jakie resory samurai

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
KSikorski

Re: jakie resory samurai

Post autor: KSikorski » pn sie 11, 2014 8:39 pm

Adam.Ż pisze:u mnie jak na razie resory 5 lat wytrzymały 8) ale nie oryginalne :wink:
Adam, ile Ty przez te 5 lat przejechałeś? :-D
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

maciek111

Kontaktowanie:

Post autor: maciek111 » pn sie 11, 2014 9:21 pm

zdaje sobie sprawę że za 1,5k zł nie kupie 4szt resorów, wiec narazie wymienie przód +2cale a jak już siano będzie to tył. Tył zostaje narazie na wieszakach +2cale

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn sie 11, 2014 9:34 pm

Zibi pisze:
Kostuch pisze:Siły są przyłożone dokładnie w tych samych miejscach resoru (pod nieco innym kątem).
Dłuższy wieszak powoduje oddalenie środka resoru od odboju i potencjalnie większą możliwość ugięcia i w rezultacie przegięcia.
Wsadzanie nawet półmetrowego wieszaka nic nie zmieni w zakresie ruchu resora, jeżeli da się proporcjonalnie dłuższy odbój.

Wyobraź sobie że w innym aucie mam wieszaki skierowane ku górze. Czy to oznacza że są one ujemnej długości i resor w miarę upływu czasu będzie coraz bardziej paraboidalny? :)21
Widzę, ze nie rozumiesz. Dłuższy wieszak powoduje rozszerzenie U resora ( paraboli). Gdybyś zrobił wieszak, który jest dłuzszy ale ma drugie podparcie i nie rozszerza resora ( nie zwieksza paraboli) to by było wszystko ok. A to co Ty proponujesz to zwykłe spłaszczenie resora i zmniejszenie jego twardosciści. Czym dłuższy wieszak tym mniejsza twardosć. Można to porównać z łukiem - resor na krótkim wieszaku jest jak napięty łuk. Czym dłuższy wieszak tym łuk mniej napięty.

A widzisz - jak na lovellsach nie jeźżdziłes to nie masz porównania. A ja mam bo jeżdziłem na wszelkich dostępnych na rynku resorach. Cały czas mam 2 samuraje a miałem ich kilkadziesiąt. I na pewno nie mają piór zawiniętych jak lovells.
Czy ja pisałem, że jeździłem na lovelsach? Albo o zawiniętych uszach? :roll:
Zibi rozrysuj sobie resor na krótkim i długim wieszaku. Nic (poza kątem przyłożenia sił) nie zmienia się przy statycznym obciążeniu. Zakres ruchu resora (przy wydłużonym odboju) pozostaje taki sam.

A tak bajdełej:
W niektórych autach (możesz zgadywać w jakich) resory fabrycznie są płaskie i fajnie pracują w obydwie strony. Śmiem twierdzić że jest to lepsze rozwiązanie niż megasuper wygięte resory reklamowane na "kolorowych stronach internetowych" :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn sie 11, 2014 10:38 pm

KSikorski pisze:
Adam.Ż pisze:u mnie jak na razie resory 5 lat wytrzymały 8) ale nie oryginalne :wink:
Adam, ile Ty przez te 5 lat przejechałeś? :-D
ale pytanie o co pytasz - o rajdy, tys km czy ile razy latałem :wink:
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » śr wrz 03, 2014 12:29 am

W Samuraiu miałem zmotkę polegającą na zastosowaniu z tyłu przednich resorów od lublina. Na przód poszły tylne z dłuższymi wieszakami. Zmota moja opisana na stronie Danielsa pod tytułem "kwadratowe resory". Modyfikacja podnosi auto o 3-3.5 cale

maciek111

Kontaktowanie:

Post autor: maciek111 » śr wrz 03, 2014 8:42 am

harakiri pisze:W Samuraiu miałem zmotkę polegającą na zastosowaniu z tyłu przednich resorów od lublina. Na przód poszły tylne z dłuższymi wieszakami. Zmota moja opisana na stronie Danielsa pod tytułem "kwadratowe resory". Modyfikacja podnosi auto o 3-3.5 cale
tylko że ja mam dodatkowo silnik diesla i to jest też obciążenie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”