Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
W polonezie zimą po odpaleniu i puszczeniu sprzęgła na luzie, opór skrzyni potrafił zatrzymać silnik. Wewnątrz obraca się wałek główny i przenosi obroty na wałek pośredni. Zjawisko szczególnie widoczne przy gęstym, zimnym oleju. Po rozgrzaniu skrzyni moment przenoszony będzie mniejszy.
Jak masz odpalone auto na luzie i podniesiesz koło to też się będzie kręciło 

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Co prawda skrzynie biegow nigdy nie remontowalem, ale dlaczego tak sie dzieje? Z tego co sie orientuje to na luzie obraca sie tylko ten walek wejsciowy, a reszta zebatek jest "odlaczona". Skad wiec ten ruch?
Miejsce na Twoją reklamę.
Z TEGO CO MI SIĘ WYDAJE to olej przekładniowy z racji swojej gęstości przenosi moment z uzębienia na uzębienie 

Jimny M16A
Wiem o czym mowisz. Jedno kolo zebate sie obraca, wprawia w ruch ten olej ktory jest wokol niego, a ze sasiednie kolo jest blisko to ten olej je porusza, tak?
Jestem sobie w stanie to wyobrazic, ale nie wiedzialem ze to ma az taka "sile", zeby obrocic wal miedzy skrzynia a reduktorem i zeby stawialo to taki opor ze wyczuwalne jest to w pracy silnika. Ale ok, kumam o co chodzi
Jestem sobie w stanie to wyobrazic, ale nie wiedzialem ze to ma az taka "sile", zeby obrocic wal miedzy skrzynia a reduktorem i zeby stawialo to taki opor ze wyczuwalne jest to w pracy silnika. Ale ok, kumam o co chodzi

weź rozbierz skrzynie to pojmiesz dlaczego tak się dzieje 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Nie moge skrzynie rozebrac bo na aucie jest
Powiedz tylko czy to o czym rozmawiamy jest zgodne z prawda. Jak kiedys zdejme skrzynie to ja rozbiore i bede mogl potwierdzic ten fakt 

To jest podobne zjawisko jak w sprzęgle hydrokinetycznym-wiekszość"automatów"ma takie sprzęgło.Tutaj jest to zjawisko uboczne i nie ma co sobie tym d zawracać 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
jaki wymiar ma uszczelniacz znajdujący się wewnątrz napędu linki?
(tam gdzie linka wchodzi do reduktora)
z 2 które mam dochodząc rozbieżne informacje
jeden to NOK 11
a drugi NOK 12
(tam gdzie linka wchodzi do reduktora)
z 2 które mam dochodząc rozbieżne informacje
jeden to NOK 11
a drugi NOK 12

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
Mam akurat wyciągniętą linkę. Wieczorem podam dokładny wymiar.
Koła zębate są zamocowane na wałku ale nie są z nim związane. Synchronizator dopiero łączy je z wałkiem. W momencie podania obrotów na wałek, koło również zacznie się kręcić i będzie napędzać koła na wale pośrednim.
Jakbyśmy na ołówek założyli płytę CD i zaczęli nim kręcić, to płyta również nabierze obrotów.
W skrzyniach biegów koła zębate wszystkich biegów są cały czas zazębione (wałek główny z pośrednim). Przekazanie napędu nastepuje przez połączenie koła zębatego z wałkiem. W pozycji neutralnej, żadne z kół nie jest połączone z wałkiem.
Koła zębate są zamocowane na wałku ale nie są z nim związane. Synchronizator dopiero łączy je z wałkiem. W momencie podania obrotów na wałek, koło również zacznie się kręcić i będzie napędzać koła na wale pośrednim.
Jakbyśmy na ołówek założyli płytę CD i zaczęli nim kręcić, to płyta również nabierze obrotów.
W skrzyniach biegów koła zębate wszystkich biegów są cały czas zazębione (wałek główny z pośrednim). Przekazanie napędu nastepuje przez połączenie koła zębatego z wałkiem. W pozycji neutralnej, żadne z kół nie jest połączone z wałkiem.
- egonnowicz
-
witam czy uszczelniacz kuli w samim z wąskim mostem jest taki sam jak w szerokim czy nie a jak wygląda sprawa z łożyskami?
fuck i love mud
wyspa wolin
suzuki samuraj klatka spoa +2 cale +simex 235/70 plus 100 koni pod maską
wyspa wolin
suzuki samuraj klatka spoa +2 cale +simex 235/70 plus 100 koni pod maską
Wszystko jest takie sameegonnowicz pisze:witam czy uszczelniacz kuli w samim z wąskim mostem jest taki sam jak w szerokim czy nie a jak wygląda sprawa z łożyskami?

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
potrzebuję numer - rozmiar łożyska alternatora do jimny silnik 80kM, G13BB
Czy kolumna kierownicza w Vitarce jest rozbieralna - strasznie mi trzeszczy łożysko to co jest przy grodzi (krzyżaku). Na razie wstawiłem do nafty ale jak nasmarować?
witam zamontowalem gaznik z pony niby wszystko jest okej obroty wmiare zadawalajace ale mam problem silnik gasnie przy hamowaniu co moaze byc powodem ?
Wyreguluj odpowiednio cięgno gazu.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
Wiarus, jakieś bliższe informacje na co zwrócić uwagę?
Miewam podobny objaw przy oryginalnym gaźniku, ale przytrafia się raz na jakiś czas i bez logicznego powiązania sytuacji
Miewam podobny objaw przy oryginalnym gaźniku, ale przytrafia się raz na jakiś czas i bez logicznego powiązania sytuacji
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
Wolnych obrotów nie reguluje się cięgnem gazu 

Jimny M16A
Przy mechanicznym otwieraniu przepustnicy istnieje możliwość spadania obrotów przy hamowaniu.Silnik przesuwa się do przodu i cięgna potrafią dociskać dźwignię przepustnicy zmniejszając obroty.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
Ktoś ma wykresy przebiegu mocy i momentu w silnikach vitary 1.6 8v i 16v? Ewentualnie suche liczby...
Pytanie dodatkowe: O ile cięższe jest koło zamachowe vitary od samuraia?
Pytanie dodatkowe: O ile cięższe jest koło zamachowe vitary od samuraia?
Witam
Czy poduszka pod skrzynie od samuraja bedzie pasowała do jimisa 1.3
Na fotce wygląda identycznie http://suzuki-czesci.pl/pl/p/Poduszka-s ... amurai/196
Pozdrawiam
Czy poduszka pod skrzynie od samuraja bedzie pasowała do jimisa 1.3
Na fotce wygląda identycznie http://suzuki-czesci.pl/pl/p/Poduszka-s ... amurai/196
Pozdrawiam
Wychodzi na to ze tak: http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/35/9026.html
http://daniels.lumena.com/suzuki/engine.htmKostuch pisze:Ktoś ma wykresy przebiegu mocy i momentu w silnikach vitary 1.6 8v i 16v? Ewentualnie suche liczby...
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.
Proszę cię...Art_ZGL pisze:http://daniels.lumena.com/suzuki/engine.htmKostuch pisze:Ktoś ma wykresy przebiegu mocy i momentu w silnikach vitary 1.6 8v i 16v? Ewentualnie suche liczby...

Najpierw:
8v - 74Kw @ 5200rpm and 122 Nm @ 3100rpm
16v - 69Kw @ 5200rpm and 138Nm at 4000rpm
16v słabsza od 8v??
A na samym dole:
Vitara 1.6 (nie wiadomo która) - 71/97/5600 132/4000
To jak w końcu? Żaden vitarowiec nie wie?