczywiście nie robi zawrotnych prędkosci te 100km/h jest dla mnie wystarczające, powyżej robi się troszkę głosniej :o

Co do awaryjności i kosztów wiekszość robię sam, czasami zabieram się pierwszy raz ale jak już coś rozbiorę to ze złozeniem nie mam problemów (jest to nawet przyjemniejsze jak rozbiórka) jakieś nowe doświadczenie, zawsze w razie awarii na trasie powinienem sobie poradzić, nie naciągają mnie w warsztatach (przykład regeneracja kuli 1000(netto), mój koszt, zestaw naprawczy 200zł brutto, płynny metal chemoutwardzalny do wżerów w kuli 30zł brutto, czas pracy ok. 3h, zrobię i autko dalej do dyspozycji w przeciwieństwie do pozostawionego w warsztacie..
.. i jeszcze jedno wtedy wiem co mam !!

Plusy:
Pojemny
Bezpieczny
wszędzie wjedzie i wyjedzie

Minusy:
spalanie
częstotliwość przegladów i wymiany części
(ale w końcu gdybyśmy plaskaczami jeździli w terenie pewnie wymienialibyśmy dwa razy częściej i dwa razy więcej części !! )

Wszystko da się pogodzić :D
Patrol GR 61 Long

bladyrunner

Post autor: bladyrunner » ndz lis 28, 2010 2:47 pm

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

caliberek1, na Patrola niestety mnie nie stać, poza tym preferuję jednak mniejsze auta. Inna sprawa, że w teren będę się zapuszczał nie częściej niż kilka razy w roku, więc powinno mi wystarczyć coś bardziej lightowego. Z drugiej strony, może kiedyś... ale to na razie odległa przyszłość.

mml

Post autor: mml » śr gru 01, 2010 11:14 pm

Jeśli w teren sporadycznie to polecam GV I - o ile się da to po 2003 bo wtedy był face lifting. Silnik 2.0 benzyna i skrzynia manualna to najbardziej standardowa konfiguracja więc powinien być najmniejszy problem z częściami. Spalanie około 2 litry na 100 km większe niż Jimny. Części trochę droższe ale może być łatwiej o używane bo GV chyba jeździ znacznie więcej niż Jimnych. Awaryjność podobna ale chyba GV ma trochę lepsze miejsca w statystykach. GV ma też na pewno lepsze zabezpieczenie antykorozyjne niż Jimny
Gdybyś miał jakieś szczegółowe pytania to daj znać.

bladyrunner

Post autor: bladyrunner » czw gru 02, 2010 12:55 am

Dzięki za garść konkretów, jakby co, będę pytał.

pershing
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pershing » czw gru 02, 2010 10:19 pm

Osobiście śmigam na codzień i od święta sj410. W zupełności zaspokaja moją potrzebę wygody. I ma masę innych zalet, które widać jak się zjedzie z asfaltu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”