Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
waga sprężynowa i sznurek na flanszy... start obrotu przy 1,8-3,4kg
zegarowym luz na zębie ustawiasz w przedziale 0.10 - 0.15 mm
polecam instrukcje serwisową, tam jest wszytko ladnie opisane, rozdział 16-9.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
Placek^ pisze:Wolniejsze przelozenia, nie wiem jak obudowa, ale powinna byc taka sama.
gdzie są wolniejsze przełożenia

ma ktoś może rozpiskę przełożeń w reduktorach na wajche z jimny ,
ewentualnie gdzie mogę dostać jakieś bebechy do reduktora
kolejne pytanie w planie zawias +2 '' tylko którą firmę wybrać , różnica w cenie ok 4 stówek pomiędzy firmami
czy ktoś przerabiał tył na tarcze , chyba że jest jakiś zestaw montażowy to gdzie go znaleźć

Super parchatek Super y60 

Wielkie dzięki.slavok pisze:waga sprężynowa i sznurek na flanszy... start obrotu przy 1,8-3,4kg
Motam wzmocnione półosie i większe kola. Potem będą testy.
Pozdrawiam
Calmini 5'', Swift GTI, blokada mostu, winda escape XTR, reduktor 4.9 i parę innych udziwnień.
pawel abramczyk pisze:Placek^ pisze:Wolniejsze przelozenia, nie wiem jak obudowa, ale powinna byc taka sama.
gdzie są wolniejsze przełożenia![]()
ewentualnie gdzie mogę dostać jakieś bebechy do reduktora
kolejne pytanie w planie zawias +2 '' tylko którą firmę wybrać , różnica w cenie ok 4 stówek pomiędzy firmami
czy ktoś przerabiał tył na tarcze , chyba że jest jakiś zestaw montażowy to gdzie go znaleźć
Kit na tarczowki to alledrogo
4x4 Tczew
Przydatny link:pawel abramczyk pisze:Placek^ pisze:Wolniejsze przelozenia, nie wiem jak obudowa, ale powinna byc taka sama.
gdzie są wolniejsze przełożenia![]()
http://www.bigjimny.com/images/document ... ratios.pdf
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje wzmocnienie mostów od samuraja do rozmiaru opon 33" oraz czy taki wzmocniony most wytrzymuje prymitywną blokadę wykonaną spawarką dodam że auto będzie jeździło tylko w terenie ewentualnie dojazdówki. Z góry dzięki za szybką odpowiedz
Możesz sam wzmocnić wymieniając półosie z tyłu i półosie z przegubami z przodu.Do przodu musisz włożyć wtedy tylną główkę,lub same koronki.Góra pochwy mostów wspawać grzebienie i płaskowniki przy kulach z przodu.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
A masz jakieś foto jak wygląda obspawanie przy kulach?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
podpatrz w patrolach 

Chodzi mi bardziej o koszty wzmocnionych półosi i przegubów
Gruby krótki płaskownik przyspawuje się na górze pochwy przy kuli,żeby kuli nie gięło w górę.Koszt mocnych półosi do mostów to 3-4 tys. zł
Chyba, że sam sobie zza oceanu ściągniesz, to w 2 tysiakach się zmieścisz http://www.trail-gear.com/samurai-birfields
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
A jak z tym spawaniem dyfra a wytrzymałością takiego wzmocnionego zestawu? Jeździ ktoś na czymś takim?
Ja mam tył zaspawany w jimnym - śmiga aż miło już drugi sezon, w zeszłym tygodniu rozbierałem most i nie widać żadnego zużycia, półośki też nietknięte. W błocie i na wykrzyżach robi aż miło, ale minus jest taki że na śliskim się slizga i dupa ma tendencje do zsuwania się na trawersach. No i jak chcesz jeździć po czarnym to na dłuższą metę zapomnij, bo jęczy, trzeszczy, gumy szybciej padają. Jeśli już to tylko dojazdówki. Ogólnie więcej zalet niż wad, więc jeśli możesz sobie pozwolić na używanie samochodu tylko w terenie, to polecam. Tylko pamiętaj, że spaw spawowi nierówny i lepiej, żeby zrobił to ktoś, kto się na tym zna.
Rzekłem.
Rzekłem.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
ok, to wszystko wiem. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Drogie Bravo
od czego zakupić klakson na 12V?
Potrzebuję coś sprawdzonego, ma być uszojebny.
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Na przykład od allegro.
Tu masz na przykład taką, tylko ciężka trochę bo 5 ton:
http://allegro.pl/klakson-fanfara-sygna ... 27907.html

Tu masz na przykład taką, tylko ciężka trochę bo 5 ton:
http://allegro.pl/klakson-fanfara-sygna ... 27907.html

Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
Kup nowy wysokotonowy klakson w IC za 13zl netto i montowaćsuzi4WD pisze:Drogie Bravo
4x4 Tczew
Kto wie jaki jest kąt wyprzedzenia zwrotnicy w samuraiu 

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Na pewno bo coś gdzieś chyba czytałem o 7 st 

692121109 Kuba
692121109 Kuba
Dzisiaj wymieniłem prawe łożysko(niepotrzebnie)bo stare było dobre problem nadal jest.Do wymiany łozyska musiąłem kupić specjalną nasadke kupiłem u Traska4x4.sylwian70 pisze:Koledzy mam problem ze zlokalizowaniem usterki jimny 1.3 z 2005roku jadąc na wprost lub skręcając w prawo słychać głośne huczenie-buczenie.Skręcajac delikatnie kierownicą w lewo wycie cichnie.Najpierw sprawdziłem zbieżność bo myślałem że to zdziera mi podeszfy opon.Na kołach mam nowe wyważone Bf AT 215/75R15 ale zbieżność okazała się okey.Zawieszenie i układ kierowniczy nie ma luzówZakupiłem już łozysko piasty koła przód ale nie mogę wyczuć która to piasta bo obie nie maja luzów i obie kręcą się bez oporów.Czy ten typ tak ma? buczenie jest lepiej slyszalne wewnątrz samochodu czuć je pod nogami aniżeli nasłuchując przez otwarte szyby boczne drzwi.Przeszukałem forum w temacie wymiany łozyska i mam pytanie czy łozysko w jamniku z 2005 roku jest dokręcane na pierścien z 4 otworkami czy nakrętką.Łożysko dzisiaj do mnie dotarło dwużędowe zdaje się że kulkowe plus uszczelniacze.Jamnika mam od niedawna i walcze z rożnymi jego chorobami wibracjami trzeszczeniem itp.Wymienilem poduszke pod silnikiem i pod skrzynią trzeszczenie trochę zmalało ale coś wyje-czy to będzie łożysko wyć jadąc na wprost?lub skrecając w prawo.Koledzy które to może byc prawe czy lewe?bo
to wycie mnie w----a.

Jimny 1.3 2005
Bo trzeba wymienić łożysko w lewym kole nie w prawym !
Bo zanim się coś wymieni to trzeba najpierw zdiagnozować 

692121109 Kuba
692121109 Kuba
Hm postawienie właściwej diagnozy jest najtrudniejsze.Kilka wątków wcześniej pytałem o to samo ktoś zmylił moje rozumowanie że to powinno być prawe łożysko.Idę na całość zamówiłem kolejne nowe łożysko.To wyjęte z piasty Koyo trochę potraktowałem młotkiem przy wyciskaniu- wybijaniu i nie jestem już pewny jego sprawności.Łożysko zamówiłem włoskie Japko.Macie może jakąś wiedze o jakości tych łożysk?Niby nowa linia produkcyjna Japanparts.Szukałem Koyo i nigdzie nie ma.
Co do łożyska obmacałem obie piasty i ta prawa strona miała troche niepokojący odgłos-stąd ta nietrafiona wymiana.Dzięki za porady. ps.lewe łozysko wymienione-i cisza 

Ostatnio zmieniony czw lut 13, 2014 1:35 pm przez sylwian70, łącznie zmieniany 2 razy.
Jimny 1.3 2005