jak pokonać rów melioracyjny?
Moderator: Mroczny
jak pokonać rów melioracyjny?
Witam, pytanie jak w tytule.
Standardowy rów melioracyjny powoduje, że do domu mam 1,6 km dalej. Jak się do niego zabrać tak, aby nic nie uszkodzić i go pokonać. Załóżmy, że najpierw "wprowadzam" koło przednie prawe, potem jaki mam kont obrać (?) ostry, czy tępy (?), tzn wjechać kołem tylnym prawym, czy przednim lewym (?). Rów jest standardowy, ma ok pół metra głębokości.
pozdrawiam
Standardowy rów melioracyjny powoduje, że do domu mam 1,6 km dalej. Jak się do niego zabrać tak, aby nic nie uszkodzić i go pokonać. Załóżmy, że najpierw "wprowadzam" koło przednie prawe, potem jaki mam kont obrać (?) ostry, czy tępy (?), tzn wjechać kołem tylnym prawym, czy przednim lewym (?). Rów jest standardowy, ma ok pół metra głębokości.
pozdrawiam
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- Misiek Cypr
-
Re: jak pokonać rów melioracyjny?
Jesli row melioracyjny jest z woda i bagnisty, to poza zbudowaniem mostka, albo ogromnymi kolami z bardzo agresywnym bieznikiem, marne szanse na pokonanie takiej przeszkody.
Kazdy row jest inny i inaczej sie do niego zabiera. Sam pokombinuj, ale musisz miec w odwodzie solidny holownik, inna terenowka, lub traktor.
Powodzenia.
PS: Zbuduj sobie na nim mostek z bali drewnianych
Kazdy row jest inny i inaczej sie do niego zabiera. Sam pokombinuj, ale musisz miec w odwodzie solidny holownik, inna terenowka, lub traktor.
Powodzenia.
PS: Zbuduj sobie na nim mostek z bali drewnianych
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
trapy i budować most
Inaczej niema uja rozryjesz wszystko w pizdu
A jak koniecznie chcesz przejechać to blokada

Inaczej niema uja rozryjesz wszystko w pizdu

A jak koniecznie chcesz przejechać to blokada

Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l
)

przeskakujesz na pełnej pycie
jak się nie uda to w znanym sobie miejscu budujesz wyrzutnię
Jak i to nie przejdzie, bierzesz przykład z Jagiełły i przy pomocy starego pontonu budujesz .. sam wiesz
lub wchodzisz pod ostrym kątem, w związku z tym, że to ravka bez blokad zawisasz pięknie, wtedy możesz sobie pomagać hamulcem, jak to nic nie da idziesz po traktor,
albo nabywasz trapy
jak się nie uda to w znanym sobie miejscu budujesz wyrzutnię
Jak i to nie przejdzie, bierzesz przykład z Jagiełły i przy pomocy starego pontonu budujesz .. sam wiesz
lub wchodzisz pod ostrym kątem, w związku z tym, że to ravka bez blokad zawisasz pięknie, wtedy możesz sobie pomagać hamulcem, jak to nic nie da idziesz po traktor,
albo nabywasz trapy
- Misiek Cypr
-
RAV4 to dzielne auto, ale nie ma zupelnie wykrzyzu, wiec do takich na ukos branych przeszkod, sie kompletnie nie nadaje.
Ravka ma pewne ograniczenia i wlasnie taki row, jest czyms, czego Ravka nie przeskoczysz, ale wiekszosc terenowek ma problemy z taka przeszkoda.
Ravka ma ta zalete, ze jest bardzo lekka i polecam jednak mostek.
Ravka ma pewne ograniczenia i wlasnie taki row, jest czyms, czego Ravka nie przeskoczysz, ale wiekszosc terenowek ma problemy z taka przeszkoda.
Ravka ma ta zalete, ze jest bardzo lekka i polecam jednak mostek.
513549044
513549044
Dzięki za tak dużo odpowiedzi.
Rów jest kompletnie suchy, rozpędzić się niem mam gdzie, a gdybym zbudował mostek to wszyscy sąsiedzi zaczną tam jeździć i nie będzie fanu.
Spróbuję zacząć od mniejszego rowu.
pozdrawiam
Rów jest kompletnie suchy, rozpędzić się niem mam gdzie, a gdybym zbudował mostek to wszyscy sąsiedzi zaczną tam jeździć i nie będzie fanu.
Spróbuję zacząć od mniejszego rowu.
pozdrawiam
E, najprościej zasypać po prostu.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
Nissan Patrol Y61 arrived!
Nissan Patrol Y61 arrived!
- Misiek Cypr
-
Ale row straci funkcje melioracyjna.
A ravka pocwicz najpierw, zanim wladujesz sie w klopoty. Ravka nie jest terenowka, ale autem dosc dobrze uterenowionym.
Upewnij sie, ze masz za co ja wyciagnac z klopotow, musisz miec mocny hak z przodu i tylu
A ravka pocwicz najpierw, zanim wladujesz sie w klopoty. Ravka nie jest terenowka, ale autem dosc dobrze uterenowionym.
Upewnij sie, ze masz za co ja wyciagnac z klopotow, musisz miec mocny hak z przodu i tylu
513549044
513549044
Biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki, najsensowniejsza wydaje się być odpowiedź: pojechać te 1,6 km dalejjradek pisze: ... Standardowy rów melioracyjny powoduje, że do domu mam 1,6 km dalej ...
... Rów jest standardowy, ma ok pół metra głębokości ...
... Ravka 1996 (stałe 4x4) na AT

a gdzieś jest filmik poglądowy z serią w roli głownej
aaa znalazłem
tak od 3.10
http://www.youtube.com/watch?v=q2I17OtZp6E
ale zaopatrz się dodatkowo w traktor lub telefon , żebyśmy wiedzieli gdzie mamy przyjechać cię wydłubać
aaa znalazłem
tak od 3.10
http://www.youtube.com/watch?v=q2I17OtZp6E
ale zaopatrz się dodatkowo w traktor lub telefon , żebyśmy wiedzieli gdzie mamy przyjechać cię wydłubać

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

Taaaa..jak zwykle najwięcej wiedzą ci, co Rav4 oglądali w necie.
IMHO nie męcz siebie i sprzętu, króka wiele potrafi, ale rowy są różne o różnych porach roku - po prostu jak koledzy radzą dwie kłody wkopane na stałe załatwią temat.
IMHO nie męcz siebie i sprzętu, króka wiele potrafi, ale rowy są różne o różnych porach roku - po prostu jak koledzy radzą dwie kłody wkopane na stałe załatwią temat.
Można też wozić most ze sobą. 

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Tak mi się przypomniało, że można...
Jedzie facet tirem przez miasto, przejezdzajac pod mostem zaklinowal sie, przyjechala policja i policjant sie pyta:
- co zaklinowalo sie
a facet:
- nie ku... most wiozlem i mi paliwa zabraklo
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l
)

Własnie skoczyłem do sklepu i zupełnie przypadkiem pojeździłem sobie po rowach w okolicy. Niestety wszystko wskazuje na to, że tego co mam pod domem nie da się pokonac moim autem. Popracuję jeszcze nad tematem.
pozdrawiam
pozdrawiam
jedyne sensowne rozwiazanie to mostek
zrobienie takiego porzadnego z betonowa rura to cala logistyka.
a okolica to totalna wies czy blizej miasta.
Na wsi mozesz sobie zbudowac solidy mostek i przejezdzac jak po trapach - mostek np. z solidnych bali czy jakis kratownic budowlanych
kwestia tylko do jakiego materialu masz dostep.
Oczywiscie jest to nielegalne
Przejezdzanie tego "na kolach" to rozwalanie rowu i auta , ktore jest suvem
Na wsi mozesz sobie zbudowac solidy mostek i przejezdzac jak po trapach - mostek np. z solidnych bali czy jakis kratownic budowlanych

Wozić ze sobą dwie grube deski.
Położyć, przejechać, zabrać deski.
Pomogłem?

Położyć, przejechać, zabrać deski.
Pomogłem?

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
A to się melioranci ucieszą... 

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- adas bombowiec
Zrobią sobie z niego kładkę pod Unimoga

jak dojechać na Bornholm, mam go tu niedaleko... za takim ciut szerszym rowem
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Z rozpędu.

Drako pisze:jedyne sensowne rozwiazanie to mostek
betony ciezkie i sam tego nie ogarnie,niech kupi rure garbowana specjalna do mostkow,ulozy w rowie i zasypie zwirem ubije i popiernicza az milo,roboty ze 2 godziny

-
- jestem tu nowy...
jradek pisze: gdybym zbudował mostek to wszyscy sąsiedzi zaczną tam jeździć i nie będzie fanu.
to po przejezdzi rozbieraj go

Sam wpadłem na pewien pomysł, mianowicie mogę trochę rozkopać, złagodzić i poszerzyć rów. Melioracja będzie działać, osobówka nie przejedzie a ja będę miał blizej. Szkoda tylko to jest przy głównej drodze we wsi tuż pod domem sołtysa. (Sołtys ma Toyotę LC)
pozdrawiam
pozdrawiam
Dz.K.J.P to... to na serio jest... ? Niech mnie kto upewni.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania