Sprzêgie³ka "ciekn±", czemu?
Moderator: Student
- Najmłodszy_Gazowiec
Sprzêgie³ka "ciekn±", czemu?
Dzisiaj je¼dzi³em nad Wis³±, zapiete sprzegie³ka, napêd 4x4, czasami reduktor. Ostatnio wymienia³em olej w mostach. Nie wiem czy to ma co¶ do rzeczy, ale prawe sprzêgie³ko "cieknie. Woko³o pojawil siê olej, lewy jest suchy. Co siê sta³o?
Gaz 69
Re: Sprzęgiełka "ciekną", czemu?
a uszczelancze na pólosiach masz dobre sprawdzałes ? bo najprowdopodobniej poleciał Ci jeden i pompuje olej do łozyska kołaNajmłodszy_Gazowiec pisze:Dzisiaj jeździłem nad Wisłą, zapiete sprzegiełka, napęd 4x4, czasami reduktor. Ostatnio wymieniałem olej w mostach. Nie wiem czy to ma coś do rzeczy, ale prawe sprzęgiełko "cieknie. Wokoło pojawil się olej, lewy jest suchy. Co się stało?

UNIMOGI :MB U1200 i 406 sztuk 1 i 416 sztuk 2 i 421
XJ 4.0 manual Laredo pierwszy wypust mopara
Re: Sprzęgiełka "ciekną", czemu?
Nie musisz sprawdzać, szkoda fatygi.....poleciał na pewno.tymon4x4 pisze:a uszczelancze na pólosiach masz dobre sprawdzałes ? bo najprowdopodobniej poleciał Ci jeden i pompuje olej do łozyska kołaNajmłodszy_Gazowiec pisze:Dzisiaj jeździłem nad Wisłą, zapiete sprzegiełka, napęd 4x4, czasami reduktor. Ostatnio wymieniałem olej w mostach. Nie wiem czy to ma coś do rzeczy, ale prawe sprzęgiełko "cieknie. Wokoło pojawil się olej, lewy jest suchy. Co się stało?[/img]

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
- Najmłodszy_Gazowiec
wymiana jest prosta oile dobrze pamientam :Najmłodszy_Gazowiec pisze:no dobra jak to wymienić, i do czego podpasować? czy jakieś konsekwencje to za sobą niesie? i czy mozliwe że przez to, po załączeniu przedniego napedu, tak starsznie ciezko jechał?
zdemontowac koło ,
odpiac drazek układu kierowniczego ,
odkrecic przewód hamulcowy ,
odkrecic cała zwrotnice od pochwy mostu ,
wysunac razem cała kompletna .
od strony pochwy w tej czesci zwrotnicy ktora wchodzi w pochwe mostu jest uszczelniacz wymienic go na nowy

aby było pozadnie nalezałoby jeszcze :Wziosc na warsztat zdjac beben hamulcowy piaste koła tarcze kotwiczną piasty koła wysunąc pól os i wszystko dokładnie wymyc

UNIMOGI :MB U1200 i 406 sztuk 1 i 416 sztuk 2 i 421
- Najmłodszy_Gazowiec
o w morde, widze ¿e pare ³adnych wieczorów sie szykuje. To jeszcze dla sprawdzenia: Jak jest sprzêgie³ko, i to pokrêt³o 4x2, 4x4, to w tym przekrêtle cieknie. Czy to napewno uszczelniacz poszed³? ¯ebym nie rozbieral nadarmo:) od czego dopasowaæ, ¿uk? A dzisiaj zabrak³o paliwa, w zwi±zku z czym mogly ró¿ne fusy z baku dostaæ siê do filtra. Czy wymieniæ ca³y wk³ad? Czy wystarczy tylko przeczy¶ciæ? Dziêki za wyrozumia³o¶æ.
Gaz 69
Z tego co pamiętam to oryginalny filtr się odkręca, płucze, zakręca.Najmłodszy_Gazowiec pisze: (...)
A dzisiaj zabrakło paliwa, w związku z czym mogly różne fusy z baku dostać się do filtra. Czy wymienić cały wkład? Czy wystarczy tylko przeczyścić? Dzięki za wyrozumiałość.
Chyba że gdzieś w instalacje wpiąłeś jakiś wynalazek rzemieślniczy.
To go wywal i wstaw nowy, tego się raczej nie regeneruje.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
- Najmłodszy_Gazowiec
to jeszcze osttanie pytanie. Poniewa¿ dziisja rano ogl±da³em i z drugiej strony te¿ siê troche oleju pokaza³o. Nie s± to znaczne ilo¶ci. Czy mozliwe jest ¿e po prostu pod wp³ywem przechy³ów troche siê przela³o? Bo jak mówi³em nala³em ¶wie¿utkiego oleju pod sam gwizdek, a pare stromych górek by³o, czasami samochód przechyla³ siê lewo, prawo. St±d moje pytanie. To ju¿ osatnie, obiecuje wiêc dupy tru³ nie bêdê. Bo to w ... roboty. Sam nie podo³am. Wiêc bêdê musial udaæ siê do Sólejówka, a jak to jakas pierdo³a to nie chce dupy P. Zbyszkowi zawracaæ:)
Gaz 69