obniżanie ciśnienia w oponkach
Moderator: Mroczny
obniżanie ciśnienia w oponkach
pytanie : kiedy ma sens obniżanie ciśnienia w oponkach podczas jazdy w terenie ? tak mnie naszło, mam kompresor na stałe, może warto dosztukować końcówkę do pompowania kółek ? 

Wszystko co naprawdę lubię jest niemoralne, nielegalne lub tuczące
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6
Re: obniżanie ciśnienia w oponkach
zawsze na grząskim terenie niezależnie czy to bagno ,błoto czy piach
oczywiście zależy od jakiego ciśnienia wychodzisz 

jest sens.. czasem
wąska fedima nie potrzebuje a wręcz nie lubi. Ale szeroki bogger już musi mieć mało luftu. mt przeważnie też
ale to już zależy jaka opona, jakie tereny i jakie auto
wąska fedima nie potrzebuje a wręcz nie lubi. Ale szeroki bogger już musi mieć mało luftu. mt przeważnie też
większość nalewek czy ma powietrze czy nie to i tak wygląda tak samoMroczny pisze:jest sens.. czasem

znaczy mam gg at2 - 255/60 R18 - zresztą szukam jakichś fel 16 i gum do nich - chociaż na razie te się trzymają nieźle.
Wszystko co naprawdę lubię jest niemoralne, nielegalne lub tuczące
Mroczny pisze:jest sens.. czasem
wąska fedima nie potrzebuje a wręcz nie lubi.
troche nie do końca masz racje

NO I JEST RZOPA
to doprecyzuję
największa fedima w parchu nie wymaga obniżania przesadnego - łacniej spadnie a wiele trakcji nie poprawi - tu robi agresywnym bieżnikiem, prześwitem i obrotami
mowa oczywiście o górach, glinie jak na garnki i podjazdach stromych
ale już ta sama fedima acz w mniejszym rozmiarze (np samurajowym) lepiej robi bez luftu
największa fedima w parchu nie wymaga obniżania przesadnego - łacniej spadnie a wiele trakcji nie poprawi - tu robi agresywnym bieżnikiem, prześwitem i obrotami
ale już ta sama fedima acz w mniejszym rozmiarze (np samurajowym) lepiej robi bez luftu
na takim niskim profilu trzmał bym ciśnienie nominalneemkg pisze:znaczy mam gg at2 - 255/60 R18 - zresztą szukam jakichś fel 16 i gum do nich - chociaż na razie te się trzymają nieźle.

z mojego doświadczenia - bez dętek to 2 bary przy feldze 7cali, twardo. Poniżej tego ciśnienia często rozszczelniałem.Mroczny pisze:to doprecyzuję
Dużo lepiej, po założeniu dętek i ciśnieniu 0,8-1,0 bara - nie rozszczelnia się i nie wyrywa zaworków. Wg mnie to kompromis dla tej opony - dętka i 0,8-1,0 bar.
taki sam bieżnik w małej jak i dużej na podjazdach i w górach przeswit nie ma znaczenia a w głebokim błocie prześwit podobny do 30 cali bo suk sie nie zapada tyle co patrol a i obrotami raczej rd28 nie zachwyca wiecMroczny pisze:to doprecyzuję
ale ta sama fedima acz w mniejszym rozmiarze (np samurajowym) lepiej robi bez luftu

NO I JEST RZOPA
dla nie niskie to 0.4
bo różnica miedz 2 a 1.4 jest malutka jazda zaczna sie dopiero od 0. ... 

NO I JEST RZOPA
nalewka nie robiFlor pisze:większość nalewek czy ma powietrze czy nie to i tak wygląda tak samoMroczny pisze:jest sens.. czasem

NO I JEST RZOPA
Prawda to.Aśka&Kuba pisze: nalewka nie robi

Pogadajcie se 

Nalewka przy zbyt niskim ciśnieniu po dłuższej trasie potrafi się dodatkowo rozwarstwić.
przy takiej gumie nie ma z czego upuszczaćemkg pisze:znaczy mam gg at2 - 255/60 R18 - zresztą szukam jakichś fel 16 i gum do nich - chociaż na razie te się trzymają nieźle.
pokombinuj - 1,5 lub 1,2
czy będzie widoczna jakakolwiek różnica
i pamiętaj, że disco w odróżnieniu od reszty w terenie to prawie samo jeździ a z v8 to hoho

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
w tirze?abrams pisze:Nalewka przy zbyt niskim ciśnieniu po dłuższej trasie potrafi się dodatkowo rozwarstwić.
Do tej pory myślałem, że wiesz co piszesz. a teraz już wiem że nie masz pojęcia.Mroczny pisze:jest sens.. czasem

Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
opowiedz dlaczego..
bo wiesz. Takie napisanie "łżesz" i brak argumentu to słabo widzę
bo wiesz. Takie napisanie "łżesz" i brak argumentu to słabo widzę
-
-
@Mroku ma rację - są takie typy opon, i taki rodzaj terenu, który wymaga wyższego ciśnienia. Tyle, że wyższego nie oznacza mega wysokiego - nawet simexy lepiej się zachowają na ciśnieniu koło 1,0 bara niż 2,5. Fakt, wolniej będą frezować, bo nacisk jednostkowy mniejszy, ale to niekoniecznie wada, no chyba że ktoś koniecznie ma ambicję zostawiać za sobą głębokie koleiny po każdym przejeździe ...
Niemniej - w ogromnej większości zastosowań i dla ogromnej większości opon obniżenie ciśnienia zwiększa możliwości trakcyjne. Bardzo.

Niemniej - w ogromnej większości zastosowań i dla ogromnej większości opon obniżenie ciśnienia zwiększa możliwości trakcyjne. Bardzo.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
racja
tylko wąska i wysoka fedima po obniżeniu do 0.6 dalej ma taki sam styk z podłożem
tylko wąska i wysoka fedima po obniżeniu do 0.6 dalej ma taki sam styk z podłożem

bo nalewana jest na karkas tira
Jestes jedyną osobą na forum tak mocno broniącą swojej decyzji o kupnie opon

-
-
Zdziwiłbyś się jakbyś dokładnie sprawdził.Mroczny pisze:racja
Teraz w RJ73 mam maxxisy cc - jak wypuszczę powietrze do zera (zostawię z otwartymi wentylami), to opona ugina się o 1/3 wysokości, i nie ma ochoty siąść felgą na glebie. Ledwo co, w porównaniu do radialek. Ale opór toczenia jest taki, że na reduktorze silnik ma co ciągnąć ...

Do ciśnienia 0,5 bara optycznie nie uginają się wcale - ale na białym asfalcie wyraźnie było czuć różnicę - statycznie ciągnąc plaskacza z rowu urywałem zwykłą linę holowniczą (gdzie mój strucel stał na gładkim zajeżdżonym białym).
Oczywista robiłem próby na rożnych ciśnieniach, jak były białe drogi, bo te maxxisy to moje "zimówki" były - na 2 bary wzwyż jeździć się nie dało wogule, taki taniec. Mimo, iż opona nowa, a silnie napompowana ma styk z asfaltem prawie punktowy - przy hamowaniu czy przyspieszaniu frezowało białe, ale przyczepności autu to nie dawało. Natomiast przy 0,5 i niżej to się trza było w lusterka gapić, coby nie za gwałtownie zwalniać, żeby mi kto z zadka garażu nie zrobił ...

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
bo u nas w górkach i koleinach po lkt robi fajnie. Do tego jest na tyle wąska, ze da radę do terenu dojechać. Na pewno oryginał byłby lepszy w terenie - ale użytkowo u nas mniej (kwestia ceny)Salata123 pisze:bo nalewana jest na karkas tira![]()
![]()