SWAP BMW 1.6
Moderator: Albert_N
SWAP BMW 1.6
witam,mam orginalnego samiego i jestem wlasnie na etapie wymiany kompletnego naboju z bmw 1.6(na dzien dzisiejszy silnik+skrzynia bmw wjechalo do karoseri) i moje pytanie ,czy ktoś z was jezdzi na czyms takim i jakie ma wrażena? 

Re: SWAP BMW 1.6
Hej,
Pare osób lata na silnikach BMW, jednak większość to 1.8.
Napisz jeszcze co to za motor? M40?
Tu masz parę wskazówek: http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=90813
Pare osób lata na silnikach BMW, jednak większość to 1.8.
Napisz jeszcze co to za motor? M40?
Tu masz parę wskazówek: http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=90813
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
przy 4.16 w reduktorze po asfalcie jade max z 70 km/h bo skrzynia bmw redukuje sporo też
i polecam zrobić sobie mocny wał na zamówienie (ja mam skrocony przedni samuraia + adapter do flanszy ale nie wygląda to solidnie i czekam az się ukręci )
przy 4.16 w reduktorze po asfalcie jade max z 70 km/h bo skrzynia bmw redukuje sporo też
i polecam zrobić sobie mocny wał na zamówienie (ja mam skrocony przedni samuraia + adapter do flanszy ale nie wygląda to solidnie i czekam az się ukręci )
- dominik502
-
- Kontaktowanie:
Jam mam 1.8 M40 na wąskich mostach.
Moja prędkość przelotowa na czarnym to ok. 70km/h, ale raz dla sprawdzenia smignąłem ok. 140.
Wały mam seryjne, i jak narazie nic się nie ukręciło.
Moja kolejność wrzucania biegów w gnoju: jedynka, dwójka, offroad, czwórka, piątka.
Moja prędkość przelotowa na czarnym to ok. 70km/h, ale raz dla sprawdzenia smignąłem ok. 140.
Moja kolejność wrzucania biegów w gnoju: jedynka, dwójka, offroad, czwórka, piątka.
Suzuki SJ 1.8 M40 - zmienił właściciela
RR P38 4.6 HSE - zmienił właściciela
Pajero II 3.0
Pajero II 3.0
Z 1.8 M40 spokojnie zamkniesz licznik. Ja bym nie wrzucał motoru 1.6 ze względu na masę zestaw silnik+skrzynia waży tyle samo co z motorem 1.8 jednak jest słabszy od niego, niby różnica w mocy niewielka ale zawsze jednak coś.
Galloper LWB - turysta
szukałem 1.8 ale w cenie do 600zeta nic nie mogłem znależć ,1.6 ma 101km w porownaniu z orginałem wychodzi sporo i oczywiście wtrysk jest dużym plusem-jakby ktoś chciał mam cały naboj 1.3 za nie duże pieniądze
Skrzynia z BMW ma 5 bieg bezpośredni. Zatem wychodzą takie obroty jak z oryginalnym silnikiem i skrzynią na 4 biegu. Jedynka jest nieco wolniejsza niż w Samuraju. Po zmianie kół mamy zatem "poprawne" przełożenia bez mieszania w reduktorze czy mostach.
Mnie od pewnego czasu korci zestaw z BMW (na pewno 1.8 i raczej 16V). Ale musiałbym najpierw zobaczyć Samurai z BMW i porównać go z GTi - wtedy zadecyduje, czy gra jest na prawdę warta świeczki
Ktoś z Samurajem BMW jest z okolic Pułtuska?
pzdr, W
Mnie od pewnego czasu korci zestaw z BMW (na pewno 1.8 i raczej 16V). Ale musiałbym najpierw zobaczyć Samurai z BMW i porównać go z GTi - wtedy zadecyduje, czy gra jest na prawdę warta świeczki

pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
1,6 i 1,8 m43 goły waży 83 kg
a 1,8 m42/m44 goły 105 kg
wiec jest roznica w wadze
a druga sprawa ze 1,6 mialem za 600 z allegro z prawie wszytkim
i mniej roboty bo nie ma kolektora wydechowego 4-2-1
nie ma immo
jakbym mial mozliwosc kupna 1,8 w dobrej cenie to pewnie bym je wsadzil ale ceny bylo za komplet od 1500 (czyli z wszystkimi pierdółkami wyjdzie grubo ponad 2k)

a 1,8 m42/m44 goły 105 kg
wiec jest roznica w wadze
a druga sprawa ze 1,6 mialem za 600 z allegro z prawie wszytkim
i mniej roboty bo nie ma kolektora wydechowego 4-2-1
nie ma immo
jakbym mial mozliwosc kupna 1,8 w dobrej cenie to pewnie bym je wsadzil ale ceny bylo za komplet od 1500 (czyli z wszystkimi pierdółkami wyjdzie grubo ponad 2k)
ale to przy seryjnym reduktorze? ja swap robilem z 2 miesiace temu i przy warunkach zimowych jeszcze nie mialem potrzeby wrzucenia wolnych przełozen przy 4.16dominik502 pisze:Jam mam 1.8 M40 na wąskich mostach.

- dominik502
-
- Kontaktowanie:
Jeśli Płońsk i Pułtusk można nazwać okolicami, to jestemWilku pisze: Ktoś z Samurajem BMW jest z okolic Pułtuska?

Pajero II 3.0
Pajero II 3.0
- dominik502
-
- Kontaktowanie:
Reduktor seryjny od SJ413. Nigdy nie jeździłem seryjnym srajtkiem, więc nie mam porównania.smol007 pisze:
ale to przy seryjnym reduktorze? ja swap robilem z 2 miesiace temu i przy warunkach zimowych jeszcze nie mialem potrzeby wrzucenia wolnych przełozen przy 4.16
Pajero II 3.0
Pajero II 3.0
Myślę, że się jakoś dogadamy. Wysyłam info na PW.dominik502 pisze:Jeśli Płońsk i Pułtusk można nazwać okolicami, to jestem
pzdr, Wilku
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
- czesio6969
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
ja właśnie jestem w trakcie wrzucania bmw 1,8i 115KM m40, znajomy ma taki motor reduktor 4,16 i na 37 calach lata aż miło aha mosty od patrola, ja się zastanawiam czy moje mosty wytrzymają ten 1,8 mam orginalne szerokie przespawane felgi 31 cali simex, silnik kupiłem ze skrzynią z wysprzeglikiem pompą sprzęgła za 650zł, za 700 bez kłopotu m40 znajdzie