Łożyska przednie
Moderator: Mroczny
Łożyska przednie
Chyba juz czas na moje łożyska, napiszcie, jak możecie , czy są jakieś niespodzianki podczas wymiany, bo pewnie nie ma tam centralnej śruby na piaście, mam sprzęgiełka manualne, rocznik 94 sport. A i może ktoś wie jakie to są koszta?? łożysk??
Już ten temat przerabiałem :
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... &highlight
Temat "Luz łożyska przedniego " tam wszystko masz.
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... &highlight
Temat "Luz łożyska przedniego " tam wszystko masz.
Frontera Long 2.4 1992 gaz
Suzuki Samurai 1.3 1987
Suzuki Samurai 1.3 1987
Przeczytałem tam mądre stwierdzenie:
Kupiłem tam igiełkowe do przodu za 17 pln sztuka.
Ale może najpierw spróbuj dociągnąć swoje. Wykręć te trzy małe wkręty – potrzebny ostry krzyżak – zdejmij zabezpieczenie to z dziurkami po wkrętach a potem dociągaj pierścieniem.
A gdzie to jest
??? Od przodu koła, czy od tyłu, jeszcze nie rozkręcałem, ale nie chciałbym później walić w klawiaturę łapami całymi w smarze!!! Z zewnatrz widzę tylko imbusami podokręcane sprzęgiełka, zdjąć je i pod nimi to to znajdę??
Kupiłem tam igiełkowe do przodu za 17 pln sztuka.
Ale może najpierw spróbuj dociągnąć swoje. Wykręć te trzy małe wkręty – potrzebny ostry krzyżak – zdejmij zabezpieczenie to z dziurkami po wkrętach a potem dociągaj pierścieniem.
A gdzie to jest

Tak tak musisz ściągnąć te sprzegiełka i idź za ciosem - zmieniałem tarcze dwa lata temu i nie wszystko pamiętam - to poprostu będziesz się kopał i dojdziesz, są od przodu koła o ile pamiętam to jak ściągniesz dekielek ze sprzęgiełkiem to potem trzeba zdjąć zabezpieczenie z półośki a potem odkręcić korpus tego sprzęgięłka i to chyba wszystko. Regulacja jest za pomocą takiego dużego pierścienia zabezpieczonego trzema śrubami (najlepiej użyć udarowego krzyżaka, a jak nie masz to śrubokręt taki co można w niego udeżyć młotkiem - tylko mocno- potem kręcić). Pamiętam że regulowałem łożyska pozmianie tarcz z założonymi kołami więc może dasz radę bez ściągania koła. 

Pozdrawiam
IVECO Transport Prywatny
IVECO Transport Prywatny
Pow
Rzec prosta i bezpiczna tylko do tych zawleczek na półosiach trzeba zrobic taki specjalny przyrząd żeby je ściągnąć. Zakłada też sie nie ciekawie a jest to do opanowania. Nie ma sie czego bac. Tylko do dzieła.
- CARLO
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Czołem Froterowa Braci
A powracając do tematu łożysk i koniecznosći wymiany w mojej frocie pojechałem dzisiaj do sklepa po info i tam ....... wybór
:
polskie -około 70 zł komplet z uszczenieczem
zachodnie - 130 zł komplet z uszczelnieczem
i firmy TIMKEN do kpl. do Froty- 190 zł
i dylemat które zakupić
czy ktoś sprawdzał wytrzymałość powyższych i ma coś do doradzenia
Pozdr>CARLO
A powracając do tematu łożysk i koniecznosći wymiany w mojej frocie pojechałem dzisiaj do sklepa po info i tam ....... wybór

polskie -około 70 zł komplet z uszczenieczem
zachodnie - 130 zł komplet z uszczelnieczem
i firmy TIMKEN do kpl. do Froty- 190 zł
i dylemat które zakupić

czy ktoś sprawdzał wytrzymałość powyższych i ma coś do doradzenia
Pozdr>CARLO
Tam gdzie kończy się droga zaczyna się zabawa!!
Wbrew pozorom polskie łożyska są bardzo dobre ale uszczelnienia nie bardzo. Oglądnij jaki materiał został wykożystany, ale wydaje mi się że śmiało możesz kupić polskie. Po wbiciu w piastę zobacz jak wygląda szalka (czy nie ma odksztauceń itp) jak wszystko będzie OK to wbijaj drugie i montuj a jak nie to weź go w dłoń i idź powiedz sprzedawcy gdzie mu go wetkniesz jak nie odda kasy 

Pozdrawiam
IVECO Transport Prywatny
IVECO Transport Prywatny
witam
moj znajomy ma frotke. i poprosil mnie o znalezienie lozysk do przedniej piasty mowi o stozkowych. a jak czytam to wydaje mi sie ze jest tam wiecej lozysk prawda czy falsz?
a te stozkowe to w naszej wiosce stoja od 220 za polskie do 340 za oplowskie. a tu czytam ze polskie ok 70. mam pytanko gdzie takie przez internet znalezc i o jaki numer lozyska sie ew pytac
pozdro
moj znajomy ma frotke. i poprosil mnie o znalezienie lozysk do przedniej piasty mowi o stozkowych. a jak czytam to wydaje mi sie ze jest tam wiecej lozysk prawda czy falsz?
a te stozkowe to w naszej wiosce stoja od 220 za polskie do 340 za oplowskie. a tu czytam ze polskie ok 70. mam pytanko gdzie takie przez internet znalezc i o jaki numer lozyska sie ew pytac
pozdro
Witam.
Odświeżam troche temat, bo i mnie ruszyło. Byłem na geometri i tak jak wiekszość z Was usłyszałem, że do wymiany mam łożyska. 260zł za jedno. Siedze i czytam historie motania z łożyskami i widzę światełko w tunelu:
Takie coś w necie znalazłem:

Czym to się różni?
Pomóżcie dobrzy ludzie
Odświeżam troche temat, bo i mnie ruszyło. Byłem na geometri i tak jak wiekszość z Was usłyszałem, że do wymiany mam łożyska. 260zł za jedno. Siedze i czytam historie motania z łożyskami i widzę światełko w tunelu:
Czy w moim samochodzie będą takie same? Z tego co wiem są 2 rodzaje łożysk, a wolałbym się nie mylić. Czy muszę wywalać symering? Jak tak to jakie są jego wymiary. Nie jestem mechanikiem i nie bede tego sam robił. Wolałbym kupić części i podjechać do Kazika, który skasuje samą robociznę. No i na koniec moich męk, jeden kpl (na jedną stronę) to 2 łożyska wyżej opisane + symering, czy inaczej?CARLO pisze:Cześć
są dwa łożyska stożkowe i uszczelniacz od strony silnika Nr łożysk 32008 i 32009. Podjedź do najbiższego sklepu z łożyskami to napewno znajdą.
Pozdr. Carlo
Takie coś w necie znalazłem:

Czym to się różni?
Pomóżcie dobrzy ludzie

Już Ci wyjaśniam, bo wymieniałem sam, łożyska kupiłem w tech-łożu, komplet za 31,00!!!! i zimering 2,00
! Na oko na tym rysunku różnią się tylko zimeringiem, ten droższy zestaw jest z zimeringiem w metalowej obudowie, a ten tańszy jest gunowy( ja taki nabyłem) i sam wymieniałem, nie ma dużo roboty, tylko ciężko się przebić przez sprzęgiełka. Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale firmy complex(tam były droższe) i tech-łoż chyba są wszędzie. Pytaj o te dwa numery, a zimering podajesz dwa wymiary: zewn i wewn i za pare złoty masz łożyska. Ja tyle zapłaciłem za droższe
!! tańsze były po 12 i 15,00 zł
!! A dla pewności najlepiej zdjąć łożyska i pojechać do sklepu na bieżni jest numer , właśnie ten, co w poście wyżej. Powodzenia!! Acha mi po wstukaniu nr łożyska w necie wyszło, że są właśnie w Łodzi w sklepie Tech-Łoż, jak nie znajdziesz , wal do mnie na skrzynkę, to ci kupię i wyślę.