Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Czy w Jimnym wymiary wałów benzyny i dizla są jednakowe?
Czy ktoś się orientuje jakie ET jest w takiej feldze?
http://allegro.pl/suzuki-vitara-czesci- ... 14296.html
Dzika Koza
ET jest małe. Miałem takie w Samuraiu. Pomogło dołożenie dystansów ale padały łożyska.Michał4x4 pisze:Czy ktoś się orientuje jakie ET jest w takiej feldze?
Czyli raczej ujemne nie będzie?harakiri pisze:ET jest małe. Miałem takie w Samuraiu. Pomogło dołożenie dystansów ale padały łożyska.Michał4x4 pisze:Czy ktoś się orientuje jakie ET jest w takiej feldze?
Dzika Koza
albo 0 albo delikatnie na plusie
Babell Extreme Off Road TEAM
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR
Discovery TD5
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR

Discovery TD5
dziękiadam992 pisze:albo 0 albo delikatnie na plusie

Dzika Koza
Może ktoś się podzielić sprawdzonymi wersjami wzmocnienia dłuższej łapu reduktora przy zastosowaniu 4.16? Najchętniej jakieś foto...
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Krzysiek,KSikorski pisze:Może ktoś się podzielić sprawdzonymi wersjami wzmocnienia dłuższej łapu reduktora przy zastosowaniu 4.16? Najchętniej jakieś foto...
Najpierw lecą poduszki, potem kolejno odlatuje od ramy poprzeczka do krótkiej łapy i gnie się krótka łapa. Dopiero jak to wzmocnisz, to trzeba się zacząć martwić o tą dłuższą łapę

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
U mnie po włożeniu 4,16 przy pierwszej jeździe wygięła się właśnie dłuższa łapa.
Wyprostowałem, później rozejrzałem się dookoła za kawałkiem mela przyspawałem i 4 rok jest ok
Jak widać na zdjęciu jest to kawałek czegoś co leżało mi pod ręką a wyglądało na bardzo sztywne.
Jest przyspawane w trzech miejscach żeby zwiększyć sztywność oryginalnej łapy.

Wyprostowałem, później rozejrzałem się dookoła za kawałkiem mela przyspawałem i 4 rok jest ok

Jest przyspawane w trzech miejscach żeby zwiększyć sztywność oryginalnej łapy.
Fascynaci 4x4
Czyli co, na dzien dobry zwiekszyc sztywnosc obydwu lap? Zrobic polibusze+sruba przelotowa zamiast poduszek?
Zaczalem rozmyslania od dluzszej lapy, bo u mnie wygiela sie na seryjnych przelozeniach po wlozeniu 1,6 td. W sensie ze wygiela sie troche i tak juz zostala (albo po prostu nie dusze gazu do podlogi w terenie).
Zaczalem rozmyslania od dluzszej lapy, bo u mnie wygiela sie na seryjnych przelozeniach po wlozeniu 1,6 td. W sensie ze wygiela sie troche i tak juz zostala (albo po prostu nie dusze gazu do podlogi w terenie).
Jimny M16A
Zacznij od długiej łapy. Jak wszystko powzmacniasz to najsłabszym i zarazem najdroższym elementem będzie obudowa reduktora
Ja mam jedną albo dwie poduszki z polibuszy reszta mocowań nie jest modyfikowana i na razie działa.

Ja mam jedną albo dwie poduszki z polibuszy reszta mocowań nie jest modyfikowana i na razie działa.
Fascynaci 4x4
Od czego dopasować uszczelkę korka wlewu oleju do Vitary 1.6 8zaworowej? Czy uszczelki pod szpilkami trzymającymi dekiel zaworów wymienię bez demontowania dekla (czy od wewnątrz coś nie wpadnie do klawiatury?) ?
Nie rób polibuszy ze śrubami na przestrzał bo rozłupiesz obudowę, poduszki są takim bezpiecznikiem w tym połączeniu, wzmocnienie łap możesz rozwiązać na dwa sposoby, prostszy - spawasz 3mm płaskownik do dłuższej łapy by się nie skręcała albo trudniejszy ale za to po części wykluczający siły działające na samą obudowę reduktora, robisz tak: łączysz sobie dwie łapy reduktora od dołu jakimiś odpowiednio dogiętym profilem i dodatkowo z dołu tego połączenia ciągniesz mocowanie w miejsce gdzie przykręca się bęben hamulcowy w reduktorze, ew. robisz kilka innych miejsc mocowania na obwodzie obudowy reduktora, w profi i nie profiKSikorski pisze:Czyli co, na dzien dobry zwiekszyc sztywnosc obydwu lap? Zrobic polibusze+sruba przelotowa zamiast poduszek?

pozdr.
Jaką długość wielowypustu ma krótka półośka z tylnego samuraiowego mostu i ile powinno być tam tego wielowypustu by zmieścić przesuwkę blokady ?
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Tak, wszytko pięknie
ale reduktor najczęściej pęka tu:
http://uzo.pl/reduktor_pekanie/
ale jak zobaczycie na kolejnym foto... są różne obudowy, mocniejsze i słabsze...

ale reduktor najczęściej pęka tu:
http://uzo.pl/reduktor_pekanie/
ale jak zobaczycie na kolejnym foto... są różne obudowy, mocniejsze i słabsze...

pęka tak bo są tam te durne kanaliki do smarowania łożysk w które wkłada się te śmieszne plastikowe pipety, ale tak jak piszesz są różne obudowy i nie we wszystkich te kanaliki z pipetami są 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Z czego podpasować poduszki? Idealnie, żeby jeszcze były mocniejsze niż w serii...
- vandall_jr
-
Poliuretan, daje radę.
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
- szerokimost
jarekstryszawa pisze:Z czego podpasować poduszki? Idealnie, żeby jeszcze były mocniejsze niż w serii...
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... +skoda+105
kwestia popracowania nad ich kształtem

Samiec
-
- jestem tu nowy...
Panowie , czy do silnika poldka 1,9d da się dołożyć turbinę
?

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Rozumiem, że wtedy śruby na przestrzał, ale pono można obudowę reduktora rozwalić. Te ze skody 105 to dobry trop.vandall_jr pisze:Poliuretan, daje radę.
Żeby do wolnossaka dołożyć turbinę trzeba mieć pompę wtryskową z korekcją dawki w zależności od ciśnienia w kolektorze dolotowym, natrysk oleju na denka tłoków, wersje wolnossące zazwyczaj mają mniej wytrzymałe korbowody... moim zdaniem operacja pozbawiona sensu.wisniowy21 pisze:Panowie , czy do silnika poldka 1,9d da się dołożyć turbinę?
Jimny M16A
- Mietek603S
-
Ja mam te ze skody juz dość długo, dobrze katowane są i dają radę, żadnych problemów nie było, mała łapa pękła, a poduszki nie naruszone były, trzeba tylko w dwóch miejscach podciąć blachę aby je dopasować, i dokupić odpowiednie śruby i nakrętki, bo tam niestandardowy gwint jest jak dobrze pamiętamjarekstryszawa pisze:Rozumiem, że wtedy śruby na przestrzał, ale pono można obudowę reduktora rozwalić. Te ze skody 105 to dobry trop.vandall_jr pisze:Poliuretan, daje radę.
MIETEK
- vandall_jr
-
A do sklepu Skody miałem dalekoMietek603S pisze:Ja mam te ze skody juz dość długo, dobrze katowane są i dają radę, żadnych problemów nie było, mała łapa pękła, a poduszki nie naruszone były, trzeba tylko w dwóch miejscach podciąć blachę aby je dopasować, i dokupić odpowiednie śruby i nakrętki, bo tam niestandardowy gwint jest jak dobrze pamiętamjarekstryszawa pisze:Rozumiem, że wtedy śruby na przestrzał, ale pono można obudowę reduktora rozwalić. Te ze skody 105 to dobry trop.vandall_jr pisze:Poliuretan, daje radę.

Plus jest taki że poliuretan się nie urwie

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Śruby na przestrzał przez gumę dają radę i nic niczego nie rozsadza. Ważne jest żeby ta długa belka była naprawdę sztywna. Testowane na piecu 1.8 (125km) i kołach 35''.jarekstryszawa pisze:Rozumiem, że wtedy śruby na przestrzał, ale pono można obudowę reduktora rozwalić. Te ze skody 105 to dobry trop.vandall_jr pisze:Poliuretan, daje radę.