WR-40 Langusta
Moderator: Mroczny
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
WR-40 Langusta
znalazlem dzisiaj polska wyrzutnie rakiet WR-40 Langusta http://www.youtube.com/watch?v=-b6GzLnQ ... r_embedded. Fajne auto i niezle rozwiazane
ktos wie czy nasza armia uzywa ich jeszcze? byly wogole uzywane?

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Re: WR-40 Langusta
To spóźniona modernizacja posowieckich BM21. Ta sama wyrzutnia tylko nosiciel zmieniony. Wcześniej to na Uralu albo Zile było. Poprawili podobno pociski, w znaczeniu zasięg. Wojsko, jeżeli już to raczej testuje.
http://www.23sba.sow.mil.pl/ -> uzbrojenie
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Wojsko nie testuje tylko używa. Coś chyba około 40 sztuk już jest w linii i jeszcze trochę czeka na swoją kolej. Nosiciel Jelcz, od nowa "zrobiony" cały system sterowania, celowania itd. Zintegrowane to to jest ze stacją radarową (chyba 3 - 6. na jeden radar)
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
40 szt to raczej niewiele - jak zauważysz w 23 brygadzie mają wr40, bm21 i wr70, więc nie jest to sprzęt jednorodny. Nie wiem ile ich mają ale pewnie nie więcej niż na jedną baterię - to nazywam testami. Nie testuje się tylko jednej sztuki, ale właśnie też minimum jakie się używa - np baterię.
Pracowałem w Jelczu, widziałem filmik z testów tego. Wypakował całą baterię rakiet
Najlepsze, że jedna rakieta w ciul kasy kosztuje i generalnie nie strzela się z tego na poligonach

Najlepsze, że jedna rakieta w ciul kasy kosztuje i generalnie nie strzela się z tego na poligonach

GR long 
Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów

Idac tym tokiem, to nasza armia sprzet glownie testujeyogeeboo pisze:40 szt to raczej niewiele - jak zauważysz w 23 brygadzie mają wr40, bm21 i wr70, więc nie jest to sprzęt jednorodny. Nie wiem ile ich mają ale pewnie nie więcej niż na jedną baterię - to nazywam testami. Nie testuje się tylko jednej sztuki, ale właśnie też minimum jakie się używa - np baterię.

Leopardow i Twardych sa ilosci ciut nadtestowe

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Odnośnie testów - tych poprzedników BM-21 było i jest nieporównywalnie więcej. Nie ma tego co porównywać np z Migami czy f16. Chodzi mi o zastosowanie taktyczne. Wr-40 w żadnej brygadzie czy pułku artylerii chyba nie stanowi wyposażenia całego dywizjonu. Tu pluton (3 szt), tam bateria...
Dlatego pisałem, że je testują. Jest to jak najbardziej następca BM-21 tylko że z zasięgiem 35-40 km to dziś szału nie ma. Jeszcze 15-20 lat temu może - dlatego pisałem, że spóźniona ta modernizacja.
Dlatego pisałem, że je testują. Jest to jak najbardziej następca BM-21 tylko że z zasięgiem 35-40 km to dziś szału nie ma. Jeszcze 15-20 lat temu może - dlatego pisałem, że spóźniona ta modernizacja.
jak to w calej armii, marazm taki raczej. Bujalem sie troche po jednostkach w pld-zach Polandzie (nie, nie jestem wojskowym, zwyczajnie pracowalem dla wojska
) i albo mamy tu muzeum postPRL (wspomniana 23sba), albo cos na wzor skansenu natowskiego (10bkpanc)
z tym, ze ta ostatnia ma poza leopardami cos tam jeszcze uzytecznego (zaniemogi na ten przyklad
)

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
No akurat Langusta jest całkiem niezłym sprzętem, a 40 sztuk to jak na nasze warunki, to tez niemało, toto nie strzela ogniem pojedynczym
. A docelowo, to chyba wszystkie BMy będą zmodernizowane...albo złomowane 

Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Jak nie ma kasy to nowy sprzęt wystepuje w małych ilościach. Wymieniany bedzie sukcesywnie.
Pzdr
Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
Ile ich w Bolesławcu jest to cholera wie
ale jedna na WOŚP '11 się pokazała

-
Jeden powie 40 to niewiele ale po co nam więcej
Salwa z tego jednego potrafi wymieść natarcie plutonu BWP-ów a co dopiero 40 szt.To siła ognia że hoho.
Nie chciałbym tankować sprzętu na punkcie mps jakby chociaż jedna bateria położyła ogień kierowany.Może po badaniach DNA by nas rozpoznali - może.Pozdrawiam sceptyków. 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
O ile sama wyrzutnia ciekawa i dość znana, to mnie bardziej ten "nosiciel" interesuje. Generalnie dość fajnie się teraz prezentują te "nasze" Jelcze..
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
Generalnie to ramy i kabiny robią sami. Reszta do wyboru. Silniki chyba Iveco i Cummins i coś jeszcze do wyboru do koloru. To samo ze skrzyniami i mostami. Generalnie Jelcz ma sporą gamę pojazdów 0d 4x4 do 8x8. Szkoda tylko, że praktycznie jedynym odbiorcą jest nasze wojsko. A znając realia, jest to dość niebezpieczne, kiedy ma się tylko jednego klienta.
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
Bo na homologację cywilną kasy nie mają 

GR long 

- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Z tego co pdaje producent:Piotrul pisze: Generalnie Jelcz ma sporą gamę pojazdów 0d 4x4 do 8x8.
http://www.jelcz-komponenty.of.pl/index.php?id=pojazdy
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
Widocznie nie wiedzą co majaPeepuck! pisze:Z tego co pdaje producent:Piotrul pisze: Generalnie Jelcz ma sporą gamę pojazdów 0d 4x4 do 8x8.
http://www.jelcz-komponenty.of.pl/index.php?id=pojazdy

Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:

K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
Pierwsze lepsze zdjęcia z netu Jelcza 4x4 http://moto.onet.pl/120051,galeria.html
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
Hmm, powiem tak, akurat pracuje w tym biznesie, i tak naprawde jak ktos wyzej napisal, taki jeden jelcz to zbieranina paru producentow, podwozie takie, mosty takie, silnik tez od innego producenta etc...
Prawdziwy problem zaczyna sie wtedy kiedy trza to serwisowac, tysiace katalogow czesci, numerow, i uwierzcie mi jeszcze nie spotkalem takich 2 samych jelczow.., kazdy zrobiony z tego co akurat bylo pod reka w magazynie...porazka.
co do samego uzbrojenia, to jest to zajefajna wyrzutnia, robi straszne spustoszenie.......
Prawdziwy problem zaczyna sie wtedy kiedy trza to serwisowac, tysiace katalogow czesci, numerow, i uwierzcie mi jeszcze nie spotkalem takich 2 samych jelczow.., kazdy zrobiony z tego co akurat bylo pod reka w magazynie...porazka.
co do samego uzbrojenia, to jest to zajefajna wyrzutnia, robi straszne spustoszenie.......
xm10
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
No to Wilku skoro pracujesz w tym biznesie to dawaj no tu nam wiarygodną informację: jest sprzedaż cywilna tych pojazdów ili niet? Bo co kogo pytam to każdy gada co innego...lupus pisze:Hmm, powiem tak, akurat pracuje w tym biznesie,

K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
Siedze w tym raczej od strony wojskowej, czyli typowo pojazdy dla wojska,na rynku cywilnym niewidzialem tych egzemplarzy i raczej nie beda one dostepne, poniewaz wszystkie( w wiekszosci egzemplarze) robia tylko dla MON-u.
Ostatnio zmieniony sob maja 28, 2011 9:54 am przez lupus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Dzięki za info. Czyli pewnikiem za jakieś 10 lat na przetargach się pojawią 

K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0