Norwegia 2012 czerwiec / lipiec - Ktoś się wybiera?

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Frag1975
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Norwegia 2012 czerwiec / lipiec - Ktoś się wybiera?

Post autor: Frag1975 » śr sty 25, 2012 6:52 pm

Witam

Wybieramy się do norwegi na max 3 tygodnie. Prawdopodobnie przez Niemcy, Danie, przejazd z zaliczeniem Fjordów i Lofotów (co by z ręki jadły) jeśli się uda to dojazd na Nordkapp i powrót. Jak się nie uda dojechać tak daleko na północ to też płakać nie będziemy. Powrót raczej przez Szwecję i promem do Polski.
Jedziemy z 2ką małych dzieci (3 i 5 lat - starzy podróżnicy) więc szukamy spokojnego towarzystwa, najchętniej również z dziećmi. Wycieczka planowana jako niskobudżetowa: spanie w aucie lub namiocie, jedzenie posiłków przygotowanych na kampingach itp.

Awatar użytkownika
alfik

Re: Norwegia 2012 czerwiec / lipiec - Ktoś się wybiera?

Post autor: alfik » śr sty 25, 2012 7:48 pm

Miałem taki sam pomysł, jednak żona latem pracuje.... Trzeba tylko uważać na kasę, bo Norwegia to ceny z kosmosu. Mam teraz gości z Norwegii - mówią, że u nich ropa po 8PLN. Sam tam często jeżdżę służbowo - ładnie, czysto i lepiej nie przeliczać tych koron na nasze, bo na stacji kolejowej byle jaki hot-dog 30PLN. Zazdroszę i życzę fajnych wakacji.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

wojwoj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wojwoj » pt mar 16, 2012 2:13 pm

My plan mamy taki:
ok lipca na ok 2 tygodnie do Norwegii - celem sa Lofoty, bo szwagier zamierza sobie powedkować, reszta towarzystwa - wycieczki piesze, pływanie pontonem, leniuchowanie, jak sie uda - przydałoby sie złapać jakiegoś trola.
Towarzystwo raczej spokojne, 4 osoby nastawione na zwiedzanie przyrody i podziwianie krajobrazów.
Jedno, maksymalnie dwa autka. Do tego myślę raczej o przeprawie promowej do Ystad, potem szybka dojazdówka do Lillehammer, następnie juz więcej zwiedzania.

Z własnych doświadczeń z Norwegii - maksymalny zapas jedzenia i picia do bagażnika (konserwy, zupki, pieczywko itp) - tanie i dobre zapasy mozna zrobić w kraju i odżywiać się sposobem turystycznym. Noclegi - pod namiotem, w miarę możliwości i potrzeb korzystając z pól namiotowych.
Niewykluczone, ze do bagażu dołączę maksymalna ilość zapasowych kanistrów by do minimum ograniczyć konieczność tankowania w Skandynawii.

skub
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skub » ndz maja 06, 2012 2:28 pm

Witam
Wczoraj wróciliśmy z Majówki w Norwegi ,baza była w Hafslo nad jedną z licznych odnóg Sognefiordu,wynajeliśmy domek na 4 doby.
Zwiedziliśmy wszystko w okolicy ,więcej samochodem ale też trochę na pieszo.Ceny faktycznie ,,z kosmosu".
Na tamtą stronę Bałtyku przeprawiliśmy się z Gdyni do Kalskrony a pózniej ok 1000 km dojazdówki na miejsce.
Przyroda piękna -spokój - brak świateł na drodze co 100 metrów - ogólnie bardzo fajnie i bardzo drogo.
Link do zdjęć http://gbyljacek.blogspot.com/

lorak

Post autor: lorak » ndz maja 06, 2012 10:44 pm

w Norwegii względnie tanio można się wyżywić w lidlu ;)
3tyg to tak na styk.. nam droga z Bergen na Nordkapp (+zwiedzanie po trasie) zajęła ok tygodnia..
wezcie pod uwagę koszta promów i tunelii... masakrują budżet....
uważajcie też na ograniczenia prędkości, mandaty są bardzo wysokie.. a ludzie potrafią zadzwonić na psy i podkablować , że ktoś jedzie 5km za szybko...

trochę info z nieco innego, budżetowego, wyjazdu w te rejony ;) http://www.norge2007.blog.pl
disco 300tdi
śmigam sobie tu i tam...
potrzebującym mogę wynająć telefon satelitarny.

Pavloc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Pavloc » śr maja 09, 2012 10:24 pm

Czesc , mam pytanie , czy na taki wyjazd rodzinny o ktorym tu mowa wymagane jest auto 4x4 , czy minivan wystarczy ?
pozdrawiam
Nissan Patrol 2,8 TDSY61 long 33"
a to dobre jest .....

lorak

Post autor: lorak » czw maja 10, 2012 6:29 am

my Norwegie objechaliśmy lanosem ;)
nie widzę konieczności wyjazdu terenówką...
disco 300tdi
śmigam sobie tu i tam...

skub
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skub » czw maja 10, 2012 8:00 pm

Osobowy samochód też da radę ale latem ,choć w górach już nie był bym taki pewny.Jednak napęd 4x4 ma swoje zalety.Też dużo zależy od pory roku.Miejscowi też nie wszyscy mają terenówki , pewnie ci co mieszkają ,,nisko". :)

Awatar użytkownika
Łosiowy

Post autor: Łosiowy » sob maja 12, 2012 10:26 pm

Byłem w czerwcu na norkapie osobówka + 2 motocykle i spokojnie daliśmy radę.Jechaliśmy z córką 4 lata i po 2 osoby na motocyklach.Spanie w namiocie przy około 3-5 stopnich w górach oraz w domkach jak były w sensownych cenach.Niestety ceny przejazdów przez tunele wjazd na nordkap i promy itp.masakra jak na polskie warurnki :-? ale warte każdej złotówki :)2 .
Białe noce skoki temp od 28stopni do 0 :)2 W sumie przejechalismy około 7tys km .
Polecam :D

mas3

Post autor: mas3 » śr maja 16, 2012 8:55 pm

Co do drogi to czarniawy na sam Nordkap leci zarówno drogą główną jak i nabrzeżem. Jeśli nie masz zamiaru zjeżdżać z drogi to dojedziesz czymkolwiek. Ceny rozwalają i nie tylko żywności i paliwa ale głównie dróg. Parę lat temu zrobiliśmy sobie wycieczkę z Oslo do Trondheim - na północ najkrótszą, główną drogą, a z powrotem przez góry i wyszło nas więcej za różnego rodzaju opłaty niż za paliwo (5 osób w golfie). Jest tam mnóstwo mostów i promów nie do ominięcia gdzie buli się jak za woły - ale jak Łosiowy napisał: warte każdej złotówki, a zobaczyć jak słońce odbija się od horyzontu i leci w górę - bezcenne.

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś samą opłatę na Nordkap dało się ominąć bo cały teren nie jest ogrodzony więc od groma samochodów zostawionych jest przed bramkami i ludzie na nogach zasuwają na około - sam tak zrobiłem za studenciaka :)

AAAA i mnie czeka jeszcze raz wyprawa tam (tylko nie w tym roku bo kasy brak :P) bo poszedłem za komerchą i byłem na oficjalnym Nordkapie czyli piękny klif, baza, obserwatorium i restauracja. Mniej reprezentacyjny ale bardziej wysunięty punkt na północ jest trochę na lewo - tam mnie jeszcze nie było :D
Ludzi dzielimy na czystych i szczęśliwych :)
Titan SE, 2005r, VK56DE
Wrangler JK Sport, 2009r, 3,8

Awatar użytkownika
Siarra

Post autor: Siarra » czw maja 17, 2012 7:40 pm

Akurat jestem na Nordkappie -od 10 dni,co prawda na rybach,ale byłem kilka razy w punkcie widokowym.parę spostrzeżeń-sam wjazd to koszt 235koron od głowy samochodu nie liczą,w tym masz wejscie do całego kompleksu sklep,kawiarnie,i takie tam -polecam kino cinema film o Nordcappie z lotu ptaka uwzlędniający pory roku-REWELACJA :)2 projekcje są co pól godziny,,Do 17 czyli dzisiaj bylo czynne od 11-16 ,a18.05 od 10 do 1 w nocy-jakiej nocy :)21 jak cały czas jest dzięń :)21 Jadąc po16 nikogo na bramkach już nie ma i cały ten kompleks jest zamknięty tylko można dojść do punktu widokowego także można jeżdzić do oporu ale zaznaczam to jest możliwe do 17 .05 !! Zresztą ta data to w Norwegii święto państwowe-a z tym obejściem bramek czy to jest sens?BILET JEST WAŻNY 48-GODZIN-czyli jeżeli nie załapiesz się na ładną pogodę w jeden dzień to można przybyć na drugi .aha można na tym bilecie wchodzić ile dusza zapragnie,Koniecznie ciepłe ciuchy,czapa na głowe-pogoda zmienia się z minuty na minute i to nie żarty wjechalem na szczyt ,oczywiscie o tej porze jest śnieg-drogi są perfekcyjnie utrzymane- słońce i nagle zmiana kierunku wiatru z porwistego na huraganowy i pada śnieg !! w maju :)21 widziałem cięzki sprzęt do odśniezania,nocować można parę kilometów przed wjazdem na szczyt w miejscowości Skarsvag jest tu wiele campingów ,i kwater prywatnych,zresztą trochę jest tutaj Polaków
SIARRA

Awatar użytkownika
chemik2000

Post autor: chemik2000 » czw maja 17, 2012 8:19 pm

Bylem Focusem na 18 calowej niskoprofilowej gumie, tez mialem obawy bezpodstawne jak sie okazalo. Wrazenie nie do opisania

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » śr maja 30, 2012 11:24 am

lorak pisze:w Norwegii względnie tanio można się wyżywić w lidlu ;)
a gdzie tam jeszcze się lidle ostały?

jak lidl wchodził na rynek tak 2005/2006 rok to faktycznie nie trzeba było zyliona zupek i pasztetów brać, ale teraz tak od dwóch lat nagonka na żywność "niewiadomego pochodzenia" czyt. skuteczny lobbing lokalesów odnosi sukces i nie wiem czy lidl się całkiem z norge nie wycofał już? w tym roku to już wszędzie z powrotem rimi rema coop kiwi i meny... i znów szyneczka po jedyne 200pln/kg :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr maja 30, 2012 11:39 am

To takii wyjazd z rodzina duzym plaskaczem w 5k sie nie zamknie pewnie, co?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Łosiowy

Post autor: Łosiowy » śr maja 30, 2012 12:17 pm

Wojtek_W pisze:To takii wyjazd z rodzina duzym plaskaczem w 5k sie nie zamknie pewnie, co?
Byłem w czerwcu 2008 z rodzinką i w sumie cały wyjazd wyszedł około 6,5 z promem.
Spaliśmy w namiocie na polu nomiotowym lub na dziko pare razy w domkach.Jedzonko ze sobą czasami wypad na jakiegoś fastfuda .Wszystko zależy gdzie chcesz pojechać i co zobaczyć.Ponad połowa kasy poszła na paliwo ,przejazdy tunele itp.Z tego co pamietam to sporo kasy kosztował wjazd na norkap

Pozdrawiam

lorak

Post autor: lorak » śr maja 30, 2012 6:42 pm

dhanu pisze:

jak lidl wchodził na rynek tak 2005/2006 rok to faktycznie nie trzeba było zyliona zupek i pasztetów brać, ale teraz tak od dwóch lat nagonka na żywność "niewiadomego pochodzenia" czyt. skuteczny lobbing lokalesów odnosi sukces i nie wiem czy lidl się całkiem z norge nie wycofał już? w tym roku to już wszędzie z powrotem rimi rema coop kiwi i meny... i znów szyneczka po jedyne 200pln/kg :)21
w 2007 to tam był lidl na lidlu ;)
disco 300tdi
śmigam sobie tu i tam...

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » śr maja 30, 2012 8:07 pm

lorak pisze:
dhanu pisze:

w 2007 to tam był lidl na lidlu ;)
no no dokładnie '07 '08 '09 było eldorado... a po 19.00 jechałeś do lidla i czułeś się jak w PL same polaczki i litwińce :)17
no ale od 2010 zaczęło lidli ubywać a teraz to tak jak mówię, wszystkie z powrotem się w kiwi i coop prix'y pozamieniały. Hermetyczny ten naród....

Awatar użytkownika
luk94

Post autor: luk94 » sob cze 09, 2012 9:46 am

wojwoj pisze:
Z własnych doświadczeń z Norwegii - maksymalny zapas jedzenia i picia do bagażnika (konserwy, zupki, pieczywko itp) - tanie i dobre zapasy mozna zrobić w kraju i odżywiać się sposobem turystycznym. Noclegi - pod namiotem, w miarę możliwości i potrzeb korzystając z pól namiotowych.
Niewykluczone, ze do bagażu dołączę maksymalna ilość zapasowych kanistrów by do minimum ograniczyć konieczność tankowania w Skandynawii.
Pieczywo w Norwegii uważam za niepotrzebny balast-można kupić w kiwi czy remie w tych samych pieniądzach co u nas. Sporo innych artykułów spożywczych także nie jest wcale tak drogie-wieprzowina bardzo tania. Wedliny można jakieś wziąć czy też konserwy bo tu inaczej smakują. Z dodatkowym paliwem to lepiej nie kombinować bo można zdaję się zabrać ze sobą tylko 10 litrów. Sam trochę zjeździłem-pracuje jako kierowca w Norwegii.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.

Awatar użytkownika
chemik2000

Post autor: chemik2000 » sob cze 09, 2012 2:35 pm

luk94 pisze: Pieczywo w Norwegii uważam za niepotrzebny balast-można kupić w kiwi czy remie w tych samych pieniądzach co u nas.
Chyba cos przesadziles 15 pln za bochenek to cena ta sama co w Polsce :o

Awatar użytkownika
luk94

Post autor: luk94 » sob cze 09, 2012 2:45 pm

Kneipp, First Price

Vekt: Oppgitt ca 750 gram. Faktisk vekt 676 gram.

Pris: 6,90

Wiesz trzeba wiedzieć w którym sklepie szukać-a to już są lata doświadczeń związanych z tym krajem. Schab z kością kupuję taniej niż u nas w Polsce w masarni firmowej. Takie mamy realia polskie
W tym linku szukaj Knieep-tak nazywa się ten chleb-jest bardzo dobry. Jest jeszcze Hvit loef-coś w stylu chelba bułki.
niech to będzie 7NOK przemnożone przez 0,56(kurs korony nok)-daje to jakieś 4 zł w przybliżeniu.
Czy to drogo? Nie sądzę to u nas jest drogo. A po chlbek to się śmiga z rana;) bo po południu to już tylko skórki można znaleźć.

http://www.dinmat.no/Temasider/Artikler ... kneipptest
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.

Awatar użytkownika
tomek 79

Post autor: tomek 79 » sob cze 09, 2012 6:02 pm

madrze gada :)2
sluchac sie nie cwaniakowac :)21

brann
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: brann » pn sie 06, 2012 8:41 am

Dzień Dobry :)
Jeśli mogę to dorzucę trochę aktualnych info o Norge, pod kątem wycieczek , bo właśnie jestem w temacie.
Lidl- przejęła Rema1000 w 2008r i zamknęli ostatniego lidla definitywnie, uzasadnienie m.in. promować norweskie producentów i produkty.
Najtańsze markety to Rema100, Kiwi,, Spar, Ica, Coop-ale te większe nie małe na wioskach. Im dalej na północ to w sklepach drożej i mniejszy wybór.
Co do chleba, to tak jak użytkownik luk94 napisał , kneip brød, ciemny, to dość smaczny chleb, choć i te droższe pycha, jak kupi się pełnoziarnisty za 22korony to najesz się nim dwa razy więcej niż polskim chlebem, bo nie jest "dmuchany" , że tak napiszę.
Super sprawą są te jednorazowe grille ,w zależności od wielkości 22-30 kr( upiecze się i kurak i karkówka i parówka to w 4 sekundy zarumieni), a parówki w Norwegii są tanie jak barszcz :wink: ( 800gr -19,9 kr), do tego bułki hod-dogowe( 10 szt -ok. 20kr), lub lomper(packi jak naleśniki ale z ziemniaków)-10szt-12-15kr , sałatka ziemniaczana ( duże pudełko ok 11kr)albo krewetkowa( ok 14kr) i prażona cebulka( 6kr), keczup, musztarda( którą możemy wsiąść z Pl). To propozycja taniego jak na norweskie warunki śniadania czy kolacji dla 5-6 osób.
Grill taki mały ogrodowy około 100kr w europis, a węgiel za 20 kr za worek 2,5 kg , płynna podpałka 1l -20 kr, są też fajne w kształcie wiaderka grille, koszt troszkę wyższy, ale idealny aby z nim podróżować sprawdzone.
Obrazek
Pamiętajmy , że w Norwegi nie można od kwietnia do września, z tego co dobrze pamiętam , palić ognisk, ani przed domem , ani w ogrodzie ani na tur, czyli na wycieczce. Za to takie grille są dozwolone prawie wszędzie.
Za karkówkę świeżą pokrojoną w porcje zapłacimy w Rema1000, czy w Kiwi około 43 kr/kg, za mrożoną 38kr/kg. Czy to aż tak drożej niż w Pl? Na pewno wyższe ceny, ale jak poświęcimy chwile poszukamy w dużym markecie , to aż tak tragicznie nie przepłacimy.
Czerwiec i lipiec to najlepsze wg mnie miesiące na podróż po Skandynawii, białe noce :)2
Paliwo o niebo lepsze niż w Pl , wczoraj tankowałam diesle po 13,70 kr za l na statoil...w Pl leje do baku o 6 litrów więcej niż mi w baku się mieści :o jak to możliwe? i jadę około 80 km mniej na tym tankowaniu- nie pojmuje tego :lol:
W No na pełnym baku robię prawie 950 km-nie znam się albo co, też możliwe-ale na mój babski rozum, paliwo w No lepsze :)21
Jeśli macie jakieś pytania , to jeśli będę tylko znać odpowiedź, to odpisze :D
Miłego dnia
Brann :)

skub
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: skub » pn sie 06, 2012 9:00 pm

Faktycznie nie potrafię cytować - bez urazy nie miałem nic na celu ,a tym bardziej nabijać się z Twojego wpisu.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt sie 14, 2012 5:06 am przez skub, łącznie zmieniany 2 razy.

brann
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: brann » wt sie 07, 2012 7:50 pm

Hej , nie potrafisz zacytować?, to nie podszywaj się pod mój wpis, bo w tej chwili nie wiadomo o co ci chodzi, chcesz łacha drzeć ,czy zapomniało się było cudzysłów wstawić i dodać swój koment?
Widzę, że cokolwiek nowy użytkownik nie napisze na tym forum, to zaraz cały tłum przedśmiewców stoi za plecami czekając jak tu swoje uszczypliwość jakże inteligentne napisać :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”