Szybkie pytanie- szybka odpowiedź

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Placek^

Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź

Post autor: Placek^ » pn kwie 23, 2012 12:41 pm

Jak to jest z twardością zawieszeń liftujących o 2" Jimnego?

Ze sklepu mi odpisali, że:
1. Ironman - miękki
2. Dobinsons - średni
3. Lovells - twardy

A ja zawsze myślałem, że to Ironman jest twardszy od Dobinsona.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

kamilooo

Post autor: kamilooo » pn kwie 23, 2012 5:26 pm

Panowie jezdzic ktoś na połoskach TRAIL TOUTH z oponami wiekszymi jak 31"??

ew. jak to sie ma do Spidertraxa
SJ413 33" 4.16 spiek 5.125
Jeep Grand Cherokee 31"4,0sprzedam
http://www.pgr4x4.pl

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » pn kwie 23, 2012 6:21 pm

Moim zdaniem to to samo czyli produkt amerykańskiej firmy EMI czy coś takiego sprzedawany przez różne sklepy, ale może ktoś ma inne zdanie :)21
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » pn kwie 23, 2012 9:20 pm

Jakie sprężyny wsadzić na przód do GV I z 2,0 16V, klimą, trzepakiem i planem na wyciągarkę?
Okazuje się, że pręt springu, który mam obecnie założony (Ironman dla 1,6) ma ponad mm więcej, niż w mietku 300D, a przód i tak jest klapnięty.
Próbował ktoś wkładać na przód coś, co by ją podniosło?

Obrazek
Skok amortyzatora jest całkiem spory, przez stabilizator wcale nie wykorzystywany.
I półośki są pod całkiem małym kątem ;)
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia :)

Awatar użytkownika
miodzio_1985

Post autor: miodzio_1985 » śr kwie 25, 2012 10:45 am

Hej

Ktoś z Was może wie jak się nazywa/gdzie można dostać/ewentualnie od czego pasuje ten element dociskający boczną szybę do ramki?

Chodzi mi o ten ciemny element w połowie ramki szyby po prawej stronie:
Obrazek
on-road: Lancia Lybra SW
off-road: Samurai 1,3i Cabrio '94 (album)

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » śr kwie 25, 2012 10:50 am

Moj samurai tego nie ma albo juz nie ma ,ale jesli bylo to montowane seryjnie to jak w ten sam sposob wytlumaczysz panu z ASO to tez zrozumie bo ciezko bedzie Ci szukac tego po szrotach czy aukcjach bo to za mala wartosc dla handlarzy
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » śr kwie 25, 2012 11:43 am

Mam gdzieś prawe drzwi z szybą. Muszę sprawdzić czy to jeszcze jest. W Polonezie też były takie blaszki ale nie zauważyłem różnicy w użytkowaniu z zamontowanymi i bez.

Awatar użytkownika
miodzio_1985

Post autor: miodzio_1985 » śr kwie 25, 2012 12:26 pm

lukassos pisze:Mam gdzieś prawe drzwi z szybą. Muszę sprawdzić czy to jeszcze jest. W Polonezie też były takie blaszki ale nie zauważyłem różnicy w użytkowaniu z zamontowanymi i bez.
U mnie po tym jak ten docisk wypadł, szyba zaczęła lekko stukać

Pewnie niedługo się przyzwyczaję jak do innych dźwięków emitowanych przez Samuraia w trakcie jazdy :)21
on-road: Lancia Lybra SW
off-road: Samurai 1,3i Cabrio '94 (album)

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » śr kwie 25, 2012 3:42 pm

To jest do tego, zeby Ci szyba trafila w szczeline jak jedziesz po wy.ebach i zamykasz szybe ;)
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia :)

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » czw kwie 26, 2012 1:40 pm

U mnie już zardzewiała blacha mocująca szybę do podnośnika i tak nawet na postoju szyba nie chce wejść w swoje miejsce. Na lato chyba odetne ramki i zostawie samą blachę na drzwiach.

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » czw kwie 26, 2012 9:25 pm

błoto w oczach i ustach bezcenne :)17
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » ndz kwie 29, 2012 12:33 pm

Panowie, jak furka (sam 1.3) kopci na niebiesko przez kilkanaście sekund po odpaleniu zwłaszcza przy prze gazowaniu a później spokój to zazwyczaj uszczelniacze zaworowe tak ? bo chyba będę musiał zrobić głowicę, po 24 latach się jej należy :)21
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz kwie 29, 2012 3:15 pm

kiedyś wymieniałem uszczelniacze bez ściagania głowicy:sprężone powietrze w cylinder i mozna rozpinać zawór.
Ze starej swiecy zostawiamy metalowy korpus i przyspawujemy do niego meska cześc od szybkozłączki/ew przedłużamy rurką/.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

leszek torbicki

Post autor: leszek torbicki » ndz kwie 29, 2012 8:58 pm

koledzy jakby ktoś mógł spojrzeć pod maske vitary z silnikiem 2.0 , potrzebuję wiedzieć czy przewód chłodnicy od pompy -plastikowy kruciec z termostatem- prowadzi do góry chłodnicy czy do powrotu

manias79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: manias79 » pn kwie 30, 2012 6:44 am

slavok pisze:Panowie, jak furka (sam 1.3) kopci na niebiesko przez kilkanaście sekund po odpaleniu zwłaszcza przy prze gazowaniu a później spokój to zazwyczaj uszczelniacze zaworowe tak ? bo chyba będę musiał zrobić głowicę, po 24 latach się jej należy :)21
Mam podobne objawy - jak wymienisz tylko uszczelniacze, to niedługo znowu zacznie kopcić. Polecałbym zrobienie głowicy + pierścionki na tłokach

manias79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: manias79 » pn kwie 30, 2012 7:06 am

yyyyyyyyyyyyy... Houston mamy problem. Suzuki Sami, gaźnik. Objawy - brak prądu (tylko zegarek działa). Przekręcam kluczyk, nie świecą mi się kontrolki, cisza jak w kosciole. Aku naładowany (pomiar spoczynkowy 12,9 V). Manual podpowiada, że te przewody bezpiecznikowe (ang. fusable links) mogą być przepalone. I teraz mam pytanie - chcę w miejsce tego przy akumulatorze zamontować przewód z bezpiecznikiem płaskim 30A. Jaka musi być średnica przewodu, żeby mi go przy rozruchu zbytnio nie zesmażyło?

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn kwie 30, 2012 10:18 am

manias79 pisze:yyyyyyyyyyyyy... Houston mamy problem. Suzuki Sami, gaźnik. Objawy - brak prądu (tylko zegarek działa). Przekręcam kluczyk, nie świecą mi się kontrolki, cisza jak w kosciole. Aku naładowany (pomiar spoczynkowy 12,9 V). Manual podpowiada, że te przewody bezpiecznikowe (ang. fusable links) mogą być przepalone. I teraz mam pytanie - chcę w miejsce tego przy akumulatorze zamontować przewód z bezpiecznikiem płaskim 30A. Jaka musi być średnica przewodu, żeby mi go przy rozruchu zbytnio nie zesmażyło?
Prąd na rozrusznik nie idzie przez fusable link.
Jak działa zegarek, to znaczy że link jest ok.
Daj tam przynajmniej 60A jak już musisz (ale najpierw sprawdź skrzynkę bezpieczników) - fusable link to po prostu kawałek cieńszego przewodu, który ma się spalić przy zwarciu na odcinku akumulator-skrzynka.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » pn kwie 30, 2012 11:00 am

manias79 pisze:
slavok pisze:Panowie, jak furka (sam 1.3) kopci na niebiesko przez kilkanaście sekund po odpaleniu zwłaszcza przy prze gazowaniu a później spokój to zazwyczaj uszczelniacze zaworowe tak ? bo chyba będę musiał zrobić głowicę, po 24 latach się jej należy :)21
Mam podobne objawy - jak wymienisz tylko uszczelniacze, to niedługo znowu zacznie kopcić. Polecałbym zrobienie głowicy + pierścionki na tłokach

karwa nie chcę się pchać w koszty, tzn. nie mam zamiaru grzebać w dole silnika, myślałem co by zrobić tylko głowicę, tzn uszczelniacze, prowadnice, docieranie zaworów, planowanie, dołu nie bardzo mi się chce ruszać, w sumie to mógłbym wrzucić 1.6 od vity ale znów samochód będzie stał miesiąc rozkopany i pójdzie pewnie z 2k pln, tak że chcę podleczyć tą głowicę i do końca sezonu pojeździć na 1.3, zwłaszcza, że to ogarnę w kilka dni.

manias79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: manias79 » pn kwie 30, 2012 11:22 am

slavok pisze:
manias79 pisze:

karwa nie chcę się pchać w koszty, tzn. nie mam zamiaru grzebać w dole silnika, myślałem co by zrobić tylko głowicę, tzn uszczelniacze, prowadnice, docieranie zaworów, planowanie, dołu nie bardzo mi się chce ruszać, w sumie to mógłbym wrzucić 1.6 od vity ale znów samochód będzie stał miesiąc rozkopany i pójdzie pewnie z 2k pln, tak że chcę podleczyć tą głowicę i do końca sezonu pojeździć na 1.3, zwłaszcza, że to ogarnę w kilka dni.
mi kosztorys wyszedł ok 800 zeta: planowanie głowicy, nowe zawory, docieranie zaworów, uszczelniacze i tuleje zaworów, komplet uszczelek, nowe pierścienie na tłokach, olej silnikowy.

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » pn kwie 30, 2012 11:34 am

a za 900zł można kupić 1.6 8v, pierdziele takie interesy :)21

manias79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: manias79 » pn kwie 30, 2012 4:48 pm

Kostuch pisze:
manias79 pisze:yyyyyyyyyyyyy... Houston mamy problem. Suzuki Sami, gaźnik. Objawy - brak prądu (tylko zegarek działa). Przekręcam kluczyk, nie świecą mi się kontrolki, cisza jak w kosciole. Aku naładowany (pomiar spoczynkowy 12,9 V). Manual podpowiada, że te przewody bezpiecznikowe (ang. fusable links) mogą być przepalone. I teraz mam pytanie - chcę w miejsce tego przy akumulatorze zamontować przewód z bezpiecznikiem płaskim 30A. Jaka musi być średnica przewodu, żeby mi go przy rozruchu zbytnio nie zesmażyło?
Prąd na rozrusznik nie idzie przez fusable link.
Jak działa zegarek, to znaczy że link jest ok.
Daj tam przynajmniej 60A jak już musisz (ale najpierw sprawdź skrzynkę bezpieczników) - fusable link to po prostu kawałek cieńszego przewodu, który ma się spalić przy zwarciu na odcinku akumulator-skrzynka.
tajemnica rozwikłana. Wymieniłem ten fusable link, na kawał przewodu z bezpiecznikiem 60A i problem zniknął :)2

Awatar użytkownika
czesio6969
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: czesio6969 » śr maja 02, 2012 6:59 pm

na rysunku rama(czarny), kolo bębna wyciągarki mechanicznej (czerwony), lina (niebieski), tuleja prowadząca(róż), moje pytanie czy tak jak na zdjęciu lina może iść, bo inaczej jej nie moge puścić nawet tłumik musze przerobić bo niema gdzie liny puścić, zastanawiam się nad tym że straszny opór ta tulejka bedzie miałą pod ramą i szybko chyba się wytrze, lina jest stalowa.Obrazek

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » śr maja 02, 2012 8:35 pm

Ogólnie masz rację,choć siła pionowa w stosunku do siły w linie nie bedzie wielka.
Moze jakaś rolka /dośc kłopotliwe/?Kombinowalismy kiedyś z dużymi sworzniami tłokowymi jako kluzami /b twarde/,ale dłuższych dośw eksploatacyjnych brak.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » śr maja 02, 2012 10:18 pm

a nie można puścić przelotki przez kabinę jak większość ma i lina będzie poziomo :)21
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
czesio6969
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: czesio6969 » czw maja 03, 2012 4:18 am

no wlasnie wiekszośc niema przelotki przez kabine, ale sprawdze rano jak by to było i może może

Zablokowany

Wróć do „Suzuki”