Rozstaw śrub

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

bodek1

Rozstaw śrub

Post autor: bodek1 » ndz sty 15, 2006 6:12 pm

Szukam i szukam , i nie mogę znależć! Blazer 1999r Chermol podaje rozstaw 6,139,7 z otworem 111 . Mój ma natomiast 5 śrub i otwór znacznie mniejszy! Przeglądałem forum i są sprzeczne info jest podany wymiar bmw i wymiar jeepa . Jak jest naprawdę rostaw śrub?
UAZ 5,9 V8 - rodzony w bólach - niestety SPRZEDANY

bodek1

Post autor: bodek1 » ndz sty 15, 2006 7:41 pm

Już nic z tego nie rozumiem! Czy nikt tu nie zagląda , czy może nikt nie wie jaki jest rozstaw!!! ??? Jak się wyciaga koło zapasowe? Czy może ktoś wie gdzie można zrobić wieszak na zapas , na klapę? Taki jak np. w ML-u! Kupiłem tez wózek , ale nie ma na jego temat w necie informacji . Czy jest to taki niespotykany model?

boris.blank

Post autor: boris.blank » pn sty 16, 2006 8:44 am

Bodzio... uspokój się chłopie. O felgach było i rozstaw śrub jest 1:1 jak w BMW serii 5 (w/g ustaleń Laminy) czyli 5x120 mierząc po przeciwległych szpilkach i to by się zresztą zgadzało - na pewno nie jest to rozmiar Jeepa albowiem mam felgi od Jeepa XJ/YJ i nie pasują do S-10. Jak nie masz zaspawanych pod prawym narożem samochodu nakrętek to nie będziesz miał do czego przykręcić stelaża na zapas i koło będziesz musiał wozić w środku. Po prostu albo auto jest to niego przystosowane albo nie i kropka. Poza tym konstrukcja tego badziewia jest taka, że opuszcza się cały róg karoserii i jest to do bani - Plakiet tez miał koło na stelażu ale zdjął.

bodek1

Post autor: bodek1 » pn sty 16, 2006 10:02 am

boris.blank pisze:Bodzio... uspokój się chłopie. O felgach było i rozstaw śrub jest 1:1 jak w BMW serii 5 (w/g ustaleń Laminy) czyli 5x120 mierząc po przeciwległych szpilkach i to by się zresztą zgadzało - na pewno nie jest to rozmiar Jeepa albowiem mam felgi od Jeepa XJ/YJ i nie pasują do S-10. Jak nie masz zaspawanych pod prawym narożem samochodu nakrętek to nie będziesz miał do czego przykręcić stelaża na zapas i koło będziesz musiał wozić w środku. Po prostu albo auto jest to niego przystosowane albo nie i kropka. Poza tym konstrukcja tego badziewia jest taka, że opuszcza się cały róg karoserii i jest to do bani - Plakiet tez miał koło na stelażu ale zdjął.
Boris! Jestem spokojny jak osesek . Co do rozstawu no własnie: jeden pisze rozstaw jeep , drugi bmw. Po prostu ściągnę kółko i sobie dokładnie zwymiaruję! Chciałem kupić jakieś ładne alu i nie bardzo wiedziałem co zamówić! Co to znaczy , że opuszcze się cały róg karoserii? Czyżby ciężar koła powodował odkształcanie nadwozia? Jeżeli tak to faktycznie BADZIEWIE!!! Ale co tam po amerykańcach mozna innego się spodziewać? Trochę mnie ten wózek rozczarowuje i przypuszczem , że długo nim nie pojeżdżę . No ! Ale mogę się mylić!!!

Awatar użytkownika
moralez

Post autor: moralez » pn sty 16, 2006 10:18 am

bodek1 pisze: Taki jak np. w ML-u!
z tego co mi wiadomo to ML ma stelaz mocowany nie do naroznika tylko od spodu do karoserii wiec moze sproboj zrobic cos na to podobienstwo

http://www.4x4abc.com/ML320/ml320_M4.html
ZG 5.2 96r.

Awatar użytkownika
bieniek123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bieniek123 » pn sty 16, 2006 10:38 am

boris.blank

Post autor: boris.blank » pn sty 16, 2006 4:03 pm

Jak nie masz na samochodzie dziur (tych zaslepionych śrubami) to lipa.

Obrazek

bodek1

Post autor: bodek1 » pn sty 16, 2006 4:52 pm

Boris! Na zewnątrz nic nie mam zaślepionego , ale może być tak , że pod tapicerką od wewnątrz są przyspawane nakrętki . Rozbiorę i sprawdzę . Ja mam koło pod spodem auta nie w bagażnku! Coś tam już podpatrzyłem i prawdopodobnie pod tablicą rej. jest miejsce i korbką się opuszcza . Też sprawdzę . Co do rozstawu śrub to nie jest to ani jeep , ani tym bardziej bmw . Rozstaw wynosi 115 mm , a otwór centrujący 70mm . Jeep ma 114,3 , a bmw 120 .

plakiet

Post autor: plakiet » pn sty 16, 2006 5:04 pm

Źle mierzysz. My też źle mierzyliśmy i dlatego masz podane błędne informacje we wcześniejszych postach.

S10 ma rozstaw 5x4,75" = 5x120,65 (czyli nie dokładnie taki jak bmw, ale może będzie pasowało - ja jeszcze nie sprawdzałem)

Tutaj masz pokazane jak się mierzy rozstaw w pięciośrubowych felgach (to nie reklama, tylko akurat rysunek przypasował):

http://cgi.ebay.de/Alufelgen-ALCOA-15x1 ... dZViewItem

bodek1

Post autor: bodek1 » pn sty 16, 2006 5:58 pm

plakiet pisze:Źle mierzysz. My też źle mierzyliśmy i dlatego masz podane błędne informacje we wcześniejszych postach.

S10 ma rozstaw 5x4,75" = 5x120,65 (czyli nie dokładnie taki jak bmw, ale może będzie pasowało - ja jeszcze nie sprawdzałem)

Tutaj masz pokazane jak się mierzy rozstaw w pięciośrubowych felgach (to nie reklama, tylko akurat rysunek przypasował):

Dzięki za instrukcje , ale jednak dobrze mierzę . Samochód z grudnia 1999r. - to może ma własnie jakieś znaczenie i rozstaw jest inny. Dokładne pomiary : 115 , otwór centralny 70 . Byłem nawet u walkanizatora z nadzieją , że coś do przymiarki będzie miał , ale niestety . Też mi zmierzył 115 . Mam fele od jeepa z wymiarem 114,3 i prawie , prawie wchodzą . 1000% , że rozmiar jest 115!!! Miałem kiedyś takiego mechanika , który na rozstaw jeepa wsadził fele od mesia 123 albo 124 . Już nie pamiętam. Też prawie pasowały , ale żeby to prawie wyeliminować to wziął młotek kilka razy walnął każdą szpilkę do wewnątrz i już pasowały!!! Zgroza. To taka mała dygresja . Aha. Felgi mam 7x15 z ET 50 czyli są wsunięte do środka auta i ten samochód wygląda jak kusa koza . Małe koła , napuszone nadkola = KUPA . Trzeba to zmienić , ale nigdy bym nie przypuszczał , że ustalenie wymiarów otworu w tym aucie to taki problem . W zasadzie gdziekolwiek dzwonię to zawsze jest duże zdziwienie: "Panie! Co to za auto?" Fajnie , że jest ich tak mało , ale z drugiej strony to duży problem .

plakiet

Post autor: plakiet » pn sty 16, 2006 6:04 pm

Skoro dobrze mierzysz, to po co pytasz jaki masz rozstaw jak już go znasz :D

Problem z felgami jest - to prawda :(

Może gdzieś tu znajdziesz coś interesującego:
http://www.s10blazers.com/index.htm
http://www.s10extremist.org/index2.htm
http://www.s10planet.com/
http://www.s-seriesforum.com/

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » pn sty 16, 2006 9:11 pm

plakiet pisze:Źle mierzysz. My też źle mierzyliśmy i dlatego masz podane błędne informacje we wcześniejszych postach.

tu jest podany BLEDNY sposob pomiaru... najlep[iej mierzyc przyrzadem u wulkanizatora, jesli takiego nie mamy to mierzy sie od srodka jesnej sruby do srodka osi symetrii stycznej to dwoch przeciwleglych srub..... porabane i kosztowal mnie ten blad zakup kompletu nie pasujacych felg :(... wierzcie mi.. nauczylem sie jak mierzyc...
w skrucie jesli mierzac odleglosc srodka otyworu jednej sruby od przeciwleglej.... i wychodzi ci 115mm... to masz rozstaw 120mm..
Lamina pozdrawia http://www.3dstudio.com.pl
SsangYong KYRON 2.0XDi + lift 3-4" +32" MT KM2

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » pn sty 16, 2006 9:14 pm

bodek1 pisze:Boris! Na zewnątrz nic nie mam zaślepionego , ale może być tak , że pod tapicerką od wewnątrz są przyspawane nakrętki . Rozbiorę i sprawdzę . Ja mam koło pod spodem auta nie w bagażnku! Coś tam już podpatrzyłem i prawdopodobnie pod tablicą rej. jest miejsce i korbką się opuszcza . Też sprawdzę . Co do rozstawu śrub to nie jest to ani jeep , ani tym bardziej bmw . Rozstaw wynosi 115 mm , a otwór centrujący 70mm . Jeep ma 114,3 , a bmw 120 .
i jak w feldze od bmw zmierzysz rozstaw w taki sposob ja to robisz do tej pory to wyjdzie ci 115 :)21
Lamina pozdrawia http://www.3dstudio.com.pl
SsangYong KYRON 2.0XDi + lift 3-4" +32" MT KM2

Awatar użytkownika
AREX

Post autor: AREX » pn sty 16, 2006 9:25 pm

co do mocowania kola - to tez sie zastanwiam nad zrobieniem stelazu na tyl auta. Moge wziac stelaz oryginalny taki jak mial Plakiet - ale wiadomo - trzebaby rozebrac auto i wspawac wzmocnienia w slupek bo sie rozjedzie. Widzialem jak to bylo fabrycznie zamontowane i nie wzbudzilo to mojego zaufania - po prostu druga warstawa blachy w narozniku i dwa profile z nakretkami. Czy to sie obwiesza w miare czasu - nie wiem - moj kolega ktory mial to w aucie mial wypadek i za krotko uzytkowal auto. Ja chce sobie zrobic z nierdzewki mocowanie do kola - cos w stylu tego ML to dobry pomysl - myslalem zeby sie przymocowac do belki od haka - wtedy powinno byc - kwestia wygiecia rur i iich estetyka - to juz indywidualny wybor w zaleznosci od gustu. Generalnie czuje ze kupie troche rur z kwasowki i bede sie bawic w wielkiego gietacza :-)

Bodek - strasznie szybki jestes - na forum chevy jest kilka osob i nie odpisuja tak szybko jak na innych forach :)

Co do kola - tak jest opuszczanie bo kolo jest na stelazu pod wozem - jak otworzysz schowek na lewarek - to powinies miec taka amerykanska instrukcje dla idiotow co i jak lacznie z tym jak wlozyc lewarek z powrotem. Acha - lewarek jest po lewej stronie z tylu bagaznika - trzeba odpiac zatrzaski i scignac caly plastikowy boczek - to tez nie jest takie oczywiste jakby sie wydawalo :)

Napisz co jeszcze cie rozczarowuje - chetnie wymienie opinie. Generalnie ja tez mam momenty ze cos mnie wkurza - ale potem pojezdze troche..... i juz jest dobrze ;)

Awatar użytkownika
AREX

Post autor: AREX » pn sty 16, 2006 9:26 pm

A propos - Plakiet czemu sciagnales to mocowanie? tak z ciekawosci....

plakiet

Post autor: plakiet » pn sty 16, 2006 9:32 pm

Koło zapasowe nijak nie pasuje do tych, na których jeżdżę, bo ma fabryczne wymiary, więc nie potrzebuję go wozić, a stelaż tylko utrudniał otwieranie bagażnika. Ot co :)
A poza tym, nie wiem czy tak ma być, czy u mnie coś już jest spieprzone, ale przy mocniejszym pociągnięciu za stelaż widać było jak błotnik delikatnie się odgina.

plakiet

Post autor: plakiet » pn sty 16, 2006 9:55 pm

lamina pisze: tu jest podany BLEDNY sposob pomiaru...
mierzy sie od srodka jesnej sruby do srodka osi symetrii stycznej to dwoch przeciwleglych srub
lamina zrób rysunek jakiś...
Ta styczna jest po wewnętrznej czy zewnętrznej stronie otworów?

Awatar użytkownika
moralez

Post autor: moralez » pn sty 16, 2006 10:18 pm

http://www.uaz452.org.pl/rozne/sruby.jpg

moze o cos takiego chodzi ?
ZG 5.2 96r.

boris.blank

Post autor: boris.blank » pn sty 16, 2006 11:14 pm

I zaburzenia gastryczne bodko/bieńka zaraz się uspokoją...

bodek1

Post autor: bodek1 » pn sty 16, 2006 11:40 pm

boris.blank pisze:I zaburzenia gastryczne bodko/bieńka zaraz się uspokoją...
Ha,ha,ha. Bardzo śmieszne :)3 Sprecyzuj co masz na mysli: zapalenie trzustki , wrzód żołądka , refluks żołądkowo-jelitowy czy może pospolitą sraczkę? :) :o Jakoś nic z tych rzeczy nie mogę do siebie dopasować! A może szukasz obstrukcyjnego kompana ?? :cry: Sorry to nie ja :D

bodek1

Post autor: bodek1 » pn sty 16, 2006 11:52 pm

lamina pisze:

tu jest podany BLEDNY sposob pomiaru... najlep[iej mierzyc przyrzadem u wulkanizatora, jesli takiego nie mamy to mierzy sie od srodka jesnej sruby do srodka osi symetrii stycznej to dwoch przeciwleglych srub..... porabane i kosztowal mnie ten blad zakup kompletu nie pasujacych felg :(... wierzcie mi.. nauczylem sie jak mierzyc...
w skrucie jesli mierzac odleglosc srodka otyworu jednej sruby od przeciwleglej.... i wychodzi ci 115mm... to masz rozstaw 120mm..

No trochę mi zamieszaleś , ale nie zauważyłem , że na tych rysunkch z pomiarami w przypadku pięciu otworów mierzy się od krawędzi zewnętrznej śruby do osi śruby przeciwległej . Ten rysunek dokładnie to pokazuje . Zmierzyłem w dwóch moich innych autach / audi i vw / i faktycznie tylko mierząc w ten sposób mam wymiary 112 / audi / i 100 / vw/ . Ciekawy tylko , że na mangelsach z pipa 114,3 mam mierząc od osi śruby zewnętrzej do osi przeciwległej . Jutro przywiozę jedną felę z bmw i przymierzę . Być może rzeczywiście się mylę i jest wymiar 120 . Nawet bylo by super bo z dostępnościatakich felg nie ma problemu . Zobaczymy jutro . Po pomiarach i przymiarach odezwę się .

boris.blank

Post autor: boris.blank » wt sty 17, 2006 9:25 am

UPIERDLIWOŚĆ ! :)

bodek1

Post autor: bodek1 » wt sty 17, 2006 9:55 am

boris.blank pisze:UPIERDLIWOŚĆ ! :)
No właśnie! Widzę szkołę Cz.J. :D

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt sty 17, 2006 9:59 am

e...na pralke se naklej...
:)21
#noichuj

bodek1

Post autor: bodek1 » wt sty 17, 2006 10:13 am

E. nakleję SE tylko powiedz co :D :o bo wies ja taki , kurna kumaty to nie jestem . W końcu przeca prowincja nie! :D :D :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”