pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tu
Jeszcze jedno.
Pojawiła się opcja wyrwania w rozsądnych pieniądzach wzmacnianych sprężyn od pajero II.
Według informacji z forum do dwójki są te same springi co do jedynki więc może warto, ale....
Doszły mnie słuchy, że skoro lakier schodzi ze sprężyn tzn, że są już wymęczone. Są pokryte rudą, to fakt, ale moje obecne też więc jeśli jedne i drugie są trochę zmęczone to te będą mimo wszystko lepsze.
Co sądzicie?
Pojawiła się opcja wyrwania w rozsądnych pieniądzach wzmacnianych sprężyn od pajero II.
Według informacji z forum do dwójki są te same springi co do jedynki więc może warto, ale....
Doszły mnie słuchy, że skoro lakier schodzi ze sprężyn tzn, że są już wymęczone. Są pokryte rudą, to fakt, ale moje obecne też więc jeśli jedne i drugie są trochę zmęczone to te będą mimo wszystko lepsze.
Co sądzicie?
Dziadek 2,5TD `98
kup se ironmany +200
chfalom sie ze drut 16mm, czyli dwa mm grubsze od orginalu.
coz... po 3mc drut zaczynal miec 14mm, poniewaz odchodzila farba ktora miala milimetr grubosci
po roku juz mialem standardowa grubosc drutu i kolor ryży.

chfalom sie ze drut 16mm, czyli dwa mm grubsze od orginalu.
coz... po 3mc drut zaczynal miec 14mm, poniewaz odchodzila farba ktora miala milimetr grubosci

po roku juz mialem standardowa grubosc drutu i kolor ryży.

Nie siedzę na forum i NIE KORZYSTAM Z ŻADNEGO INNEGO NICKA
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
nie ma zle. wsadzilem takie grube gumy miedzy zwoje. w koncu auto stoi jak na standardowych zuzytych sprezynach. 

NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
aha ale uczciwie zaznaczam ze przez pierwsze 15tys, czyli miesiac
bylo tak jak chcialem. czyli zaladowany szrot po dach + 4 organizmy insajd i auto nie dobijalo wahaczami o rame, jak mialo w zwyczaju na starych prużinach. nastepnym razem nie bede frajer i nie poslucham fahmanow i po prostu wsadze nowe sprezyny z patrola. a tak to 6 stowek wywalone w bloto.
amorki natomiast, procz tego ze troche pordzewiale
, to dzialajo jak nalezy a to juz bedzie z 80 tysi albo i ze sto...

amorki natomiast, procz tego ze troche pordzewiale

NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
Moje amory Irona rozpruło, za to odwrotnie sprężyny i drążki są ok 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
No i czego by nie robił to w kaczej d....
Póki co i tak walczę ze śrubą w tylnej lampie bo za cholerę jej wypatroszyć nie mogę a bez tego z liftu nici.
Ale... Jakie sprężyny zatem do krótkiej pojary aby ją kapkę podnieść?
Póki co i tak walczę ze śrubą w tylnej lampie bo za cholerę jej wypatroszyć nie mogę a bez tego z liftu nici.
Ale... Jakie sprężyny zatem do krótkiej pojary aby ją kapkę podnieść?
Dziadek 2,5TD `98
A to I czy II bo jak coś to mam do oddania komplet nieco używanych sprężyn i prawie nowych drążków Ironmana do krótkiej II, bo mi nie podejdą do nowego... chętnie bym upłynnił
tel. 504126172
tel. 504126172
Jedynka, ale według obiegowej opinii to jeden wacek.
Dziadek 2,5TD `98
To jak chcesz to możemy się jakoś dogadaćacinski pisze:Jedynka, ale według obiegowej opinii to jeden wacek.

tel. 504126172
tel. 504126172
-
-
Pewnie gdzieś było, ale nie mogę znaleźć. Jak usuwa się wodę z filtra paliwa w silniku 2.5 intercooler (99km)? Jest jakiś kranik lub pompka? Chodzi o Gallopera, ale to pewnie nie ma znaczenia. Dzięki!
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda
zaczęła się... przygoda
W pojarze jest taki kranik śribka. Odkręcasz troszkę i leci. Sprawdź czy masz tam czujkę, bo być powinna podpięta do kontrolki na desce. Jeśli masz nieoryginalny to wszystko będzie inne.politolog16 pisze:Pewnie gdzieś było, ale nie mogę znaleźć. Jak usuwa się wodę z filtra paliwa w silniku 2.5 intercooler (99km)? Jest jakiś kranik lub pompka? Chodzi o Gallopera, ale to pewnie nie ma znaczenia. Dzięki!
Dziadek 2,5TD `98
-
-
Kranik znalazłem, ale po odkręceniu nic nie zlatuje. Nie powinno być dodatkowo jakiejś pompki? U mnie chyba nie ma.acinski pisze:W pojarze jest taki kranik śribka. Odkręcasz troszkę i leci. Sprawdź czy masz tam czujkę, bo być powinna podpięta do kontrolki na desce. Jeśli masz nieoryginalny to wszystko będzie inne.politolog16 pisze:Pewnie gdzieś było, ale nie mogę znaleźć. Jak usuwa się wodę z filtra paliwa w silniku 2.5 intercooler (99km)? Jest jakiś kranik lub pompka? Chodzi o Gallopera, ale to pewnie nie ma znaczenia. Dzięki!
Czujka jest podpięta do deski, bo to właśnie czerwona kontrola wskazuje, że trzeba opróżnić filtr z wody. Chociaż dziś jak na złość akurat zgasła. Filtr paliwa był wymieniany jakieś 1,5 tys km temu wiec trochę mnie zastanawia ta woda w środku.
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda
zaczęła się... przygoda
woda u mnie nie leci po odkreceniu, trzeba wcisnac pompke od gory. jezeli nie masz pompki to musisz odkrecic jeden z wezykow do paliwa i wtedy poleci woda.
wlej sobie troche denaturatu do baku, podobno wiaze wode z paliwem.
wlej sobie troche denaturatu do baku, podobno wiaze wode z paliwem.
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
Denaturat + nowoczesny olej napędowy z dodatkiem biokomponentów = kluski.

Nie lej jagodzianki do baku. Jeśli odpaliła Ci się kontrolka wody i zgasła tzn że albo diesel już tę wodę przerobił, albo to był jakiś chochlik.
Dla starego klekota woda jest problemem jeśli pojawia się często, i chodzi o zimę. Weź pod uwagę, że w nowych dieslach już takich kontrolek nie ma.
To był samochód projektowany jako prosta maszyna do pracy i miał to co było niezbędne. Woda w tak małej ilości dla sprawnego klekota nie stanowi problemu.
Dla starego klekota woda jest problemem jeśli pojawia się często, i chodzi o zimę. Weź pod uwagę, że w nowych dieslach już takich kontrolek nie ma.
To był samochód projektowany jako prosta maszyna do pracy i miał to co było niezbędne. Woda w tak małej ilości dla sprawnego klekota nie stanowi problemu.
Dziadek 2,5TD `98
a co powiecie na to jak u mnie kontrolka zapala sie zawsze i gasnie po chwili ? dodam ze przy filtrze juz od dawna nie mam zadnych kabli
wydaje mi sie ze ta kontrolka to jakis farmazon

wydaje mi sie ze ta kontrolka to jakis farmazon

NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
Eeee no co Ty.
Ja do mojej pojary kupiłem w dwójki piękną obudowę filtra z czujnikiem właśnie i działało to rewelacyjnie.
Szczególnie widoczne to było gdy z małą ilością paliwa w baku upalałem go w błocie a potem sobie stygł. Wody wtedy ze skroplin w baku potrafił pociągnąć trochę i rano odpalałem, chodził ładnie po czym po chwili miałem kontrolkę na jakieś 15 sekund i potem już luz bo wodę przerzucał przez gary i cześć.
Na początku sprawdzałem czy to działa bo jak to tak dziwnie. Po jakimś czasie sprawdzając doszedłem do takich właśnie j.w. wniosków.
Ja do mojej pojary kupiłem w dwójki piękną obudowę filtra z czujnikiem właśnie i działało to rewelacyjnie.
Szczególnie widoczne to było gdy z małą ilością paliwa w baku upalałem go w błocie a potem sobie stygł. Wody wtedy ze skroplin w baku potrafił pociągnąć trochę i rano odpalałem, chodził ładnie po czym po chwili miałem kontrolkę na jakieś 15 sekund i potem już luz bo wodę przerzucał przez gary i cześć.
Na początku sprawdzałem czy to działa bo jak to tak dziwnie. Po jakimś czasie sprawdzając doszedłem do takich właśnie j.w. wniosków.
Dziadek 2,5TD `98
to znaczy ze ktos grzebal i zrobil obejscie. tylko po co....
podobnie mam z poduszka. poduszka istnieje, kable sa, a kontrolka sie nie zapala. zarowka sprawna
podobnie mam z poduszka. poduszka istnieje, kable sa, a kontrolka sie nie zapala. zarowka sprawna

NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
W jakiś sposób jest to połączone z alternatorem, tak że jak ten padnie to i ta kontrolka się świeci - i to w większości starych japońcow tak jest.

he... alternatora mowisz. mnie bardziej ciekawi dlaczego karwa jest jakies polaczenie sterownika swiec zarowych z alternatorem. ze jak odlaczysz alternator to sterownik zalacza swiece tylko na ulamek sekundy. gdzie logika?
NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
No taka, że sterownik musi wiedzieć, że silnik odpalił.

no co ty
chyba nie skumales
chyba nie skumales

NIE PISAĆ DO MNIE PW
NIE PISAĆ DO MNIE PW
Pewnie było wielokrotnie, ale po wielu próbach nie udało mi się tego odnaleźć.
Czy most z dwójki z blokadą pasuje do jedynki? Chodzi o rozstaw kół itd.
Może jest szerszy, może coś jeszcze jest innego?
Chodzi o v6 jeśli to ma znaczenie.
Czy most z dwójki z blokadą pasuje do jedynki? Chodzi o rozstaw kół itd.
Może jest szerszy, może coś jeszcze jest innego?
Chodzi o v6 jeśli to ma znaczenie.
Dziadek 2,5TD `98
Chyba pasuje do takiej na sprężynie, bośmy jeden z dwójki puścili w tym celu i reklamacji ani pytań dodatkowych nie było, czyli przeszczep się udał raczej 

tel. 504126172
tel. 504126172