szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Dzięki wielkie ama74 za konkretną odpowiedź.Mam jeszcze jedno pytanie,czy możliwe jest ,żeby Niva z 2008 roku miała prawie do połowy zeżarte rdzą wkłady reflektorów?Podejrzewam ,ze może była z powodzi,chyba ,że to "norma" dla tego rocznika??
http://otomoto.pl/lada-niva-4x4-77tys-s ... 00444.html
http://otomoto.pl/lada-niva-4x4-77tys-s ... 00444.html
- ama74
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Każdej Nivce lustro reflektoay gnije od spodu :/
Niva 2121 '79
Volvo 245 Polar
Volvo 245 Polar
oryginalne lampy są nieszczelne. Ja po założeniu nowych po tygodniu ulew miałem już 3-4cm poziom wody w reflektorach. Trzeba było wyjąć, znaleźć miejsca gdzie woda się dostaje i zalepić silikonem na głucho. Od dwóch lat ani grama wody nie mam w lampach.
Niva 1,7 MPi 2010 LPG
Dzięki Przemasl,ale na to bym nigdy nie wpadł,ze woda może lampy od środka zalewać,to dobre jest,hahaaa

Dzięki za wskazówki.Wlazłem pod auto z brechą i natychmiast brechę odłożyłem, Długi drążek urwany na amen przy podłodze sobie wisiał. Kupiłem nowy.Co ja się namęczyłem aby wybić śruby z tulei to mojeWojtek pisze:Łyżka do opon (jeśli jeszcze wiesz co to jest) lub tzw. "brecha" - wsuwasz w każde mocowanie drążka, także każdego, i naciskasz. Jeśli Ci któreś połączenie wyraźnie luźniej pracuje, to masz miejsce do wymiany tulei - no, chyba, że wszystkie (10 punktów) są luźne...
Może też być, miałem to u siebie, wygnite mocowanie drążka do budy - wówczas migomat

- Wojtek
Nie pamiętam dokładnie konstrukcji... ale zawsze fabryczny montaż jest pewniejszy od "garażowego"
Tuleje w gumy można włożyć w dużym imadle, czasem udaje się wykorzystać do tego podnośnik hydrauliczny, jeśli rama drzwi w garażu jest wystarczająco mocna albo w suficie masz tregry stalowe. Trzeba tylko pamiętać, że gumę polewamy obficie wodą (czasem można użyć jakiegoś płynu do zmywania naczyń - Ludwik itp) a tuleja powinna mieć pilota rozpychającego gumę do średnicy tulei 
Jeszcze doczytałem post...
Najpierw wkładasz gumy w uszy drążków, dopiero później tuleje w gumy. Tylko wydaje mi się, że ja kupowałem gumy z tulejami ?

Jeszcze doczytałem post...
Najpierw wkładasz gumy w uszy drążków, dopiero później tuleje w gumy. Tylko wydaje mi się, że ja kupowałem gumy z tulejami ?
Generalnie: NISSAN
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
Tylko wydaje mi się, że ja kupowałem gumy z tulejami ?[/quote]
...też patrzałem za gumami z tulejkami, ale co z tego jak są w poniższej wersji i tak trzeba je wciskać. Różnica cenowa tych od wersji bez "metalu" to tylko 10 zł ale odzysk starych tulejek metalowych to już pikuś przy tym wszystkim. W sumie jeżeli najpier trzeba wciskać gumy a potem tulejki to sprzedaż osobno ma logikę.Przemyślę tylko temat czy nie lepiej kupić całe drążki. Gdybym jednak się uporał z tym przeciskaniem sam to jest to doświadczenie na przyszłość i gumy w zapasie
. Dzięki
http://allegro.pl/tuleje-poduszki-drazk ... 00196.html
...też patrzałem za gumami z tulejkami, ale co z tego jak są w poniższej wersji i tak trzeba je wciskać. Różnica cenowa tych od wersji bez "metalu" to tylko 10 zł ale odzysk starych tulejek metalowych to już pikuś przy tym wszystkim. W sumie jeżeli najpier trzeba wciskać gumy a potem tulejki to sprzedaż osobno ma logikę.Przemyślę tylko temat czy nie lepiej kupić całe drążki. Gdybym jednak się uporał z tym przeciskaniem sam to jest to doświadczenie na przyszłość i gumy w zapasie

http://allegro.pl/tuleje-poduszki-drazk ... 00196.html
Zakładanie starych tulei, to pozorna oszczędność. Większość jest i tak z wżerami, a one szybko zniszczą nowe gumy.
Jako pilota używam kulki od przegubu. Oczywiście wszelkie operacie ze smarowaniem.
Przed wciśnięciem nowej gumy, dobrze obejrzyj tuleje drążka. Bywa, że są tak przerdzewiałe, że pękają.
Jako pilota używam kulki od przegubu. Oczywiście wszelkie operacie ze smarowaniem.
Przed wciśnięciem nowej gumy, dobrze obejrzyj tuleje drążka. Bywa, że są tak przerdzewiałe, że pękają.
Niva `88 1.6 zagazowana
cerber67 pisze:Zakładanie starych tulei, to pozorna oszczędność. Większość jest i tak z wżerami, a one szybko zniszczą nowe gumy.
Co racja, to racja.Tego nie przewidziałem. Zakup gum bez nowych tulei to tylko ryzyko podwójnego zakupu i opóźnienia przy robocie.Nie będę ryzykował. Jak "lukłem" to same tuleje drązków wyglądają na zdrowe przynajmniej z zewnatrz, maja lakier i są bez rdzy. Pozdrawiam
Taka ciekawostka. Przerabiałem temat zgnitych luster w zeszłym roku. Miałem kupić nowe ale akurat leżały mi niepotrzebne reflektory od golfa 2. Same lustra pasują idealnie ,trzeba tylko strzaskać szybki "golfowskie" i przykleić do luster dobrym silikonem szyby od łady.Kształt krawedzi soczewek golfowskich nie podejdą niestety w obręcze. Szybka sprawa i wszystko się udało ,sa szczelne nie podchodzą wodą, regulacja działa.Diagnosta na stacji stwierdził całkowitą prawidłowość oswietlenia.Przemasl pisze:oryginalne lampy są nieszczelne. Ja po założeniu nowych po tygodniu ulew miałem już 3-4cm poziom wody w reflektorach. Trzeba było wyjąć, znaleźć miejsca gdzie woda się dostaje i zalepić silikonem na głucho. Od dwóch lat ani grama wody nie mam w lampach.
witam po ostatnim wypadzie w teren nie ma przedniego napędu, autko nie chce jechac dopiero gdy zostanie włączona blokada centralnego mech. róż. (świecie sie żółta kontrolka) jedzie, napęd jest tylko na tył, a z przodu kręci sie prawa półoś czy to bedzie zerwany przegub czy poważniejsza awaria 

Panie i Panowie, wiem, że temat wałkowany pierdyliard razy, ale nigdzie jednoznacznej odpowiedzi 
Czy do Łady z fabryczną wysokością zawieszenia wejdą felgi od Suzuki (15'') i laczki w rozmiarze 195/80/r15 i nie będą o nic ocierać?

Czy do Łady z fabryczną wysokością zawieszenia wejdą felgi od Suzuki (15'') i laczki w rozmiarze 195/80/r15 i nie będą o nic ocierać?
Niva 2000r., 1.7SPI, bez LPG
-
- jestem tu nowy...
Witam,
chce kupic felgi alu "15 do Nivy- jakie powinny miec ET zeby nie wystawały za błotniki?
Nie bedzie problemu z otworem centrujacym, bo coś kojaze ze piasta ma dosyc sporą średnice.
Pozdro!
chce kupic felgi alu "15 do Nivy- jakie powinny miec ET zeby nie wystawały za błotniki?
Nie bedzie problemu z otworem centrujacym, bo coś kojaze ze piasta ma dosyc sporą średnice.
Pozdro!
@przemek406
Pewnie tyle co standard, czyli 40-45
Pewnie tyle co standard, czyli 40-45
Łada Niva 1.9D 1994
-
- jestem tu nowy...
Dzięki 31415! 

- p0mian
-
- Kontaktowanie:
Przez 2000km wcięło mi około 0,7l oleju silnikowego - nie widzę poważnych wycieków a dym nie jest niebieski. Mam szukać usterki czy to norma? (1,7i)
niva challenge accepted
-
- jestem tu nowy...
@31415
namierzyłem fajne alu, ale ET10 wiec chyba za bogato...
@p0mian
Mam podobnie dosyc szybko mi ubywa i mruga kontrolka oleju na wolnych obrotach, zalany półsyntetykiem Lotosu. Jakoś po świetach zamierzam go wymienic na mineralny, moze ktorys z polecanych do gazu?czy to bez różnicy?
namierzyłem fajne alu, ale ET10 wiec chyba za bogato...

@p0mian

Mam podobnie dosyc szybko mi ubywa i mruga kontrolka oleju na wolnych obrotach, zalany półsyntetykiem Lotosu. Jakoś po świetach zamierzam go wymienic na mineralny, moze ktorys z polecanych do gazu?czy to bez różnicy?
Co uważasz za poważne ? Trochę wycieknie, trochę przepali. Sprawdź też płyn chłodniczy. Może tam się schował olej. Przez uszczelkę w głowicy.p0mian pisze:Przez 2000km wcięło mi około 0,7l oleju silnikowego - nie widzę poważnych wycieków a dym nie jest niebieski. Mam szukać usterki czy to norma? (1,7i)
Niva `88 1.6 zagazowana
- p0mian
-
- Kontaktowanie:
no widać olej na kurzu np. w koło uszczelki zaworów albo przy filtrze oleju ale to takie normalne pocenie się (bez kapania czy ściekania) - w corsie tak miałem i oleju nie ubywało.
niva challenge accepted
Witam
Mam mały problem z Nivką, a mianowicie ostatnio nie chciała za bardzo palić. Fakt że sporo czasu stała w garażu i padł akumulator, ale za każdym razem kręciła ( czasami immobilizer wariował i trzeba było przekręcić kluczy raz jeszcze i było ok). Wczoraj wsiadłem do Nivki, odpalam i o dziwo dopiero za za 2 lub trzecim razem zakręcił, ale zrzuciłem to na to że sporo czasu stała i odpoczywała. Cały dzień była jeżdżona plus mała trasa zaliczona i za każdym razem odpalała dopiero po drugim lub trzecim obrocie a nie jak kiedyś od pierwszego. Wieczorem wskoczyłem na myjkę, szybko opłukałem z błota autko i ...... STOP
Zapłon odpalony a ona nie chce kręcić. W pierwszym momencie zrzuciłem wszystko na ten immbilizer co czasem wariuje, ale niestety nie, albo wina radia bo na 5 minut zostawiłem włączone ( ale raczej ciężko żeby radio w 5 minut wyładowało aku). Kilka prób i nic. Nie chciała w ogóle odpalił. Zakręciła dwa razy i stop :/ Wjechać na myjkę wjechała o własnych siłach, ale wyjechać musiała przy mojej pomocy. Zaraz podjechał znajomy, podłączyliśmy kable i jakoś odpaliła choć chwilę musiałem ją pokręcić. Noc autko spędziło w garażu i odpaliło - choć też tak jak dzień wcześniej dopiero po drugim czy trzecim obrocie. Faktem jest że aku nie jest może najświeższy ale, gdyby padł to bym dzisiaj jej nie odpalił. Może to coś prostego jak świece i kable ale nie chce bez potrzeby wymieniać i wydawać kasy, bo problem pojawił się po zamoczeniu autka. Może ktoś już miał coś podobnego. Dodam że gdzieś na budzie ucieka prąd dlatego został zamontowały dodatkowy wyłącznik prądu, bo kilku elektryków próbowało ustalić skąd ucieka prąd ale nie dało rady ( z tym że nawet jak był ten wyłącznik prądu zamontowany to normalnie paliła). Będę wdzięczny jak ktoś podrzuci jakąś dobrą radę dla "młodego" 

Huskybor immobilizer w Nivie nie wyłacza rozrusznika.Nie napisałeś jaka masz Nive na jednopunkcie,czy na wielopunkcie,ale do jednej i do drugiej nie montuje się wyłącznika prądu ze względu na komputer.Najpierw sprawdż stan akumulatora,najlepiej jaką gęstość trzyma elektrolit i powinna ona być 1,25-1,28 w każdej celi.Prąd może "uciekać" przez rozrusznik lub alternator innej opcji nie widze.U siebie w 1.7MPi niedawno też miałem mały problem z coraz słabszym akumulatorem który nie jest stary ale przyczyne znalazłem gdzie indziej.Przewód od alternatora oznaczony literką W jest łączony w kostce pod filtrem powietrza i to połaczenie było bardzo zaśniedziałe,prąd ładowania był słaby,a nie sygnalizowała tego kontrolka.W opisach alternatorów literka W oznacza zasilanie obrotomierza,a mi się wydaje że w Nivie to nie jest tylko obrotomierz,bo jak poprawiłem połączenie to od razu ładowanie osiągneło wzorową wartość 14,4V.Też sprawdż napięcie ładowania w swoim aucie.
Witam
Mam problem z nivką. Wczoraj przy zmianie biegów zagwizdała przeciągle. Dzisiaj jedynie warczy po zmianie ale nie jedzie. Dopiero po włączeniu blokady biegi działają w przód i tył. Podpowiedzcie proszę co to może być.
Mam problem z nivką. Wczoraj przy zmianie biegów zagwizdała przeciągle. Dzisiaj jedynie warczy po zmianie ale nie jedzie. Dopiero po włączeniu blokady biegi działają w przód i tył. Podpowiedzcie proszę co to może być.
Najprawdopodobniej któryś z mostów odmówił współpracy, lub któreś wyjście z reduktora. Posłuchaj gdzie warczy - most czy reduktor.
Niva `88 1.6 zagazowana
Dzięki cerber67 za naprowadzenie.