Parch nagle umarł - pompa ?
Moderator: Kosiarz
Parch nagle umarł - pompa ?
Pacjent to y61 2.8 TD6 - Nigdy jakichkolwiek problemów z odpalaniem na zimno czy na ciepło - osiągi standardowe - nagle w trasie przy 80km/h na piątym biegu jakby nożem odciąć zasilanie w ułamku sekundy - żadnego wcześniejszego dławienia, szarpania, spadku mocy... po prostu zgon i od razu żółta kontrolka od silnika. Paliwo do pompy dochodzi, na wtryski już nie idzie.. Auto padło w trasie daleko od domu, sam zrobiłem co mogłem ale nic nie poradzę na elektronikę w środku nocy na szosie, także auto powędrowało do najbliższego poleconego fachowca - ale że majówka, święta itd. to diagnozy pewnej póki co brak. Miał ktoś już taki przypadek ? Wałek ukręcił się w pompie na skutek np. zatarcia ? Elektronika ?
Re: Parch nagle umarł - pompa ?
A masz jakiegoś PowerBoxa czy coś w tym rodzaju ? Jakiś tuningowy bajer wpinany między pompę a komputer ?
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

Nic takiego nie mam.
Aha to nie to, ja miałem coś takiego i to padło, były identyczne objawy
nie było sygnału z kompa do pompy, i niby pompa tłoczyła paliwo ale na wtryskach nie było ciśnienia
Ogólnie sprawdził bym wtrysk sterujący może on ...

Czyli raczej eliminujesz samą pompę ?
Ciężko powiedzieć ... trzeba kompa podpiąć jeszcze ....

Spróbuj kręcić rozrusznikiem na jakimś Plaku, zobaczysz czy chce się w ogóle odzywać motor.
koniu
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Nie sądze. Ten silnik chodzi nawet jak mu odepniesz wtrysk sterujący. Wywala błąd ale chodzi.zagaj1 pisze: Ogólnie sprawdził bym wtrysk sterujący może on ...
Stawiałbym na elektronikę , która zamyka elektrozawór w pompie.
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
Na plaku chodzi, od razu próbowałem - ale samodzielnie pracować absolutnie nie chce. W całym miasteczku brak przewodu do nissana
Elektrozawór na krótko chodzi ale dalej nie odpala.

Niewiele jest awarii które powodują unieruchomienie silnika, warto sprawdzić czy np czujnik położenia wału nie szczęzł.

Miałem taki sam objaw miesiąc temu. Pomogła wymiana pompyIngrid pisze:Na plaku chodzi, od razu próbowałem - ale samodzielnie pracować absolutnie nie chce. W całym miasteczku brak przewodu do nissanaElektrozawór na krótko chodzi ale dalej nie odpala.

koniu
U mnie diagnoza to elektronika pompy. Nie chce naprawiać elektroniki - im jej mniej tym lepiej. Wymieniłeś na taką samą czy przeszedłeś na mechaniczną ? Ja chce przejść na linkę od y60. Podrzuciłby ktoś link do tematu który opisuje te operację w miarę kompetentnie ? Szukam i szukam ale coś kiepsko mi to wychodzi.
Poszła elektronika w pompie, wymiana na taką samą kompletną, cena ok 1,5-2,0 tys.Ingrid pisze:U mnie diagnoza to elektronika pompy. Nie chce naprawiać elektroniki - im jej mniej tym lepiej. Wymieniłeś na taką samą czy przeszedłeś na mechaniczną ? Ja chce przejść na linkę od y60. Podrzuciłby ktoś link do tematu który opisuje te operację w miarę kompetentnie ? Szukam i szukam ale coś kiepsko mi to wychodzi.
koniu
Ingrid pisze:U mnie diagnoza to elektronika pompy. Nie chce naprawiać elektroniki - im jej mniej tym lepiej. Wymieniłeś na taką samą czy przeszedłeś na mechaniczną ? Ja chce przejść na linkę od y60. Podrzuciłby ktoś link do tematu który opisuje te operację w miarę kompetentnie ? Szukam i szukam ale coś kiepsko mi to wychodzi.
http://www.patrol-gr.net/trucs124.php
prosze

Y61
www.pgr4x4.pl
www.pgr4x4.pl