Wyciagarka w vitarce
Moderator: Albert_N
- czarny.piotr
-
Wyciagarka w vitarce
Mam zamiar wyciągarkę założyć.
Koledzy dajcie wsparcie! Wyciagara ma ma być ponoć 12000 lbs a jaki ma być do tego akumulator? Raczej wolałbym iść w kierunku normalnych i typowych akumulatorów (nie żelowych).
Ile prąd rozruchu, pojemność, i inne parametry.
Vitka to 1,6 benzyna. 16V
Koledzy dajcie wsparcie! Wyciagara ma ma być ponoć 12000 lbs a jaki ma być do tego akumulator? Raczej wolałbym iść w kierunku normalnych i typowych akumulatorów (nie żelowych).
Ile prąd rozruchu, pojemność, i inne parametry.
Vitka to 1,6 benzyna. 16V
czarny.piotr
Re: Wyciagarka w vitarce
aku min 75 dobrej klasy
dotego alternator min 90-100A
albo dodatkowy
sugeruje wymiane kabli na grubsze i polskie
dotego alternator min 90-100A
albo dodatkowy
sugeruje wymiane kabli na grubsze i polskie
Wystarczy:
standardowy alternator
standardowy akumulator (ale nowy)
dobrze zarobione kable
Jeżdżę tak drugi sezon, windy nie oszczędzam i targam nią dodatkowo znajomych którzy wyciągarki nie mają.
Nigdy nie zabrakło mi prądu. (przepraszam - raz miałem mały problem jak mi się poluzowała minusowa klema na aku)
Mam Dragona Maverick 12000
standardowy alternator
standardowy akumulator (ale nowy)
dobrze zarobione kable
Jeżdżę tak drugi sezon, windy nie oszczędzam i targam nią dodatkowo znajomych którzy wyciągarki nie mają.
Nigdy nie zabrakło mi prądu. (przepraszam - raz miałem mały problem jak mi się poluzowała minusowa klema na aku)
Mam Dragona Maverick 12000
Zgadza się 

W 16V też mam dragona i alternator bosch 70A.
Na poprzednim aku (56Ah, 480A) zwalniała do najniższych obrotów, ale nigdy nie stanęła, więc raczej styka.
Zimą zmieniłem aku, bo zmarł. Kupiłem 65Ah, 680A prądu... Winda lekko zwalnia podnosząc Vitarę
Do tego dobrze zarobione kable jak Kacjen napisał. Zamontowałem też dla bezpieczeństwa hebel od jakiejś cieżarówki.
Na poprzednim aku (56Ah, 480A) zwalniała do najniższych obrotów, ale nigdy nie stanęła, więc raczej styka.
Zimą zmieniłem aku, bo zmarł. Kupiłem 65Ah, 680A prądu... Winda lekko zwalnia podnosząc Vitarę

Do tego dobrze zarobione kable jak Kacjen napisał. Zamontowałem też dla bezpieczeństwa hebel od jakiejś cieżarówki.
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia

- czarny.piotr
-
http://motoallegro.pl/wyciagarka-extrem ... 04420.html
lub
http://motoallegro.pl/dragon-winch-mave ... 59744.html
chcę coś takiego zapodać do mojej vitarki. ma pomagać wydostać się czasami z opresji. extremalnej jazdy nie uprawiam. Wystarczy?
Wyciągarkę chcę zmieścić przed chłodnicą, pomiędzy atrapą a chłodnicą. Jakie musi mieć maksymalne wymiary szerokość długość wysokość... ?
lub
chcę coś takiego zapodać do mojej vitarki. ma pomagać wydostać się czasami z opresji. extremalnej jazdy nie uprawiam. Wystarczy?
Wyciągarkę chcę zmieścić przed chłodnicą, pomiędzy atrapą a chłodnicą. Jakie musi mieć maksymalne wymiary szerokość długość wysokość... ?
Ostatnio zmieniony pn sty 16, 2012 10:49 pm przez czarny.piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
czarny.piotr
Rzeźba w ramie.
Trzeba by pociąć wzmocnienia pasa przedniego, żeby weszła.
No ale można by schować między chłodnicą a atrapą.
Trzeba by pociąć wzmocnienia pasa przedniego, żeby weszła.
No ale można by schować między chłodnicą a atrapą.

- czarny.piotr
-
ma może ktoś foty tego rozwiązania i jaki model wyciągarki zamontował?
czarny.piotr
Moim zdaniem montowanie wyciągarki przed wzmocnieniem budy i bez wycinania go to strzał w kolano.
Kąt natarcia masz w tedy jak w Golfie
Jeździ sporo Vitar z wielkimi zderzakami wyglądającymi jak ARB ściągnięte prosto z Land Cruisera - wielkie, ciężkie i zazwyczaj się na nich wisi w razie wtopy.
czarny.piotr - wyciagarki które podałeś to pozorna oszczędność. Przyjdzie co do czego i będziesz sobie pluł w brodę ze nie dołożyłeś 300zł na normalną windę (np. jak kumpel w Parchu wklei
)
To djęcia mojej Vitary jak montowałem zderzak i windę. Jest krótsza o kilkanaście centymetrów i nie kolidowało z chłodnicą (wtedy miałem ją jeszcze z przodu)

[/URL

Kąt natarcia masz w tedy jak w Golfie

czarny.piotr - wyciagarki które podałeś to pozorna oszczędność. Przyjdzie co do czego i będziesz sobie pluł w brodę ze nie dołożyłeś 300zł na normalną windę (np. jak kumpel w Parchu wklei

To djęcia mojej Vitary jak montowałem zderzak i windę. Jest krótsza o kilkanaście centymetrów i nie kolidowało z chłodnicą (wtedy miałem ją jeszcze z przodu)

czarny.piotr pisze:http://motoallegro.pl/wyciagarka-extrem ... 04420.html
lub
Tyle że ta pierwsza to nie jest 8000 a 6000 lbs z 5 konnym silnikiem
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
E no bez przesady, fakt, że z perspektywy czasu winda mogła by być przesunięta troszkę do tyłu, kilogramy robią swoje, ale z kątem natarcia nie jest źle. Mój zderzaczek nie jest aż taki wielgachny no i waga około 20 kg, dodatkowy plus to łatwy dostep do liny. Co do opinii na temat wind z linków to jak najbardziej się zgadzam.kacjen pisze:Moim zdaniem montowanie wyciągarki przed wzmocnieniem budy i bez wycinania go to strzał w kolano.
Kąt natarcia masz w tedy jak w GolfieJeździ sporo Vitar z wielkimi zderzakami wyglądającymi jak ARB ściągnięte prosto z Land Cruisera - wielkie, ciężkie i zazwyczaj się na nich wisi w razie wtopy.
czarny.piotr - wyciagarki które podałeś to pozorna oszczędność. Przyjdzie co do czego i będziesz sobie pluł w brodę ze nie dołożyłeś 300zł na normalną windę (np. jak kumpel w Parchu wklei![]()
- chemik2000
-
Wycinasz pas z przodu pomiedzy rama miesci sie z przodu, dobry kat natarcia. Dobre kabele, mocowanie skrecane, troche pracy slusarza. Reszta seryjna wystarczy ale musi byc sprawna 

Nie miałem akurat na myśli twojego auta, bo jest przemyślane. (choć sam wolę bardziej schowane zderzaki)BARTEK W. pisze: E no bez przesady, fakt, że z perspektywy czasu winda mogła by być przesunięta troszkę do tyłu, kilogramy robią swoje, ale z kątem natarcia nie jest źle.
Widziałem kilka bardziej przysadzistych konstrukcji.
Dzięki, ale Twoja to dopiero przemyślana. Jak pisałem mój zderzaczek troszkę za bardzo wystaje, niby wsystko ok, niezahaczyłem nim nigdy, ale teraz bym go bardziej schował. Podobnie jak Ty również widziałem kilka 'taranów' założonych z przodu auta zamiast przemyślanego zderzaka.
Sugerujesz czyjąś?kacjen pisze:Nie miałem akurat na myśli twojego auta, bo jest przemyślane. (choć sam wolę bardziej schowane zderzaki)BARTEK W. pisze: E no bez przesady, fakt, że z perspektywy czasu winda mogła by być przesunięta troszkę do tyłu, kilogramy robią swoje, ale z kątem natarcia nie jest źle.
Widziałem kilka bardziej przysadzistych konstrukcji.

Pług, daleko wysunięty środek ciężkości...
Ale dobrze było się dobrać do liny, to fakt.
Wszystko ma swoje zady i walety...

Jak chcesz mieć schowaną wyciągarkę to musisz wybrać model z dużym bębnem i dużym przeswitem. A te do których wstawiłeś linki jeśli schowasz w zderzaku to przy pierwszym wyciaganiu powyżej 10 metrów rozwalisz skumulowaną liną.
tel. 509700949
-
- jestem tu nowy...
u mnie obecnie jest tak:

ale do końca miesiąca chcę to tak przerobić, że obecnie tylna belka pod wyciągarką będzie jej przednią.. a tylną się dorobi już w komorze silnika.. Zderzak ma wystawać 1, max 2cm przed reflektory.
ale do końca miesiąca chcę to tak przerobić, że obecnie tylna belka pod wyciągarką będzie jej przednią.. a tylną się dorobi już w komorze silnika.. Zderzak ma wystawać 1, max 2cm przed reflektory.
Chłodniczka wspomagania jakaś taka znajoma
Polonez 

No i właśnie ta lina...Karas pisze:u mnie obecnie jest tak:
Jeśli dalej szukasz sposobu na montaż popatrz tutaj - zbierałem fotki i pomysły.
https://picasaweb.google.com/1107319537 ... Przydatne#
Ale jak przyszło montować to zrobiłem jeszcze innaczej, postaram się potem dać fotki z tego co wymyśliłem i jak zamontowałem z minimalną ingerencją w atrapkę lecz na orygianlny zderzak nie ma już miejsca.
https://picasaweb.google.com/1107319537 ... Przydatne#
Ale jak przyszło montować to zrobiłem jeszcze innaczej, postaram się potem dać fotki z tego co wymyśliłem i jak zamontowałem z minimalną ingerencją w atrapkę lecz na orygianlny zderzak nie ma już miejsca.
Suzuki Samurai
- kulkagsx1200
witam suzukowcow, jakby ktos szukal wincza do swojego auta to mam ladniutkiego warna M8000, malo uzywana , zdjeta z autolawety .
idealna wlasnie do aut pokroju vitara-samuraj ,jimny itp.
posiadam pilota a wincz jest na stalowej plycie . mialem montowac we wrongu ale trafil mi sie ladny suzuki (motocykl) i kasy mi zabraklo by zanabyc sprzeta
jakby co zamienie na szelesty - 2kzl by mnie uszczesliwilo
idealna wlasnie do aut pokroju vitara-samuraj ,jimny itp.
posiadam pilota a wincz jest na stalowej plycie . mialem montowac we wrongu ale trafil mi sie ladny suzuki (motocykl) i kasy mi zabraklo by zanabyc sprzeta

jakby co zamienie na szelesty - 2kzl by mnie uszczesliwilo

jeepniety 
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

To wylatuj...kulkagsx1200 pisze: posiadam pilota
Tu nie giełda

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- kulkagsx1200
Adas bbbbb goscia bo bbbajzel sobie urzadza

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd