Materiały do pracy magisterskiej
Moderator: Jerry
- Szwagier
- jestem tu nowy...
Materiały do pracy magisterskiej
Witam po długiej nieobecności na Forum!
Szukam materiałów do pracy magisterskiej na temat "Przystosowanie samochodu terenowego do dzialań w misjach stabilizacyjnych".
Jednym z elementów jest opis, zdjęcia, dane techniczne i bojowe Land Rovera.
Wiem, że auta tej marki jeżdzą w misjach. Są to LR Defendery 90 i 110.
Jeśli ktoś z Was posiada jakieś ładne zdjęcia tych pojazdów uczestniczących w misjach, dane co do wyposażenia stosowanego przez żołnierzy w tym aucie, moze w jaka broń jest zaopatrzony Defener, jakie zmiany konstrukcyjne były potrzebne by przystosować go działań w takich warunkach. Prosiłbym o linki do takich stron internetowych,moze jakieś Wasze komentarze, zresztą wszystko sie przyda.
Dziękuję za odpowiedzi i chwilkę zainteresowania moim tematem. Mam nadzieje, że temat zostanie potraktowany serio.
Łukasz.
Szukam materiałów do pracy magisterskiej na temat "Przystosowanie samochodu terenowego do dzialań w misjach stabilizacyjnych".
Jeśli ktoś z Was posiada jakieś ładne zdjęcia tych pojazdów uczestniczących w misjach, dane co do wyposażenia stosowanego przez żołnierzy w tym aucie, moze w jaka broń jest zaopatrzony Defener, jakie zmiany konstrukcyjne były potrzebne by przystosować go działań w takich warunkach. Prosiłbym o linki do takich stron internetowych,moze jakieś Wasze komentarze, zresztą wszystko sie przyda.
Dziękuję za odpowiedzi i chwilkę zainteresowania moim tematem. Mam nadzieje, że temat zostanie potraktowany serio.
Łukasz.
Uaz 3151 rocznik 1989 & K-750
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Re: Materiały do pracy magisterskiej
Cześć, na jakim kierunku piszesz taką fajną pracę ?Szwagier pisze: warunkach. Prosiłbym o linki do takich stron internetowych,moze jakieś Wasze komentarze, zresztą wszystko sie przyda.
Łukasz.
Spytaj na witrynach modelarskich np. modelarstwo.org.pl zwykle robiąc model gromadzą sporo dokumentacji, dobrze byłoby tez spróbować spytać w jednostkach wojskowych, wiem, że jednostka z Bielska brała udział w misji w byłej Jugosławii.
v-raptor
hi, fajny deal ! materiałów jest multum, co najmniej kilku z nas zbiera takowe, więc problemu nie ma. jest raczej problem z odpowiednim ich doborem. spróbuj moze nieco bardziej uszeregowac swoje zapotrzebowanie wg tego co masz w projekcie pracy - będzie wówczas łatwiej cos Ci podrzucić.
Nt., versji militarnych jest w ogóle ksiązka, album i kilka innych konkretnych publikacji jak również wyjatki bądx rozdziały w innych książkach trakrujących o poszczególnych modelach LR. Proponuje w ogóle zacząć od bibliografii podzielonej na konkretne działy i zagadnienia.
juz w samym necie facto/ikonografia jest imponująca.
dobrze by było również określic co Ciebie nie interesuje:
np.
-ex mod`y.. a szkoda,bo mam różowego lightweighta patrolowego w versji pustynnej bojowej.
-okres II wojny
Nt., versji militarnych jest w ogóle ksiązka, album i kilka innych konkretnych publikacji jak również wyjatki bądx rozdziały w innych książkach trakrujących o poszczególnych modelach LR. Proponuje w ogóle zacząć od bibliografii podzielonej na konkretne działy i zagadnienia.
juz w samym necie facto/ikonografia jest imponująca.
dobrze by było również określic co Ciebie nie interesuje:
np.
-ex mod`y.. a szkoda,bo mam różowego lightweighta patrolowego w versji pustynnej bojowej.
-okres II wojny
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Re: Materiały do pracy magisterskiej
zadzwoń do ASD Landrover we Wrocławiu oni tam dużo tego robią może co pomogąSzwagier pisze:Witam po długiej nieobecności na Forum!
Łukasz.
w sumie 1353 KM 
no replacement for displacement!

no replacement for displacement!
- cichy_SIII_109_SW
-
"Nowa Technika Wojskowa"
"Poligon"
TBiU "Dzik" - jeden z ostatnich numerów TBiU
książka - "Współczesne kołowe wozy bojowe" zielona sztywna okładka wydana w serii encyklopedia techniki wojskowej (wydano wniej sporo ksiażek o lotnictwie, wydawcy nie pomnę).
a i zajrzyj tu www.kartonwork.pl mogą coś mieć.
"Poligon"
książka - "Współczesne kołowe wozy bojowe" zielona sztywna okładka wydana w serii encyklopedia techniki wojskowej (wydano wniej sporo ksiażek o lotnictwie, wydawcy nie pomnę).
Seria III'75 109 SW - samodzielny zestaw do majsterkowania 
"Stado Baranów"

"Stado Baranów"
- Szwagier
- jestem tu nowy...
Cześka!
Ja jestem na piątym roku Wojskowej Akademii Technicznej, wydział mechaniczny, ale jako cywil.
Ja potrzebuję między innymi o Defenderze, wzmiankę na ok 10 stron, moze lekko więcej, trzoszkę dobrych zdjęć z zewnątrz, wewnątrz, uzbrojenia.
Chcę też sie dowiedzieć jakie zmiany były poczynione w tych autach, przystosowując je do działań w misjach i w ogóle takich warunkach, może zmieniono silnik, zasilanie, filtry, dodatkowy osprzęt, dozbrojenie, opancerzenie, broń w jaką został zaopatrzony....
Okres jaki mnie interesuje to kilka - kilkanaście lat wstecz oraz teraźniejszość.
Cichy,Mudder, dziękuję za pomysły, wykorzystam je
Darkman, możesz bliżej określic co to za książki? Może wydawnictwo, tytuł.
Ja jestem na piątym roku Wojskowej Akademii Technicznej, wydział mechaniczny, ale jako cywil.
Ja potrzebuję między innymi o Defenderze, wzmiankę na ok 10 stron, moze lekko więcej, trzoszkę dobrych zdjęć z zewnątrz, wewnątrz, uzbrojenia.
Chcę też sie dowiedzieć jakie zmiany były poczynione w tych autach, przystosowując je do działań w misjach i w ogóle takich warunkach, może zmieniono silnik, zasilanie, filtry, dodatkowy osprzęt, dozbrojenie, opancerzenie, broń w jaką został zaopatrzony....
Okres jaki mnie interesuje to kilka - kilkanaście lat wstecz oraz teraźniejszość.

Uaz 3151 rocznik 1989 & K-750
- cichy_SIII_109_SW
-
A może to niewiele ale ostatnio w Wawie w sklepie modelarskim widziałem Tamyiowski model SAS - Land Pover "Pink Panther" do wprowadzania stabilizacji w Afryce
Jakies info powinno być w insrtukcji do sklejania.
Wiem, że to były LR seria II - miały dwa 45 litrowe zbiorniki na wachę oraz uzbrojenie z rkm 7,7 mm.

Wiem, że to były LR seria II - miały dwa 45 litrowe zbiorniki na wachę oraz uzbrojenie z rkm 7,7 mm.
"Stado Baranów"

"Stado Baranów"
- cichy_SIII_109_SW
-
właśnie Defektory defektorami, ale w tym temacie Serie chyba wiodą prym...
Np. Lightweight : LR do transportu lotniczego
Niezliczone kombinacje na 109 od PinkPanter po sanitarki i FC 101...dużą rzecz
zajebisty temat na pracę magisterską
gratulacje 
ech może i ja coś podbnego skrobne na SGGW,
LR jako ciągnik rolniczy
Np. Lightweight : LR do transportu lotniczego
Niezliczone kombinacje na 109 od PinkPanter po sanitarki i FC 101...dużą rzecz

zajebisty temat na pracę magisterską

ech może i ja coś podbnego skrobne na SGGW,
LR jako ciągnik rolniczy

SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
Ja u siebie w pracy mam Land Rovery Defendery TD5 Hardtop i softtop. Biorą one obecnie udział w misjii w Bosnii i w Congo.
ASO we Wrocławiu modernizował je dla naszych potrzeb więc jeśli chcesz detali to daj znać. Na asygnatach kosztuje jeden hardtop ponad 250 tyś więc troche modyfikacji jest.
Jak będziesz chiał porobić zdjęcia i zobaczyć osobiście, to sądzę że wizyta w Mińsku da się zorganizować.
Dziki też mamy! Pozdr.
ASO we Wrocławiu modernizował je dla naszych potrzeb więc jeśli chcesz detali to daj znać. Na asygnatach kosztuje jeden hardtop ponad 250 tyś więc troche modyfikacji jest.

Jak będziesz chiał porobić zdjęcia i zobaczyć osobiście, to sądzę że wizyta w Mińsku da się zorganizować.
Dziki też mamy! Pozdr.

DISCO 300 TDI
Aha, tak podpinając się pod temat.
Czym militarny Defender w armii brytyjskiej różni się od wersji cywilnej?
Z tego co słyszałem to angole nadal dają do swych defków silnik 300 tdi a i V8 często jest spotykana. Klamki i okna drzwi bocznych jak w softopach i w serii. Schowki po bokach.
A co to jest z boku przy wlocie powietrza? Filtr?
Pytam żeby wiedzieć czy ASO w Wrocku zrobił dobrą robotę.

A tu nasz Landek:

Czym militarny Defender w armii brytyjskiej różni się od wersji cywilnej?
Z tego co słyszałem to angole nadal dają do swych defków silnik 300 tdi a i V8 często jest spotykana. Klamki i okna drzwi bocznych jak w softopach i w serii. Schowki po bokach.
A co to jest z boku przy wlocie powietrza? Filtr?
Pytam żeby wiedzieć czy ASO w Wrocku zrobił dobrą robotę.

A tu nasz Landek:

DISCO 300 TDI
LR SII i SIIa mieli australijczycy w Wietnamiecichy_SIII_109_SW pisze:A może to niewiele ale ostatnio w Wawie w sklepie modelarskim widziałem Tamyiowski model SAS - Land Pover "Pink Panther" do wprowadzania stabilizacji w Afryce![]()

Miałem w ręku książkę o guntruckach z Wietnamu. Tam było sporo o stosowaniu pojazdów w konwojach np.M151. w konwojach
Dodatkowo polecam stronę modelarską (patrz pojazdy rzeczywiste)
To jeden z wątków:
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... hp?t=28066
a tutaj:
http://doclee.typepad.com/photos/iraq_stuff/index.html
Łap kontakt z "Piotrem Spalińskim" Wie duużo o guntruckach , może pokierować dalej.
Pozdrawiam
PS jeszcze to:
http://community.webshots.com/album/124 ... b?start=12
Dodatkowo polecam stronę modelarską (patrz pojazdy rzeczywiste)
To jeden z wątków:
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... hp?t=28066
a tutaj:
http://doclee.typepad.com/photos/iraq_stuff/index.html
Łap kontakt z "Piotrem Spalińskim" Wie duużo o guntruckach , może pokierować dalej.
Pozdrawiam
PS jeszcze to:
http://community.webshots.com/album/124 ... b?start=12
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
- Ryszard Giedrojć
-
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Broncosaurus
- cichy_SIII_109_SW
-
Nie zapominajmy o hiszpańskiej "śwince" czyli najpaskudniejszej odmianie LR (Santana) w wersji wojskowej jaką znam. [węższy od standartowego o ok. 15 cm, z zaczepami na końcach osi dostosowanych do zrzutów, odmian od pyty, czyli wszelkie jakie armia Hiszpanii potrzebowała].
"Stado Baranów"

"Stado Baranów"
- Ryszard Giedrojć
-
[
<<<<<... a najbardziej podoba mi się ta micha pod silnikiem/skrzynią...
a myślałem, że to tylko ja muszę stawiać wóz pod domem nad łapaczem oleju... nawet zastanawiałem się czy czegoś sobie na stałe pod skrzynią nie zamontować....[/quote] >>>>>>>
Zapewniam cię, że nie tylko ty. Mi kierowca stara wożącego węgiel doradził, by podwiesić kawałek starej wykładziny dywanowej. Na poczatku miałem klopot jak to zrobić, bo jak nie wał to rura wydechowa, ale jak zrobiłem dwa łapacze oleju, to zbierałem z silnika i skrzynki. Na wykładzinie olej pieknie sie rozchodzi i taki łapacz długo trzyma, choć nie ma to jak kuweta do szczania dla kota. Dla zamoznych może byc wersja ze żwirkiem, ale ja pod domem stosowałem trocinki . W sumie i tak mam podjazd z plamami jak w bazie kółek rolniczych.
<<<<<... a najbardziej podoba mi się ta micha pod silnikiem/skrzynią...

a myślałem, że to tylko ja muszę stawiać wóz pod domem nad łapaczem oleju... nawet zastanawiałem się czy czegoś sobie na stałe pod skrzynią nie zamontować....[/quote] >>>>>>>
Zapewniam cię, że nie tylko ty. Mi kierowca stara wożącego węgiel doradził, by podwiesić kawałek starej wykładziny dywanowej. Na poczatku miałem klopot jak to zrobić, bo jak nie wał to rura wydechowa, ale jak zrobiłem dwa łapacze oleju, to zbierałem z silnika i skrzynki. Na wykładzinie olej pieknie sie rozchodzi i taki łapacz długo trzyma, choć nie ma to jak kuweta do szczania dla kota. Dla zamoznych może byc wersja ze żwirkiem, ale ja pod domem stosowałem trocinki . W sumie i tak mam podjazd z plamami jak w bazie kółek rolniczych.
... numerek z wykładziną jest w trakcie implementacji
(znaczy się jest wykładzina - z wprasowanymi oczkami, drut do zamocowania - tylko nie ma czasu coby się położyć i zapodać).
Silnik mam czyściusi - aż z niepokojem spoglądam na bagnet - ale olej jest tam, gdzie powinien - w środku.
a skrzynia wali przez pokrywę wybieraków (widełek - lub jak tylko chcecie to nazwać). Czy jest na świecie jakiś mistrz, któremu udało się to miejsce uszczelnić?
(znaczy się jest wykładzina - z wprasowanymi oczkami, drut do zamocowania - tylko nie ma czasu coby się położyć i zapodać).
Silnik mam czyściusi - aż z niepokojem spoglądam na bagnet - ale olej jest tam, gdzie powinien - w środku.
a skrzynia wali przez pokrywę wybieraków (widełek - lub jak tylko chcecie to nazwać). Czy jest na świecie jakiś mistrz, któremu udało się to miejsce uszczelnić?
Disco 3.9 LPG
a to jeszcze:cichy_SIII_109_SW pisze:"Nowa Technika Wojskowa"
"Poligon"
"współczesne wojskowe pojazdy transportowe" wczoraj miałem w łapach, jest rozdział m.in. o defie, to jest ta seria (sztywna" w której sa czołgi II wojntyświatowej i uzbr. woj.pl 39-45. te pojazdy -to świetna pozycja !chyba sobie kupię, ale frania droga 45zł - skandal, choć ładnie wydane, foty i ryciny.
ok, chętnie tylkom pozbawion akurat teraz dostępu do swojej biblioteki - w niedzielę sie do niej zbliżę.Szwagier pisze:Cześka!
a tak BTW to wejdź sobie na e-bay/dział literatura i wpisz land rover - wyjdzie trochę książek anglojęzycznych o militarnych wersjach;
zobacz też stronę wydawnictwa Bellona, są pozycje o pojazdach specjalnych i wojskowych