Lekki czołg Anders
Moderator: Mroczny
Lekki czołg Anders
Cośz tego będzie, czy to tylko radosna twórczość i kopiowanie czegoś z użyciem podzespołów z Corsy?
http://www.youtube.com/watch?v=UJqg1WcZ ... re=related
I do czego służą te wysuwane cosie (0,15)
http://www.youtube.com/watch?v=UJqg1WcZ ... re=related
I do czego służą te wysuwane cosie (0,15)
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
- acidrain84
-

Re: Lekki czołg Anders
Hehe, ładny na pokazach, ale wątpię, żeby przecisnął się przez biurokrację - za mało smarowania.
A te wysuwane patenty to system ochrony aktywnej Zasłon, ukraiński bodajże.
Patent polega na tym, że wykrywa nadlatujący pocisk
, bolce robią bum, robiąc coś w rodzaju chmury, t.j. rozsypując odłamki, niszcząc nadlatujący pocisk. 
O, tutaj szerzej opisany:
http://www.militarium.net/forum/viewtopic.php?t=5066
Patent polega na tym, że wykrywa nadlatujący pocisk
Cynizm i sarkazm mam w zakresie standardowych usług. Drobne złośliwości dla stałych klientów gratis.
To nawet nie jest prototyp, to pokaz możliwości. To ma być uniwersalna platforma, która w najbardziej wypasionej wersji będzie czołgiem lekkim (no prawie). Po uj nam taki czołg, to nie wiem. 
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
A no widzisz no...acidrain84 pisze:...
Patent polega na tym, że wykrywa nadlatujący pocisk, bolce robią bum, robiąc coś w rodzaju chmury, t.j. rozsypując odłamki, niszcząc nadlatujący pocisk.
erpe_roman
erpe_roman
-
Tomek Kulik
- jestem tu nowy...

- Kontaktowanie:
To ja Ci powiem: żeby mieć większą manewrowość w rozwożeniu desantu po polu walki, a jak największą przeżywalnością załogi, żeby w roli mobilnego wparcia ogniowego, był szybszy i zwinniejszy niż BMP i jego pochodne. W porównaniu z zacnym Rosomakiem, sprzęt gąsienicowy ma dużo większą dzielność terenową, choć w pobliże frontu trzeba go dowieźć lawetami.Piotrul pisze:To nawet nie jest prototyp, to pokaz możliwości. To ma być uniwersalna platforma, która w najbardziej wypasionej wersji będzie czołgiem lekkim (no prawie). Po uj nam taki czołg, to nie wiem.
Trzeba się cieszyć, że chcą coś nowoczesnego skonstruować, ale martwię się, że będą opory z zakupem przez MON. Czemu? Bo jest to sprzęt nowocześniejszy niż mają Niemcy i Francuzi
Jeszcze nie mam terenówki, ale już niedługo...
Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo
Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo
w razie W nie będziemy walczyć na polach naftowych w Kuweicie czy pod Kurskiem tylko na naszych lekko zmiękłych polach i w miastach a tam duże tanki się średnio sprawdzają mobilnościąPiotrul pisze: Po uj nam taki czołg, to nie wiem.
jak by z tego wyszegł fajny leciutki czołg z dobrym pancerzem to było by się czym pochwalić
taki mały ale szatan
ale niestety już widać że nie bądzie tak różowo
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
-
EDEK:):):):)

Ilość i jakość ręcznych środków przeciwpancernych montowanych na wszelkiego rodzaju platformach odstrasza już projektantów chcących zrobić wielkie pancerne monstrum bo i tak nie uchroni załogi
.Siła armaty i ruch - to dzisiaj motto ; plus mądra decyzja dowódctwa o użyciu śr.pancernych w odpowiednim miejscu i czasie.
Niestety Hans Guderian już nieżyje.
Niestety Hans Guderian już nieżyje.
Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
To ja Tobie też powiemTomek Kulik pisze:To ja Ci powiem: żeby mieć większą manewrowość w rozwożeniu desantu po polu walki, a jak największą przeżywalnością załogi, żeby w roli mobilnego wparcia ogniowego, był szybszy i zwinniejszy niż BMP i jego pochodne. W porównaniu z zacnym Rosomakiem, sprzęt gąsienicowy ma dużo większą dzielność terenową, choć w pobliże frontu trzeba go dowieźć lawetami.Piotrul pisze:To nawet nie jest prototyp, to pokaz możliwości. To ma być uniwersalna platforma, która w najbardziej wypasionej wersji będzie czołgiem lekkim (no prawie). Po uj nam taki czołg, to nie wiem.
Trzeba się cieszyć, że chcą coś nowoczesnego skonstruować, ale martwię się, że będą opory z zakupem przez MON. Czemu? Bo jest to sprzęt nowocześniejszy niż mają Niemcy i FrancuziA tajemnicą poliszynela jest uległość Palanta Donalda wobec "sojuszników", o kretach w polskich strukturach nie wspominając...
Do rozwożenia desantu to są BWP, a nie ich wersje "czołgowe" Mimo, że na tym samym podwoziu, to mają inne cele. Oczywiście, że musimy czymś zastąpić BWP-1, ale to nawet nie jest prototyp, tylko demonstrator
Masakra jak ludzie łykają takie teksty z onetu
A poza tym to może czas spuścić z tonu i przyjąć do wiadomości, że nie jesteśmy mocarstwem. Nie musimy mieć okrętów podwodnych, super czołgów, fregat, ... czerwonej nawały w razie czego i tak nie przetrzymamy. Może warto zerknąć na Finlandię?
Ostatnio zmieniony ndz sty 02, 2011 5:25 pm przez Piotrul, łącznie zmieniany 1 raz.
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
- lesio jeep
-

moze z Rosja nie wygramy
ale okupowac jakis pasterski kraik za rope nasza i wasza
to wkoncu opanujemy
to wkoncu opanujemy
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Nolesio jeep pisze:moze z Rosja nie wygramy
to wkoncu opanujemy
Już w Iraku mieliśmy robić kokosy, w ramach wdzięczności za wolność
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
- czarny bielsko
-

- Kontaktowanie:
a my gowno z tego mamy jak zawsze...
New idea in progress...
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
No to ja już wszystko wiem...Piotrul pisze:... Więc Irak kupuje w juesej czołgi, nie lekkie... ale abramsy.
Abrams/Anders - jest szansa że się pomylą i zamówią nasze...
erpe_roman
erpe_roman
Tak się składa, że ten czołg oglądam codzienie i trochę przy nim robiłem.
Nie jest to jeszcze pojazd gotowy do użycia bojowego. Jest to demonstrator technologii na podstawie którego powstać ma docelowa gama pojazdów gąsienicowych.
Nie jest to jeszcze pojazd gotowy do użycia bojowego. Jest to demonstrator technologii na podstawie którego powstać ma docelowa gama pojazdów gąsienicowych.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
wygląda fajnie, ale filmik podrasowany no i szkoda, że jeździ tylko po parkingu....w teren by się zdało go wysłać, choć jeśli to demonstrator, to pewnie by nie dojechał 
a wlasnie ze lekkie, zwrotne czolgi sa potrzebne na nowoczesnym zurbanizowanym polu walki. Co udowodnila masakra rosyjskich czolgow w czasie pierwszego szturmu na Grozny. Poza tym do jednostek szybkiego reagowania i zadan patrolowych sa w sam raz, czyli np. na misje wojskowe.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Dzisiaj pole walki wygląda tak:
Miasto/tereny zurbanizowane czyli potrzeba szybkich, zwrotnych, i dobrze uzbrojonych pojazdów wsparcia. Najczęściej w pobliżu sa lotniska gdzie można wyładowac sprzęt i od razu wprowadzic go do walki taki np Abrams/Challenger2/PT-90 itp wbrew pozorom nie nadają się do walki od razu z pokładu samolotu transportowego. Zresztą w mieście lepiej z jednego samolotu wyładować 4 takie "Andersy" niż 1-2 Abramsy które i tak sie nie przydadzą.
W terenie takim jak góry Afganistanu, pustynie iraku można sobie hasssać
czołgami ciężkimi ale tez tylko w pewnym zakresie. Tyle, że tam można uzyć wsparcia z powietrza o wiele skuteczniej niż w mieście. Więc takie wynalazki bardziej przydadza sie w hipotetycznym konflikcie europejskim niż gdzies na dalekim wschodzie.
Zresztą popatrzcie na Icków i ich Merkavy, śmiem twierdzić że to najskuteczniejsze wozy bojowe na świecie aktualnie pod każdym względem.
Miasto/tereny zurbanizowane czyli potrzeba szybkich, zwrotnych, i dobrze uzbrojonych pojazdów wsparcia. Najczęściej w pobliżu sa lotniska gdzie można wyładowac sprzęt i od razu wprowadzic go do walki taki np Abrams/Challenger2/PT-90 itp wbrew pozorom nie nadają się do walki od razu z pokładu samolotu transportowego. Zresztą w mieście lepiej z jednego samolotu wyładować 4 takie "Andersy" niż 1-2 Abramsy które i tak sie nie przydadzą.
W terenie takim jak góry Afganistanu, pustynie iraku można sobie hasssać
Zresztą popatrzcie na Icków i ich Merkavy, śmiem twierdzić że to najskuteczniejsze wozy bojowe na świecie aktualnie pod każdym względem.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)
Yyyy ... Nahen o czym Ty mówisz. Merkawa waży ponad 60t. I ma pancerz + inne "cudactwa"
Osobiście wolałbym wjechać do miasta abramsem, albo leo, niż papierowym bwp z armatą. Są potrzebne takie pojazdy, ale bez przesady.
A co do misji, to sorry..wg mnie powinniśmy się zbroić dla siebie, a nie na szemrane misje...
Osobiście wolałbym wjechać do miasta abramsem, albo leo, niż papierowym bwp z armatą. Są potrzebne takie pojazdy, ale bez przesady.
A co do misji, to sorry..wg mnie powinniśmy się zbroić dla siebie, a nie na szemrane misje...
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
a jaki kat wznosu armaty ma typowy MBT ? w miescie gdzie sa kilkupietrowe bloki druzyna piechoty z RPG zrobi sieke z kolumny czolgow. Dopiero w polowie lat 90 na podwoziach czolgow tworzylo sie wozy zdatne do walki w miescie, z innym uzbrojeniem. Merkava to jest dobra na pustynie, do miasta lepszy jest transporter z lekkim dzialkiem o duzych katach wznosu. Zreszta Izrael zbudowal kilka typow takich wozow.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Piotrul, ale w ramach NATO jestesmy zobowiazaniu wysylac wojsko tu i tam. Nie mozna sie nastawiac tylko na obrone swojego terytorium w dobie wojen asymetrycznych.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
No tak.. tylko, że niektórzy członkowie NATO są zobowiązani jakby mniej.Albert_N pisze:Piotrul, ale w ramach NATO jestesmy zobowiazaniu wysylac wojsko tu i tam. Nie mozna sie nastawiac tylko na obrone swojego terytorium w dobie wojen asymetrycznych.
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
wiesz jak jest.. POLAND FIRST TO FIGHT i tak dalej 
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
- lesio jeep
-

w kraju ktory nie potrafi wyprodukowac wlasnego samochodu
oraz modzie na ekologie proponuje chodowle koni i produkcjie furmanek
kawaleria i ulani do misji Nato
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
O to to tolesio jeep pisze:w kraju ktory nie potrafi wyprodukowac wlasnego samochodu
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)
Ok mój błąd chodziło mi o wynalazek co się Namer nazywa a jest bardzo spokrewniony z MerkavąPiotrul pisze:Yyyy ... Nahen o czym Ty mówisz. Merkawa waży ponad 60t. I ma pancerz + inne "cudactwa"![]()
)
a najgorsze jest to że w takich miejscach jak Afgan to by się sprawdziłolesio jeep pisze: kawaleria i ulani do misji Nato
Quidquid latine dictum sit, altum videtur