Jakie auto na wyprawy bliskie i dalekie

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

kal-gary

Kontaktowanie:

Jakie auto na wyprawy bliskie i dalekie

Post autor: kal-gary » czw wrz 13, 2012 7:23 pm

Witam użytkowników. Pytanie celowo zamieszczam na tym forum (myślę, że go nie skasztanię), bo do takich jak tu opisywane celów planuję zakup.
Chodzi o wózek w cenie do 15 kzeta. Do szwendania się po bałkanach i w niedalekiej przyszłości do wyjazdu do Gruzji i dalej. Bez błota. Wyłącznie szutry i czarne.
Przeglądałem już kilka aut począwszy od Gallopera (za wolny - chyba nie zostanę wyklęty), dysco???, (patrol za wielki) miałem wcześniej Troopera ale na dalsze już się nie nadawał. Chciałbym aby było w miarę proste i łatwo naprawialne a zarazem dające prędkość przelotową w granicach 110-130 bez uszczerbku dla motoru. Rozważam Terrano II. Może napiszcie jak sprawują się wasze wózki, to będzie dla mnie jakaś sugestia. Z górki dzięki. Moder nie wyrzucaj, bo to idealne miejsce na moje pytanie.
Nie ważne czym ale dokąd zmierzasz.

Awatar użytkownika
palor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Jakie auto na wyprawy bliskie i dalekie

Post autor: palor » czw wrz 13, 2012 8:56 pm

ile ludziów planujesz wozić?

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw wrz 13, 2012 9:01 pm

zdecydowanie tyrran w tej kasie

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw wrz 13, 2012 9:07 pm

Mroczny pisze:zdecydowanie tyrran w tej kasie
Tylko i wylacznie :)2

Troopera ewentualnie jeszcze. Kupisz tanio i zostanie na powazny pakiet.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt wrz 14, 2012 7:15 am

jak się trooper nie nadawał to terano tym bardziej nie podejdzie, jeździ wolniej, pali więcej, miejsca mniej niż w troopie :)21
no chyba że mówisz o jakiejś przedpotopowej wersji czyli I generacji przykładowo z lat 70 :)21
jeśłi już porównasz troopera (III) lub montereya (92-96) to trooper jeśłi nie ma takich samych właściwości zo Terrano to lepsze :)21 zwłąszcza jeśli chodzi o wytrzymałość podzespołów :wink:
BTW po co kolejny taki sam temat? :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » pt wrz 14, 2012 8:16 am

Ludzi 3-4 z kierownikiem dlatego długi. Pisząc o Troopku, że się nie nadawał, miałem na myśli ten konkretny egzemplarz który posiadałem. Bo generalnie mi pasował. Tu było trochę ryzyka z motorem 2,8 tdi. Ibiza - gdzie ten temat (podaj linka), to się przerzucę i nie będę zaśmiecał.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt wrz 14, 2012 9:06 am

trochę mało kasy...chyba że to tylko na zakup a przez zimę kolega będzie dłubał...
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt wrz 14, 2012 10:35 am

Damian pisze:trochę mało kasy...chyba że to tylko na zakup a przez zimę kolega będzie dłubał...
po części prawda po części jak se trafi, można kupić bzyczka i doprowadzić do stanu wyprawowego i za 10 jak się tylko chce i potrafi :)2
zwłąszcza że starszego monciaka albo terrano spokojnie w dobrym stanie za 10 znajdzie :)2

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » pt wrz 14, 2012 1:19 pm

Tu już jakieś typy są. Monciakiem się interesowałem z tego powodu, że to następca troopka a motory jeszcze lepsze. Terran ma też dobry motor. Tylko jak z prędkościami, bo żadnym z nich nie pomykałem. Jeśli w okolicach 90. to uważam że za mało, bo na autostradę trza też wjechać. Po szutrach to już nie istotne. Spokojnie przez zimę se poradzę, tym bardziej, że nie przewiduje jakiejś szczególnej zabudowy. Sypiam w namiocie i to mi wystarcza. Problem to auto, bo mam plaskacza, a od czasy troopka zaraza postąpiła i mam pragnienie zgłębiać miejsca, których cywilizacja jeszcze nadmiernie nie splamiła.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt wrz 14, 2012 1:32 pm

Tyranem spokojnie 130 mozesz na autostradzie zasuwac.
Na szutrach bez bolu daje rade, w czyms cieszym rowniez tylko myslenie trzeba miec zawsze w pozycji ON.
Ogolnie Tyran do turystyki sie nadaje, czesci zamienne latwo dostepne i cenowo tez w miare. Silnik 2,7Tdi niezajebliwy, jak EGR zaczyna szwankowac to zaslepic go. Jedyny mankament to elektronicznie sterowana pompa, lepsza bylaby mechaniczna... ale problemow z nia na razie nie mam, i znajomi co tez Tyrany ujezdzaja rowniez nie narzekaja.
Szpeje 4x4 sa dostepne, zawias mozna troche wzmocnic i mozna jezdzic

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » pt wrz 14, 2012 1:32 pm

Skoro tylko szutry i asfalty to czy 4x4 jest niezbędne? Nie lepiej vana jakiegoś, szybsze to, wygodniejsze i oszczędniejsze
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt wrz 14, 2012 2:44 pm

A ja się tak prędkości czepię... w tym roku dojazd do Albanii, fragment ok 1000km, jazda 'tam' taś taś, max 90km/h, większość po autostradzie, powrót od pewnego miejsca tą samą trasą, tyle że się spieszyło i cały czas 115-125. Tankowanie i jedzenie tyle samo zajmowało. Różnica na tysiącu km - 2 godziny. Dla całości dojazdu wyjdzie różnica 3-4 godzin, przy 20-25h jazdy. Moim zdaniem nie warto tylko pod tym kątem szukać samochodu ;)
85-90 po autostradach jadą ciężarówki, można ładnie w kolumnie jechać i nie zwolni to innym ruchu.
Jeśli to istotne to mamy jeszcze kwestię ekonomii, u mnie między 90 a 120 było 4 litry różnicy w spalaniu, na takiej dojazdówce do Gruzji zrobi się spora różnica.

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » pt wrz 14, 2012 3:16 pm

lbl78 pisze:zwłąszcza że starszego monciaka albo terrano spokojnie w dobrym stanie za 10 znajdzie
Szukałem - sama kupa rdzy :)3
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » pt wrz 14, 2012 3:45 pm

[quote="grzes"]...Jedyny mankament to elektronicznie sterowana pompa, lepsza bylaby mechaniczna... ale problemow z nia na razie nie mam, i znajomi co tez Tyrany ujezdzaja rowniez nie narzekaja.
Podobno tę pompę zastąpić mechaniczną można ale wczytać bym się musiał, bo znam tematu do końca choć nie jest mi obcy.
Jeśli idzie o zasadność zakupu, to powiem tak, że ja mam Partnera (peżot - jak napisał celnik w montenegro) ale jak próbowałem gdzieś się zagłębić, to zabuksował, zaśmierdział sprzęgiem i odpuściłem. Dalej pieszkom. A wiem, że tam dalej właśnie było pięknie. A czas ma swoje ramy.
Co do prędkości, to chciałbym mieć rezerwę w razie potrzeby, nie tak jak gallopek któremu przy 90. motor chce wyskoczyć. To racja, że do Albanii nie zauważalny zysk (czytaj pozorny) ale gdy jedziesz te 10-13 tys. to już może mieć znaczenie. Generalnie muszę się przewieźć tyrankem trochę więcej niż przy dotychczasowych oględzinach, które odpuszczałem po stwierdzeniu dziur jak pięści a auta miały być nie bite. To dość żwawe auto.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt wrz 14, 2012 5:46 pm

suzi4WD pisze:
lbl78 pisze:zwłąszcza że starszego monciaka albo terrano spokojnie w dobrym stanie za 10 znajdzie
bardzo Ci się spieszy z zakupem? blizej wiosny mój ojciec będzie sprzedawał swojego monciaka. Fajny

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt wrz 14, 2012 6:00 pm

Mroczny pisze:
suzi4WD pisze:
bardzo Ci się spieszy z zakupem? blizej wiosny mój ojciec będzie sprzedawał swojego monciaka. Fajny
dokłądnie nie śpieszyć się a się znajdzie dobry egzemplarz:)2 za przystępną cenę :)2
tak samo z każdą inną terenówką nie tylko z montkiem :)2

ajast
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ajast » sob wrz 15, 2012 1:20 pm

kup jimiego, wszędzie wjedzie, a na autostradzie spokojnie pojedzie 110. Wiem co piszę, w tym roku zrobilem nim Gruzję przez Turcję 11000 km. Wcześniej Bałkany i Krym. Dla dwóch osób, przy wyjęciu tylniego siedzenia wszystko się mieści łacznie z namiotem krzesełkami i stolikiem.

Awatar użytkownika
10zulu

Post autor: 10zulu » sob wrz 15, 2012 1:36 pm

Mroczny pisze:
suzi4WD pisze:
bardzo Ci się spieszy z zakupem? Fajny
Witaj, benzyna?
Wj/Wg

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » sob wrz 15, 2012 4:40 pm

ajast pisze:kup jimiego, wszędzie wjedzie, a na autostradzie spokojnie pojedzie 110. Wiem co piszę, w tym roku zrobilem nim Gruzję przez Turcję 11000 km. Wcześniej Bałkany i Krym. Dla dwóch osób, przy wyjęciu tylniego siedzenia wszystko się mieści łacznie z namiotem krzesełkami i stolikiem.
Za małe. Bo jeździmy w 3-4 osoby. Czasem i w aucie śpimy. No i jeszcze klima. Komfort i przebiegi większe jednorazowo można robić. W poniedziałek jeszcze disco obczaję, bo blisko jest.

Awatar użytkownika
sopociak

Kontaktowanie:

Post autor: sopociak » ndz wrz 16, 2012 8:04 pm

Od kilku lat jezdze Terranem II 3,0 diesel.Z auta jestem bardzo zadowolony.Silnik nie wybuchl jeszcze :)21
A taka jest opinia wielu nieposiadaczy Terrano 3,0 D.
Komfort jazdy spory,predkosc przelotowa jak sie spieszy120-150 km,max 180 km.
Zawias podnioslem lekko,weszly 31 BF AT,tylko trzeba zdjac chlapacze przednie fabryczne.
Komfort,klima, ekonomia zadawalajaca.
Przy wyjazdach na Balkany z bagaznikiem dachowym,przelocie po asfaltach i gorach ,predkosc do 100-110 km/godz w 10 l/100 km sie miesci.
Osobiscie uwazam ze to samochod godny polecenia do turystyki.
Ja mam wersje dluga ale dwuosobowa tzn za przednimi fotelami jest lozko do spania.
Pod lozkiem oczywiscie przestrzen na skrzynie i bagaz.
pozdrawiam
Waldek

Terrano II 3,0 DI LONG ze spaniem ;)

601 611 510

bladyrunner

Post autor: bladyrunner » ndz wrz 16, 2012 11:01 pm

ajast pisze:kup jimiego, wszędzie wjedzie, a na autostradzie spokojnie pojedzie 110. Wiem co piszę, w tym roku zrobilem nim Gruzję przez Turcję 11000 km. Wcześniej Bałkany i Krym. Dla dwóch osób, przy wyjęciu tylniego siedzenia wszystko się mieści łacznie z namiotem krzesełkami i stolikiem.
Ja na autostradzie poniżej 130 Jimny'm nie schodzę, ale w sumie to prawie autostradami nie jeżdżę, wolę omijać.
A tak z innej beczki, długo tą wyprawę do Gruzji robiłeś?

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn wrz 17, 2012 6:23 am

plany czy wyjazd?
wyjazd 23 dni
a przygotowania spokojnie można w miesiąc zamknąć :)2
pomysł stary, bo ponad 2 lata ma ale trzeba było urlop zamówić odpowiednio długi :)21

ajast
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ajast » pn wrz 17, 2012 9:37 am

Gruzja i wschodnia Turcja - 30 dni

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » pn wrz 17, 2012 12:50 pm

Właśnie wróciłem niedawno z Albanii. Zrobiliśmy 5200 km bez żadnych problemów. Średnie spalanie wyszło 11 l. (licząc szutry, reuktor, kamienie, autostradę ~130km/h). Klima jak to w teranie - słabe nawiewy - ale po 30min. jazdy wystarczająco zimno się robi i trzeba zacząć przykręcać. Jechaliśmy w 2+1 +wyjęte jedno siedzenie z tyłu na lodówki i inne jedzenie w drodze +załaowany tył rzeczami po dach + bagażnik dachowy (namiot, woda, paliwo).
Ogólnie jestem zadowolony - na większych koleinach i kamulcach przeszkadza mały prześwit → lift już mam, więc jak zmienię kółka z obecnych 29" na 31" powinno pomóc...
Ogólnie polecam t2 :)
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » pn wrz 17, 2012 3:32 pm

Pytanie lapidarne ale z sensem - jakbyś teraz raz kupował, to...co na tak, a co nie w Tyranie? Akurat z tym wózkiem mało miałem do czynienia, poza wstępnymi oględzinami. Czy może inny typ i z jakiego względu?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”