Samurai: 4.16 reduktor, 5.1 mosty, opony 30 cali
Moderator: Albert_N
Re: Samurai: 4.16 reduktor, 5.1 mosty, opony 30 cali
Normalne nadwozie, no moze nieco zmodyfikowane, nieco skrocone z tylu, do tego sprezyna z panhard/sierzant, klatka, 33cale, zwolniona redukcja, i motor, ktory jest moja fanaberia, myslac racjonalnie nie ma argumentowe "za", ale chcialem miec to mam. Mam "pssst", czyli 1.3 turbo. 100-120 KM, zaleznie od doladowania.

na bazie rurek to chujnia trochę
gdzie tym jeździć hehe w zime pizga w lato bloto na ryju 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Slawek to bloto w.. ustach z autopsji ?slavok pisze:na bazie rurek to chujnia trochęgdzie tym jeździć hehe w zime pizga w lato bloto na ryju

To ładnie, musi robić. Do tego mechanik (o ile jeszcze nie masz) i jazdamoto_X pisze:Normalne nadwozie, no moze nieco zmodyfikowane, nieco skrocone z tylu, do tego sprezyna z panhard/sierzant, klatka, 33cale, zwolniona redukcja, i motor, ktory jest moja fanaberia, myslac racjonalnie nie ma argumentowe "za", ale chcialem miec to mam. Mam "pssst", czyli 1.3 turbo. 100-120 KM, zaleznie od doladowania.

Klatke jak przymocowałeś, zależy też jaką masz, do budy czy do ramy?
Pytam bo różne patenty stosują, ja zrobiłem wewnętrzną, mocowaną do budy. Rury są tam gdzie załącznik f radzi plus dodatkowe zastrzały.
Klatka służy jako klatka

Jedynie coś muszę wymyśleć, żeby było się czego chwycić na zewnątrz

Klatka do ramy, zewnetrzna. Poczatkowo bylem za wewnetrzna, ale Samurai maly w srodku, a zewnetrzna klatka jest nastepstwem progow, ktore musza byc i juz. Inaczej kola przy odsadzeniu -68 urywasz przy kazdym otarciu o drzewo. Nie mowiac o innych poztywach tego rozwiazania.
Sieknij sobie jakiś zastrzał przez środek - to głównie robi robotę.
Ja patrzyłem pod kontem rolki w górach, bo na nizinie to nieraz byle pałąk wystarczy.
Natomiast mam teraz lipę z montażem czegokolwiek dookoła auta plus obowiązkowa jazda w kasu
Ale to ostatnie to akurat dobra sprawa.
Ja patrzyłem pod kontem rolki w górach, bo na nizinie to nieraz byle pałąk wystarczy.
Natomiast mam teraz lipę z montażem czegokolwiek dookoła auta plus obowiązkowa jazda w kasu

slavok pisze:na bazie rurek to chujnia trochęgdzie tym jeździć hehe w zime pizga w lato bloto na ryju

4x4 Tczew
- szerokimost
wracając do tematu to wsadź najpierw 4.16 na seryjnych dyfrach i zobacz jak to jeździ na 30"
raczej będziesz zadowolony bo jest to przepaść w porównaniu z seryjnym reduktorem jak będzie mało to pomyśl o dyfrach ale zamiast nich chyba lepiej blokadę zapodać. 

Samiec
Jak to kiedyś ktoś powiedział seryjny reduktor to nie reduktor, reduktor w samuraiu zaczyna sie od 4.16:)
Zamówiłem 4.16, mam nadzieję, że dojdzie do mnie. Potem rzeczywiście prędzej blokady niż przełożenia w mostach lepiej wrzucić.
Jak będę miał ochotę na więcej to te 5.38 zawsze dorzucę, bo lepiej tam odciążyć niż ładować 5.14 w reduktor.
Będzie gitara
Jak będę miał ochotę na więcej to te 5.38 zawsze dorzucę, bo lepiej tam odciążyć niż ładować 5.14 w reduktor.
Będzie gitara

bedzie bedzie
ps. gdzie zamówiłeś reduktor?

ps. gdzie zamówiłeś reduktor?
Koleszka, który wystawił uszczelki na allegro.
Mam nadzieję, że towar dojdzie i będzie to 4.16 a nie jakiś piss o szit.
Pobranie, ale nigdy nie wiadomo.
Już raz niedawno zamówiłem przełożenia z vitary i nie doszły w ogóle... Oczywiście przelewów nie robię
Mam nadzieję, że towar dojdzie i będzie to 4.16 a nie jakiś piss o szit.
Pobranie, ale nigdy nie wiadomo.
Już raz niedawno zamówiłem przełożenia z vitary i nie doszły w ogóle... Oczywiście przelewów nie robię

Bedzie Pan zadowolony:)Wojtek-P pisze:Koleszka, który wystawił uszczelki na allegro.
O ile to nie ironia to nic tylko się cieszyć 
I do tego świat taki mały?

I do tego świat taki mały?

Mam w swoim dokładnie to o czym piszesz - 4.16 + 5.12 i takie oponki.
Daje radę, przedtem miałem 5.83 w mostach + reduktor standard (na 5.83 nie licz, bo Richmond je robił dla Calmini i napisali mi jak tył zmieliłem, że już nie robią)
Można z mechanikiem, chociaż 8274 z silnikiem XP na dwójce się synchronizuje z prędkością na kołach.
Do normalnej jazdy - ze Zmoty wracłem na kołch, bo mi laweta klękła i dało radę
Prędkość wg GPS - około 107 km/h, budzik kręci do czerwonego
Zobaczymy jak będzie na silniku Jimniaka
Daje radę, przedtem miałem 5.83 w mostach + reduktor standard (na 5.83 nie licz, bo Richmond je robił dla Calmini i napisali mi jak tył zmieliłem, że już nie robią)
Można z mechanikiem, chociaż 8274 z silnikiem XP na dwójce się synchronizuje z prędkością na kołach.
Do normalnej jazdy - ze Zmoty wracłem na kołch, bo mi laweta klękła i dało radę

Prędkość wg GPS - około 107 km/h, budzik kręci do czerwonego

Zobaczymy jak będzie na silniku Jimniaka

SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
W takim razie dobrze, teraz wrzucę 4.16, będzie mało to przełożenia w mostach dojdą.
A był kiedyś wątek, czy 235/75/15 w seryjnym samuraju daje radę. Tutaj jest rozkmina czy 4.16 da radę..
Na 99% skończy się tylko na reduktorze, ale furtka zostaje na przyszłość.
A był kiedyś wątek, czy 235/75/15 w seryjnym samuraju daje radę. Tutaj jest rozkmina czy 4.16 da radę..

Na 99% skończy się tylko na reduktorze, ale furtka zostaje na przyszłość.
5.38 jest w sprzedaży cały czas, 5.83 nie wiem - nie spotkałem sięDmieszcz pisze: Daje radę, przedtem miałem 5.83 w mostach + reduktor standard (na 5.83 nie licz, bo Richmond je robił dla Calmini i napisali mi jak tył zmieliłem, że już nie robią)

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
dziwne 107 km/h u mnie na 4.16 i 5.12 przy 6500 na 5 biegu mam 93 km/h mierzone 3 różnymi gps'ami
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

A skrzynie?
he?
takie same?
he?
takie same?

ano było, było:
http://www.puresuzuki.com/Ring%20&%20Pinion1.htm
Co do V-max, może silnik dalej kręci, nie wiem, ale to nie ma wielkiego znaczenia.
Gorzej, że wajchą trzeba się napracować... Ja raczej wrzucam co drugi bieg.
Co do opon, to u mnie jest troszkę wyżej na wieszakach, 4cm na budzie i 3.5cm dystanse, więc ciężko mi powiedzieć =czy przy serii będzie ok. Raczej przytrze przy skrętach i na wykrzyżu.
http://www.puresuzuki.com/Ring%20&%20Pinion1.htm
Co do V-max, może silnik dalej kręci, nie wiem, ale to nie ma wielkiego znaczenia.
Gorzej, że wajchą trzeba się napracować... Ja raczej wrzucam co drugi bieg.
Co do opon, to u mnie jest troszkę wyżej na wieszakach, 4cm na budzie i 3.5cm dystanse, więc ciężko mi powiedzieć =czy przy serii będzie ok. Raczej przytrze przy skrętach i na wykrzyżu.
w gaźniku 1.3 jest raczej to samo co we wtryskuSalata123 pisze:A skrzynie?
he?
takie same?
5.12 w mostach itp itd

5 bieg może być inny bo bywał 

Jimniak ze skrzynią już siedzi. Zobaczymy jak na tym pojedzie. Może na wiosnę 

o 5 biegu nie wiedziałem opieram sie na danych ze strony danielsa i tam ratio jest identyczne w skrzyniach
5.12 w mostach itp itd

to źle patrzysz

Kod: Zaznacz cały
przełożenia
skrzyń biegów
Samurai 86 Gear ratios
1st 3.652
2nd 1.947
3rd 1.423
4th 1.000