Zabezpieczenie rozrusznika
Moderator: Albert_N
Zabezpieczenie rozrusznika
Witam
Właśnie zakupiłem samuraja w blaszce. Poprzedni właściciel powiedział mi że przy przejeżdżaniu przez wodę głębszą niż wysokość do progu potrafi zalać się rozrusznik. Mówił by od dołu zamontować jakąś osłonę. Z tego co się orientuję to rozrusznik w ogóle nie powinien się zalewać. Co o tym sądzicie i jakie jest najlepsze rozwiązanie tego proglemu?
Właśnie zakupiłem samuraja w blaszce. Poprzedni właściciel powiedział mi że przy przejeżdżaniu przez wodę głębszą niż wysokość do progu potrafi zalać się rozrusznik. Mówił by od dołu zamontować jakąś osłonę. Z tego co się orientuję to rozrusznik w ogóle nie powinien się zalewać. Co o tym sądzicie i jakie jest najlepsze rozwiązanie tego proglemu?
Re: Zabezpieczenie rozrusznika
To znaczy,ze chciał odwrócić Twoja uwagę od wiekszej miny 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
vandall1 pisze:To znaczy,ze chciał odwrócić Twoja uwagę od wiekszej miny

4x4 Tczew
Czyli??
Wyjdzie w praniumakutnik pisze:Czyli??

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
niesluchaj tych Kasztaniarzy
to samochod terenowy co wplynie to i wyplynie - zadna oslona niepomoze a moze przeszkodzic wyplynieciu

to samochod terenowy co wplynie to i wyplynie - zadna oslona niepomoze a moze przeszkodzic wyplynieciu
Zobacz w którym miejscu jest rozrusznik, na pewno wyżej niż próg. Woda pomimo osłon i tak go zaleje przy dłuższym postoju albo dużym zanurzeniu. Topiłem swojego wielokrotnie i tylko raz musiałem wymienić elektromagnes.
- szerokimost
staraj się by ci samiec nie zgasł na środku bajora
a o rozrusznik się nie martw ,poradzi sobie 

Samiec
- Miskiller
-
brzmi to jak tekst z bravo, a wasze odpowiedzi... masakra. gdzie jest ten klimat forum ? a w ogole to wkretka czeslawa. 

4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
Zamontowanie filtra siatkowego o bardzo drobnym oczku z drutu miedzianego.makutnik pisze:jakie jest najlepsze rozwiązanie tego proglemu?
Taki kondonek czyni cuda.
Piasek nie wpadnie, rybka tym bardziej.
Glon może.
mały jest.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Ja zabezpieczyłem rozrusznik pianką budowlaną. Wywierciłem w nim otwór i zalałem aż wyszło bokami...
Jeszcze nie topiłem więc nie wiem jak się sprawdzi, ale wygląda na szczelny. Jak odpalę samochód jutro to Ci powiem. Na razie czekam aż zastygnie pianka.
Poprzedni zabezpieczyłem na półce w garażu... i kręciłem korbą samuraia, ale w zimę się nie sprawdzało bo mi przymarzały ręce do korby
więc wracam do rozrusznika.
Jeszcze nie topiłem więc nie wiem jak się sprawdzi, ale wygląda na szczelny. Jak odpalę samochód jutro to Ci powiem. Na razie czekam aż zastygnie pianka.
Poprzedni zabezpieczyłem na półce w garażu... i kręciłem korbą samuraia, ale w zimę się nie sprawdzało bo mi przymarzały ręce do korby

- Miskiller
-
z ta pianka to zajebisty pomysl, mozna zabezpieczyc tak kolektor ssacy ? nalecialo mi tam kiedys wody i uszkodzilo silnik, a temperatura ? sa pianki wytrzymujace wysoka temperature ? bo przez tlumik tez moze naleciec wody do silnika a gdyby tak piana go ?
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
Pianka w tlumiku sie nie sprawdza... Tak jak i w dolotowym. Testowalemto już z trzy lata temu
za mała przepustowość powietrza.
Ale mam i na to sprawdzony patent... A dokładniej membrana goretex. Ona przepuszcza powietrze a wody nie! Jest super sprawa, polecam! Oczywiście nie można z tak zabezpieczonym kolektorem ssacym stać pod woda dłużej niż 2-3 godziny... Ale to zazwyczaj spokojnie wystarcza.
Tlumik tez tak zabezpieczam od momentu jak zgasl mi kiedyś w wodzie i końcówka glinika była w wodzie... I pociągnęło mi wodę tlumikiem na tłoki

Ale mam i na to sprawdzony patent... A dokładniej membrana goretex. Ona przepuszcza powietrze a wody nie! Jest super sprawa, polecam! Oczywiście nie można z tak zabezpieczonym kolektorem ssacym stać pod woda dłużej niż 2-3 godziny... Ale to zazwyczaj spokojnie wystarcza.
Tlumik tez tak zabezpieczam od momentu jak zgasl mi kiedyś w wodzie i końcówka glinika była w wodzie... I pociągnęło mi wodę tlumikiem na tłoki