wyciaganie z błota tzw autobus czy na "v"ałke
Moderator: Mroczny
wyciaganie z błota tzw autobus czy na "v"ałke
Witam .
z racji iz mieszkam na wsi i posiadam ciagnik z kórego akurat był wyciagniety rozrusznik i ze znajomym próbowalismy odpalic go na 2 patrole ustawilismy sie w tzw autobus czyli Ciągnik ----lina----gr--lina--gr czesto spotykane wyrywanie na 2 auta, ale ciagnik na miekkim podłozu ani drgnie wiec zaproponowałem w tzw V ->
.................gr
................/
............../
............/
Ciągnik
.........\
.......... \
............ \
...............gr
tylko oczywiscie stalimy od siebie patrolami jakies półtora metra ciagnik ruszył bez problemow
wyjasni mi ktos wiec dlaczego tak sie dzieje i dlaczego wiekszosc ludzi stosuje autobus skoro to co zaproponowałem jest chyba skuteczniejsze lub tez kiedy stosowac V a kiedy autobus. oczywiscie nie było szarpania tylko delikatne napinanie liny
z racji iz mieszkam na wsi i posiadam ciagnik z kórego akurat był wyciagniety rozrusznik i ze znajomym próbowalismy odpalic go na 2 patrole ustawilismy sie w tzw autobus czyli Ciągnik ----lina----gr--lina--gr czesto spotykane wyrywanie na 2 auta, ale ciagnik na miekkim podłozu ani drgnie wiec zaproponowałem w tzw V ->
.................gr
................/
............../
............/
Ciągnik
.........\
.......... \
............ \
...............gr
tylko oczywiscie stalimy od siebie patrolami jakies półtora metra ciagnik ruszył bez problemow
wyjasni mi ktos wiec dlaczego tak sie dzieje i dlaczego wiekszosc ludzi stosuje autobus skoro to co zaproponowałem jest chyba skuteczniejsze lub tez kiedy stosowac V a kiedy autobus. oczywiscie nie było szarpania tylko delikatne napinanie liny
Atomek szalony traktorek 

Re: wyciaganie z błota tzw autobus czy na "v"ałke
Czasami dlatego że nie ma na tyle miejsca aby ustawić dwa samochody równolegle do siebie a gęsiego tak 

Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
ale sprecyzuj pojęcie " gęsiego"Mieciu1 pisze:Czasami dlatego że nie ma na tyle miejsca aby ustawić dwa samochody równolegle do siebie a gęsiego tak
jak idą
czy jak lecą ?

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

wypadkowa dwóch sił nierównoległych do siebie przyłożonych do tego samego punktu jest mniejsza od wypadkowej dwóch sił współliniowych.. a dodatkowo rozciągasz punkt do którego są przyłożone te dwie siły co jest często efektem negatywnym 

zj
no tak tylko z tego wynika ze kiedy siła była linowa (czyli patrole ustawione w rzedzie) to ciagnik powien ruszyc jeszcze łatwiej niz kiedy siły sie rozkładały ,a tak nie byłoKonarskiS pisze:wypadkowa dwóch sił nierównoległych do siebie przyłożonych do tego samego punktu jest mniejsza od wypadkowej dwóch sił współliniowych.. a dodatkowo rozciągasz punkt do którego są przyłożone te dwie siły co jest często efektem negatywnym
Atomek szalony traktorek 

A dlatego,ze przy dynamicznym wyciąganiu mocno wklejonego [dwa holowniki
] samochodu na kinetykach spowoduje to,że samochody wyciągające po paru próbach wyrwania owego samochodu sie do siebie przytulą bokami.

no wyoraź sobie ze tak nie jest samochod to nie kula która nie ma oporów w zadnej płaszyźnie jednak tak łatwo samochod bokiem nie idzie, nawet na śliskiej trawie oto dowód z ostatniego rajdu http://www.youtube.com/watch?v=9xEn12KZ ... re=related kolega utopił suke 2 patrole rwały w "v" i nawet nie drgneły do boku . taka sytuacja mogła by byc jak bys rwał linką która ma 1-2m długosci.
Atomek szalony traktorek 

- sebastian2357
Fizyki nie oszukasz, jadąc w rzędzie PRZY TEJ SAMEJ PRZYCZEPNOŚCI siła wyciągająca jest większa. Przy założeniu że oba samochody holują opdowiednio i jeden drugiemu nie przeszkadza albo nie ciągną na zmianę. Czasem minimalna różnica w podłożu wszytsko zmienia i nie ma co tworzyć nowych teorii, że cosinus 30 równa się jeden w porywach do półtora.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
Przedstawiłes problem, więc ja powiedziałem swoje.
Powyższy film pokazuje ,że owe Patrole słabawo targają tą Suzuczkę [po szarpnięciu od razu odpuszczają], a ja uczestniczyłem w wyciąganiu wtopinego auta "na v-ke" na podmokłej trawiastej łące i nam sie samochody spotkały bokami.
Ty wiesz swoje [z teorii] a ja wiem swoje [z praktyki] i wcale nie mam zamiaru Cię kolego przekonywać.
Powyższy film pokazuje ,że owe Patrole słabawo targają tą Suzuczkę [po szarpnięciu od razu odpuszczają], a ja uczestniczyłem w wyciąganiu wtopinego auta "na v-ke" na podmokłej trawiastej łące i nam sie samochody spotkały bokami.
Ty wiesz swoje [z teorii] a ja wiem swoje [z praktyki] i wcale nie mam zamiaru Cię kolego przekonywać.
A wg mnie - znaczy amatora-teoretyka w sytuacji w której ciągnie się jeden za drugim choćby nie iwem jak fizyka była za tą opcją, to i tak wszystko rozpieprza się o kumatość i zgranie kierowników w obu ciagnących autach. Jeżeli ine będa z sensem współpracować to to co piewrszy wsadzi ze swojej siły w układ, drugi bez problemu może skutecznie puścić w powietrze nie wykorzystując nawet kilograma z tej siły.
W układzie "V" nawet w sytuacji w której oba holowniki nie "trafiają" w swoją pracę jest sporo szans, że nawet nierówno ciągnięty "topielec" skorzysta na poszczególnych szarpnięciach zwłaszcza kiedy "nadejdą" jedno po drugim w krótkim odcinku czasu.
Co do "spotkania" sie bokami dwóch holowników w układzie "V" to jak najbardziej jest to możliwe ale zależy chyba głównie od nawierzchni po jakiej się szarpie - czy umozłiwia ona i w jakim stopniu uślizg w bok. Tak więc mokra trawa, asfalt (suchy zresztą też) itp będa sprzyjały temu zjawisku, podłoże w którym stoi się w koleinach i holownik się w jakimś tam stopniu zapada we wlasnych koleinach raczej uniemożliwi "zejście" się aut bokami.
W układzie "V" nawet w sytuacji w której oba holowniki nie "trafiają" w swoją pracę jest sporo szans, że nawet nierówno ciągnięty "topielec" skorzysta na poszczególnych szarpnięciach zwłaszcza kiedy "nadejdą" jedno po drugim w krótkim odcinku czasu.
Co do "spotkania" sie bokami dwóch holowników w układzie "V" to jak najbardziej jest to możliwe ale zależy chyba głównie od nawierzchni po jakiej się szarpie - czy umozłiwia ona i w jakim stopniu uślizg w bok. Tak więc mokra trawa, asfalt (suchy zresztą też) itp będa sprzyjały temu zjawisku, podłoże w którym stoi się w koleinach i holownik się w jakimś tam stopniu zapada we wlasnych koleinach raczej uniemożliwi "zejście" się aut bokami.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

Do ruszenia auta z miejsca, gdy nie ma szarpania lepsze jest połączenie szeregowe aut, co wynika ze wspomnianych tu zasad mechaniki, a jeśli tu zadziałało lepiej ciągnięcie równoległe, to znaczy, że nawierzchnie były inne - inny współczynnik tarcia μ. Ja kktoś kiedyś widział inną nawierzchnię niż równy asfalt, to wie, że w jednym miejscu przczepności nie ma, a pół metra obok jest ( dwa razy widziałem teren, to się wymądrzam).
Filmik nijak się ma do opisywanego przykładu. jest szarpanie, mokrej trawy brak, płasko, dużo miejsca, długie sznurki, ciagnik dziwny, to mało prawdopodobne, żeby się do siebie schodziły.
Nahen autor opisał, że nie było szarpania, tylko ciagnięcie, a tu akurat o zgranie dla w miarę ogarniętych kierowników bez amoku łatwo.
Szarpać w szeregu na kinetyku, to by była woltyżerka na wysokim poziomie
Żyje ten traktór, czy mu alternator zabiliście?? Czy to jakiś archaizm na dynamo?
Filmik nijak się ma do opisywanego przykładu. jest szarpanie, mokrej trawy brak, płasko, dużo miejsca, długie sznurki, ciagnik dziwny, to mało prawdopodobne, żeby się do siebie schodziły.
Nahen autor opisał, że nie było szarpania, tylko ciagnięcie, a tu akurat o zgranie dla w miarę ogarniętych kierowników bez amoku łatwo.
Szarpać w szeregu na kinetyku, to by była woltyżerka na wysokim poziomie

Żyje ten traktór, czy mu alternator zabiliście?? Czy to jakiś archaizm na dynamo?
Blazer 99'
nie nie ten przkład co podałem w formie filmu jest przykładowy i nie jest przykładem o którym mowiłem w pierwszym poscie:D
traktor swoją drogą, przykał z rajdu swoją ,a traktur zyje:D a jak bys sie ktos na przykład pytał czy suka z przykładowego filmu zyje do odpowiadam ze tak:D.
a jesli chodzi o to ze patrole na filmu słabawo ciagają to zwróc uwage na podłoze na jakim sa
- sypki piasek wiec trzeba odpuszczac bo sobie przy dokreceniu bedą koleiny do nastepnego szarpania robiły a to troche bezsensowne.
traktor swoją drogą, przykał z rajdu swoją ,a traktur zyje:D a jak bys sie ktos na przykład pytał czy suka z przykładowego filmu zyje do odpowiadam ze tak:D.
a jesli chodzi o to ze patrole na filmu słabawo ciagają to zwróc uwage na podłoze na jakim sa

Atomek szalony traktorek 

Kto by się tam o suke martwił
Niby tak, ale powołujesz się w poście na niego (przykład)
Ciągnięcie w autobus, gęsiego, w rzędzie itd - co post to inaczej - a mi to się bardziej z pociagiem kojarzy, albo jak pisałem w szeregu.

Niby tak, ale powołujesz się w poście na niego (przykład)
"Sesil pisze:samochod bokiem nie idzie, nawet na śliskiej trawie oto dowód z ostatniego rajdu
Ciągnięcie w autobus, gęsiego, w rzędzie itd - co post to inaczej - a mi to się bardziej z pociagiem kojarzy, albo jak pisałem w szeregu.
Blazer 99'
Zaprawdę gdyż azaliż nieprawdą jest, jakoby ciągnięcie na autobus mogło znacznie zwiększyć siłę wyciągu.
Maksymalna siła jaką może przyłożyć ciągnik jest równa jego przyczepności do podłoża, i to że jego ktoś ciągnie jeszcze za przód niewiele tu daje. Gdy ten tylcowy wyciągający zerwie przyczepność to prawie całą pracę przejmuje przodkowy (ale on ma wtedy do ciągnięcia już 2 auta).
ament
Maksymalna siła jaką może przyłożyć ciągnik jest równa jego przyczepności do podłoża, i to że jego ktoś ciągnie jeszcze za przód niewiele tu daje. Gdy ten tylcowy wyciągający zerwie przyczepność to prawie całą pracę przejmuje przodkowy (ale on ma wtedy do ciągnięcia już 2 auta).
ament
Disco 300 96
Do tego dochodzi koordynacja szarpania - jeśli nie jest idealna, drugi może przeszkodzić pierwszemu, pochłaniając część energii i nie oddając jej. Pierwszy rozpędzi się do prędkości x, to drugi powinien osiągnąć x*1,41, by energia się podwoiła (zakładam, że w momencie szarpnięcia wyciąganego kinetyk między wyciągającymi już przekazał energię), a psychika może mu nie pozwolić na takie szarpnięcie i nie wdusi gazu odpowiednio, albo się powstrzyma, albo spóźni. Nawet przy idealnie równym starcie identycznych samochodów z takim samym luzem kinetyka wpierw się napnie tylna lina, auto drugie odskoczy w tył, napnie się piersza i wyhamuje ruch drugiego auta, ale trzecie mało co z tego dostanie.Loukee pisze:Zaprawdę gdyż azaliż nieprawdą jest, jakoby ciągnięcie na autobus mogło znacznie zwiększyć siłę wyciągu.
ament
W przypadku V maksima siły się albo nałożą, albo w przypadku słabszej koordynacji czas oddziaływania będzie większy. W obu przypadkach popęd siły wzrośnie.
Jeśli było by to wyciąganie statyczne, to co innego - pociąg moim zdaniem nie jest zły, ale dynamicznie raczej V. Tyle teoria

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
wyciagajac gesiego mozna sobie niezlego bigosu narobic (w przypadku szarpniecia przednim autem cala sila idzie przez rame drugiego - tego blizej "ofiary"), a skoro juz na poczatku mowa byla o ciagnikach, to dopowiem tylko, ze w przypadku ciagnikow to juz jest w ogole masakra - mam na mysli starsze konstrukcje i nieduze ciagniki, w ktorych nie ma ramy (zreszta nawet teraz obok konstrukcji półramowych nadal stosuje sie samonosne), a calosc "trzyma sie" na korpusach silnika, skrzyni biegow i tylnego mostu - ciagniecie gesiego to prosta droga do rozpolowienia ciagnika w ktorym z tych laczen (albo ukruszy sie korpus mostu/skrzyni/blok silnika, albo puszcza sruby - szczegolnie w polskim sprzecie, ktory w latach 70 czy 80 nie mial twardych srub...). szczegolnie, ze taki sprzet ciaga sie raczej na stalowych linach, ktore nie amortyzuja szarpniec. dlatego wyciagajac wielokrotnie (i bedac wyciaganym) roznej masci ciagniki, kombajny i inne takie nigdy nie daje sie zapinac w linii, zawsze obok siebie.
bzduratimo pisze:nigdy nie daje sie zapinac w linii, zawsze obok siebie.
trzeba wiedziec jak zapiąć i można w linni ciągnąć bez bólu że coś rozerwiesz
po prostu line zakąłdasz za przedni zaczep i puszcza pod ciągnikiem i nic sie nei dzieje, praktykowane wiele razy
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
Jeszcze nie widziałem syfa 4x4 z hakiem z przodu

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

- Kolega Gajowy
-
Ha ha zawsze jest ten pierwszy razNahen pisze:Jeszcze nie widziałem syfa 4x4 z hakiem z przodu![]()

Hak z przodu jest przydatny podczas ustawiania np. długich przyczep kempingowych - żadna to niezwykłość. Co do ciągnięcia, to Ci, którzy skończyli jakąkolwiek szkołę powinni wiedzieć, że aby "pociąg taki miał sens powinno to działać tak jak na kolei - holowniki z przodu połączone na sztywno, lub jeden z przodu drogi za wyciąganym - ale całość też na sztywno co raczej w offroadzie nie jest możliwe. Pamiętać należy również o tym, że cały zestaw holowników ma taką przyczepność jaka jest w nim najmniejsza, czyli sam ciągnik z dobrą przyczepnością zdziała więcej niż dwa z których jeden ma tendencję lub nawet teoretyczną możliwość poślizgu.
Pajero Pinin - najdzielniejszy SUV
pominales jedna istotna rzecz: lina musi byc zapieta jak najwyzej, zeby dociazala tylna os, a jak puscisz pod spodem, to bedzie odciazac i guzik pociagniesz. poza tym pomysl, jak sie wtedy rozkladaja obciazenia na samym zaczepie... on jest przystosowany do ciagniecia, a nie lamania.CrOOchy pisze:bzduratimo pisze:nigdy nie daje sie zapinac w linii, zawsze obok siebie.
trzeba wiedziec jak zapiąć i można w linni ciągnąć bez bólu że coś rozerwiesz
po prostu line zakąłdasz za przedni zaczep i puszcza pod ciągnikiem i nic sie nei dzieje, praktykowane wiele razy
przekładasz line na belkę od podnośnika i się ciągnie, mój dziadek tak ciągał, ojciec tak ciągał jak i większośc wsi i jakoś w ten sposób nic sie nigdy nie stało.
A jak ktoś podczepiał inaczej to się zdarzało potem w dwóch kawałkach traktor sciągać
A jak ktoś podczepiał inaczej to się zdarzało potem w dwóch kawałkach traktor sciągać
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
Sylwek, to tam u Was traktory silników nie mają, że je tak ciągacie tylko? A nie lepiej konia bezpośrednio do furmanki przyczepić?CrOOchy pisze:... mój dziadek tak ciągał, ojciec tak ciągał jak i większośc wsi ...

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
ehhh Panie silniki som, tylko jak mam zalac do ciągnika to wolę sam się zalać
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban