Do czego służy przycisk A/T (power) (hold) obok biegów?
Moderator: Kosiarz
Do czego służy przycisk A/T (power) (hold) obok biegów?
Witam.
Proszę o informację, do czego służy przycisk A/T który jest koło drazka zmiany biegów? są tam dwie lampki POWER i HOLD.. czy to ma jakiś związek z dwoma akumulatorami, które mam w standardzie?
Kolejne moje pytanie, to przyciski pod podłokietnikiem. są tam dwa do grzania foteli i na górze jakiś taki jak by grzanie szyb, ale nie jestem pewien. co to może byc?
Będę wdzięczny za wypowiedzi.
Proszę o informację, do czego służy przycisk A/T który jest koło drazka zmiany biegów? są tam dwie lampki POWER i HOLD.. czy to ma jakiś związek z dwoma akumulatorami, które mam w standardzie?
Kolejne moje pytanie, to przyciski pod podłokietnikiem. są tam dwa do grzania foteli i na górze jakiś taki jak by grzanie szyb, ale nie jestem pewien. co to może byc?
Będę wdzięczny za wypowiedzi.
Nissan Patrol Y61 2000r 3.0Di Long Automat
Lift 3"
Cooper STT Disvoverer 35"
Lift 3"
Re: Do czego służy przycisk A/T (power) (hold) obok biegów?
Moze do zmiany charakterystyki automatycznej skrzynie biegow? Power to pewnie ze daje wiecej pary, a hold? Nie wiem, moze ze na biegach go dluzej trzyma, ale malo prawdopodobne mi sie to wydaje. Powciwskaj, pojezdzij i zobaczysz 

Miejsce na Twoją reklamę.
Jezdzilem kilka lat temu jakas amerykanska wydumka i funkcja hold sluzyla do tego,ze jak masz ja wlaczona i dojezdzasz do swiatel to od momentu zatrzymania nie musisz trzymac hamulca. Poprostu zdejmujesz noge z pedalow i jak chcesz ruszyc to poprostu dotykasz gazu i jedzie.
Natomiast w np. Mazdach hold dziala chyba na zasadzie blokowania przelozen. Po co to jest to nie wiem, ale jak np. skrzynia miala 4 przelozenia na to na holdzie zmienial uzywal tylko 3 przelozen.. Po co nie wiem. Tym bardziej,ze ta Mazda miala tez chyba tryb S. Tu nie jestem pewien, wiec jak cos to prosze, zeby ktos kompententy wtemacie nas czegos nauczyl
EDIT: Wlasnie pogoglowalem i to podobno odpowiednik naszej sniezynki.
Natomiast w np. Mazdach hold dziala chyba na zasadzie blokowania przelozen. Po co to jest to nie wiem, ale jak np. skrzynia miala 4 przelozenia na to na holdzie zmienial uzywal tylko 3 przelozen.. Po co nie wiem. Tym bardziej,ze ta Mazda miala tez chyba tryb S. Tu nie jestem pewien, wiec jak cos to prosze, zeby ktos kompententy wtemacie nas czegos nauczyl
EDIT: Wlasnie pogoglowalem i to podobno odpowiednik naszej sniezynki.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- wojtek_kom
-
Sama nazwa POWER, wskazuje na zmianę biegów przy wyższych RPM.
HOLD, sama nazwa wskazuje - trzyma bieg, nie ma w górę, nie ma w dół.

HOLD, sama nazwa wskazuje - trzyma bieg, nie ma w górę, nie ma w dół.

Nissan-y
Czyli jade sobie autamtem w pozycji "D" na 3 biegu. Wciskam holda i jade caly czas na 3, tak?
Nawet jak sie zatrzymam to bedzie probowal z 3jki ruszyc.Dobrze rozumiem?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- wojtek_kom
-
W sumie tej kombinacji nie testowałemWojtek_W pisze:Czyli jade sobie autamtem w pozycji "D" na 3 biegu. Wciskam holda i jade caly czas na 3, tak?

Dla mnie sprawdza się przy hamowaniu silnikiem z górki.
Nissan-y
Hold - to jest chyba do jazdy np. w zimę wtedy skrzynia rusza z 2, żeby nie zrywać przyczepności, będę w domu sprawdzę w instrukcji
ja osobiście wcale nie używam tego guziczka, no może czasem Power
A co do tego trzeciego guziczka nad tymi do grzania foteli, to zrób fote, ale sądzę że to nie jest fabryczne tylko dołożone, np. włącznik halogenów itp...

A co do tego trzeciego guziczka nad tymi do grzania foteli, to zrób fote, ale sądzę że to nie jest fabryczne tylko dołożone, np. włącznik halogenów itp...
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

W mazdzie 626 2.5V6 funkcja hold oznaczała obcięcie najniższego i najwyższego przełożenia. Nie było więc 1 i 4. Stosowałem stojąc w korkach, hamując silnikiem. Opcja ta działała również w innych położeniach "do przodu" - w najniższym obcinała oczywiście bieg wyższy.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
aaaaa.. czyli to coś do skrzyni
a ja sobie tym przełąc załem, bomyślałem, że jak dam power, to się drugi akumulator ładuje 
a dlaczego ten przycisk czasami mryga na cerwono, tam gdzie jest power? Przewaznie jak zapalam auto rano.
Proszę, żeby ktoś sprawdził w instrukcji dokładnie, jak działają poszc zególne opcje przyciska.
1. power (czy to oznacza, że ciągnie każdy bieg wyżej?)
2. na równo.. (czyli standard ?)
3. hold. (rusza drugiego biegu delikatnie?)

a dlaczego ten przycisk czasami mryga na cerwono, tam gdzie jest power? Przewaznie jak zapalam auto rano.
Proszę, żeby ktoś sprawdził w instrukcji dokładnie, jak działają poszc zególne opcje przyciska.
1. power (czy to oznacza, że ciągnie każdy bieg wyżej?)
2. na równo.. (czyli standard ?)
3. hold. (rusza drugiego biegu delikatnie?)
Nissan Patrol Y61 2000r 3.0Di Long Automat
Lift 3"
Lift 3"
Ok wieczorem Ci napisze
Przy zapalaniu ma prawo mygnąć, też tak mam
tak po prostu jest. Natomiast gdy przycisk mryga podczas jazdy, oznacza to awarię automatycznej skrzyni biegów - jest on jednocześnie kontrolką. Zrobię foty manuala to sobie poczytasz 

hold sluzy do oszczednej normalnej jazdy
power przeciaga na biegach dajac lepszego kopa
w pozycji srodkowej jest na automacie czyli jesli jedziesz normalnie wchodzi w tryb hold dajesz gaz na maxa to automatycznie wchodzi w tryb power i zapala sie na czerwono
w pozycji srodkowej jest na automacie czyli jesli jedziesz normalnie wchodzi w tryb hold dajesz gaz na maxa to automatycznie wchodzi w tryb power i zapala sie na czerwono
Gr 850Nm mi sie marzy :)
Dokładnie tak jestiras01 pisze:hold sluzy do oszczednej normalnej jazdy

koniu
Potwierdzam.koniu pisze:Dokładnie tak jestiras01 pisze:hold sluzy do oszczednej normalnej jazdy
Coby piwo smak piwa miało...

Czyli dziala tak naprawde b.podobnie do naszej sniezynki jak napisalem wczesniej.
No..no.. ale ze mnie ekspert
No..no.. ale ze mnie ekspert

Czytalem i niewiezylem. 

mam ten sam knefel w y60 i z obserwacji wynika ze jak sie zaladuje hold w czasie jazdy po autobanie to trzyma jakby na sile nadbieg(overdrive)
co do power to jak pisza wyzsze obroty do zmiany biegu
wg mnie troche marketing bo mozna sobie spokojnie poradzic w srodkowej pozycji czyli auto
co do power to jak pisza wyzsze obroty do zmiany biegu
wg mnie troche marketing bo mozna sobie spokojnie poradzic w srodkowej pozycji czyli auto
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę
Wiem, bo od roku tego guziczka nie dotykałem