wisko na mrozie
Moderator: Kosiarz
wisko na mrozie
Witam
Zauważyłem, że mój wiatrak na mrozie non stop się kręci. Oczywiście jest to wiskoza. Sprawna, bo przed mrozami było ok. Dziś -18 i po rozgrzaniu silnika nadal wiatrak się kręci wraz z podniesieniem obrotów. Na wyłączonym motorze stawia opór.( tak powinno być) Jak jest u Was?
Zauważyłem, że mój wiatrak na mrozie non stop się kręci. Oczywiście jest to wiskoza. Sprawna, bo przed mrozami było ok. Dziś -18 i po rozgrzaniu silnika nadal wiatrak się kręci wraz z podniesieniem obrotów. Na wyłączonym motorze stawia opór.( tak powinno być) Jak jest u Was?
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
- wskodziana
Re: wisko na mrozie
Zauważyłem że przed nastaniem mrozów po odpaleniu auta i przytrzymaniu na obrotach wisko szumiało, a po chwili szum zanikał i było ok. Jak się bardzo zagrzał to znowu szumiało. Więc wiskoza pracowało książkowo.
Teraz po nastaniu mrozu po przytrzymaniu na wysokich obrotach wisko cały czas szumi. Tak jak by było zblokowane. Jest tak na zimnym i gorącym silniku. Przegoniłem dziś parcha i żadnej zmiany. Non stop F-16 jak dam gaz:)
Opór wyczuwalny na zimnym i gorącym.
Temperatura książkowa. Dolny wąż od chłodnicy jest zimny. Ale przypuszczam ze to na skutek mrozu -10 i wirującego wiatraka zdąży się płyn wychłodzić. Górny wąż gorący.
Teraz po nastaniu mrozu po przytrzymaniu na wysokich obrotach wisko cały czas szumi. Tak jak by było zblokowane. Jest tak na zimnym i gorącym silniku. Przegoniłem dziś parcha i żadnej zmiany. Non stop F-16 jak dam gaz:)
Opór wyczuwalny na zimnym i gorącym.
Temperatura książkowa. Dolny wąż od chłodnicy jest zimny. Ale przypuszczam ze to na skutek mrozu -10 i wirującego wiatraka zdąży się płyn wychłodzić. Górny wąż gorący.
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
- siegfried
- jestem tu nowy...
wisko żeby się rozłączyło potrzebuje trochę temperatury i obrotów żeby żel zmienił konsystencję i rozpłynął się wewnątrz sprzęgła. gdy jest mroźno trwa to dużo dłużej. można zasłonić częściowo chłodnicę od dołu i powinno być lepiej. trzeba mieć świadomość że ją zasłoniliśmy i zwracać uwagę na temperaturę żeby nie przesadzić. wisko ma zalety w lecie a w zimie to jego wada.
Najważniejsze to się nie nudzić!!! 
Terrano I 2.7 i jeszcze coś w teren (home made)

Terrano I 2.7 i jeszcze coś w teren (home made)
Też mnie to męczyło. Dzięki za odpowiedź.
...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
K160 SD33
1. Jeżeli zasłonisz chłodnicę, to tymbardziej ograniczasz napływ ciepłego powietrza na wisko. Brak przeciągu powietrza przez chłoidnicę, które miałoby ogrza wiskozę. Przypuszczam, że ta substancja w wisku rozpływa się pod wpływem siły odśrodkowej.siegfried pisze:wisko żeby się rozłączyło potrzebuje trochę temperatury i obrotów żeby żel zmienił konsystencję i rozpłynął się wewnątrz sprzęgła. gdy jest mroźno trwa to dużo dłużej. można zasłonić częściowo chłodnicę od dołu i powinno być lepiej. trzeba mieć świadomość że ją zasłoniliśmy i zwracać uwagę na temperaturę żeby nie przesadzić. wisko ma zalety w lecie a w zimie to jego wada.
2. Przed "awarią" wisko nie potrzebowało żadnej wyższej temperatury aby się rozłączyło. Wystarczyło przejechac kilkaset metrów z zimnym silnikiem i było odłączone. Dziś zrobiłem trasę 30 km i nic. Trochę byłlo ostrego terenu. Siklnik łapie doś szybko normalną temperaturę i się nie przegrzewa. Czyli obieg jest. Temperatura spada na wskaźniku tylko wtedy, gdy długo zjeżdżam na biegu (hamując silnikiem) z góry.
czyli masz wszystko ok
zacznij się martwić jak temperatura będzie zbyt odbiegac od normy
Mroczny pisze:czyli masz wszystko ok
właśnie nie wszystko ok, bo non stop mi huczy pod maską. Czy zimny czy gorący. I jest to bardzo głośne przy 3tys obrotów. Zimny huczy, gorący huczy. A nie po to jest wisko, aby w zimie przy -20stC dodatkowo waliło szronem na chłodnicę i silnik.
Usterka wystąpiła z dnia na dzień. Wczoraj dośc ostro śmigałem i działało.
Dziś rano -18stC odpalam, jeździłem ok 2 godz i nic.
Nadal zblokowane. Stawia wyczuwalny opór przy próbie przekręcenia palcem. Zarówno za zimnym, jak i na gorącym.
Sprawdź czy ci sprężynka nie zamarzła.

- willi7
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
jeżeli masz rozbieralne to po otwarciu powinno Ci sie "rozjaśnić" jeżeli nie to weź opalarkę i trochę podgrzej
takie objawy są często przypadłością "zamienników"

willi7 pisze:jeżeli masz rozbieralne to po otwarciu powinno Ci sie "rozjaśnić" jeżeli nie to weź opalarkę i trochę podgrzej![]()
nie przypuszczam żeby było zamarznięte po kilkudziesięciu kilometrach jazdy. Z chłodnicy napewno jakieś ciepłe powietrze szło na wisko;)
Wisko firmy SHIMAHIDE. Hurtownia Inter Cars
Przy obecnych temperaturach termostat nawet się nie otwiera, to chłodnica się nie nagrzewa.

- willi7
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
prawie jak oryginałkornik21 pisze: Wisko firmy SHIMAHIDE. Hurtownia Inter Cars

Jak to chłodnica się nie nagrzewa? Skoro górny wąz jest gorący i ma wyczuwalne ciśnienie w układzie. Termostat musi się otwierac, nawet w mroźne dni. U mnie teraz jest tylko -5, więc musi się otworzyc. ....a wisko nadal huczy:)N2O pisze:Przy obecnych temperaturach termostat nawet się nie otwiera, to chłodnica się nie nagrzewa.
Ostatnio zmieniony pn gru 06, 2010 5:53 am przez kornik21, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli masz Y60 2,8 to termostat jest bodajże na dolnym wężu.
Właściwie dziś z tego powodu postawiłem auto w garażu podziemnym. Stało kilka godzin, lód poodpadał. Wprawdzie garaż nie jest ogrzewany ale pod budynkiem więc temperatura jest ok 10 stopni pewnie. Włączyłem go i wisko huczy cały czas, postałem z 15 minut i huczy dalej. Pojechałem kawałek, wróciłem i cały czas huczy. Wskazówka od temperatury lekko się podniosła, ogrzewanie takie letnie było a wisko cały czas huczy. Wyłączyłem auto poszedłem pokręcić i było dość sztywne (kręcenie ze sporym oporem). Coś jest nie tak z tą wiskozą. Tylko co?
K160 SD33
K160 SD33
Whitie pisze:Właściwie dziś z tego powodu postawiłem auto w garażu podziemnym. Stało kilka godzin, lód poodpadał. Wprawdzie garaż nie jest ogrzewany ale pod budynkiem więc temperatura jest ok 10 stopni pewnie. Włączyłem go i wisko huczy cały czas, postałem z 15 minut i huczy dalej. Pojechałem kawałek, wróciłem i cały czas huczy. Wskazówka od temperatury lekko się podniosła, ogrzewanie takie letnie było a wisko cały czas huczy. Wyłączyłem auto poszedłem pokręcić i było dość sztywne (kręcenie ze sporym oporem). Coś jest nie tak z tą wiskozą. Tylko co?
no to jest tak samo jak u mnie. Ja pewnie zarekklamuję to ustrojstwo, bo podziałało tylko 3 miesiące:/
mam ten sam problem , drugą zimę się z nim borykam ... no ale cóż zrobić nie chce mi się znów tyle rozkręcać by reklamować , potem dostane takie samo i tak w kółko ... a nawet fajnie tak na światłach ruszać
spojrzenie ludzi bezcenne 

- a latem ustaje czy jak?Loinek pisze:mam ten sam problem , drugą zimę się z nim borykam ...
K160 SD33
K160 SD33
oczywiście działa tak jak powinnoWhitie pisze:- a latem ustaje czy jak?Loinek pisze:mam ten sam problem , drugą zimę się z nim borykam ...
Reasumując ta maź w wisku przymarza i ciężko jest się jej rozruszać przy temperaturze poniżej 0. Mam tylko nadzieję, że wiosna przywróci normalne działanie temu urządzeniu 

K160 SD33
K160 SD33
O to raczej bym się nie martwiłWhitie pisze:Reasumując ta maź w wisku przymarza i ciężko jest się jej rozruszać przy temperaturze poniżej 0. Mam tylko nadzieję, że wiosna przywróci normalne działanie temu urządzeniu

Liczę na to że się samo naprawi
No może rzeczywiście się "rozblokuje", jutro ma być cieplej trochę pojeżdżę..... zobaczymy

K160 SD33
K160 SD33
- willi7
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
ja mam ten problem już trzecią zimę , i zawsze trzeba czekać do wiosnyWhitie pisze:Liczę na to że się samo naprawiNo może rzeczywiście się "rozblokuje", jutro ma być cieplej trochę pojeżdżę..... zobaczymy

najbardziej bolesne jest spalanie ok 18l/100km po czarnym
nie lubię odbierać marzeń ... ale nie licz na toWhitie pisze:Liczę na to że się samo naprawi![]()

Osobiście nie czuje spadku mocy przy 2.7TD ani jakiegoś dużego wzrostu spalania.