Jakie tuleje wahaczy przednich ?
Moderator: Kosiarz
Jakie tuleje wahaczy przednich ?
Witam .
W ciągu ostatniego roku wymieniłem w Miśku drugi raz tuleje wahaczy przednich dolnych .Te ostanie były poliuretanowe i wytrzymały około 40000 km. Chyba trochę mało jak na jazdę tylko po czarnym . Zastanawiam się co teraz włożyć żeby to trochę dłużej wytrzymało . Proszę o jakieś sugestie i porady .
W ciągu ostatniego roku wymieniłem w Miśku drugi raz tuleje wahaczy przednich dolnych .Te ostanie były poliuretanowe i wytrzymały około 40000 km. Chyba trochę mało jak na jazdę tylko po czarnym . Zastanawiam się co teraz włożyć żeby to trochę dłużej wytrzymało . Proszę o jakieś sugestie i porady .
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Re: Jakie tuleje wahaczy przednich ?
Zamiast zakladac jakis syf zaloz cos porzadnego
Kup polibusze w DRM
Kup polibusze w DRM
Czwarte serce 

Ale o ofercie DRM-u nie znalazłem polibuszy do Pajero III . Chyba że podchodzą od II .
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Tylko oryginały mają zadowalającą trwałość. Żadne yamato itp. a już tym bardziej poliuretany
Jak nie stać cię na porządne tuleje, to kup używane wahacze z dobrymi tulejami, na znanym portalu kupisz sprawny wahacz za 30-40pln.
Warunkiem długiego życia tuleji jest poprawny montaż w wahaczu (w odpowiedniej pozycji) i dokręcenie wahacza kiedy auto stoi na kołach, a nie jak wisi na podnośniku.

Jak nie stać cię na porządne tuleje, to kup używane wahacze z dobrymi tulejami, na znanym portalu kupisz sprawny wahacz za 30-40pln.
Warunkiem długiego życia tuleji jest poprawny montaż w wahaczu (w odpowiedniej pozycji) i dokręcenie wahacza kiedy auto stoi na kołach, a nie jak wisi na podnośniku.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Jeżeli można to jaki powinien być poprawny montaż (w odpowiedniej pozycji)rudypajero.koszalin pisze: Warunkiem długiego życia tuleji jest poprawny montaż w wahaczu (w odpowiedniej pozycji) i dokręcenie wahacza kiedy auto stoi na kołach, a nie jak wisi na podnośniku.

-
-
Już napisał wyżej.puchaty pisze:Jeżeli można to jaki powinien być poprawny montaż (w odpowiedniej pozycji)rudypajero.koszalin pisze: Warunkiem długiego życia tuleji jest poprawny montaż w wahaczu (w odpowiedniej pozycji) i dokręcenie wahacza kiedy auto stoi na kołach, a nie jak wisi na podnośniku.bo coś mi się zdaje że tutaj jest pies pogrzebany ? Ciężko o rzetelnego fachowca w dzisiejszych czasach
. Chcę z tym zrobić porządek bo w dalszym ciągu będę je wymieniał dwa razy w roku . Facet od zbieżności to zaciera ręce jak mnie widzi na podjeździe
.
Robiąc coś przy zawieszeniu to skręcić na sztywno można sobie np. sworznie czy drążki kierownicze, a każde tuleje metalowo gumowe wprasowywane w wahacz należy skręcać już po opuszczeniu samochodu na koła aby śruby dokręcić w momencie normalnego położenia zawieszenia. Jeśli zrobisz to na podniesionym samochodzie, skręcisz na sztywno to wielce prawdopodobne że lada moment zerwie się guma w metalowej tulei i będzie obracać podczas pracy zawieszenia - wytrze się i pojawia się luz i jest dupa.
Dzięki Koledzy .
Chodziło mi o to (w odpowiedniej pozycji) . Wiadomo że kołnierzami na zewnątrz . Myślałem że jest jeszcze jakiś myk poza dokręcaniem stojąc na kołach.
Chodziło mi o to (w odpowiedniej pozycji) . Wiadomo że kołnierzami na zewnątrz . Myślałem że jest jeszcze jakiś myk poza dokręcaniem stojąc na kołach.
-
-
Jeszcze poczekaj co odpisze @rudypajero.koszalin, on ma o wiele większe doświadczenie w tym temacie, ja jestem laik, taki grzebaczo paprakpuchaty pisze:Dzięki Koledzy .

OK.
Akurat w moim przypadku mam nadzieję że nie miało to większego znaczenia bo następnego dnia pojechałem na zbieżność i tuleje były zluzowane więc chyba wszystko ustawiło się tak jak trzeba .
Jutro muszę sprawdzić ile kosztują oryginały w Aso .
Akurat w moim przypadku mam nadzieję że nie miało to większego znaczenia bo następnego dnia pojechałem na zbieżność i tuleje były zluzowane więc chyba wszystko ustawiło się tak jak trzeba .
-
-
Po co w ASOpuchaty pisze:OK.

Poszukaj na alledrogo czy innych, ja znalazłem i kupiłem np. dolne tuleje met-gum do Pajero II (czyli i Gallopera) po 25zł szt gdzie na innych aukcjach były najtaniej po 80zł/szt. Tak mi w nawyk weszło że co i raz odpalam ogłoszenia i szukam okazji, jak się trafia to kupuję na przyszłość

Dobra podpowiedź .Ale czy do P III podejdą ? Właśnie potrzebuję przednie dolne .
Ostatnio zmieniony ndz paź 05, 2014 5:05 pm przez puchaty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Raczej nie, chociaż nie wiem, mi chodziło o to że możesz poszukać do siebie do PIII i może trafisz też okazję. Czasami ktoś kupi jakieś części żeby wymienić a sprzeda samochód i później części się pozbywa. Ja kupiłem od gościa, który kupił mieszkanie i garaż, tuleje znalazł w garażu a ja je przypadkiem w google bo on nie wiedział od czego są i wpisał tylko numery MBXXXXXXX na aukcji , czyli numer części Mitsubishi a ja akurat szukałem zamiennika i wpisałem ten numer - wyskoczyła aukcja allegro i kupiłem.puchaty pisze:Dobra podpowiedź .Ale czy do P III podejdą ?
Teraz np. do PII i Gallopera jest niemal całe zawieszenie w dobrych zamiennikach i oryginałach. Też ktoś kupił i teraz sprzedaje, mam nadzieję że nie dostanę bana za podlinkowanie aukcji: http://allegro.pl/sworzen-koncowka-draz ... 79774.html
Moje mają już 240.000km i są OK. Nie ma dowodów na to, że były wymieniane. To przemawia za oryginałami....
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
-
-
Ja pisałem w dziale Hyundai jak robiłem remont całego zawieszenia u siebie i było to mniej więcej tak. Cztery amortyzatory z 99r, czyli od nowości. Na tulejach i innych gumach gdzie dało się odczytać wszędzie było 99r więc wychodzi że wszystko fabryczne a przebieg to ok.270tys i tak jak piszesz, u mnie też większość mogła zostać jeszcze ale wolałem już zrobić w pakiecie i wymieniłem wszystko co było z przodu i tyłualfik pisze:Moje mają już 240.000km i są OK. Nie ma dowodów na to, że były wymieniane. To przemawia za oryginałami....

Ja w moim P III przy 200,000 km też robiłem cały przód i tył . Wywaliłem wszystko bo stanęły śruby . Trzeba było ciąć .
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Pisząc o odpowiedniej pozycji miałem na myśli obsadzenie tuleji w wahaczu. Niektóre tuleje nie są pełne i przekręcenie ich w otworze wahacza spowoduje szybkie zużycie i nie właściwą pracę. Dlatego warto się uważnie przyjrzeć tuleją starym przed demontażem. Nowe tuleje mogą mieć znaki pokazujące np ramię wahacza lub pion. To już trzeba sprawdzać konkretnie do danego modelu.puchaty pisze:Dzięki Koledzy .
Oczywiście nie jest to regułą i nie dotyczy wszystkich tuleji.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
No dzięki Kolego . Zawsze się czegoś człowiek ciekawego dowie i nauczy . Te tuleje które zakładałem ostatnio niestety nie miały żadnych oznakowań .Ale na przyszłość będę o tym pamiętał .
Z ciekawości zadzwoniłem dzisiaj do ASO na Połczyńskiej z zapytaniem o te tuleje wahaczy . Gostek odpowiedział mi że Mitsubishi nie przewiduje wymiany samych tulei tylko całe wahacze których i tak nie ma ( dostępne na zamówienie ) . Koszt kpl. wahacza 1100 zł/szt .