płytki szpery (lsd) do terrano I
Moderator: Kosiarz
płytki szpery (lsd) do terrano I
witam . nowy jestem wiec nie bić prosze. pytanie nastepujące czy sa do dostania płytki do lsd do terrano I jakies zamienniki albo jakis kontakt gdzie szukac całej przekładni moze bo niestety pytałem w nissanie i cena jednej płytki to 270 zł a jest ich 24 i nie trzeba być Einstein'em zeby przekalkulować ze troszeczke sie nie opłaca a niestety skończyła sie własnie szpera i auto w terenie zaczeło iść marnie ....
terrano I 2.4 power by JaSam
gg: 4081289
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Re: płytki szpery (lsd) do terrano I
albo kupujesz cały uzywany most, albo ew. płytki
w sprawie płytek zapytaj @borman
a olej to kolega kiedy zmieniał
LSD nie lubi starego oleju, może go troche potopiłeś i LSD przestało działać
LSD nie umiera w ciągu jednego wyjazdu, stopniowo coraz mniej robi w miare jak się płytki zcierają
zmień olej najpierw nim zaczniesz płytki kupować
edit.
uzupełnij profil o auto i skąd jesteś łatwiej będzie
i napisz konkretnie czy masz motor 2,4-2,7 czy 3.0V6 bo są różnice w mostach
w sprawie płytek zapytaj @borman
a olej to kolega kiedy zmieniał

zmień olej najpierw nim zaczniesz płytki kupować
edit.
uzupełnij profil o auto i skąd jesteś łatwiej będzie
i napisz konkretnie czy masz motor 2,4-2,7 czy 3.0V6 bo są różnice w mostach
Czwarte serce 

Do LSD można dołożyć odpowiednio dorobione podkładki i będzie działać.

- LSD
-
- Kontaktowanie:
Czy w Y60 i Terrano są takie same płytki LSD? Tzn. czy są wymienne?N2O pisze:Do LSD można dołożyć odpowiednio dorobione podkładki i będzie działać.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
profil uzupełniony 
olej jest świerzo po wymianie wcześniej był castrol taf-x a teraz jest motul i na jednym i na drugim tak samo nie działa
nie topiłem mostu wiec to raczej tez odpada bo olej wymieniam co 15k km i zauwarzył bym ze jest w nim woda ale zawsze jak wylewam to troche sie mieniło a ostatnim razem juz nie sprawdziłem naciąg dynamometrem i jest 22 Nm wiec śmiech na sali chyba ?

olej jest świerzo po wymianie wcześniej był castrol taf-x a teraz jest motul i na jednym i na drugim tak samo nie działa

nie topiłem mostu wiec to raczej tez odpada bo olej wymieniam co 15k km i zauwarzył bym ze jest w nim woda ale zawsze jak wylewam to troche sie mieniło a ostatnim razem juz nie sprawdziłem naciąg dynamometrem i jest 22 Nm wiec śmiech na sali chyba ?
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
N2O pisze:Do LSD można dołożyć odpowiednio dorobione podkładki i będzie działać.
o to to tylko pytanie o jakim kształcie i czy ktoś sie para ich chałupniczą produkcją albo cos pomoze rada w wyrobieniu bo po co wywarzać otwarte dzwi do lasu .... troche bez sensu?

"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
napewno masz dobry olej wlanyzeton pisze:profil uzupełniony

jeśli castrol to SAF-XJ, wle właściwy olej to LSD będzie robić bez dokładania płytek
Czwarte serce 

taki mam :gebels pisze: napewno masz dobry olej wlanyma specyfikacje LS
ma być nie syntetyk a minerał 80W90 LS GL-5 a nie zwykły przekładniowy
jeśli castrol to SAF-XJ, wle właściwy olej to LSD będzie robić bez dokładania płytek
"Motul 90 PA SAE 90 - MINERAL
STANDARDY: API GL-4/GL-5, MIL-L-2105D
Bardzo wysoka moc smarowania zmniejszająca tarcie i zużycie. Zawiera dodatki EP (EXTREME PRESSURE)"
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
- gebels
-
ale wczesniej miałeś zły, spuśc ten dokładnie i zalej nowym jeszcze raz, zacznie robić
Czwarte serce 

gebels pisze:ale wczesniej miałeś zły, spuśc ten dokładnie i zalej nowym jeszcze raz, zacznie robić
no dobra sprubujemy i tak mam uszczelniacz wału do wymiany bo sie poci to poprostu sie za to zaraz wezme

"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
niestety brak poprawy ... wiec ponawiam pytanie o płytki ... i jeszcze dołoże drugie czy zeby wyjąć wyfer musze wyciągnąc ośki ?
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
Tak, musisz wysunąć półosie,
....choć jak byś sie mocno zaparł nogami o tylny most, to może Ci sie uda wyrwać sam mechanizm [ale musiał bys mieć duuużo siły]
A płytki .... zobacz z czego są zrobione te które masz i poszukaj odpowiednika-zamiennika. Może cos dobierzesz.
....choć jak byś sie mocno zaparł nogami o tylny most, to może Ci sie uda wyrwać sam mechanizm [ale musiał bys mieć duuużo siły]

A płytki .... zobacz z czego są zrobione te które masz i poszukaj odpowiednika-zamiennika. Może cos dobierzesz.
no własnie rzecz w tym ze nie wiem z czego sa zrobione bo tak to bym sobie docioł taki płytki jak bym znał materiał bo grubość mam z manuala ....Piotrek M pisze:Tak, musisz wysunąć półosie,
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
Musisz tylko dołożyć podkładkę która będzie mocniej dociskać płytki(od strony półosi), materiał nie jest tak istotny.
no włąsnie nad tym rozwiązaniem tez myslałem i pewnie na tym sie skończy bo bedzie najprościej i najtaniej 

"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
"Maćku co sie stał ?"
"toniemy...."
-
- jestem tu nowy...
Witam!!
Panowie rozebrałem LSD od k160 i mam popękane te płytki dociskowe-spreżynujące pozostałe wyglądają nawet przyzwoicie czy jest ktoś to może mieć takie płytki nowe bądz z odzysku?
pozdrawiam
Panowie rozebrałem LSD od k160 i mam popękane te płytki dociskowe-spreżynujące pozostałe wyglądają nawet przyzwoicie czy jest ktoś to może mieć takie płytki nowe bądz z odzysku?
pozdrawiam
Kup sprawny tylny most od terrano 2(tanie są) i przełóż sobie komplet płytek.