L200 II genereacja czujnik temperatury płynu

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Błażej

L200 II genereacja czujnik temperatury płynu

Post autor: Błażej » wt lis 17, 2015 11:41 am

Wpadło do mnie takie autko - L200 2.5 w dieslu '97. Silnik wygląda na motany z kilku. Na pewno głowica jest wymieniana. I jest problem z czujnikiem temperatury w nią wkręconym. Problem polega na tym, że jest obecnie wkręcony czujnik dwupinowy, a przewody połączone tak, że albo jest wskazanie temperatury na zegarach, albo działa sterownik świec. Do czujnika idą dwa przewody: zielony z czerwonym paskiem i żółty z czerwonym paskiem. Zielony idzie do sterownika świec, ale został przez poprzednich "elektryków" połączony z masą przez co widzi on cały czas gorący silnik. Ale chodzi zegar na desce. Jak odpiąć od masy, to sterownik załącza świece, ale za to grzeje je dobre 5 - 8 minut po uruchomieniu silnika. A to dlatego, że odczyty z tak podłączonego czujnika są poza wartościami odczytu przez sterownik. I przestaje działać wskaźnik na desce.
Moim zdaniem i tak też rzece serwisówka, tam powinien być taki:
http://e-pajero.pl/czujniki/2967-czujni ... 25-td.html
Ale ktoś wkręcił taki:
http://e-pajero.pl/czujniki/1590-czujni ... results=13
Ten pierwszy wygląda mi na podwójny, bo serwisówka zaleca pomiar miedzy obudową korpusu a jednym pinem, więc chyba dwa w jednej obudowie. Drugi jest definitywnie pojedynczy. Czy ktoś może potwierdzić moje podejrzenia? Sprawdzić u siebie i dać znać, jak to jest połączone?
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Re: L200 II genereacja czujnik temperatury płynu

Post autor: rudypajero.koszalin » wt lis 17, 2015 8:58 pm

Jest tak jak piszesz. Ten z plastikiem jest od nowszych wersji z elektronicznie sterowaną pompą wtryskową.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Błażej

Post autor: Błażej » śr lis 18, 2015 9:47 pm

No dobra, to teraz możesz mi napisać, po jakim symbolu mam szukać? Ewentualnie, namiar na jakąś firmę, gdzie będą siedzieć rozumiejący sprawę ludzie i pomogą w rozwiązaniu problemu?
Auto musi być sprawne, bo będzie nim dojeżdżać ze wsi mama z niedawno wyklutym młodzieńcem.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » śr lis 18, 2015 11:20 pm

Szukaj czujnika od Pajero II 2.5 td/ 2.8 td.

Obrazek
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Błażej

Post autor: Błażej » wt gru 01, 2015 7:34 pm

Sprawa załatwiona. Pomógł Zbyszek z e-pajero i przysłał używany czujnik. Wszystko działa poprawnie. Jestem mu bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”