Zwolnice budowa
Moderator: Student
- losiek
- Kontaktowanie:
Re: Zwolnice budowa
co do zwolnic, pal diabli czym będzie przenoszony napęd. bardziej bym sie martwił o wytrzymałość całej kontrukcji bo to musi przenosić naprężenia w każdą stronę, a nie chodzi chyba o to żeby ważyły 40kg sztuka?
no i znowu tu jestem - niby nie chce mi sie gadać ....ale --- zwolnica jak sama nazwa mówi ma zwalniać ......jak zwolnisz i tak juz wolne przełożenie uazowskie no to bedziesz traktor miał a nie auto ( afgan na dyfrze ma chyba 1 do 2 a reszta jest na ZWOLNICY ).........gdybyś zastosowal duże ZWOLNIENIE w zwolnicy to łańcuch wytrzyma , ale nie możesz więc niewytrzyma . w przypadku zastosowania koł zębatych ( muszą być 3 koła )-obudowanie , łożyskowanie , uszczelnienie - nie unikniesz znacznych gabarytów (może niezmieścic sie w feldze ) no i masa nieresorowana zabujcza dla zwrotnic i znaczne poszeżenie mostu na odcinku zwrotnica tarcza koła ........eeeeee kupiłbym sobie afgany ( zaznaczam JUŻ NIEHIENUJE - afganów nie mam - tak sobie wyraziłem w dużym skrucie swoją opinię na w/w temet ........przez sentyment do uaza )
już zacząłem robić zwolnice umieściłem koło zębate na czopie i połączyłem ją flaszą do półośki zrobiłem tylną obudowę zwolnicy
Zmota
......pomyśl dobrze żeby ci nie wyszło że masz 4 biegi do tyłu i jeden do przodu ,,,,,,,zmota123 pisze:już zacząłem robić zwolnice umieściłem koło zębate na czopie i połączyłem ją flaszą do półośki zrobiłem tylną obudowę zwolnicy
- losiek
- Kontaktowanie:
a jakie felgi i koła do tego? ile cm poniżej seryjnej osi będzie Twoja?
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Mysle tak samo.borman pisze:no i znowu tu jestem - niby nie chce mi sie gadać ....ale --- zwolnica jak sama nazwa mówi ma zwalniać ......jak zwolnisz i tak juz wolne przełożenie uazowskie no to bedziesz traktor miał a nie auto ( afgan na dyfrze ma chyba 1 do 2 a reszta jest na ZWOLNICY ).........gdybyś zastosowal duże ZWOLNIENIE w zwolnicy to łańcuch wytrzyma , ale nie możesz więc niewytrzyma . w przypadku zastosowania koł zębatych ( muszą być 3 koła )-obudowanie , łożyskowanie , uszczelnienie - nie unikniesz znacznych gabarytów (może niezmieścic sie w feldze ) no i masa nieresorowana zabujcza dla zwrotnic i znaczne poszeżenie mostu na odcinku zwrotnica tarcza koła ........eeeeee kupiłbym sobie afgany ( zaznaczam JUŻ NIEHIENUJE - afganów nie mam - tak sobie wyraziłem w dużym skrucie swoją opinię na w/w temet ........przez sentyment do uaza )
Jak ktos juz mota UAZa to oznaca, ze ujowa jakosc akceptuje i wobec tego kupno afganow to najrozsadniejsze wyjscie.
Zreszta sa one dosc ciekawe z tymi swoimi zazebieniami wewnetrznymi w piastach.
BTW
Tu jest ciekawy temat o portalach:
http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=53844
- losiek
- Kontaktowanie:
a ile cm chcesz "zejść" ?zmota123 pisze:felgi mam 16 a opony simexy 32cale
zmota123 pisze:felgi mam 16 a opony simexy 32cale
Przy zwolinicach to minimum 35 cali dopiero zacznie sie odpychać

we wtorek dodam zdjęcie lub filmik jednej zwolnicy i pokaże jak to działa i wygląda
Zmota
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
czekamy cierpliwie i jestem bardzo ciekaw!
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
spartańsko 
pokaż w środku.

pokaż w środku.
to się dopiero okaże
a co ze zwrotnicą
a co ze zwrotnicą

ja mam zapasowy przedni most od uaza i robiłem na nim przykręcasz do zwrotnicy do każdego mostu przedniego pasuje oprócz afagu będę też robił na tył
Zmota
-
-
jeśli dobrze widzę to zysk jest około 50 milimetrów ?
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
to 2" 
ja u siebie mam może ze 3

ja u siebie mam może ze 3
Wyglada na to ,ze zysk jest znacznie wiecej-jakieś 70-90.
Pokaż wnętrze,bo też podejrzewam,że masz jednak 4 biegi do tyłu
Poza tym bardzo mi sie podobają,choć wprowadziłbym kilka poprawek
Pokaż wnętrze,bo też podejrzewam,że masz jednak 4 biegi do tyłu

Poza tym bardzo mi sie podobają,choć wprowadziłbym kilka poprawek

Ostatnio zmieniony wt mar 05, 2013 9:23 pm przez vandall1, łącznie zmieniany 1 raz.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Hmmm, odniosłem to samo wrażenie, chyba, że łańcuch...vandall1 pisze: Pokaż wnętrze,bo też podejrzewam,że masz jednak 4 biegi do tyłu![]()
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Brak kół pośrednich 

- losiek
- Kontaktowanie:
czyżby brak odpowiedzi potwierdzał? 

Na zdjęciu wyraźnie widać ze ciężko byłoby tam wpakować koła pośrednie, aczkolwiek... wiadomo?
Chyba że jeszcze mosty pozamienia

Chyba że jeszcze mosty pozamienia

469b 2.5D om602 by mercedes