ręczny i amorki
Moderator: Student
ręczny i amorki
witam
problemik moj wyglada tak:
amortyzatory (oczywiscie ramieniowe!) różnią sie...
prawy od lewego tylny od przedniego, ale to nie wszystko...
wygrzebałem z garazu wieksza ilosc amorkow i tu moje zdziwienie:
tylne mają różne ramiona. jedne sa grube i proste a inne cienkie i "powyginane". które sa właściwsze? wytrzymalsze?
jak sprawdzic czy sie nadają czy juz sie wysłużyły? pod jakim obciążeniem powinny sie ruszyc?
pytanko drugie
w hamulcu recznym na dole jest cos co na zasadzie mimośrodu reguluje rozsuniecie sie szczęk, powinno chyba być zaślepione swojego rodzaju brokiem. tak sie stało, ze się zgubiło.czy ktos z szanownych kolegów nie ma czegos takiego na zbyciu, bądź nie ma możliwości sfotografowania tego? może uda mi sie dorobić.
pozdr maksz
problemik moj wyglada tak:
amortyzatory (oczywiscie ramieniowe!) różnią sie...
prawy od lewego tylny od przedniego, ale to nie wszystko...
wygrzebałem z garazu wieksza ilosc amorkow i tu moje zdziwienie:
tylne mają różne ramiona. jedne sa grube i proste a inne cienkie i "powyginane". które sa właściwsze? wytrzymalsze?
jak sprawdzic czy sie nadają czy juz sie wysłużyły? pod jakim obciążeniem powinny sie ruszyc?
pytanko drugie
w hamulcu recznym na dole jest cos co na zasadzie mimośrodu reguluje rozsuniecie sie szczęk, powinno chyba być zaślepione swojego rodzaju brokiem. tak sie stało, ze się zgubiło.czy ktos z szanownych kolegów nie ma czegos takiego na zbyciu, bądź nie ma możliwości sfotografowania tego? może uda mi sie dorobić.
pozdr maksz
Re: ręczny i amorki
Tak to powinno wyglądać...maksz pisze:witam
[ciach]
pytanko drugie
pozdr maksz

Śruby regulacyjnej nie da się tak poprostu wykręcić do końca, to znaczy
że nie można jej zgubić....może jest urwana, a to zwiastuje kłopoty

Musiał byś wymienić cały cylinderek albo cały ten dekiel...

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
dzieki za odpowiedz. wszystko sie zgadza, tej sruby nie da sie zgubic bo ma zawleczke. kręcąc nią wypycha sie "coś" co rozsuwa szczęki. i ja zgubiłem właśnie to "coś". sądzę ze może miec to kształt stożkowy lub mimośrodowy. w katalogu części opisany jest jako 11-2108 - Kamień rozpierający szczęk hamulca ręcznego
Teraz wszystko jasne..... przepraszam ale nie zrozumiałem Twojej pierwszej wypowiedzi.maksz pisze:dzieki za odpowiedz. wszystko sie zgadza, tej sruby nie da sie zgubic bo ma zawleczke. kręcąc nią wypycha sie "coś" co rozsuwa szczęki. i ja zgubiłem właśnie to "coś". sądzę ze może miec to kształt stożkowy lub mimośrodowy. w katalogu części opisany jest jako 11-2108 - Kamień rozpierający szczęk hamulca ręcznego
Ani to stożek, ani mimośród...
Zrobiłem parę zdjęć tego elementu, ale wysyłam na @ bo tego jest sporo
i nie chcę zaśmiecać forum, mam nadzieje że wszystko Ci wyjaśnią.
Odezwij się jak dojdzie.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
-
Jacek to chyba nie jest resor z gaza.
tak jak Darek zauwazył nie ma 11 piór
moje pytanie dotyczyło drugiego pióra.
a na tym schemacie drugie pióro jest po obu stronach takie samo
mam resory na aucie i kilka luzem a kazde z nich ma drugie pióro z jedej strony mocniej wywinięte. wywinięcie idzie na sworzeń czy na wahacz?
tak jak Darek zauwazył nie ma 11 piór
moje pytanie dotyczyło drugiego pióra.
a na tym schemacie drugie pióro jest po obu stronach takie samo
mam resory na aucie i kilka luzem a kazde z nich ma drugie pióro z jedej strony mocniej wywinięte. wywinięcie idzie na sworzeń czy na wahacz?
-