dopuszczalne przechyly(podjazdy)silnik 115 merc
Moderator: Student
dopuszczalne przechyly(podjazdy)silnik 115 merc
(z dedykacja do Czesia)
Witam tak sobie ostatnio smigam po górkach i sie zastanawiam jakie sa dopuszczalne przechyly chodzi mi o podjazdy dla silnika 115 mrecedesa 230 benzynka, bo smigam naprawde po stromych, i czy go niezatre któregoś razu.bo jak wiadomo pompa jest w mercu na przodzie jak bede podjeżdał to silnikowi bedzie cieszko, obroty tez bedzie miał i tylko niech powietrze zassie i kaput wał. Czy juz sie to komus stalo jak to u was wyglada.Czy sa jakies zabezpieczenia przed tym jakies bajery,gadżety jakies przeróbki? Pozdrawiam Waldemar
Witam tak sobie ostatnio smigam po górkach i sie zastanawiam jakie sa dopuszczalne przechyly chodzi mi o podjazdy dla silnika 115 mrecedesa 230 benzynka, bo smigam naprawde po stromych, i czy go niezatre któregoś razu.bo jak wiadomo pompa jest w mercu na przodzie jak bede podjeżdał to silnikowi bedzie cieszko, obroty tez bedzie miał i tylko niech powietrze zassie i kaput wał. Czy juz sie to komus stalo jak to u was wyglada.Czy sa jakies zabezpieczenia przed tym jakies bajery,gadżety jakies przeróbki? Pozdrawiam Waldemar
Gaz 69 M 1960 - pół wieku i jeszcze jeździ.
Czesiu gówno wie o Mercedesie....
możesz se latać jak chcesz...sprawdzone - mamy taki sam motor w uazie i mimo, że nie mieszkamy w górach to bardzo często jeździmy pod górki i z górki (strome) (w przeciwieństwie do niektóych offroad-ów z wieloletnią praktyką, którzy zdjęcia mają tylko z psem na krowim pastwisku
) i nic się motorowi nie dzieje - smok jest w głębokiej misce i gitara...

możesz se latać jak chcesz...sprawdzone - mamy taki sam motor w uazie i mimo, że nie mieszkamy w górach to bardzo często jeździmy pod górki i z górki (strome) (w przeciwieństwie do niektóych offroad-ów z wieloletnią praktyką, którzy zdjęcia mają tylko z psem na krowim pastwisku

Jeśli sa to w marę szybkie najazdy i zjazdy to nic się nie powinno dziać. Natomiast jeśli np: wyciągasz się na wyciągarce ostro pod górę na pracującym silniku to może ale nie musi dojśc do zatracia silnika. Ten mankament spowodowany jest budową miski olejowej a nie tym, że ciągnie nisko olej. Dość wadliwą miskę ma toyota 70-tka (2 zatarte silniki po Miastku). 

TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.
Ja zamierzam to zabespieczyc w prosty sposób wkrecic swiece pozalewac wszystko zywica epoksydowa napewno to działa stosujemy takie zabespieczenie w firmi w pompach pracujacyh po woda i modlic sie tylko aby sie nie zepsuło i nie trzbeba było ruszac aparatu zaponowego!!!
nowomechanika stosowanaWaldemar pisze:Ja zamierzam to zabespieczyc w prosty sposób wkrecic swiece pozalewac wszystko zywica epoksydowa napewno to działa stosujemy takie zabespieczenie w firmi w pompach pracujacyh po woda i modlic sie tylko aby sie nie zepsuło i nie trzbeba było ruszac aparatu zaponowego!!!

Suzuki sj413 `85 nie motane 

ale czy ty wiesz jak zywica uszczelnia ni grama wody sie nie dostanie. Musze to przemysklec jak to w praktyce wyjdzie.
!! z ta nierozbieralnoscia to faktycznie nie zaciekawe juz wiem połacze te dwa sposoby troche zycy a tam gdzie trzeba robierac to dam silikon!!!!

Waldemar ja mam założony elektrowentylator i w czasie pokonywania wody nie chlapie po silniku a jak sie zgrzeje to i na wolnych obrotach go ochłodzi. Przemyśl temat może też taki zastosujesz w swoim autku.
Są różne opinie które rozwiązanie lepsze. Ja ma to i jestem z tego zadowolony. Jedynie co to zastosowałem silnik wentylatora z passata, jest bardzo wydajny
Są różne opinie które rozwiązanie lepsze. Ja ma to i jestem z tego zadowolony. Jedynie co to zastosowałem silnik wentylatora z passata, jest bardzo wydajny

Ostatnio zmieniony czw lut 27, 2003 10:04 am przez Darek, łącznie zmieniany 1 raz.
Gazy 69