Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Jak to jest z twardością zawieszeń liftujących o 2" Jimnego?
Ze sklepu mi odpisali, że:
1. Ironman - miękki
2. Dobinsons - średni
3. Lovells - twardy
A ja zawsze myślałem, że to Ironman jest twardszy od Dobinsona.
Ze sklepu mi odpisali, że:
1. Ironman - miękki
2. Dobinsons - średni
3. Lovells - twardy
A ja zawsze myślałem, że to Ironman jest twardszy od Dobinsona.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Panowie jezdzic ktoś na połoskach TRAIL TOUTH z oponami wiekszymi jak 31"??
ew. jak to sie ma do Spidertraxa
ew. jak to sie ma do Spidertraxa
Moim zdaniem to to samo czyli produkt amerykańskiej firmy EMI czy coś takiego sprzedawany przez różne sklepy, ale może ktoś ma inne zdanie 

Fascynaci 4x4
Jakie sprężyny wsadzić na przód do GV I z 2,0 16V, klimą, trzepakiem i planem na wyciągarkę?
Okazuje się, że pręt springu, który mam obecnie założony (Ironman dla 1,6) ma ponad mm więcej, niż w mietku 300D, a przód i tak jest klapnięty.
Próbował ktoś wkładać na przód coś, co by ją podniosło?

Skok amortyzatora jest całkiem spory, przez stabilizator wcale nie wykorzystywany.
I półośki są pod całkiem małym kątem
Okazuje się, że pręt springu, który mam obecnie założony (Ironman dla 1,6) ma ponad mm więcej, niż w mietku 300D, a przód i tak jest klapnięty.
Próbował ktoś wkładać na przód coś, co by ją podniosło?

Skok amortyzatora jest całkiem spory, przez stabilizator wcale nie wykorzystywany.
I półośki są pod całkiem małym kątem

Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia

- miodzio_1985
Hej
Ktoś z Was może wie jak się nazywa/gdzie można dostać/ewentualnie od czego pasuje ten element dociskający boczną szybę do ramki?
Chodzi mi o ten ciemny element w połowie ramki szyby po prawej stronie:

Ktoś z Was może wie jak się nazywa/gdzie można dostać/ewentualnie od czego pasuje ten element dociskający boczną szybę do ramki?
Chodzi mi o ten ciemny element w połowie ramki szyby po prawej stronie:

on-road: Lancia Lybra SW
off-road: Samurai 1,3i Cabrio '94 (album)
Moj samurai tego nie ma albo juz nie ma ,ale jesli bylo to montowane seryjnie to jak w ten sam sposob wytlumaczysz panu z ASO to tez zrozumie bo ciezko bedzie Ci szukac tego po szrotach czy aukcjach bo to za mala wartosc dla handlarzy
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Mam gdzieś prawe drzwi z szybą. Muszę sprawdzić czy to jeszcze jest. W Polonezie też były takie blaszki ale nie zauważyłem różnicy w użytkowaniu z zamontowanymi i bez.
- miodzio_1985
U mnie po tym jak ten docisk wypadł, szyba zaczęła lekko stukaćlukassos pisze:Mam gdzieś prawe drzwi z szybą. Muszę sprawdzić czy to jeszcze jest. W Polonezie też były takie blaszki ale nie zauważyłem różnicy w użytkowaniu z zamontowanymi i bez.
Pewnie niedługo się przyzwyczaję jak do innych dźwięków emitowanych przez Samuraia w trakcie jazdy

on-road: Lancia Lybra SW
To jest do tego, zeby Ci szyba trafila w szczeline jak jedziesz po wy.ebach i zamykasz szybe 

Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->

U mnie już zardzewiała blacha mocująca szybę do podnośnika i tak nawet na postoju szyba nie chce wejść w swoje miejsce. Na lato chyba odetne ramki i zostawie samą blachę na drzwiach.
błoto w oczach i ustach bezcenne 

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Panowie, jak furka (sam 1.3) kopci na niebiesko przez kilkanaście sekund po odpaleniu zwłaszcza przy prze gazowaniu a później spokój to zazwyczaj uszczelniacze zaworowe tak ? bo chyba będę musiał zrobić głowicę, po 24 latach się jej należy 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
kiedyś wymieniałem uszczelniacze bez ściagania głowicy:sprężone powietrze w cylinder i mozna rozpinać zawór.
Ze starej swiecy zostawiamy metalowy korpus i przyspawujemy do niego meska cześc od szybkozłączki/ew przedłużamy rurką/.
Ze starej swiecy zostawiamy metalowy korpus i przyspawujemy do niego meska cześc od szybkozłączki/ew przedłużamy rurką/.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
koledzy jakby ktoś mógł spojrzeć pod maske vitary z silnikiem 2.0 , potrzebuję wiedzieć czy przewód chłodnicy od pompy -plastikowy kruciec z termostatem- prowadzi do góry chłodnicy czy do powrotu
Mam podobne objawy - jak wymienisz tylko uszczelniacze, to niedługo znowu zacznie kopcić. Polecałbym zrobienie głowicy + pierścionki na tłokachslavok pisze:Panowie, jak furka (sam 1.3) kopci na niebiesko przez kilkanaście sekund po odpaleniu zwłaszcza przy prze gazowaniu a później spokój to zazwyczaj uszczelniacze zaworowe tak ? bo chyba będę musiał zrobić głowicę, po 24 latach się jej należy
yyyyyyyyyyyyy... Houston mamy problem. Suzuki Sami, gaźnik. Objawy - brak prądu (tylko zegarek działa). Przekręcam kluczyk, nie świecą mi się kontrolki, cisza jak w kosciole. Aku naładowany (pomiar spoczynkowy 12,9 V). Manual podpowiada, że te przewody bezpiecznikowe (ang. fusable links) mogą być przepalone. I teraz mam pytanie - chcę w miejsce tego przy akumulatorze zamontować przewód z bezpiecznikiem płaskim 30A. Jaka musi być średnica przewodu, żeby mi go przy rozruchu zbytnio nie zesmażyło?
Prąd na rozrusznik nie idzie przez fusable link.manias79 pisze:yyyyyyyyyyyyy... Houston mamy problem. Suzuki Sami, gaźnik. Objawy - brak prądu (tylko zegarek działa). Przekręcam kluczyk, nie świecą mi się kontrolki, cisza jak w kosciole. Aku naładowany (pomiar spoczynkowy 12,9 V). Manual podpowiada, że te przewody bezpiecznikowe (ang. fusable links) mogą być przepalone. I teraz mam pytanie - chcę w miejsce tego przy akumulatorze zamontować przewód z bezpiecznikiem płaskim 30A. Jaka musi być średnica przewodu, żeby mi go przy rozruchu zbytnio nie zesmażyło?
Jak działa zegarek, to znaczy że link jest ok.
Daj tam przynajmniej 60A jak już musisz (ale najpierw sprawdź skrzynkę bezpieczników) - fusable link to po prostu kawałek cieńszego przewodu, który ma się spalić przy zwarciu na odcinku akumulator-skrzynka.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
manias79 pisze:Mam podobne objawy - jak wymienisz tylko uszczelniacze, to niedługo znowu zacznie kopcić. Polecałbym zrobienie głowicy + pierścionki na tłokachslavok pisze:Panowie, jak furka (sam 1.3) kopci na niebiesko przez kilkanaście sekund po odpaleniu zwłaszcza przy prze gazowaniu a później spokój to zazwyczaj uszczelniacze zaworowe tak ? bo chyba będę musiał zrobić głowicę, po 24 latach się jej należy
karwa nie chcę się pchać w koszty, tzn. nie mam zamiaru grzebać w dole silnika, myślałem co by zrobić tylko głowicę, tzn uszczelniacze, prowadnice, docieranie zaworów, planowanie, dołu nie bardzo mi się chce ruszać, w sumie to mógłbym wrzucić 1.6 od vity ale znów samochód będzie stał miesiąc rozkopany i pójdzie pewnie z 2k pln, tak że chcę podleczyć tą głowicę i do końca sezonu pojeździć na 1.3, zwłaszcza, że to ogarnę w kilka dni.
mi kosztorys wyszedł ok 800 zeta: planowanie głowicy, nowe zawory, docieranie zaworów, uszczelniacze i tuleje zaworów, komplet uszczelek, nowe pierścienie na tłokach, olej silnikowy.slavok pisze:manias79 pisze:Mam podobne objawy - jak wymienisz tylko uszczelniacze, to niedługo znowu zacznie kopcić. Polecałbym zrobienie głowicy + pierścionki na tłokachslavok pisze:Panowie, jak furka (sam 1.3) kopci na niebiesko przez kilkanaście sekund po odpaleniu zwłaszcza przy prze gazowaniu a później spokój to zazwyczaj uszczelniacze zaworowe tak ? bo chyba będę musiał zrobić głowicę, po 24 latach się jej należy
karwa nie chcę się pchać w koszty, tzn. nie mam zamiaru grzebać w dole silnika, myślałem co by zrobić tylko głowicę, tzn uszczelniacze, prowadnice, docieranie zaworów, planowanie, dołu nie bardzo mi się chce ruszać, w sumie to mógłbym wrzucić 1.6 od vity ale znów samochód będzie stał miesiąc rozkopany i pójdzie pewnie z 2k pln, tak że chcę podleczyć tą głowicę i do końca sezonu pojeździć na 1.3, zwłaszcza, że to ogarnę w kilka dni.
a za 900zł można kupić 1.6 8v, pierdziele takie interesy 

tajemnica rozwikłana. Wymieniłem ten fusable link, na kawał przewodu z bezpiecznikiem 60A i problem zniknąłKostuch pisze:Prąd na rozrusznik nie idzie przez fusable link.manias79 pisze:yyyyyyyyyyyyy... Houston mamy problem. Suzuki Sami, gaźnik. Objawy - brak prądu (tylko zegarek działa). Przekręcam kluczyk, nie świecą mi się kontrolki, cisza jak w kosciole. Aku naładowany (pomiar spoczynkowy 12,9 V). Manual podpowiada, że te przewody bezpiecznikowe (ang. fusable links) mogą być przepalone. I teraz mam pytanie - chcę w miejsce tego przy akumulatorze zamontować przewód z bezpiecznikiem płaskim 30A. Jaka musi być średnica przewodu, żeby mi go przy rozruchu zbytnio nie zesmażyło?
Jak działa zegarek, to znaczy że link jest ok.
Daj tam przynajmniej 60A jak już musisz (ale najpierw sprawdź skrzynkę bezpieczników) - fusable link to po prostu kawałek cieńszego przewodu, który ma się spalić przy zwarciu na odcinku akumulator-skrzynka.

- czesio6969
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
na rysunku rama(czarny), kolo bębna wyciągarki mechanicznej (czerwony), lina (niebieski), tuleja prowadząca(róż), moje pytanie czy tak jak na zdjęciu lina może iść, bo inaczej jej nie moge puścić nawet tłumik musze przerobić bo niema gdzie liny puścić, zastanawiam się nad tym że straszny opór ta tulejka bedzie miałą pod ramą i szybko chyba się wytrze, lina jest stalowa.

Ogólnie masz rację,choć siła pionowa w stosunku do siły w linie nie bedzie wielka.
Moze jakaś rolka /dośc kłopotliwe/?Kombinowalismy kiedyś z dużymi sworzniami tłokowymi jako kluzami /b twarde/,ale dłuższych dośw eksploatacyjnych brak.
Moze jakaś rolka /dośc kłopotliwe/?Kombinowalismy kiedyś z dużymi sworzniami tłokowymi jako kluzami /b twarde/,ale dłuższych dośw eksploatacyjnych brak.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
a nie można puścić przelotki przez kabinę jak większość ma i lina będzie poziomo 

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

- czesio6969
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
no wlasnie wiekszośc niema przelotki przez kabine, ale sprawdze rano jak by to było i może może