Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Tulejkę musisz wstawić hartowaną i nie bedziesz miał problemów z wycieraniem.
Toteż mówie o sworzniach tłokowych-maja dziurę w środku i są "na wskroś"utwardzane.lukassos pisze:Tulejkę musisz wstawić hartowaną i nie bedziesz miał problemów z wycieraniem.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
- czesio6969
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
moze mi ktos linka wysla jak wygląda taki sworzeń i do czego to się stosuje, a sory juz wie o jaki tłok chodzi (tłok silnikowy) w sumie mam pare tłoków z ciężarówek
Czy i jak da się regulować pracę wysprzęglika hydraulicznego w 2,0 16V?
Z tego, co zaobserwowałem po prawej stronie (patrząc od tyłu auta) jest sobie ten cały wysprzęglik, ale wygląda to na blok aluminium z wchodzącym wężykiem od pompy i wychodzącym kawałkiem pręta idącym do sprzęgła...
Jedyne, gdzie mogłoby być coś ukryte, to dwie gumy: przy sprzęgle i przy wysprzęgliku.
Z tego, co zaobserwowałem po prawej stronie (patrząc od tyłu auta) jest sobie ten cały wysprzęglik, ale wygląda to na blok aluminium z wchodzącym wężykiem od pompy i wychodzącym kawałkiem pręta idącym do sprzęgła...
Jedyne, gdzie mogłoby być coś ukryte, to dwie gumy: przy sprzęgle i przy wysprzęgliku.
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia

z tego co wiem to sprzęgiel hydraulicznych się nie reguluje ewentualnie odpowietrza
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

suzus1995 pisze:Czy i jak da się regulować pracę wysprzęglika hydraulicznego w 2,0 16V?
to angol byl? co sie dzieje ? mialem stycznosc z kilkoma angolami i paproki czesto albo zly wysprzeglik stosuja albo jakies złączki czy inne dziwy, sprzęgło ślizgalo bo np cisnienie plynu za wysokie i nie zasprzęglało do końca.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Angol, angol.
Przede wszystkim to jest hamulec ze sprzęgłem na jednym wałku i jak się wciska sprzęgło, to cała konstrukcja się wygina.
Od samego kupna nie dało się wrzucić wsteka bez zgrzytu, ale teraz jeszcze urwał się obsmarkany kawałek blaszki, który podtrzymywał na środku ten wałek od pedałów... No i nie ma jak do końca wcisnąć tej pompy
Trzeba by to teraz odkręcić, wyjąć i pospawać
Przede wszystkim to jest hamulec ze sprzęgłem na jednym wałku i jak się wciska sprzęgło, to cała konstrukcja się wygina.
Od samego kupna nie dało się wrzucić wsteka bez zgrzytu, ale teraz jeszcze urwał się obsmarkany kawałek blaszki, który podtrzymywał na środku ten wałek od pedałów... No i nie ma jak do końca wcisnąć tej pompy

Trzeba by to teraz odkręcić, wyjąć i pospawać

no to innej możliwości nie ma
spawać trza i wzmocnić ścianę do której są pedały przykręcone bo zaraz to pęknie wpiźzieć wszytko.

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Eee, dało się to nawet wyjąć.
Pospawane, działa.
Z tym, że wielkie brawa dla panów z Suchej Beskidzkiej, gdzie takie gówno się robi.
Jestem pod wrażeniem wyginania pedałów.
Gdyby to lepiej wymyślili, to jest szansa, że mógłbym dociskać sprzęgło do końca...
Pospawane, działa.
Z tym, że wielkie brawa dla panów z Suchej Beskidzkiej, gdzie takie gówno się robi.
Jestem pod wrażeniem wyginania pedałów.

Gdyby to lepiej wymyślili, to jest szansa, że mógłbym dociskać sprzęgło do końca...

mając w smauraju silnik 1.6 16V jakie tam będzie koło zamachowe i docisk , czego szukać baleno czy samuraj bo zęby na kole w jednym miejscu dosyć mocno zrąbane i trzeba będzie szukać nowego
Podgrzej wieniec, zdejm i zaloz odwrotnie. Zaoszczedzone pieniadze przepijleszek torbicki pisze:mając w smauraju silnik 1.6 16V jakie tam będzie koło zamachowe i docisk , czego szukać baleno czy samuraj bo zęby na kole w jednym miejscu dosyć mocno zrąbane i trzeba będzie szukać nowego

sj 425 606468554
Jak zęby na wieńcu zjechane,to trza obejrzeć też bendix.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
Witajcie, mam pytanie dotyczące swap silnika 1.3 16v z baleno do SJ, a w sumie kilka pytań. Czy ktoś z kolegów przerabiał ten temat ?
(..im dłużej oglądam ten silnik zastanawiam się czy warto... ? )
SJ 413 87' (1.3 16V) 235/75/15 KUMHO
MT, Lift 2" + LR 1530
MT, Lift 2" + LR 1530
właśnie zastanawiam się nad przyczyną powstania tego uszkodzenia zębów bo jest tylko na krótkim odcinku a nie na całym wieńcu
Silnik zatrzymuje się przeważnie w jakimś określonym miejscu dlatego zużyło tak zęby na wieńcu.Jeżeli bendix działa prawidłowo wystarczy go wyjąć i podszlifować ząbki.
- streamline
-
Czy mając przedni dyfer i zakładając do niego blokadę na tył, ta sama grucha już z blokadą podejdzie do tyłu w samuraiku ?
UAZ '80 > Samurai '95
Jeśli w przednim dyfrze masz blokadę na półosie 26 frezowe do możesz wkładać do tylnego mostu. Ja tak zrobiłem.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Fabrycznie przedni dyfer ma 22 zęby a tylni 26.
Tylny dyfer może jeździć z przodu z 26 frezowymi półosiami.
Tylny dyfer może jeździć z przodu z 26 frezowymi półosiami.
Fascynaci 4x4
- streamline
-
blokada jest na 26 frezów, czyli bez problemu sobie dyfer wrzuce do tyłu 

UAZ '80 > Samurai '95
czy napawanie wieńca zębatego to dobry pomysł-robiłem próbe , nie wiem co to jest za materiał ale na mieszance argonu ładnie się się przetapia
Długo to nie pochodzi.Jeżeli zbytnio podgrzejesz to wieniec się rozszerzy i wyluzuje.
napawanie go nie rozgrzało , ciepło przejmuje masa koła zamachowego a jak długo pochodzi obejrzymy
Mastra pisze:Witajcie, mam pytanie dotyczące swap silnika 1.3 16v z baleno do SJ, a w sumie kilka pytań. Czy ktoś z kolegów przerabiał ten temat ?
Ponawiam pytanie - czy ktoś przerabiał już ten temat

MT, Lift 2" + LR 1530
MT, Lift 2" + LR 1530
przeważnie przerabia się na 1.6 16V a 1.3 gti ktoś tu ma , jest temat i filmiki nie pamiętam gdzie , musisz poszukać
Dzięki za odpowiedz, przejrzałem już wszystkie posty. Widziałem, że sporo jest na temat 1.6 właśnie. Ten silnik 1.3, jest taki jak w Jimnym. Przypuszczam, że sporo problemów jest wspólnych jak przy 1.6, tak więc muszę się dokładnie wczytać lub napisać bezpośrednio do kolegów którzy przerobili temat z 1.6. Jeszcze raz dzięki.
MT, Lift 2" + LR 1530
MT, Lift 2" + LR 1530