Zółta Optima 75A - odradzam
Moderator: Marcin-Kraków
- Alberciczek
Re: Zółta Optima 75A - odradzam
A powiedzcie mi, jak zmierzyć tą pojemnośc akumulatora, bo ja nie zaskoczyłem...
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...
- wojtek_kom
-
Wicie co, ale no ten tego, AGM to maksymalnie 14.1V przy ładowaniu.
Wyższe napięcie go zabije i to szybko... bez wględu na firmę.
Nissan-y
- bilans
- Kontaktowanie:
ps. a czerwona optima
? bodaj 50 A
?

wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
Ja skorzystałem z najnowocześniejszej metody i oprzyrządowania tzn prawo Oma miernik uniwersalny orazAlberciczek pisze:A powiedzcie mi, jak zmierzyć tą pojemnośc akumulatora, bo ja nie zaskoczyłem...
dwie żarówki samochodowe a i jeszcze zegarek.
procedura jest prosta
Podłączasz żarówki do akumulatora mierzysz napięcie i prąd, zapisujesz wyniki oraz godzinę pomiaru.
Pomiary powtarzasz kilki krotnie (im częściej tym charakterystyka dokładniejsza) aż do napięcia odcięcia - zwykle 10,5V.
Potem to już tylko matematyka. np wyszło ci ze żarówka świeciała 6 h to mnożysz to przez średnią z prądów zmierzonych(np 7,5A)
w poszczególnych próbach. Wynik działania to dość mocno przybliżona pojemność twojego akumulatora w naszym przypadku
6h*7,5A=45 Ah.
Metoda jest dość garażowa, dokładniej było by "zastosować" stałe obciążenie prądowe.
Można też częściej robić pomiary np co 15 min

zsumować(nie liczymy wtedy średniego prądu), ale komu by się chciało siedzieć kilka godzin przy aku

chyba teraz już jasne
marek
Patrol K160 SD33 / Y61 3.0 (M57) /Y61 RB4.8 Super Safari
Pojemność akumulatora jest również funkcją obciążenia.marekw72 pisze:Ja skorzystałem z najnowocześniejszej metody i oprzyrządowania tzn prawo Oma miernik uniwersalny orazAlberciczek pisze:A powiedzcie mi, jak zmierzyć tą pojemnośc akumulatora, bo ja nie zaskoczyłem...
procedura jest prosta
Podłączasz żarówki do akumulatora mierzysz napięcie i prąd, zapisujesz wyniki oraz godzinę pomiaru.
Pomiary powtarzasz kilki krotnie (im częściej tym charakterystyka dokładniejsza) aż do napięcia odcięcia - zwykle 10,5V.
Potem to już tylko matematyka. np wyszło ci ze żarówka świeciała 6 h to mnożysz to przez średnią z prądów zmierzonych(np 7,5A)
w poszczególnych próbach. Wynik działania to dość mocno przybliżona pojemność twojego akumulatora w naszym przypadku
6h*7,5A=45 Ah.
Metoda jest dość garażowa, dokładniej było by "zastosować" stałe obciążenie prądowe.
Można też częściej robić pomiary np co 15 mini mierzyć pojemność w poszczególnych okresach potem wyniki
zsumować(nie liczymy wtedy średniego prądu), ale komu by się chciało siedzieć kilka godzin przy aku
chyba teraz już jasne
marek
Jakbyś obciążył go czterema żarówkami, to by się okazało, że pojemność jest jeszcze mniejsza.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Skąd wziąłeś tą rewelację?wojtek_kom pisze:Wicie co, ale no ten tego, AGM to maksymalnie 14.1V przy ładowaniu.
Przy ładowaniu do pracy cyklicznej zalecane ładowanie jest nawet w okolicach 15V.
czyli co 3h *15A = 45ah ? jest nie prawdziwe.Kostuch pisze:Pojemność akumulatora jest również funkcją obciążenia.marekw72 pisze:Ja skorzystałem z najnowocześniejszej metody i oprzyrządowania tzn prawo Oma miernik uniwersalny orazAlberciczek pisze:A powiedzcie mi, jak zmierzyć tą pojemnośc akumulatora, bo ja nie zaskoczyłem...
procedura jest prosta
6h*7,5A=45 Ah.
Można też częściej robić pomiary np co 15 mini mierzyć pojemność w poszczególnych okresach potem wyniki
chyba teraz już jasne
marek
Jakbyś obciążył go czterema żarówkami, to by się okazało, że pojemność jest jeszcze mniejsza.
W powyższej metodzie nie chodziło o precyzyjną charakterystykę pojemnościową.
A o w miarę szybką weryfikację co akumulator sobą reprezentuje.
Pisałem żeby to zrobić dokładniej trzeba by np. stabilizować temperaturę, stały prąd rozładowania i pewnie tysiąc innych
parametrów. Pewnie można się w tym temacie "doktoryzować"

pzr
marekw
Jest prawdziwe.marekw72 pisze: czyli co 3h *15A = 45ah ? jest nie prawdziwe.
Ale to nie oznacza, że jak będziesz brał prąd 30A, to starczy ci na 1,5h.
Przypuszczalnie wtedy napięcie spadnie do granicznego w godzinę i wyjdzie pojemność 1h * 30A = 30Ah
Akademickie rozważania...
- wojtek_kom
-
15V przy małym ograniczonym prądzie, do pełna -> ograniczenie ciepła wydzielanego w AGM, nie osiągniesz tego w samochodzie.Kostuch pisze:Skąd wziąłeś tą rewelację?wojtek_kom pisze:Wicie co, ale no ten tego, AGM to maksymalnie 14.1V przy ładowaniu.
Przy ładowaniu do pracy cyklicznej zalecane ładowanie jest nawet w okolicach 15V.
Prościej mieć 14.1V i tyle. Gdzieś tam był wykres - na forumie.
Nissan-y
To mój AGM chyba nie czytał o tym, bo jest ładowany przez alternator z grzebniętym regulatorem (żeby dawał wyższe napięcie) bez kontroli wydzielanego ciepła.wojtek_kom pisze:15V przy małym ograniczonym prądzie, do pełna -> ograniczenie ciepła wydzielanego w AGM, nie osiągniesz tego w samochodzie.Kostuch pisze:Skąd wziąłeś tą rewelację?wojtek_kom pisze:Wicie co, ale no ten tego, AGM to maksymalnie 14.1V przy ładowaniu.
Prościej mieć 14.1V i tyle. Gdzieś tam był wykres - na forumie.
Ja tam w yuasie nigdy nie miałem problemów. Próbowałem szuykać teraz takiego ale sa tylko z czarnymi obudowami. Ja mam całkowicie jasno-szarą. Kilka osób na forum używa i też mają podobne zdanie.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
chyba z 6 lat w miśku i bez problemów w największe mrozypinc6x6 pisze:BANNER RUNNING BULL AGM 70 Ah
ma ktoś jakieś zdanie, opinie ,doświadczenia![]()
to AGM już od ponad 6 lat są w sprzedaży
myślałem ,że krócej powinno być sporo użytkowników i opinii

Nasuwa mi się wniosek : "Wszystkie marki są lepsze niż optima "
Bo są technicznie lepsze lub cenowo
W tym drugim przypadku mniej boli wydanie paru stówek
Bo są technicznie lepsze lub cenowo
W tym drugim przypadku mniej boli wydanie paru stówek

ojj sorry.. zwątpiłem czy to AGM .. a nie mogę sprawdzić, bo auto w lesie, ale Banner 70Ah na 100 %pinc6x6 pisze:to AGM już od ponad 6 lat są w sprzedażymyślałem ,że krócej powinno być sporo użytkowników i opinii
i trzymie skubaniec jak dobra śliwowica

jak niebieski to może być AGM
Ja mam 2 lata. Zima nie chcial palic w disco jak temp spadla ponizej 20stC. Na pomiarach wyszlo, ze ma 90% sprawnosci wiec szukalem w kablach i znalazlem, radio mi prad doilo i zima nieco braklo jak mroz przywalil. Innych problemow nie bylo.Ajwen pisze:chyba z 6 lat w miśku i bez problemów w największe mrozypinc6x6 pisze:BANNER RUNNING BULL AGM 70 Ah
ma ktoś jakieś zdanie, opinie ,doświadczenia![]()
Kapec, disco 300TDi '97,
Miałem optimę 55 ah po półtora roku padła całkowicie. kupiłem zwykłego czerwonego Bulla, zimę przetrwał i działa. Cena ponad dwa razy nizsza od optimy. Stosunek ceny do jakości optimy nie idzie w parze. Lepiej kupić dwa aku zwykłe niż jedną optimę.
Jakiej mocy zapodać akumulatory do patrola 3,3td 24V? Tak żebm był zadowolony.
KOBIETA KTÓRA PRZYNOSI CI RANO PIWO NA KACA,JEST NIE TYLKO MĄDRA,ALE RÓWNIEŻ PIĘKNA!!!
a ja mam dwie optimy - malutką i dużą - obie działają (malutka w łódce więc się pewnie nie liczy), duża w patrolu juz hm... ze 3 lata conajmniej
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
Uaktualniam info.
Banner padl po niecalych 3 latach. Gwarancja na 2 wiec po zawodach.
Kupilem teraz jakies Sakura czy costam za 200zl. W dupie mam inwestowanie znowu w jakis cud, co po 2 latach i tak trzeba wymienic. Sakura poki co kreci jak glupia.
Banner padl po niecalych 3 latach. Gwarancja na 2 wiec po zawodach.
Kupilem teraz jakies Sakura czy costam za 200zl. W dupie mam inwestowanie znowu w jakis cud, co po 2 latach i tak trzeba wymienic. Sakura poki co kreci jak glupia.
Kapec, disco 300TDi '97,
- pick_up_bydgoszcz
-
Jest tylko jedna kwestia czy ako ma robić tylko do odpalania samochodu czy pod wyciągarki......
Jak tylko odpalanie to myślę że nie ma co się rozczulać byle działał ale przy przy wyciągarkach to juz trochę inna zabawa Xdyna 2 silnikowa ciągnie ponad 800A przynajmniej tak ma w kwitach i sam nie wiem co mam za elektrownie wstawić...
Chodzi mi po głowie 2 alternatory od merca 200A i optima 75 ale nie nastraja mnie zbyt optymistycznie to co czytałem tu o optimach
Jak tylko odpalanie to myślę że nie ma co się rozczulać byle działał ale przy przy wyciągarkach to juz trochę inna zabawa Xdyna 2 silnikowa ciągnie ponad 800A przynajmniej tak ma w kwitach i sam nie wiem co mam za elektrownie wstawić...
Chodzi mi po głowie 2 alternatory od merca 200A i optima 75 ale nie nastraja mnie zbyt optymistycznie to co czytałem tu o optimach
Ford Bronco 2,9 zmotany
Nissan King Cab 2,4
Nissan Pathfinder 3,3
Nissan King Cab 2,4
Nissan Pathfinder 3,3
-
No dobra,a skoro juz ta cudowna Optima padnie,to czym ją doładować,bo słyszałem że jakiś specjalny prostownik trzeba mieć??
Muscel M 461-230 + Suza 93
Subaru impreza R
Subaru Legacy TURBO
Subaru impreza R
Subaru Legacy TURBO
Odkopie temat.
Podczas rozmowy o akumulatorach optimy, znajomy wspomniał o akumulatorach Odyssey.
Jak sprawdziłem u wujka google, faktycznie są używane w offroadzie, tyle że droższe od optimy.
Jeździ ktoś w PL na tym?
Podczas rozmowy o akumulatorach optimy, znajomy wspomniał o akumulatorach Odyssey.
Jak sprawdziłem u wujka google, faktycznie są używane w offroadzie, tyle że droższe od optimy.
Jeździ ktoś w PL na tym?
Tak, czy inaczej to jest akumulator AGM , o które bardzo łatwo na rynku.Od kiedy wprowdzono do nowych aut systemy typu Start & Stop i inne prądożerne wodotryski producenci stosują je w nowych autach. Można znaleść akumulator brandowany jakąś marką. Ja np kupiłem oryginalny akku Land Rover AGM za 350 zł - super się spisuje juz 4 rok przy wyciągarce i sporym oświetleniu.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s