Łożyska przednie

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
michal_s
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Łożyska przednie

Post autor: michal_s » czw mar 16, 2006 5:17 pm

Chyba juz czas na moje łożyska, napiszcie, jak możecie , czy są jakieś niespodzianki podczas wymiany, bo pewnie nie ma tam centralnej śruby na piaście, mam sprzęgiełka manualne, rocznik 94 sport. A i może ktoś wie jakie to są koszta?? łożysk??

Awatar użytkownika
Keny

Post autor: Keny » czw mar 16, 2006 5:58 pm

Już ten temat przerabiałem :
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... &highlight
Temat "Luz łożyska przedniego " tam wszystko masz.
Frontera Long 2.4 1992 gaz
Suzuki Samurai 1.3 1987

Awatar użytkownika
michal_s
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michal_s » czw mar 16, 2006 8:36 pm

Przeczytałem tam mądre stwierdzenie:

Kupiłem tam igiełkowe do przodu za 17 pln sztuka.
Ale może najpierw spróbuj dociągnąć swoje. Wykręć te trzy małe wkręty – potrzebny ostry krzyżak – zdejmij zabezpieczenie to z dziurkami po wkrętach a potem dociągaj pierścieniem.

A gdzie to jest ????? Od przodu koła, czy od tyłu, jeszcze nie rozkręcałem, ale nie chciałbym później walić w klawiaturę łapami całymi w smarze!!! Z zewnatrz widzę tylko imbusami podokręcane sprzęgiełka, zdjąć je i pod nimi to to znajdę??

Awatar użytkownika
GINCKS

Post autor: GINCKS » czw mar 16, 2006 9:35 pm

Tak tak musisz ściągnąć te sprzegiełka i idź za ciosem - zmieniałem tarcze dwa lata temu i nie wszystko pamiętam - to poprostu będziesz się kopał i dojdziesz, są od przodu koła o ile pamiętam to jak ściągniesz dekielek ze sprzęgiełkiem to potem trzeba zdjąć zabezpieczenie z półośki a potem odkręcić korpus tego sprzęgięłka i to chyba wszystko. Regulacja jest za pomocą takiego dużego pierścienia zabezpieczonego trzema śrubami (najlepiej użyć udarowego krzyżaka, a jak nie masz to śrubokręt taki co można w niego udeżyć młotkiem - tylko mocno- potem kręcić). Pamiętam że regulowałem łożyska pozmianie tarcz z założonymi kołami więc może dasz radę bez ściągania koła. :wink:
Pozdrawiam

IVECO Transport Prywatny

xyro
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pow

Post autor: xyro » pt mar 17, 2006 9:01 am

Rzec prosta i bezpiczna tylko do tych zawleczek na półosiach trzeba zrobic taki specjalny przyrząd żeby je ściągnąć. Zakłada też sie nie ciekawie a jest to do opanowania. Nie ma sie czego bac. Tylko do dzieła.

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » pt mar 17, 2006 4:18 pm

do segerów są specjalne szczypce- nie trzeba przyrządu dorabiać

Awatar użytkownika
CARLO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: CARLO » wt mar 21, 2006 11:39 am

Czołem Froterowa Braci
A powracając do tematu łożysk i koniecznosći wymiany w mojej frocie pojechałem dzisiaj do sklepa po info i tam ....... wybór :) :
polskie -około 70 zł komplet z uszczenieczem
zachodnie - 130 zł komplet z uszczelnieczem
i firmy TIMKEN do kpl. do Froty- 190 zł
i dylemat które zakupić ??
czy ktoś sprawdzał wytrzymałość powyższych i ma coś do doradzenia
Pozdr>CARLO
Tam gdzie kończy się droga zaczyna się zabawa!!

Awatar użytkownika
GINCKS

Post autor: GINCKS » śr mar 22, 2006 1:31 am

Wbrew pozorom polskie łożyska są bardzo dobre ale uszczelnienia nie bardzo. Oglądnij jaki materiał został wykożystany, ale wydaje mi się że śmiało możesz kupić polskie. Po wbiciu w piastę zobacz jak wygląda szalka (czy nie ma odksztauceń itp) jak wszystko będzie OK to wbijaj drugie i montuj a jak nie to weź go w dłoń i idź powiedz sprzedawcy gdzie mu go wetkniesz jak nie odda kasy :wink:
Pozdrawiam

IVECO Transport Prywatny

Awatar użytkownika
pori
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pori » pn mar 27, 2006 7:01 pm

witam
moj znajomy ma frotke. i poprosil mnie o znalezienie lozysk do przedniej piasty mowi o stozkowych. a jak czytam to wydaje mi sie ze jest tam wiecej lozysk prawda czy falsz?
a te stozkowe to w naszej wiosce stoja od 220 za polskie do 340 za oplowskie. a tu czytam ze polskie ok 70. mam pytanko gdzie takie przez internet znalezc i o jaki numer lozyska sie ew pytac
pozdro

Awatar użytkownika
CARLO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: CARLO » wt mar 28, 2006 7:37 am

Cześć
są dwa łożyska stożkowe i uszczelniacz od strony silnika Nr łożysk 32008 i 32009. Podjedź do najbiższego sklepu z łożyskami to napewno znajdą.
Pozdr. Carlo
Tam gdzie kończy się droga zaczyna się zabawa!!

Awatar użytkownika
pori
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pori » śr mar 29, 2006 8:43 pm

dzeki
wlasnie koles kupil lozyska nie za 530 w serwisie nie za 270 w sklepie z czesciami samoch ale w sklepie z lozyskami za 53. jest heapy
jeszcze raz dzieki
pozdro

Awatar użytkownika
tobixxx

Post autor: tobixxx » śr maja 10, 2006 4:21 pm

dzisiaj kupiłem w "agromie". jedno 16 pln, drugie 19 pln czyli 35 za komplet :lol:

popol25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: popol25 » wt sty 16, 2007 2:09 pm

Witam.
Odświeżam troche temat, bo i mnie ruszyło. Byłem na geometri i tak jak wiekszość z Was usłyszałem, że do wymiany mam łożyska. 260zł za jedno. Siedze i czytam historie motania z łożyskami i widzę światełko w tunelu:
CARLO pisze:Cześć
są dwa łożyska stożkowe i uszczelniacz od strony silnika Nr łożysk 32008 i 32009. Podjedź do najbiższego sklepu z łożyskami to napewno znajdą.
Pozdr. Carlo
Czy w moim samochodzie będą takie same? Z tego co wiem są 2 rodzaje łożysk, a wolałbym się nie mylić. Czy muszę wywalać symering? Jak tak to jakie są jego wymiary. Nie jestem mechanikiem i nie bede tego sam robił. Wolałbym kupić części i podjechać do Kazika, który skasuje samą robociznę. No i na koniec moich męk, jeden kpl (na jedną stronę) to 2 łożyska wyżej opisane + symering, czy inaczej?
Takie coś w necie znalazłem:
Obrazek
Czym to się różni?
Pomóżcie dobrzy ludzie :-?

Awatar użytkownika
michal_s
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michal_s » wt sty 16, 2007 9:49 pm

Już Ci wyjaśniam, bo wymieniałem sam, łożyska kupiłem w tech-łożu, komplet za 31,00!!!! i zimering 2,00 !!! Na oko na tym rysunku różnią się tylko zimeringiem, ten droższy zestaw jest z zimeringiem w metalowej obudowie, a ten tańszy jest gunowy( ja taki nabyłem) i sam wymieniałem, nie ma dużo roboty, tylko ciężko się przebić przez sprzęgiełka. Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale firmy complex(tam były droższe) i tech-łoż chyba są wszędzie. Pytaj o te dwa numery, a zimering podajesz dwa wymiary: zewn i wewn i za pare złoty masz łożyska. Ja tyle zapłaciłem za droższe !!!! tańsze były po 12 i 15,00 zł !!!! A dla pewności najlepiej zdjąć łożyska i pojechać do sklepu na bieżni jest numer , właśnie ten, co w poście wyżej. Powodzenia!! Acha mi po wstukaniu nr łożyska w necie wyszło, że są właśnie w Łodzi w sklepie Tech-Łoż, jak nie znajdziesz , wal do mnie na skrzynkę, to ci kupię i wyślę.

popol25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: popol25 » śr sty 17, 2007 9:03 am

Dzieki za odpowiedź. Sprawdze najpierw czy to faktycznie są łożyska do wymiany i jak będe pewien to poszukam w sklepach. Jak nie znajdę to się zgłoszę. Gdy będę znał wymiary symeringu to zapiszę dla potomnych.

Pzdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”