Adam, ile Ty przez te 5 lat przejechałeś?Adam.Ż pisze:u mnie jak na razie resory 5 lat wytrzymałyale nie oryginalne

Moderator: Albert_N
Adam, ile Ty przez te 5 lat przejechałeś?Adam.Ż pisze:u mnie jak na razie resory 5 lat wytrzymałyale nie oryginalne
Czy ja pisałem, że jeździłem na lovelsach? Albo o zawiniętych uszach?Zibi pisze:Widzę, ze nie rozumiesz. Dłuższy wieszak powoduje rozszerzenie U resora ( paraboli). Gdybyś zrobił wieszak, który jest dłuzszy ale ma drugie podparcie i nie rozszerza resora ( nie zwieksza paraboli) to by było wszystko ok. A to co Ty proponujesz to zwykłe spłaszczenie resora i zmniejszenie jego twardosciści. Czym dłuższy wieszak tym mniejsza twardosć. Można to porównać z łukiem - resor na krótkim wieszaku jest jak napięty łuk. Czym dłuższy wieszak tym łuk mniej napięty.Kostuch pisze:Siły są przyłożone dokładnie w tych samych miejscach resoru (pod nieco innym kątem).
Dłuższy wieszak powoduje oddalenie środka resoru od odboju i potencjalnie większą możliwość ugięcia i w rezultacie przegięcia.
Wsadzanie nawet półmetrowego wieszaka nic nie zmieni w zakresie ruchu resora, jeżeli da się proporcjonalnie dłuższy odbój.
Wyobraź sobie że w innym aucie mam wieszaki skierowane ku górze. Czy to oznacza że są one ujemnej długości i resor w miarę upływu czasu będzie coraz bardziej paraboidalny?
A widzisz - jak na lovellsach nie jeźżdziłes to nie masz porównania. A ja mam bo jeżdziłem na wszelkich dostępnych na rynku resorach. Cały czas mam 2 samuraje a miałem ich kilkadziesiąt. I na pewno nie mają piór zawiniętych jak lovells.
ale pytanie o co pytasz - o rajdy, tys km czy ile razy latałemKSikorski pisze:Adam, ile Ty przez te 5 lat przejechałeś?Adam.Ż pisze:u mnie jak na razie resory 5 lat wytrzymałyale nie oryginalne
tylko że ja mam dodatkowo silnik diesla i to jest też obciążenie...harakiri pisze:W Samuraiu miałem zmotkę polegającą na zastosowaniu z tyłu przednich resorów od lublina. Na przód poszły tylne z dłuższymi wieszakami. Zmota moja opisana na stronie Danielsa pod tytułem "kwadratowe resory". Modyfikacja podnosi auto o 3-3.5 cale
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości