Farby Oliva.
Moderator: Zbowid
Farby Oliva.
Jako ze po 2 latach od ostatniej roboty znow mam jakies dziwne rdzawe naloty wymyslilem sobie cos takiego:
Podklad Epirusty 2002
https://oliva.com.pl/index.php?modul=Ol ... 2&klucz=34
Nawierzchniowa Emapur P
https://oliva.com.pl/index.php?modul=Ol ... 2&klucz=21
Pytanie - jak prawidlowo przygotowac powierzchnie? Czy epirust reaguje z rdza i jak mi conieco zostanie to dobrze "zlapie"? Czy najpierw dac cortatnin? Ale jak cortanin reaguje z epirustem? A moze jakies inne metody sprawdzone, byle osiagalne w puszkach 1 litr a nie 20 albo 200.
Podklad Epirusty 2002
https://oliva.com.pl/index.php?modul=Ol ... 2&klucz=34
Nawierzchniowa Emapur P
https://oliva.com.pl/index.php?modul=Ol ... 2&klucz=21
Pytanie - jak prawidlowo przygotowac powierzchnie? Czy epirust reaguje z rdza i jak mi conieco zostanie to dobrze "zlapie"? Czy najpierw dac cortatnin? Ale jak cortanin reaguje z epirustem? A moze jakies inne metody sprawdzone, byle osiagalne w puszkach 1 litr a nie 20 albo 200.
Kapec, disco 300TDi '97,
Re: Farby Oliva.
Ja mam po naprawach ramy pociągnięte epirustem i na to jakiś poliuretan przypadkowy, ale nie tani. Jak się bardzo patrykowi będzie chciało, to weźmie telefon i strzeli fotkę jak to się trzyma po dwóch latach. Jak mu się bardzo będzie chciało, to może i się wypowie jak to wg niego spełniło oczekiwania... A jak już się kfs napatoczy, to może nawet powie jak bardzo się przykładał do przygotowania powierzchni przed malowaniem, ale z uwagi na to, że do operacji pacjent nie był rozbierany to cudów z przygotowaniem nie było.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Epirust zły nie jest, aczkolwiek to najtańszy epoksyd Olivy. Lepszy tani epoksyd niż baranek
Słowo klucz: adhezja. Do tego odtłuszczenie - starannie bo dla siebie. U mnie zawsze przygotowanie tarcza ścierna 60, gdzie nie dojdzie to ręcznie - wszystko byle nie zalustrzyć.

Słowo klucz: adhezja. Do tego odtłuszczenie - starannie bo dla siebie. U mnie zawsze przygotowanie tarcza ścierna 60, gdzie nie dojdzie to ręcznie - wszystko byle nie zalustrzyć.
Samurai Santana 93' - dawno i nieprawda
P11.144
P11.144
Wynalazków typu Cortanin unikałem, jak reaguje to raczej kol. Zbowid musiałby się wypowiedzieć, ale IMO to chyba niezbyt szczęśliwy mix.kapec pisze:Czy epirust reaguje z rdza i jak mi conieco zostanie to dobrze "zlapie"? Czy najpierw dac cortatnin? Ale jak cortanin reaguje z epirustem? A moze jakies inne metody sprawdzone, byle osiagalne w puszkach 1 litr a nie 20 albo 200.
Jak dasz radę to powierzchnię ryraj do czysta. Jak coś zostanie to nie wiem jak Epirust, ale na gorzej przygotowaną powierzchnię sprawdziłem tylko Interplusa. W Lemirze bez problemu dostaniesz mniejsze puszki.
P11.144
P11.144
Niestety mniejsze puszki Interplusa to 5 litrow. Moze ma kto z litra do odsprzedania, bo na cholere mi 5l?
Kapec, disco 300TDi '97,
Albo moze kto by chcial na pol zakup zrobic? 5 litrow kosztuje 430zl, na pol to juz rozsadniej wyglada. A moze z praktyki niech kto podpowie, czy 5 litrow wyjdzie na cale auto? Bo doczytalem, ze przy 2-3 warstwach nie trzeba juz dawac farby nawierzchniowej. Wiec 5 litrow mogloby wyjsc.
Kapec, disco 300TDi '97,
Hmmm... kiedyś szło się u rzeczonego sprzedawcy dogadać z mniejszą ilością. Zapytaj kol. Zbowida może coś poradzi. U mnie 5 l wystarczyło na: ramę w Samuraiu, cały jego spód i część podłogi wewnątrz. Wszystko nanoszone ręcznie - 3 warstwy. Przy natrysku zapewne powierzchnia byłaby większa. Jak dla mnie niezabezpieczenie podkładu od zewnątrz to głupi pomysł. Jak nie chcesz inwestowac w poliuretan to pociągnij chociaż akrylem - to już grosze w stosunku do całości.kapec pisze:Albo moze kto by chcial na pol zakup zrobic? 5 litrow kosztuje 430zl, na pol to juz rozsadniej wyglada. A moze z praktyki niech kto podpowie, czy 5 litrow wyjdzie na cale auto? Bo doczytalem, ze przy 2-3 warstwach nie trzeba juz dawac farby nawierzchniowej. Wiec 5 litrow mogloby wyjsc.
P11.144
P11.144