"Liftowka padwieski"
Moderator: Albert_N
Re: "Liftowka padwieski"
Znaczy się to jest tak auto kompletnie jest wyczepane wszystko zawiecha przód i tył układ kierowniczy i hamulcowy silnik prawie bejt. Taką kupiłem bo cena bardzo dobra tzn. 500 zł a wsumie na nic innego mnie aktualnie nie stac . O części się nie boje bo mam prawie darmo.Czas jest , miejsce też więc można dłubac. A najlepsza z tego wszystkiego jest blacha tylko klapa zgnita i dół tylnych błotników , a resztę poprzedni właściciel wyspawał.
Był Parch 160 3.3td 3" Cybuch , 33" Sahara
Jest Nieviasta 1.6 i GV 3D 2.5 R6
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Hugon - po tych słowach, ciężko jest podpowiedzieć, od czego masz zacząć

No myślę że od zawiechy i powoli do przodu. Dodam że auto ma służyć tylko do jazdy w terenie.
Był Parch 160 3.3td 3" Cybuch , 33" Sahara
Drążki możesz dorobić z rury precyzyjnej bezszwowej, do tego polibusze z Olkusza ok 10zł szt, tylko tak, masa drążków z rurki o ściance te 5,6mm podwaja wagę, konstrukcja jest pancerna, ale zacznie się od wyrywania mocowań, a łatwiej wymienić drążek niż punkty mocowań i dużo taniej nie naruszając konstrukcji auta. Kup najlepiej stare używki, wypiaskuj, wyproszkuj, poliuretany i masz temat gotowy. Nowe drążki są jak zapałki... 

Niva 1.9D Ironman 2" Kumho KL-71 29''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Zastosujcie drążki Stinger:Wojt@s pisze: Nowe drążki są jak zapałki...

lub Sevi, expert:

Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Właśnie takie drażki, jak kb zaprezentował, oglądałem na Ukrainie. Wcałe nie cięższe, od oryginałów, ale solidniejsze.
Co do możliwości wyrwania mocowań. Owszem, ale tylko wtedy jak krypa jest w fazie agonalnej
. Wtedy takiego "cudu", można dokonać i na standardowych drążkach
.
Uważam, że należy się zastanowić nad zmianą nad solidniejsze. Skrzywiony podczas off-roadowania drążek, nie jest awarią z tych co się "machnięciem ręki" olewa
Wiem coś o tym, bo miałem taki przypadek, a będac kilkaset kilometrów od domu, trzeba się jakoś do niego dostać. Nie narażając elementów napędu, na dodatkowe obciążenia i nie prowokując niebezpiecznych i nieprzewidywalnych zachowań samochodu na drodze

Co do możliwości wyrwania mocowań. Owszem, ale tylko wtedy jak krypa jest w fazie agonalnej

Uważam, że należy się zastanowić nad zmianą nad solidniejsze. Skrzywiony podczas off-roadowania drążek, nie jest awarią z tych co się "machnięciem ręki" olewa

Wiem coś o tym, bo miałem taki przypadek, a będac kilkaset kilometrów od domu, trzeba się jakoś do niego dostać. Nie narażając elementów napędu, na dodatkowe obciążenia i nie prowokując niebezpiecznych i nieprzewidywalnych zachowań samochodu na drodze

-
-
Witam !
Jak podnieść tył ? Zapakuje 4 chłopa do środka od razu mowie ze nie szczypiorki
i często gęsto bywa ze na dobrych dołkach tylne koła dobijają o nadkola zwłaszcza od strony kierowcy.
Niby sprężyna i amorek ok.
Czy założenie tych podkładek pomoże coś ?
http://jacars.pl/podkladka-sprezyny-tyl ... -6516.html
Dodam iż mam z tyłu aby http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sp ... 96575.html tylko nie wiem dokładnie czy ta są te same tj 58mm z tym ze załołone są one taj jak gdyby na środku sprężyny
Felgi 15" od honkera i opony http://allegro.pl/opony-4x4-terenowe-21 ... 06870.html
Proszę o wskazówki i z góry dziękuje
Jak podnieść tył ? Zapakuje 4 chłopa do środka od razu mowie ze nie szczypiorki

Niby sprężyna i amorek ok.
Czy założenie tych podkładek pomoże coś ?
http://jacars.pl/podkladka-sprezyny-tyl ... -6516.html
Dodam iż mam z tyłu aby http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sp ... 96575.html tylko nie wiem dokładnie czy ta są te same tj 58mm z tym ze załołone są one taj jak gdyby na środku sprężyny
Felgi 15" od honkera i opony http://allegro.pl/opony-4x4-terenowe-21 ... 06870.html
Proszę o wskazówki i z góry dziękuje

Ja założyłem te podkładki z Jacarsu i teraz nie dość, że autko jest wyższe to nic nie ociera przy oponach 205/80R16. Jestem bardzo zadowolony. Założyłem jeszcze w sprężyny te dystanse i nie narzekam 

sat okh
-
-
problem z założeniem miałeś kolego ?
jeszcze tam nie zaglądałem dlatego pytam
zacisk do sprężyn był potrzebny czy tylko lewarek i sama opadła ?
mam pytanie co do amorow ? mam u siebie te żółte może poszukać czegoś innego np to http://jacars.pl/zestaw-amortyzatorow-t ... -6509.html
zastanawia mnie czy te są takiej samej długości jak i moje ;/
dziękuje za info
jeszcze tam nie zaglądałem dlatego pytam

zacisk do sprężyn był potrzebny czy tylko lewarek i sama opadła ?
mam pytanie co do amorow ? mam u siebie te żółte może poszukać czegoś innego np to http://jacars.pl/zestaw-amortyzatorow-t ... -6509.html
zastanawia mnie czy te są takiej samej długości jak i moje ;/
dziękuje za info

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Do wymiany sprężyn, ewentualnie wyjęcia i późniejszego złożenia całości - ściągaczy nie trzeba
Klucze, porządna brecha, podnośnik ( najlepszy typu "Żaba") i kobyłki dla BHP i komfortu pracy - wystarczą

Klucze, porządna brecha, podnośnik ( najlepszy typu "Żaba") i kobyłki dla BHP i komfortu pracy - wystarczą

-
-
Czy te gumy mocuje się jakoś 

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Jeśli chodzi o te "tuningowe podkładki pod sprężyny"kamiloskop pisze:Czy te gumy mocuje się jakoś

-
-
dziękuje kolego za info !
jutro będę walczył z tym dam znać.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Tam nie ma z czym walczyć, bo to proste sprawy sąkamiloskop pisze:dziękuje kolego za info !

Z przodu potrzebne były ściski przy składaniu. Tył leci po odkreceniu amorów i tak samo się zakłada. Żadnych narzędzi specjalistycznych nie potrzeba. Po założeniu gum na przód zaczęły mi walić bardzo mocno przeguby z lewej strony. Wymiana całej półosi niewiele pomogła. Muszę podłożyć jeszcze podkładke między wahacz a sworzeń. Jeszcze zobaczymy. Czas pokaże. Powodzenia życzę 

sat okh
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Wcale nieokhuti pisze:Z przodu potrzebne były ściski przy składaniu.

Tylko, że trzeba metodę wypracować

Z całym szacunkiem Krzysiu ale wolę użyć ścisków niż zastanawiać się czy sprężyna zabije mnie czy kogoś w moim otoczeniu. Oczywiście nie wątpię, że masz swoją, wypracowaną metodę 

sat okh
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Z całym szacunkiem Pawleokhuti pisze:Z całym szacunkiem Krzysiu ale wolę użyć ścisków niż zastanawiać się czy sprężyna zabije mnie czy kogoś w moim otoczeniu. Oczywiście nie wątpię, że masz swoją, wypracowaną metodę

Jak problemy z gaśnięciem??? Doszedłeś, co było przyczyną?
Niestety Krzysiu, nadal jest to zagadka. Odpada silnik krokowy. Jest jeszcze możliwość, że przewody podcisnieniowe są źle podpięte. Ostatecznością będzie wydłubać zaślepkę od regulacji otwarcia przepustnicy, o której mówiłeś i wyregulować. Może dzisiaj to zrobię.
P.S. Nie chcesz czasem kupić urządzenia wtryskowego do poloneza za jedyne 50 zł?
P.S. Nie chcesz czasem kupić urządzenia wtryskowego do poloneza za jedyne 50 zł?

sat okh
-
-
Krzysiek-74 masz racje szkoda czasu na ściągacz 
Po podniesieniu odkręceniu koła trzeba się troszkę poszarpać było gdyż ja mam inne sprężyny tj długość 43cm.
Nie wiecie gdzie można kupić te pierścienie co Baxter na stornie miał ? U tokarza zamówić ?

Po podniesieniu odkręceniu koła trzeba się troszkę poszarpać było gdyż ja mam inne sprężyny tj długość 43cm.
Nie wiecie gdzie można kupić te pierścienie co Baxter na stornie miał ? U tokarza zamówić ?
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Ja zamówiłem u znajomego tokarza. Już pisałem, że z własnej inicjatywy podkładki pod wahacz zrobił z kopułką, taką jak w sworzniu, żeby odciążyć śruby.kamiloskop pisze:Nie wiecie gdzie można kupić te pierścienie co Baxter na stornie miał ? U tokarza zamówić ?
-
-
akurat takie coś już założy wcześniejszy właściciel
a z tyłem muszę uderzyć do tokarza.
wymiary oczywiście sa podane wcześniej i tym się sugerować

- escorciarz
- Kontaktowanie:
Korzystaj z tego, co jestkamiloskop pisze:akurat takie coś już założy wcześniejszy właściciela z tyłem muszę uderzyć do tokarza.

Odkopię i pewnie poruszę to co już było poruszone 
Jakiej grubości robić podkładki dla seryjnego panharda i amorów? Ile auto pójdzie w góre +/-?
Czy lepiej nie pitolić się, zrobić porządnie tak aby jedynym ograniczeniem były przeguby? Jaka wysokość podkładek jest górną racjonalną dla przegubów?

Jakiej grubości robić podkładki dla seryjnego panharda i amorów? Ile auto pójdzie w góre +/-?
Czy lepiej nie pitolić się, zrobić porządnie tak aby jedynym ograniczeniem były przeguby? Jaka wysokość podkładek jest górną racjonalną dla przegubów?
3-4 cm max.górni$ pisze:Odkopię i pewnie poruszę to co już było poruszone
a sumii to zależy w jakim stanie masz sprężyny. jak masz mocno klapnięte, to i 6 cm podkładka spowoduje , ze raptem wrócisz do fabrycznej wysokości zawieszenia...

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r