Kiepsko odpala

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

dziadek1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Kiepsko odpala

Post autor: dziadek1 » pn lip 02, 2012 11:37 am

Zagadkowy ten Twój samochód. Jak po tej jeździe przestał Ci palić, to sprawdzałeś, czy nie "zginęła" Ci czasem iskra? . Gaźnik na start ustawiałem tak: poziom paliwa w komorze pływakowej tak jak w instrukcji, albo paliwo ma zakrywać otwór, którym dopływa z komory do dyszy głównej. Tą śrubę, którą wkręcałeś aż silnik zgasł wykręć półtora obrotu i silnik powinien zapalić. Jak się będziesz bawił, to musisz stale kontrolować, czy nie ginie Ci iskra albo czy czasem pompa paliwowa nie robi jakiś psikusów i raz podaje paliwo raz nie. Uważam, że ciśnienie w cylindrach to ostatnia rzecz, bo benzyniak potrafi zapalić na minimalnym ciśnieniu.
Pozdrawiam
Pomogłem - napisz jak rozwiązałeś problem.

Awatar użytkownika
losiek
Kontaktowanie:

Post autor: losiek » pn lip 02, 2012 3:34 pm

Jak masz takie spadki napięcia to weź jeszcze klemy i styki wszystkie przy rozruszniku, i masę i w ogole wszystko popsikaj jakimś sprayem do styków elektrycznych. Czasami to bardzo pomaga nawet jak na oko wszystko wyglądało ok.

I czy sie jakieś kable w palcach nie rozłażą.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pn lip 02, 2012 8:04 pm

Masa to właśnie czesty przypadek problemów z prądami.Warto sprawdzić wszystkie połączenia przewodów,nawet jeśli optycznie wszystko wygląda na czyste i sprawne.Diabeł tkwi w szczegółach.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
msmfoto
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: msmfoto » pn lip 02, 2012 8:09 pm

No i tak. Samochód ma sprężanie kolejno na garach: 1-7,2; 2-8; 3-7,8, 4-8. To chyba jest ok? Ale daje w odmę, nie bardzo to rozumiem. No i nadal kłopoty z iskrą, wymienię kopułkę, palec i przewody, zobaczymy czy to coś pomoże.

dziadek1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dziadek1 » pn lip 02, 2012 8:30 pm

Sprawdź też dokładnie platynki, czy równo "klepią" i czy się czasem w czasie pracy nie przesuwają, przerwa. Jak masz możliwość, to podmień również cewkę. Może być z malucha, poloneza itd. Nie może być z elektronicznego zapłonu. (opór uzwojenia pierwotnego musi być nie mniejszy jak 3,2 oma). Czasami cewki dostają okresowe przebicia wewnętrzne. Uważam, że przy tym ciśnieniu powinien palić bez niczego.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
msmfoto
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: msmfoto » ndz lip 08, 2012 11:15 pm

Wymiana kopułki i kabli uleczyła uaza. Teraz czas na regulacje gaźnika:). Jutro lub we wtorek, śruba od regulacji mieszanki wykręcam półtora obrotu, wykręcając tę śrubę zwiększam ilość paliwa czy zmniejszam?

dziadek1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dziadek1 » pn lip 09, 2012 2:32 pm

Cieszę się bardzo, że się udało. Wykręcając zwiększasz. Pamiętaj, że pierwsze poziom paliwa w gaźniku, a potem regulacja na ciepłym chodzącym silniku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
msmfoto
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: msmfoto » pn lip 09, 2012 10:01 pm

A ta druga śruba od czego?

dziadek1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dziadek1 » wt lip 10, 2012 7:13 pm

Ta druga powinna być od powietrza (uchylania przepustnicy) Możesz to sobie sprawdzić. Jak wkręcasz tę śrubę to więcej wychylasz przepustnicę (więcej powietrza) i odwrotnie.
Pozdrawiam

majk999

Post autor: majk999 » śr lip 11, 2012 7:40 am

jaki gaźnik??

Awatar użytkownika
msmfoto
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: msmfoto » wt lip 17, 2012 9:39 pm

nie miałem czasu by się za niego zabrać. Dzisiaj trochę nim pojeździłem, odpala już ok. Dużo spala po 160 km skończył mi się gaz, butla była pełna o pojemności 53l więc wchodzi tam ze 45l to strasznie dużo, ustawie jeszcze raz zapłon i pomajstruje przy gaźniku i parowniku, w piątek jadę na działkę i zobaczymy czy to coś pomoże. Dzięki za rady i pozdrawiam. Jak komuś coś przyjdzie do głowy to proszę pisać. A i pękła mi szyba przednia od kierowcy więc jak by ktoś miał, albo wiedział gdzie jest to proszę o sygnał

Paweł93

Post autor: Paweł93 » śr lip 18, 2012 10:43 pm

Jeśli chodzi o spalanie na LPG to regulacja gaźnika niewiele pomoże wyreguluj sobie tylko dawkę gazu może masz za dużo ustawione i przy parowniku też podreguluj jeśli będzie taka potrzeba i spalanie powinno spaść :)
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3

Awatar użytkownika
msmfoto
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: msmfoto » wt lip 24, 2012 11:55 pm

tak też zrobiłem i zobaczymy, śrubę na przewodzie przykręciłem o cały obrót, mam też kłopoty z poceniem się silnika, tz z laniem się z silnika, na początek wymienię uszczelkę przy mocowaniu pompy paliwa, bo stąd chyba najbardziej, dekiel zaworów też mam zmasakrowany, poprzedni właściciel chyba dokręcał go coraz mocniej myśląc że tak zlikwiduje wyciek oleju z pod niego. No i mam jeszcze jedno pytanie, nie wiecie gdzie można kupić przednią szybę?

Awatar użytkownika
chester 469

Post autor: chester 469 » śr lip 25, 2012 7:11 am

msmfoto pisze:No i mam jeszcze jedno pytanie, nie wiecie gdzie można kupić przednią szybę?
dotnij sobie u szklarza szyba może być od żuka :wink:
ZJ 97r 5.2 V8 b+gaz sek. lift 2.5" BFG AT 31"
Uaz 469 b+g lift Simex 33"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”