Hamulce tył Jimny
Moderator: Albert_N
Hamulce tył Jimny
Witam. Wymieniłem z tyłu hamulce- bębny, szczęki, cylinderki, przewody i takie tam. Odpowietrzyłem dziada, pojechałem na przegląd i okazało się, że nie hamuje. Odpowietrzałem kilka razy i lipa, zero hamulców. Czy korektor siły hamowania należy też odpowietrzać i jak to zrobić? Czy zapowietrzony może powodować umarcie hamulców?
SUZUKI SAMURAI - EWOLUCJA - DISCOVERY 300 TDI 1997
Re: Hamulce tył Jimny
Po odpowietrzeniu pedał hamulca stoi jak trzeba nic nie opada , jest na dębowo. Z odpowietrznika zasuwa tylko płyn. On ma tylko na jednym cylinderku odpowietrznik. Aha nie hamuje tylko tył. Przód jest perfekto
A lift jest ?
Jak ściągniesz bęben, szczęki rozsuwają się? Bęben ciasno wchodzi na szczęki ? Może nie jest wyregulowane i szczęki są za daleko do bębna. Sprawdź czy można obrócić koło na wciśniętym hamulcu.
Wyregulowałem ten pierdolnik od szczęk. Wsadziłem ciasno bębny. Przy próbie obrócenia bębna czuć lekki opór- tzn. szczęki przylegają do bębna, a po wciśnięciu pedału hamulca bęben mogę obrócić za pomocą łyżki. Na rolkach wyszło lekko powyżej oporów toczenia
. Zdjąłem bębny, przeczyściłem je + szczęki (Przed pierwszy montażem robiłem to samo) beną do odtłuszczania, ale nic nie dało. Już [cenzura] nie mam pomysłów. Cylinderki ok. bo patrzyłem bez bębnów a później musiałem naparzać tym samoregulatorem żeby cofnąć szczęki.

Obstawiam nadal cylinderki, rozebrac wszystko od nowa, rozebrać cylinderki i przeczyścić tłoczki, nasmarować tłoczki odpowiednią wazeliną, odpowietrzyć hamulce przy pomocy pomocnika który będzie deptał na pedał hamulca i przytrzymywał go w trakcie odpowietrzania.Ewentualnie jeśli szczęki są przydarte kupić nowe szczęki i nowe cylinderki -nowy płyn hamulcowy odpowietrzyć i w drogę.
Jimny 1.3 2005
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
obstawiam źle wyregulowane , jeżeli masz uczucie ''miękkiego'' hamulca to to
zakładaj tarcze na tył skończą się problemy
zakładaj tarcze na tył skończą się problemy
Super parchatek Super y60 

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie: