Farby Oliva.

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

Awatar użytkownika
kapec

Farby Oliva.

Post autor: kapec » wt maja 07, 2013 1:45 pm

Jako ze po 2 latach od ostatniej roboty znow mam jakies dziwne rdzawe naloty wymyslilem sobie cos takiego:
Podklad Epirusty 2002
https://oliva.com.pl/index.php?modul=Ol ... 2&klucz=34
Nawierzchniowa Emapur P
https://oliva.com.pl/index.php?modul=Ol ... 2&klucz=21
Pytanie - jak prawidlowo przygotowac powierzchnie? Czy epirust reaguje z rdza i jak mi conieco zostanie to dobrze "zlapie"? Czy najpierw dac cortatnin? Ale jak cortanin reaguje z epirustem? A moze jakies inne metody sprawdzone, byle osiagalne w puszkach 1 litr a nie 20 albo 200.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Kabal

Re: Farby Oliva.

Post autor: Kabal » wt maja 07, 2013 2:21 pm

Ja mam po naprawach ramy pociągnięte epirustem i na to jakiś poliuretan przypadkowy, ale nie tani. Jak się bardzo patrykowi będzie chciało, to weźmie telefon i strzeli fotkę jak to się trzyma po dwóch latach. Jak mu się bardzo będzie chciało, to może i się wypowie jak to wg niego spełniło oczekiwania... A jak już się kfs napatoczy, to może nawet powie jak bardzo się przykładał do przygotowania powierzchni przed malowaniem, ale z uwagi na to, że do operacji pacjent nie był rozbierany to cudów z przygotowaniem nie było.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
kfs

Post autor: kfs » wt maja 07, 2013 2:29 pm

Epirust zły nie jest, aczkolwiek to najtańszy epoksyd Olivy. Lepszy tani epoksyd niż baranek :)21
Słowo klucz: adhezja. Do tego odtłuszczenie - starannie bo dla siebie. U mnie zawsze przygotowanie tarcza ścierna 60, gdzie nie dojdzie to ręcznie - wszystko byle nie zalustrzyć.
Samurai Santana 93' - dawno i nieprawda
P11.144

Awatar użytkownika
kfs

Post autor: kfs » wt maja 07, 2013 2:36 pm

kapec pisze:Czy epirust reaguje z rdza i jak mi conieco zostanie to dobrze "zlapie"? Czy najpierw dac cortatnin? Ale jak cortanin reaguje z epirustem? A moze jakies inne metody sprawdzone, byle osiagalne w puszkach 1 litr a nie 20 albo 200.
Wynalazków typu Cortanin unikałem, jak reaguje to raczej kol. Zbowid musiałby się wypowiedzieć, ale IMO to chyba niezbyt szczęśliwy mix.
Jak dasz radę to powierzchnię ryraj do czysta. Jak coś zostanie to nie wiem jak Epirust, ale na gorzej przygotowaną powierzchnię sprawdziłem tylko Interplusa. W Lemirze bez problemu dostaniesz mniejsze puszki.
P11.144

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » śr maja 08, 2013 8:47 am

Niestety mniejsze puszki Interplusa to 5 litrow. Moze ma kto z litra do odsprzedania, bo na cholere mi 5l?
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » śr maja 08, 2013 9:04 am

Albo moze kto by chcial na pol zakup zrobic? 5 litrow kosztuje 430zl, na pol to juz rozsadniej wyglada. A moze z praktyki niech kto podpowie, czy 5 litrow wyjdzie na cale auto? Bo doczytalem, ze przy 2-3 warstwach nie trzeba juz dawac farby nawierzchniowej. Wiec 5 litrow mogloby wyjsc.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
kfs

Post autor: kfs » śr maja 08, 2013 9:36 am

kapec pisze:Albo moze kto by chcial na pol zakup zrobic? 5 litrow kosztuje 430zl, na pol to juz rozsadniej wyglada. A moze z praktyki niech kto podpowie, czy 5 litrow wyjdzie na cale auto? Bo doczytalem, ze przy 2-3 warstwach nie trzeba juz dawac farby nawierzchniowej. Wiec 5 litrow mogloby wyjsc.
Hmmm... kiedyś szło się u rzeczonego sprzedawcy dogadać z mniejszą ilością. Zapytaj kol. Zbowida może coś poradzi. U mnie 5 l wystarczyło na: ramę w Samuraiu, cały jego spód i część podłogi wewnątrz. Wszystko nanoszone ręcznie - 3 warstwy. Przy natrysku zapewne powierzchnia byłaby większa. Jak dla mnie niezabezpieczenie podkładu od zewnątrz to głupi pomysł. Jak nie chcesz inwestowac w poliuretan to pociągnij chociaż akrylem - to już grosze w stosunku do całości.
P11.144

ODPOWIEDZ

Wróć do „Farby i lakiery”