Zamienniki do Miśków
Moderator: Kosiarz
Zamienniki do Miśków
Chciałbym abyśmy umieszczali tutaj zamienniki i opisy patentów stosowanych przy "naprawach" naszych pojazdów. Sądze, że może to być przydatne.
Rozrusznik (za Gołębiem):
"rozrusznik do 2.3TD i 2.5TD jest taki sam,
używka kosztuje między 350 a 450 pln
ale jak poszukacie do GALANTa 1.8 lub 1.9 TD to zapłacićie 100 -150 pln "
Tłumik Końcowy (za 1Darek1)
do 2,6 benzyna pasuje Ursus C330 z C360
Pompa sprzęgła (za Tarpi):
Rozruszniki są takie same w Galancie i Pajero.
To samo z pompą sprzęgła.
Resory (za Bojach)
żuk bez problemów , należy jedynie: przewiercić otwor w dwóch najdłuższych piórach o 5 cm do przodu resztę przykręcić centralnie
polecał bym dodać od dołu jakiś parabol ( nie koniecznie )
zamiast gum żukowskich , polimery
zamiast oryginalnych odbojników star lub jelcz przykręcany do ramy nad mostem ( przyspawać trzeba do ramy śrubę )
zmienić uchwyty resora na polonez truck ( rozwiercić trzeba trochę otwory w dolnej podstawie a uchwyty lekko zcisnąć różnica 1 cm )
Dolne gumy drążka stabilizacyjnego (za Bojach)
pasuja od poloneza po drobnym szlifowaniu koszt ok 6 zetów za sztuke , ale proponowałbym zainwestowac zawrotną kwote ok 20 zł za szt. i zapodać elastomer np. z DRM - a
Drążki (za Rudypajero.koszalin)
Drążki w krótkim Pajero można wymienić na elementy od długiego, (mogą być używane) mają większą nośność, ponieważ długi ma większy dopuszczalny nacisk na przednią oś (z racji cięższej karoserii).Dają się trochę podkręcić w króciaku bez szkody dla trwałości.
Rozrusznik (za Gołębiem):
"rozrusznik do 2.3TD i 2.5TD jest taki sam,
używka kosztuje między 350 a 450 pln
ale jak poszukacie do GALANTa 1.8 lub 1.9 TD to zapłacićie 100 -150 pln "
Tłumik Końcowy (za 1Darek1)
do 2,6 benzyna pasuje Ursus C330 z C360
Pompa sprzęgła (za Tarpi):
Rozruszniki są takie same w Galancie i Pajero.
To samo z pompą sprzęgła.
Resory (za Bojach)
żuk bez problemów , należy jedynie: przewiercić otwor w dwóch najdłuższych piórach o 5 cm do przodu resztę przykręcić centralnie
polecał bym dodać od dołu jakiś parabol ( nie koniecznie )
zamiast gum żukowskich , polimery
zamiast oryginalnych odbojników star lub jelcz przykręcany do ramy nad mostem ( przyspawać trzeba do ramy śrubę )
zmienić uchwyty resora na polonez truck ( rozwiercić trzeba trochę otwory w dolnej podstawie a uchwyty lekko zcisnąć różnica 1 cm )
Dolne gumy drążka stabilizacyjnego (za Bojach)
pasuja od poloneza po drobnym szlifowaniu koszt ok 6 zetów za sztuke , ale proponowałbym zainwestowac zawrotną kwote ok 20 zł za szt. i zapodać elastomer np. z DRM - a
Drążki (za Rudypajero.koszalin)
Drążki w krótkim Pajero można wymienić na elementy od długiego, (mogą być używane) mają większą nośność, ponieważ długi ma większy dopuszczalny nacisk na przednią oś (z racji cięższej karoserii).Dają się trochę podkręcić w króciaku bez szkody dla trwałości.
Ostatnio zmieniony wt sie 15, 2006 8:18 am przez BooBoo, łącznie zmieniany 2 razy.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.
Amortyzatory ( była pomyłka ) tył pasują idealnie "Monroły"Magnum od mesia 207 (tył ). Sprawdzone i dłuższe o 4 cm 

Ostatnio zmieniony czw mar 09, 2006 8:40 am przez Zbowid, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbowid

pojarka I
odboje przod - zuk ściachać deko nożykiem
odboje tyl - zuk ( jeden otwór posuje drugi rozciąć wzdłuż )
Ps ; jak coś robicie to podajcie rozmiary i symbole łozysk
[color=red] Pozdro dla Wszystkich na forum [/color] :lol:
odboje przod - zuk ściachać deko nożykiem
odboje tyl - zuk ( jeden otwór posuje drugi rozciąć wzdłuż )
Ps ; jak coś robicie to podajcie rozmiary i symbole łozysk
[color=red] Pozdro dla Wszystkich na forum [/color] :lol:
Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...
Sportage - dupowoz
gps 21.3... -51.5...
pojarka I
u mnie po mieście chodzi pojarka i ma lustra od lublina 3 ,gość mówił
że jeden otwór pas a resztę wiercić trza
u mnie po mieście chodzi pojarka i ma lustra od lublina 3 ,gość mówił
że jeden otwór pas a resztę wiercić trza
Ostatnio zmieniony pt mar 10, 2006 6:24 pm przez + AND +, łącznie zmieniany 1 raz.
Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
gps 21.3... -51.5...
Sportage - dupowoz
gps 21.3... -51.5...
- Jomy
- jestem tu nowy...
Byczy napisał:
i za ciosem ide o oswietleniu. Przednie klosze ( tzn całe laampy) kierunkowskazy z postojowymi do I generacji funkiel nówki made in korea 25 zł/sztukę w pewnej hurtowni we wrocku a na szrocie jak szukałem to mi 100-150 zł krzyczeli za używanedo kanciastego Pajero (do '91):
wkłady do reflrktorów od Żuka=Stara. Z oryginałów trzeba tylko przełożyć oryginalne pierścienie mocujące i dać długie śruby (3 na reflektor)

Ekipa 4x4 Karkonosze
Misiu 2.6 L na simexas
Misiu 2.6 L na simexas
- Inkwizytor
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
lusterka o takie
http://img529.imageshack.us/my.php?imag ... 9905gy.jpg
w zaleznosci od upodobań RYWAL
szukac lusterek od Kamaz'a, Jelcza, Zetor'a i sprzetów rolniczych
BTW co to za wersja bo nawet typ w serwisie mitsu mi tych lusterek w katalogu znalezc nie mogl imowil ze to jakas samorobka
http://img529.imageshack.us/my.php?imag ... 9905gy.jpg
w zaleznosci od upodobań RYWAL
szukac lusterek od Kamaz'a, Jelcza, Zetor'a i sprzetów rolniczych

BTW co to za wersja bo nawet typ w serwisie mitsu mi tych lusterek w katalogu znalezc nie mogl imowil ze to jakas samorobka
Moga miec w Sevres wzorzec metra, wzorzec kilograma, ale ... wzorzec pol litra to my tu nad Wisla gdzies mamy / 3.0 V6 - 90 krótki
- Inkwizytor
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
na bank nie w serwisie mitsu w Katowicach
ja pisze maila do tej firmy Rywal... sa z Kraka to sobie podskocze tylko musze je wkoncu jutro pomierzyc
http://www.rywal.pl/kategoria1.html
ktos chyba zakladał od Ursusa
EDIT
najbardziej wymiarowo zbliżone sa lusterka KAMAZ I
http://www.rywal.pl/produkt1,40.html
ja pisze maila do tej firmy Rywal... sa z Kraka to sobie podskocze tylko musze je wkoncu jutro pomierzyc

http://www.rywal.pl/kategoria1.html
ktos chyba zakladał od Ursusa
EDIT
najbardziej wymiarowo zbliżone sa lusterka KAMAZ I
http://www.rywal.pl/produkt1,40.html
Ostatnio zmieniony sob mar 11, 2006 12:29 pm przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
Moga miec w Sevres wzorzec metra, wzorzec kilograma, ale ... wzorzec pol litra to my tu nad Wisla gdzies mamy / 3.0 V6 - 90 krótki
powitać wszystkich !
pojara I
silnik nawiewu pasuje od misu galant { obudowa silnika wraz z
mocowaniem musi zostać stara od naszego a bebechy przekładamy
od tego kupionego }
ale uwaga
oglądałem 10 od galanta i we wszystkich był
komutator już na końcówce ( to samo co u mnie tyle że u mnie to
właściwie go brak
)
26-03-06 jeszcze toyota CJ ma ten sam silnik nawiewu i wentylator
więc zanabyłem taki od mazda 626 ma deko większa moc a silnik ta
sama średnica i to wkońcu tyż budka ryżowa
orginal z dekla wyciełem/ nowy migomatem / i śmiga
Pozdro
pojara I
silnik nawiewu pasuje od misu galant { obudowa silnika wraz z
mocowaniem musi zostać stara od naszego a bebechy przekładamy
od tego kupionego }

ale uwaga

komutator już na końcówce ( to samo co u mnie tyle że u mnie to
właściwie go brak

26-03-06 jeszcze toyota CJ ma ten sam silnik nawiewu i wentylator

więc zanabyłem taki od mazda 626 ma deko większa moc a silnik ta
sama średnica i to wkońcu tyż budka ryżowa

orginal z dekla wyciełem/ nowy migomatem / i śmiga
Pozdro
Ostatnio zmieniony ndz mar 26, 2006 8:38 pm przez + AND +, łącznie zmieniany 1 raz.
Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
gps 21.3... -51.5...
Sportage - dupowoz
gps 21.3... -51.5...
dla mnie odbój to odbój
i założyłem od żuka bo na miejscu
i zawsze są w sklepie ( lekko ścięte )
Co do poduchy pod skrzynię to bym nie kąbinował z zamiennikiem
od innego auta -inny stopień ryzyka w przypadku zerwania
Pozdro

i zawsze są w sklepie ( lekko ścięte )
Co do poduchy pod skrzynię to bym nie kąbinował z zamiennikiem
od innego auta -inny stopień ryzyka w przypadku zerwania
Pozdro
Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
gps 21.3... -51.5...
Sportage - dupowoz
gps 21.3... -51.5...
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Silnik spryskiwaczy reflektoró Pajero II
Podchodzi od Skody Fabii/Octavia numer katalogowy części w skodzie to : 1J0955681 jest to silnik razem z pompką, niestety nierozbieralny tak jak w Miśku
Czwarte serce 

Pajero 2.5 TDi V24 (wersja krotka) zamiennikiem tlumika koncowego jest srodkowy tlumik od samochodu Ford Transit 2.5 TD (Sprzedawany jest onrazem z takim okraglym, malutkim tlumikiem koncowym, ktory odcinamy i dajemy np. na dach jako ozdobny, jak w amerykanskich ciagnikach:P:P:P )
Wszystko pasuje pieknie, koszt to jakies 135 zlotych plus montaz. U mnie wymiana calego wydechu, poczawszy od silnika na kocowej rurce skonczywszy wyniosla 435 zlotych z czesciami i robocizna. Tlumik - Płóciennik numer 08-36 chyba, jeszcze sie upewnie.
Pozdrawiam!!
Wszystko pasuje pieknie, koszt to jakies 135 zlotych plus montaz. U mnie wymiana calego wydechu, poczawszy od silnika na kocowej rurce skonczywszy wyniosla 435 zlotych z czesciami i robocizna. Tlumik - Płóciennik numer 08-36 chyba, jeszcze sie upewnie.
Pozdrawiam!!
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Czujnik świateł cofania + czujniki do reduktora SS pasują od nissan, subaru, suzuki (+prosta przeróbka instalacji) koszt 65-85 zyli w zależnośći od miejsca zakupu - w JC nie ma żadnych
!!!! WARUNEK
!!!! czujnik cofania musi być zwarty w stanie spoczynku, czujniki reduktora to już róznie-są zwarte i rozwarte (cokolwiek by to znaczyło
)

Łaczniki stabilizatora przedniego - w mojej wersji mocowane z jednej strony normalnie, na przegubie kulistym, a od dolu na tulejce, srednica wewnetrzna otworu w tulejce 12mm. Pasuje idealnie od Mesia 207 bus. Koszt 50 zl za sztuke. W JC niedostepne. Dobrali mi podobne w Japparts, ale niestety srednice maja 10mm i nie pasi. No i cena 20 zl wyzsza.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Gołąb
- jestem tu nowy...
Alternator do I generacji 2.3 TD - 2.5 TD od galanta 1.8D, trzeba tylko koło pasowe zamienić. Warto, bo od Pajero rozmowa zaczyna się od 250pln i nie ma za dużo a od galanta jak mrówków i zapłaciłem 40plnbojach pisze:alternator z pompą vacu od x-triala a cena jak od V-ki , uszczelniony i dobrej mocy

Chłodnica prawdopodobnie też podpasuje, możliwe że pompa wspomagania jest taka sama (na fotkach tak wygląda)
Pajero Long 2.3 TD