KUPUJE NIVKE!!!

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
wiktor_d
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

KUPUJE NIVKE!!!

Post autor: wiktor_d » pt mar 31, 2006 6:55 pm

Witam.

Jestem tu nowy. To moj pierwszy post.

Wlasnie umiera moja wysluzona, ukochana Samarka. Padla skrzynia biegow. Naprawa 750 PLN. Do tego wymiana bendixa 250 PLN. Poza tym jest jeszcze pare innych "drobiazgow". Czuje przez skore, ze inwestycja nieoplacalna.

Zatem. Od dawna marze o Nivce. I potrzebuje porady. Szukam takiej z gazem. Niestarej (kilkuletniej). Z pieciobiegowa skrzynia biegow.

Przeczytalem FAQ. Jakos Lady znam mniej wiecej, jestem przygotowany na rozne niedogonosci. Czego jednak spodziewac sie po przesiadce?

Moze ktos planuje sprzedac?

Pomozcie mi prosze, doradzcie, na co zwrocic uwage...?

Jestem z Lodzi.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.
Moja NIVA

Awatar użytkownika
galeziat

Kontaktowanie:

Post autor: galeziat » sob kwie 01, 2006 2:29 pm

:)2 Kupno Nivy - dobry pomysł, po co masz mieć lepiej od nas... :wink: Skoro czytałeś FAQ, to już wiesz na co zwracać uwagę przy kupnie starej Łady. Ze swojej strony odradzam nabycie niwki pokrytej bitexem (tą czarną smołą), bo ona wcale nie chroni przed rdzą, a często, wręcz przeciwnie - stymuluje.
Łajka i Łada są nie do zdarcia
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl

Awatar użytkownika
Thomas B
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Thomas B » sob kwie 01, 2006 8:56 pm

Witam...
Ja tez nosze sie z zamiarem kupna, nawet juz bylem bliski zakupu, ale nie tym razem. Byla jakoś malo fajna. :(
Szukam dalej :)
Pozdrawiam
Suzuki Vitara LONG 2.0 V6

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » sob kwie 01, 2006 11:40 pm

Radzę dobrze przemyśleć swoje zamiary 8)
W skrócie: gdybym miał kupić teraz nive to bym wolał się najpierw solidnie pierdzielnąć w łeb i przemyśleć ten zakup przy tak dużej ofercie używanych terenówek :wink:
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
wiktor_d
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: wiktor_d » ndz kwie 02, 2006 10:12 am

a jakie Waszym zdaniem modele brac jeszcze pod uwage? w cenie do 10k?
Moja NIVA

Awatar użytkownika
majch

Post autor: majch » ndz kwie 02, 2006 10:37 am

Przemysl to jeszcze raz (moze nawet kilka razy) bo za 10kpln naprawde mozna wyszukac cos ciekawego...
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...

Awatar użytkownika
Thomas B
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Thomas B » ndz kwie 02, 2006 11:33 am

W moim wypadku wchodzi w grę jeszcze Samurai. Tez powiniemem dodać, ze nie zamierzam katowac auta w twrenie. Chce kupic zamochód do turystycznych wypadow po kraju i czasem wybrać sie w planer fotograficzny do lasu. Myślełem o Nivie bo do niej sa tanie części, nie wiem jak jest z częściami do suzuki. Na auto zamierzam przeznaczyć około 7 tys.
Pozdrawiam
Suzuki Vitara LONG 2.0 V6

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » ndz kwie 02, 2006 2:13 pm

Sniper!! Myślałem że jesteś fanem Niviasty, jak możesz zniechęcać . majch e21 też mi podpadł , przypominam, ze jesteście na forum NIVY ! !! NIVA PANY pozdrawiam :)2
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
majch

Post autor: majch » ndz kwie 02, 2006 8:40 pm

kugel2 pisze:Sniper!! Myślałem że jesteś fanem Niviasty, jak możesz zniechęcać . majch e21 też mi podpadł , przypominam, ze jesteście na forum NIVY ! !! NIVA PANY pozdrawiam :)2
ja nawet jednego zlego slowa na nive nie napisalem ;)
osobiscie uwazam tak:
jak ktos ma 10kpln i chce miec auto terenowe to moze znalezc cos lepszego niz niva ale jezeli ma 10kpln i chce miec nive to niech ja kupuje i niech sie nia cieszy :)
pozdrawiam wszystkich
majch
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » ndz kwie 02, 2006 8:45 pm

powiem tak : mialem stara nivke, a teraz mam starego samuraja. Roznica jest taka, ze jak rac cos naprawisz w samuraju ( porzadnie i na nowych, orginalnych podzespolach najlepiej ) to sie nie psuje. W Nivie wymienilem chyba ze 3 pompy hamulcowe, caly uklad lacznie z zaciskami i dalej nie hamowala a wysprzeglikow i pomp sprzeglowych tez pare kompletow poszlo... poza tym niva gnije na potege i jest ciezka. Samuraj jest bardziej niezawodny i podatny na przerobki terenowe :)2 Nivy zas wole nie wspominac :roll:
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
MACIEK KRAKÓW

Post autor: MACIEK KRAKÓW » ndz kwie 02, 2006 8:50 pm

Suzuki Samuraj rulez :)2 jest niezawodny i czesci do niego duzo i w bardzo przystepnych cenach nowe i uzywane :)2
Za 10 kpln bedzie na pewno najmlodzsy ze wszystkiego !!

Pomysl jeszcze nad Daihatsu Rocky, Toyota Land Cruiser LJ70, HZJ70, Nissanem K160, K260 - bo to solidna i niezawodna kupa zelaza do ostrego katowania :)2
Bertone FREECLIMBER I 2.7i 91r.
Suzuki Jimny 1.3i 07r. 30" MT 2xARB
Suzuki GV I 3D 2.0TD 05r.

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » ndz kwie 02, 2006 9:11 pm

a jednak Nivka to niegłupi wybór. Jeżdżę nivka z 91r i jak przychodza mi mysli o zmianie auta to najczęściej łapię się ze rozpatrywałbym ...kolejną nivkę tyle że młodszą...Wszystko zależy do czego autko ma służyć.U mnie klasyczne drugie w rodzinie: syna do przedszkola, dojazd do pracy, zakupy a weekendy wycieczki po lasach i łąkach i innych błotach...samuraj trochę ciasnawy do takich celów a i napędu stałego na 4 koła brak... w zimie to wada...poza tym jak się juz coś psuje (a wcale za często to sie nie dzieje)to stać mnie na nowe częśći:) a nie zabawę w szukanie używek... a za 10K to Niva młoda będzie więc psuć się nie powinna.

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » ndz kwie 02, 2006 10:39 pm

Z tym ciągłym naprawianiem i psuciem się Nivki to przesada. Od pażdziernika do swojej wlewam tylko płyny ustrojowe i jeżdżę :)2
Jak ma ktoś pecha to trafi na trefny model i nie pojeżdzi, obojętnie czy kupi Nive, Samuraja czy Landa :)24

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » ndz kwie 02, 2006 11:48 pm

kugel2 pisze:Sniper!! Myślałem że jesteś fanem Niviasty...
No i dobrze myślałeś - jestem jakimś tam fanem - bo jeszcze ją jeżdzę :) . Ale nie zwalnia mnie to z bycia w miarę obiektywnym na jej temat.
Poza tym wolę aby była ona wciąż autem w miarę rzadkim i orginalnym- "elitarnym" :lol: - a nie by się stawała jak w swoim czasie 126p czy inny garbus :wink: :)22 :)21
Obrazek

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » pn kwie 03, 2006 7:33 am

Witam. Myśle ,że nie uraziłem nikogo, jeżeli tak to nie miałem tego na celu. :oops: Jeżeli chodzi o stan techniczny samochodu to jest on taki na jaki pozwoli mu właściciel. Awarie występują w każdym samochodzie. Widziałem ja samuraj złamał resor bez obciążenia na małej hopce. Także jak samuraj kładzie się na boku przy małym bocznym nachyleniu. Wracając do nivy, wczoraj w nocy wyciągałem busa około 2,5t wagi. Siedział przodem w solidnym błocie (chciał nawrócić u siebie na ogrodzie) Moja Niveczka robiła cuda !! za 3 podejściem bus był na drodze. Mam fajną line , działa jak bandżi :)2 Pozdrawiam (jak naucze się jak wstawiać zdjęcia to pochwale się moją Niviastą)
kugel NIVKA 2,1 TD

radek_michalski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: radek_michalski » pn kwie 03, 2006 11:56 am

Jako były użytkownik moge powiedzieć tylko jedno:
Na lejek w portfelu na paliwo.

Bo o kulturze technicznej oryginalnych części i samego autka jako posiadacz samary wiesz już pewnie wystarczająco dużo.
ex łada niva 1.7 1998

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » pn kwie 03, 2006 1:02 pm

radek michalski. Nie rozumiem Twojego postu. Moja Niva ma silnik 2,100td i spala około 7,5 l. o/n w ruchu miejskim (dużo ?) Samuraj, dokładnie niewiem ale około 12l. przy silniku 1000 ccm benzynki. pozdrawiam
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
mql

Post autor: mql » pn kwie 03, 2006 1:44 pm

majch_e21 pisze: ja nawet jednego zlego slowa na nive nie napisalem ;)
osobiscie uwazam tak:
jak ktos ma 10kpln i chce miec auto terenowe to moze znalezc cos lepszego niz niva ale jezeli ma 10kpln i chce miec nive to niech ja kupuje i niech sie nia cieszy :)
pozdrawiam wszystkich
majch
:)2
Zwłaszcza, że za 5 lat to "cos lepszego" będzie miało 20 kilka lat, a nivka ok. 10, bedzie miec euro2, a traktowana przyzwoicie i zgodnie z przeznaczeniem (czyli wiocha, budowa, pole, a nie extrem) powinna być w dobrej kondycji.

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » pn kwie 03, 2006 2:02 pm

Czesci sa w miare ok. Kultura techniczna, ktorej wiekszosci posiadaczy Niwek brakuje, to prawidlowa regulacja zaworow, zaplonu, niezapieczone tloczki w zaciskach, olej w mostach...
A potem sie ludziska dziwuja, ze Niwa pali 20 na 100 i prawie nie jedzie.

janek4411
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: janek4411 » pn kwie 03, 2006 8:02 pm

Każda Kasia znajdzie swojego Jasia. :D Więc jedni jadą Niwką, a inni ........
Myślenie nie boli!

radek_michalski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: radek_michalski » pn kwie 03, 2006 9:06 pm

kugel2 pisze:radek michalski. Nie rozumiem Twojego postu. Moja Niva ma silnik 2,100td i spala około 7,5 l. o/n w ruchu miejskim (dużo ?) Samuraj, dokładnie niewiem ale około 12l. przy silniku 1000 ccm benzynki. pozdrawiam

Ty piszesz o turbo rudolfie, a ja o spalaniu 1.7 benzynka na monowtrysku. Przy standardowym użytkowaniu to tak 10-12 noPB.
w trasie min to 9. (wyższe dawki zimą)

Po zagazowaniu potrafiła dojśc do 16 l/100 zimą

ps. pomijam używanie w terenie, bo na benzynce zawsze odbija sięto bardzo niekorzystnie na spalaniu
ex łada niva 1.7 1998

Mały Staś

Post autor: Mały Staś » pn kwie 03, 2006 9:35 pm

A ja powiem tak: jak planujesz ostro jeździć w terenie to nie kupuj nivy, na pewnym etapie przeróbek zatrzymasz sie i stwierdzisz że nic więcej nie da się zrobić albo jest to całkowicie nieopłacalne.
A jak bez extremów ,poprostu do jazdy to se kup :)21
cześci tanie, prosta budowa itp itd jak dobrze trafisz to pojeździsz z pół roku bez awarii :)21
...

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pn kwie 03, 2006 11:26 pm

petercapri pisze:Kultura techniczna, ktorej wiekszosci posiadaczy Niwek brakuje, to prawidlowa regulacja zaworow, zaplonu, niezapieczone tloczki w zaciskach, olej w mostach....
Przesadzasz bo wszystko co wymieniasz to elementy eksploatacyjne i kontrolne zależne tylko od danego użytkownika. A my pisząc o jako takiej niewielkiej kulturze technicznej nivy mamy coś innego na myśli. Poprostu są pewne standarty i normy wykonania (jakościowe, technologiczne, surowcowe, montażowe itp itd.) których nie przeskoczysz aby jakikolwiek bardziej złożony produkt spełniał ogólnie zadowalające parametry.
Obrazek

Awatar użytkownika
mql

Post autor: mql » wt kwie 04, 2006 9:38 am

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=96219927

To jakis mutant? Nowy zadek, nowa deska, teoretycznie w 94 juz mogłaby być, ale 1600?

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » wt kwie 04, 2006 11:00 am

Przeciez pisze, ze po remoncie ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”