szybkie pytanie-szybka odpowiedz

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
szataniszcze

Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz

Post autor: szataniszcze » wt gru 10, 2013 8:42 am

Ktos tu jest z kujawsko-pomorskiego?
wybieram się do Grudziądza i wychodzę z zapytaniem czy może ktos zna jakąś krajoznawczą drogę przez las w okolicy ? :)21
sam, sam , sam idziesz! sam, sam!

Awatar użytkownika
datsun11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: datsun11 » śr gru 11, 2013 2:26 pm

Ktoś może wie czy felgi 7J x 15H2 ET05 przypasują do Nivki? Znajomy ma zdjęte z Samuraja i chce się pozbyć. Martwi mnie głównie to osadzenie...

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: landeus » pt gru 13, 2013 6:08 pm

Witam - czy może ktoś podpowie czy do uszczelnienia czujnika ciśnienia oleju i ogólnie całego tego ustrojstwa co podaję olej z bloku rurką do zaworów ( chodzi mi o miejsce montowania do bloku ) wystarczą miedziane podkładki ( takie jak do montażu przewodów do zacisków hamulcowych ) czy może zastosować inne patenty ? ?? ??

Awatar użytkownika
Radvarin

Post autor: Radvarin » pt gru 13, 2013 7:47 pm

Korzystając z tego co było pod ręką wyciąłem oczko ze starej uszczelki od głowicy. Trzyma już kilka lat.
Niva 1978 1.6D VW ;]

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » śr gru 18, 2013 1:15 pm

Odpowietrznik tylnego mostu jest do dostania jako nowy? W Jacarsie nie mogę go znaleźć. A może pasuje od czegoś innego?
Można go w łatwy sposób wyjąc i zamontować nowy?

Awatar użytkownika
Wojt@s

Post autor: Wojt@s » śr gru 18, 2013 2:13 pm

Odpowietrznik tylnego mostu jest do dostania jako nowy? W Jacarsie nie mogę go znaleźć. A może pasuje od czegoś innego?
Zawsze można go wywalić, zrobić przelot, długiego węża i do środka do kabiny, tak mam zrobione w Xj i zdaje egzamin.
Niva 1.9D Ironman 2" Kumho KL-71 29''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''

Awatar użytkownika
xanderagb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: xanderagb » śr gru 18, 2013 2:46 pm

warto zadzwonić bo na stronie wszystkiego nie mają, a da radę z nimi się dogadać żeby zamówili część.

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » śr gru 18, 2013 5:59 pm

Wojt@s pisze:
Zawsze można go wywalić, zrobić przelot, długiego węża i do środka do kabiny, tak mam zrobione w Xj i zdaje egzamin.
Może to i wyjście...
U mnie pomimo zabitego korka od odpowietrznika olej stał się emulsją, a raczej nigdzie w wysokiej wodzie nie stałem....

Awatar użytkownika
Radvarin

Post autor: Radvarin » śr gru 18, 2013 6:06 pm

Przez to, że był zabity korek zaciągnęło wodę przez simmerringi. Odpowietrzenie musi być !! aby wyrównywało się ciśnienie.
Niva 1978 1.6D VW ;]

Awatar użytkownika
xanderagb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: xanderagb » śr gru 18, 2013 8:07 pm

a mnie się wydaje, że nie zaciągnęło wodę przez simeringi, bo w moście robi się nadciśnienie a nie podciśnienie,
natomiast wilgoć i powolne skraplanie się wody w moście (i nie tylko w nim) to rzecz naturalna i jak nie ma odpowietrzenia to ta woda nie ma jak odparować gdy mechanizmy rozgrzewają się podczas pracy,

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » śr gru 18, 2013 9:03 pm

Po wjeździe do wody dyferencjał się gwałtownie się ochładza i tworzy się podciśnienie, które z braku powietrza zasysa wodę.
Tak czy siak najlepiej wywalić odpowietrzniki i zamontować elastyczne rurki wyprowadzone poza zasięg wody.
Obrazek
Obrazek
Niva `88 1.6 zagazowana

Awatar użytkownika
Radvarin

Post autor: Radvarin » śr gru 18, 2013 9:36 pm

Te stożkowe filtry, to chyba lekka przesada :)21
Niva 1978 1.6D VW ;]

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » czw gru 19, 2013 12:08 am

Czyli co, wywalamy ten "grzybek" na sprężynce, naciągamy wężyk i ciągniemy w górę?

Przód-ok pod maskę. A tył? Przelot do bagażnika?

Awatar użytkownika
Wojt@s

Post autor: Wojt@s » czw gru 19, 2013 11:04 am

Ogólnie najlepiej by to było przeciągnąć i podpiąć pod snorkla tak myślę :)21

Tył ja mam na przelocie i przewód do bagażnika, wysoko po prowadzony aż po dach.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw gru 19, 2013 9:26 pm

Cerber67 mi w tym wszystkim coś nie pasuje.W swojej mam wszystko szczelne i suche.Mam na mysli skrzynie,reduktor i mosty.Na zimnych mostach jak sprawdzam poziom oleju z raz na dwa lata to po odkręceniu korków słychać przez ułamek sekundy syk podciśnienia.Przecież nieraz sie jezdziło po deszczu lub kałużach i w przekładniach nie mam żadnej wody lub emulsji.Tak myśle,że jak się jedzie w trakcie lub po deszczu to pod samochodem jest jeden prysznic wody i po co jakieś wężyki odpowietrzające.Fakt,jak puszcza jakikolwiek simering to w przekładni już podciśnienia nie ma.Moze wtedy one są potrzebne.

Awatar użytkownika
escorciarz
Kontaktowanie:

Post autor: escorciarz » czw gru 19, 2013 9:41 pm

Janusz73 pisze:Cerber67 mi w tym wszystkim coś nie pasuje.W swojej mam wszystko szczelne i suche.Mam na mysli skrzynie,reduktor i mosty.Na zimnych mostach jak sprawdzam poziom oleju z raz na dwa lata to po odkręceniu korków słychać przez ułamek sekundy syk podciśnienia.Przecież nieraz sie jezdziło po deszczu lub kałużach i w przekładniach nie mam żadnej wody lub emulsji.Tak myśle,że jak się jedzie w trakcie lub po deszczu to pod samochodem jest jeden prysznic wody i po co jakieś wężyki odpowietrzające.Fakt,jak puszcza jakikolwiek simering to w przekładni już podciśnienia nie ma.Moze wtedy one są potrzebne.
Właśnie po to montuje się wężyki. :D
Obrazek

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw gru 19, 2013 10:18 pm

Przy takim zanurzeniu obejdzie sie bez wężyków.Bo co da wężyk jak przykładowo któryś simering puszcza?Trzeba znac jeszcze budowe odpowietrznika i to nie jest zwykły gwizdek który przepuszcza powietrze w obu kierunkach czyli do i z przekładni.

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pt gru 20, 2013 12:19 am

Janusz73 pisze:Przy takim zanurzeniu obejdzie sie bez wężyków.Bo co da wężyk jak przykładowo któryś simering puszcza?Trzeba znac jeszcze budowe odpowietrznika i to nie jest zwykły gwizdek który przepuszcza powietrze w obu kierunkach czyli do i z przekładni.
To wg Ciebie w jakim przypadku potrzebne są "wężyki"?
I dlaczego niektóre marki maja seryjnie wyprowadzone odpowietrzenia wysoko ?
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » pt gru 20, 2013 4:10 am

escorciarz, bardzo dobre foto :)21

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pt gru 20, 2013 4:48 am

Tomek,jakie terenówki fabrycznie maja wyprowadzone wężyki wysoko?Nie spotkałem sie z tym.Odpowietrzniki w przekładniach działaja jak zawór jednostronny,puszczaja powietrze z przekładni na zewnatrz.Kazdy z Was zmieniał olej w silniku i przekładniach.W gorącym silniku po odkręceniu korka spustowego olej wypływa bardzo szybko,w przekładni (szczelnej przekładni) jak odkręcisz korek spustowy to żeby wypłynął olej wpierw nad jego powierzchnie musi dostać się powietrze.Dla mnie te wężyki to nadal jedna niewiadoma.Pamiętam kilka lat temu towarzystwo tak się zabawiało Polonezem,że Polonez skonczył w stawie i wystawała tylko jego otwarta tylna klapa.Byłem przy mechaniku,który próbował go reanimować i fakt silnik,zbiornik paliwa wszystko było zalane wodą ale wody w moście i skrzyni biegów nie było.

Awatar użytkownika
Wojt@s

Post autor: Wojt@s » pt gru 20, 2013 10:12 am

Tomek,jakie terenówki fabrycznie maja wyprowadzone wężyki wysoko?Nie spotkałem sie z tym
Np przedni most w xj ma odprowadzenie aż pod maskę - seryjnie

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pt gru 20, 2013 10:41 am

Janusz, to niby po co niektóre profesjonalne ( np wojskowe) samochody maja układ podający lekkie nadciśnienie do mostów i skrzyń (np star 266) ?
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pt gru 20, 2013 8:16 pm

Tomek nie spotkałem sie z takim czymś.Ja dalej pozostaje na swoim i z doświadczenia wiem,że wjechanie Nivą do wody gdy jej poziom jest wyżej od odpowietrzników przekładni wcale nie oznacza,że do nich dostanie się woda.Bardziej martwiłbym się o prace sprzęgła,prace alternatora niż o wode w przekładniach.

Awatar użytkownika
escorciarz
Kontaktowanie:

Post autor: escorciarz » pt gru 20, 2013 9:14 pm

Janusz73 pisze:Tomek nie spotkałem sie z takim czymś.Ja dalej pozostaje na swoim i z doświadczenia wiem,że wjechanie Nivą do wody gdy jej poziom jest wyżej od odpowietrzników przekładni wcale nie oznacza,że do nich dostanie się woda.Bardziej martwiłbym się o prace sprzęgła,prace alternatora niż o wode w przekładniach.
Teoria to jedno, praktyka drugie. Nie ma to jak samemu sprawdzić. Uwierz, woda dostaje się zarówno do mostów, jak i reduktora i skrzyni. Kiedyś po podobnej kąpieli, tylko poziom wody był wyższy, zlałem ze skrzyni biegów ponad 3 litry oleju zmieszanego z wodą.

Awatar użytkownika
gasti

Kontaktowanie:

Post autor: gasti » śr sty 08, 2014 9:41 am

Witam Szanownych Kolegów
poratujcie gdzie szukać przyczyn:
Nivka 1,7 MPI / zagazowana - objawy: przelewa paliwem w trakcie jazdy - bez różnicy gaz / PB. Do tego obroty głupieją (silnik krokowy ma niecały rok)
Zimne auto pracuje bez zarzutu, tylko się zagrzeje i zaczynają się cyrki.
Gazownik prześwietlił całe auto łacznie z zapłonem i twierdzi że to nie sonda i nie zapłon.
Wcześniej samochód śmigał bez zarzutu, może to nie ma związku ze sprawą, ale siadł akumulator, odpaliłem na pożyczkę z kabli i od tego momentu się zaczeło dziać. Akumulator został potem naładowany po odpięciu wcześniej od klem.
Może jakieś sugestie??
Ja stawiałem na lambdę.
pozdrawiam
Gasti
był UAZ 31512/1985r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”