MT-LB
Moderator: Mroczny
MT-LB
Witam,
Z Kolega mamy okazje kupić MTLB z firmy budowlanej, w ktorej był wykorzystywany jako holownik koparki gąsienicowej w kopalni piasku. Pojazd wizualnie wygląda bardzo ładnie, kompletne wnętrze, wyposażenie, działające wskaźniki przelączniki oswietlenie itd. ogolnie stan fajny. ALE zawsze jest jakies ALE. pojazd nie ma jednych tylnich drzwi i we wnętrzu oslon silnika co powoduje niesamowity hałas w kabine. Czy takie cześci są do kupienia? bo na allegro raczej sie nie trafiają. Gdzie mogę znaleśc jakaś literaturę, opisy itd.? Czy jest do tego pojazdu jakis podręcznik kierowcy wydany przez MON? W ogole co wiecie o tym pojeździe? awaryjny? wymagający? Nigdy nie mielismy okazji blizej spotkac sie z pojazdem gąsienicowym, ale cena jest atrakcyjna i w sumie czemu by nie uderzyc w cos wiekszego.
Pozdrawiam
Z Kolega mamy okazje kupić MTLB z firmy budowlanej, w ktorej był wykorzystywany jako holownik koparki gąsienicowej w kopalni piasku. Pojazd wizualnie wygląda bardzo ładnie, kompletne wnętrze, wyposażenie, działające wskaźniki przelączniki oswietlenie itd. ogolnie stan fajny. ALE zawsze jest jakies ALE. pojazd nie ma jednych tylnich drzwi i we wnętrzu oslon silnika co powoduje niesamowity hałas w kabine. Czy takie cześci są do kupienia? bo na allegro raczej sie nie trafiają. Gdzie mogę znaleśc jakaś literaturę, opisy itd.? Czy jest do tego pojazdu jakis podręcznik kierowcy wydany przez MON? W ogole co wiecie o tym pojeździe? awaryjny? wymagający? Nigdy nie mielismy okazji blizej spotkac sie z pojazdem gąsienicowym, ale cena jest atrakcyjna i w sumie czemu by nie uderzyc w cos wiekszego.
Pozdrawiam
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Re: MT-LB
jest koleś, który mógłby Ci pomóc. Mieszka w Bielsku-Białej i jest totalnym zapaleńcem pojazdów militarnych wszelkiej maści. Nazywa się Rafał Bier. Co roku organizuje Operacje Południe i nie tylko zresztą. Kontakt znajdziesz tu: http://www.military-zone.pl/kontakt
Zadzwoń i popytaj
Zadzwoń i popytaj

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
MTLB mają równiez ludzie z Military Club Wschód- Zachód.
Kontakt:
www.militaryclub.pl
Spotykam ich na zlocie w Bornem, mój dzieciak nawet załapał sie na przejażdżkę MTLB. Kontaktowi faceci, choć nie wszyscy to polacy, ale myslę, że podpowiedzą jak zapytasz.
Kontakt:
www.militaryclub.pl
Spotykam ich na zlocie w Bornem, mój dzieciak nawet załapał sie na przejażdżkę MTLB. Kontaktowi faceci, choć nie wszyscy to polacy, ale myslę, że podpowiedzą jak zapytasz.
K260 '91
P.A.T.R.O.L. Pojazd Akrobacyjno Turystyczno Rolniczy Oraz Latający
P.A.T.R.O.L. Pojazd Akrobacyjno Turystyczno Rolniczy Oraz Latający
Ja polecam firmę Motodemont z Kaźmierza k/Poznania.To członek już nie istniejącego klubu W-Z.
W tej firmie zawsze znalazłem to czego potrzebuję oraz uważnie wsłuchuję się w porady właściciela tej firmy.Oferta jest przeogromna,szkoda że fundusze na wszystko nie pozwalają.
W tej firmie zawsze znalazłem to czego potrzebuję oraz uważnie wsłuchuję się w porady właściciela tej firmy.Oferta jest przeogromna,szkoda że fundusze na wszystko nie pozwalają.
Oki juz wiem gdzie szukac częsci i podzespołów a co do samego pojazdu? Warto? Tak jak pisalem w ogole nie mam doświadczenia z cięzkim sprzętem. Jak z jego mobilnościa? łatwością prowadzenia itd.?
Już jeździlismy ale na terenie wielkosci 10 na 15 metrów wiec zero wrażen i emocji.
tak jak pisalem pojazd pełnił rolę holownika koparki w dużej kopalni piasku a teraz przestali wydobywac piach i chca sie tego pozbyc.
tak jak pisalem pojazd pełnił rolę holownika koparki w dużej kopalni piasku a teraz przestali wydobywac piach i chca sie tego pozbyc.
Podejrzewam że mało który odważyłby się gonić taki transporter z widłami;]
-
-
Skontaktuj się z Druhem Romanem:
pczklosice1@op.pl
Był kilka miesięcy na Syberii razem z pierwszymi wyprodukowanymi w Polsce sztukami tych pojazdów, gdzie przechodziły testy w warunkach zimowych.
pczklosice1@op.pl
Był kilka miesięcy na Syberii razem z pierwszymi wyprodukowanymi w Polsce sztukami tych pojazdów, gdzie przechodziły testy w warunkach zimowych.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę
W http://www.muzeum.mragowo.pl mamy jedną sztukę. Z literaturą jest ciężko - jest wydana instrukcja po polsku, ale praktycznie nie do zdobycia. Gdybyś kupił pojazd i potrzebował książki daj znać na PW - zobaczymy co mamy w archiwum 

Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
witam,
Temat pojazdu jak zwykle w takich "okazjach" sie komplikuje. Podczas ostatnich negocjacji gdy transportej wyciagneli z tej piaskowni na wiekszą przestrzen okazalo sie ze ma straszne problemy z rozwinięciem predkosci, przy wyzszych obrotach traci moc i ciezko wrzocic biegi powyzzej 5 bo sie dusi. mamy teraz spory dylemat, bo remont napewno nie bylby łatwy. musimy jeszcze sprawdzic z fachowcem od silników diesla co to za usterka i jak mialaby wygladac ewentualna naprawa. Napewno sie odezwe jesli uda sie zrealizowac plany.
Temat pojazdu jak zwykle w takich "okazjach" sie komplikuje. Podczas ostatnich negocjacji gdy transportej wyciagneli z tej piaskowni na wiekszą przestrzen okazalo sie ze ma straszne problemy z rozwinięciem predkosci, przy wyzszych obrotach traci moc i ciezko wrzocic biegi powyzzej 5 bo sie dusi. mamy teraz spory dylemat, bo remont napewno nie bylby łatwy. musimy jeszcze sprawdzic z fachowcem od silników diesla co to za usterka i jak mialaby wygladac ewentualna naprawa. Napewno sie odezwe jesli uda sie zrealizowac plany.
Własnie to sprawdziłem i kraz ma silnik JaMZ-238 o mocy 240KM a MT-LB ma silnik JaMZ 238 W o mocy 268 KM wiec jednostki są praktycznie identyczne. jeszcze nie rozszyfrowałem co oznacza dodatek W przy mt-lb, ale na szczęscie można kupić jeszcze nowe silniki do KRAZA. Dzieki za info ;]
- Duży kloss
Silnik turbo montowany w MTLB-U, a "małe" MTLB ma zwykły silnik Kraza
Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
Ciekawe czy w małym MT-LB mozna zamontować silnik z Turbo.
- Duży kloss
Niestety niemam pojęcia nigdy nie zaglądałem pod maske do MTLB-U i nawet niewiem jak rozbudowany jest ten silnik więc nie zabieram głosu. A swoją drogą jak masz migomat i kątówke wszystko się da

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
Zdjęc nigdy nie mialem okazji zrobic w emocjach ogladania pojazdu. moge powiedziec ze to wersja bazowa mtlb czyli ta ktora ma obrotową wierze z karabinem bez innych dodatków w pancerzu. ten egzemplarz wierzy nie ma. W najbliższym czasie cos postaram sie cyknąc i podeslać.