patrol nie zapala na zimnym silniku

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

patrol nie zapala na zimnym silniku

Post autor: fabuch » wt gru 01, 2015 2:08 pm

[quote][/quote]witam jeatem tu nowy na forum
od nie dawna stałem się posiadaczem patrola z 90roku 2,8td problem zaczął się iż z dnia na dzień zaczął coraz gorzej odpalac z rana odpala za 6-7 razem kręci kopci a jak już zapali to podwórka nie widać od dymu i przerywa dopuki nie przygazuje na 3tys obrotów na ciepłym silniku pół obrotu i chodzi
zacząłem problem rozwiązywać od świec mechanik do którego zaprowadził ukrecil mi świece zarowe w głowicy została zakupiona nowa głowica zostały założone nowe wtryskiwacze i zawory oraz swiece zarowe po złożeniu przez niego silnik dalej ciężko odpala
wiec zająłem się sam problemem sprawdzając układ paliwowy wymienione zostały wszystkie rurki na węże zbiornik wyjęty sprawdzony wyczyszczony filtr paliwa nowy założyłem również zaworki zwrotne na wezach żeby paliwo w razie czego się nie cofalo i się nie cofa a co nie zapala to nie zapala
Sprawdziłem wiec ciśnienie na tlokach okazało się co dziwne iż na zimnym silniku jak i na ciepłym ma takie samo po 17 bar na jedym tylko ma 20 to zdecydowanie mało
Ściągnąłem ponownie glowice zuwazylem ze mechanik który ją zakładał założył uszczelkę z trzema oczkami czyli gruba bardzo na nową glowice moim zdaniem powinna być nominalna ?
Jeszcze taka rzecz mnie dziwi czemu w tym silniku tloki w najwyższym położeniu nie są na równo z blokiem bo chyba tak powinno być brakuje jakieś 1,5 cm ?
Jeśli chodzi o progi na bloku są Nie wyczuwalne ?

Proszę kolegów o jakąś rade co tu dalej robić
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt gru 01, 2015 2:21 pm przez fabuch, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcingalloper

Re: patrol nie zapala na zimnym silniku

Post autor: Marcingalloper » wt gru 01, 2015 2:19 pm

Uszczelkę dobiera się do bloku i wystających z niego tłoków (do najwyżej wystającego z tłoków) - w szczególności przy nowej, więc nie planowanej głowicy. Czyli mierzy się ile wystaje denko tłoka ponad płaszczyznę bloku i w katalogu z uszczelkami dobiera odpowiednią grubość samej uszczelki.

Jeśli mechanik tego nie zrobił to trochę lipa, ale z drugiej strony aż tak wielkiego wpływu to i mieć nie powinno.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt gru 01, 2015 2:46 pm

fabuch pisze:
witam jeatem tu nowy na forum
Ranyboskie, używaj interpunkcji, bo ciężko się połapać o co Ci chodzi.
1,5cm
:o
nie czasem 1,5 mm
?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
martii
Kontaktowanie:

Post autor: martii » wt gru 01, 2015 3:29 pm

jeżeli blok nie był planowany powinienem mieć tłoki ok 0,65-0,7 mm ponad blok

uszczelki
1- <0.79
2. 0.79-0.90
3. >0.90

na 17 barach nie ma prawa odpalic :D
sciagaj korby bo pewnie masz 5 bananów kanaryjskich i jeden jewropejski bo trochę prostszy :D
GR Y60 RD28T+I
GR Y60 Long RD28T
CRX Del Sol
VW Derby 78 2,016VT
http://www.4x4.szczecin.pl/

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt gru 01, 2015 3:38 pm

jradek pisze:
fabuch pisze:
witam jeatem tu nowy na forum
Ranyboskie, używaj interpunkcji, bo ciężko się połapać o co Ci chodzi.
1,5cm
:o
nie czasem 1,5 mm
?
Czepiasz się pisowni a widać że chłopak z zagranicy pisze, albo klasę specjalną kończył :)21 .

1,5cm :o , dopiero to wyłapałem, albo edytował bo na takie coś zwróciłbym uwagę.
Tak czy inaczej dla trzech dziurek w uszczelce tłok powinien wystawać 0,875 mm. Jednak aby to sprawdzić trzeba zwalać znów głowicę :roll: .

Dla mnie coś z dołem silnika coś nie tak. 17 czy nawet 20atm to bardzo mało, no i ta różnica 3atm to też dużo. Chyba że zegar do pomiaru był kupiony w promocji za 12,99zł.

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » wt gru 01, 2015 4:36 pm

Zaraz biorę się za odkrecanie miski i wyciągnę tłok zobaczymy co tam siedzi
głowica była nowa jeździłem na niej trzy miesiące nie była planowana jeszcze nigdy wiec zawory nie wystają ponad dół głowicy wręcz są wpuszczoNe
Zegar kolego jest na 100%dobry
I tak jak pisałem dziwi mnie ta odległość na tlokach do równi z blokiem jest 1,5cm dalej się już nie wysuną ku gorze tak jakby ktoś wsadził kiedyś za krótkie korowód

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt gru 01, 2015 6:00 pm

Jakos nie klei mi sie teoria o pogietych korbowodach, ta o za krotkich tez zreszta nie.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » wt gru 01, 2015 9:46 pm

Witam ponownie
wprowadziłem kolegów w błąd źle patrzyłem wczoraj na te tloki wysuwają się dobrze ponad płaszczyznę bloku .
To co wczoraj mierzylem to było miejsce do którego dochodzi pierścień a płaszczyzna bloku .
Wyciągnąłem dziś tloki pierscienie i panewki wszystkie wyglądają zaje...... progów w bloku nie ma.
To ja już nie wiem co jest przyczyną tak niskiego ciśnienia na tlokach.
Jak mierzylem to tloki wysuwają się ponad płaszczyznę bloku jakieś 0.8-1.1mm to jaka w końcu powinna być ta uszczelka pod głowica?
głowica była kupiona nowa .

Dzięki za podpowiedzi

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt gru 01, 2015 10:03 pm

fabuch pisze:Witam ponownie
wprowadziłem kolegów w błąd źle patrzyłem wczoraj na te tloki wysuwają się dobrze ponad płaszczyznę bloku .
To co wczoraj mierzylem to było miejsce do którego dochodzi pierścień a płaszczyzna bloku .
Wyciągnąłem dziś tloki pierscienie i panewki wszystkie wyglądają zaje...... progów w bloku nie ma.
To ja już nie wiem co jest przyczyną tak niskiego ciśnienia na tlokach.
Jak mierzylem to tloki wysuwają się ponad płaszczyznę bloku jakieś 0.8-1.1mm to jaka w końcu powinna być ta uszczelka pod głowica?
głowica była kupiona nowa .

Dzięki za podpowiedzi
1.1mm to najwyższy tłok :roll: , to jest sporo ponad to co podaje producent dla tego silnika.
Planowany był blok pod płaszczyznę ?? , jeśli tak to należałoby też podebrać te kilka setek z samego tłoka. Jeszcze może napisz czym Ty to mierzyłeś, bo jeśli suwmiarką to :)21 .
Masz wyjęte tłoki, może warto zmienić pierścienie, które przez założeniem włóż w cylinder i pomierz trochę szczelinomierzem.

Mi cały czas nie pasują ciśnienia, które podałeś. Tyle może mieć benzyna, diesel na takich ciśnieniach byłby raczej kaput.

Głowica nowa, zawory ustawiłeś ?? , mocno chińska ta głowica ?? .

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » wt gru 01, 2015 10:26 pm

Zamówiłem pierscienie na jutro będę je miał to włożę na sucho i sprawdzę .
Głowica czy mocno chińska to nie wiem dawałem za nią 2,800tys za gołą.
No a ta szczeliNe to tak mierzylem suwniarka ,nie posiadam mikromierza ale jak włożę tloki z powrotem to zmierze dokladnie.
Głowica jest nowa to powiedzcie czemu nie została założona uszczelka nominalna z jednym oczkiem ?
Nie kumam tego

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt gru 01, 2015 10:48 pm

fabuch pisze:Zamówiłem pierscienie na jutro będę je miał to włożę na sucho i sprawdzę .
Głowica czy mocno chińska to nie wiem dawałem za nią 2,800tys za gołą.
No a ta szczeliNe to tak mierzylem suwniarka ,nie posiadam mikromierza ale jak włożę tloki z powrotem to zmierze dokladnie.
Głowica jest nowa to powiedzcie czemu nie została założona uszczelka nominalna z jednym oczkiem ?
Nie kumam tego
2800 to już z Tajwanu :)21 . Wbrew jej pochodzeniu słyszę że te głowice działają.

Tłoki jak nie masz jak i czym to połóż na płaszczyznę tłoka wzdłuż osi wału np. rozebraną suwmiarkę tak by jej koniec wystawał nad blok i szczelinomierzami sprawdź jaka jest szczelina. Lepiej byłoby nawet najtańszym (ok.40zł) czujnikiem zegarowym. Ja pożyczyłem od znajomego taki czujnik, z metalu dorobiliśmy podstawkę i mierzenie tym to była czysta przyjemność :)2 . Ja też przechodzę mały remont silnika i te pomiary mam już opanowane :)21 .

Głowica jest nowa ale nie ma ona całkowicie nic wspólnego z grubością uszczelki pod głowicę. Generalnie jest tak że fabryka składa silnik i po włożeniu tłoków sprawdzają czujnikiem zegarowym ile te tłoki wystają. No i wychodzi im że najwyżej wystający tłok ma 0,70mm więc kładą uszczelkę z jednym karbem/dziurką. Uszczelka jest wtedy dostosowana swoją wysokością aby była odpowiednia pojemność komory spalania. Składając inny silnik wychodzi im więcej, któryś z tłoków to zakładają wyższą uszczelkę.
Dodatkowo w trakcie użytkowania płaszczyzna bloku może ulec "wylódkowaniu" i należy taki blok po uprzednim sprawdzeniu (dokładnym) liniałem "zebrać" do uzyskania równej płaszczyzny. Po takim zebraniu robi się kolejny pomiar występu tłoka ponad płaszczyznę bloku i dobiera uszczelkę.

Podobnie się robi przy planowaniu głowicy - ale tu już są zdania podzielone. Ja np. remontując swój silnik dzwoniłem i uzyskiwałem różne informacje - jedni mówią że po zebraniu kilku setek z głowicy obniżona zostaje komora spalania i tą uszczelkę należałoby dać grubszą. Ale na Białołęce w Auto-Szlifie lub na Krasnobrodzkiej (bo dzwoniłem tu i tu) mówili że uszczelkę zwiększa się tylko i wyłącznie po planowaniu ale płaszczyzny bloku a nie głowicy. Podobnie podaje producent i np. w Passeratti nie planuje się w ogóle głowic - no może inaczej, bo nie powinno się ale się czasami robi :)21 .

Co ciekawe, ja tak przynajmniej myślałem, że jeśli trzeba splanować płaszczyznę bloku bo jest np. "wyłódkowana" i po planowaniu okaże się że tłok wystaje poza górną granicę podaną przez producenta to taki blok jest już na śmieci. Ale okazuje się że nie - bo można podebrać z denka tłoka włącznie z powiększeniem otworu w tłoku pod komorą spalania na tyle by znów płaszczyzny mieściły się w wymiarach dla najwyższej z uszczelek. W teorii podbieranie tłoka powoduje utratę wyważenia, w praktyce (przynajmniej tak twierdzą Ci co się znają) że zdjęcie nawet dwóch czy trzech setek z tłoka to są wagi pomijalne - przecież na tłoku i tak powstaje nagar, który waży a wyważanie przeprowadzane jest na czystych elementach. Więc tak czy siak wsio idzie zrobić.

Awatar użytkownika
martii
Kontaktowanie:

Post autor: martii » śr gru 02, 2015 8:34 am

wystawanie tłoków zmierz tak jak Marcin napisał przynajmniej szczelinomierzem

żeby mieć 17bar to korba musi być zgięta o ok 2.5mm, i już na jednym garze będzie robił zasłonę dymną bo nie będzie dochodziło do zapłonu
korba zgięta o 0,5mm daje 0,2b mniej w stosunku do prostych

zakładając że głowica z zaworami jest 100% szczelna to Twoje pierścienie nie istnieją lub są w postaci szczątkowej - chyba, że już ktoś tam robił rozwiert w cylindrach

sprawdzałeś czy zawory domykają się na założonym walku rozrządu?

masz 2 rodzaje zaworów i 2 rodzaje popychaczy

26mm dla 102,8mm i 27mm dla 101,8mm
GR Y60 RD28T+I
GR Y60 Long RD28T
CRX Del Sol
VW Derby 78 2,016VT

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » śr gru 02, 2015 8:33 pm

Zmierzyłem dziś odległość szczelinomierzem ta wysokość bo został mi już ostatni tłok do wyjęcia i wynosiła ona 0.650mm-0.700mm .
Te 0.700mm to już ciasno dość wchodziło.
Tak jak pisaliscie trzeba zmierzyć wszystkie i wybrać największą ale to zrobię dopiero po założeniu nowych pierścieni i zamontowaniu w bloku .

Pozdrawiam

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » pt gru 04, 2015 9:13 pm

Witam
mam pytanie do kolegi martiego
założyłem wałek rozrządu i kręcę a tam zawory się nie domykane brakuje im wszystkim jakiś milimetr
Zmierzyłem zawory mają 101,8 mi szklanki mają po 27mm i czemu to się nie zamyka ?

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » pt gru 04, 2015 9:20 pm

Bez walka rozrządu zamykają się pięknie i trzymają bo były zalane
Skręce wałek i...... jest przerwa nie domykaja się

Proszę kolegów o radę

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob gru 05, 2015 12:07 am

Bo są trzonki za wysokie /po doszlifowywaniu zaworów/
Albo:wycisnij regulatory /jeśli hydrauliczne/
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » sob gru 05, 2015 12:25 am

Chyba coś ze szklankami się dzieje
Nie które chodzą ładnie tak ze można je wcisnac palcem .a pozostałych w ogóle nie można ruszyc.
rozebralem jeden przemyLem go i teraz pracuje jak powinien

Awatar użytkownika
vandall_jr

Post autor: vandall_jr » sob gru 05, 2015 8:38 am

fabuch pisze:Chyba coś ze szklankami się dzieje
Nie które chodzą ładnie tak ze można je wcisnac palcem
Objaw jaki opisujesz to uszkodzenie hydrosztosla, :)21 Takie szklanki lądują w kiblu i kupujesz nowy komplet 12 szt. Pamiętaj, nowe regulatory wyciśnij przed montażem.
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob gru 05, 2015 11:29 am

vandall_jr pisze: Objaw jaki opisujesz to uszkodzenie hydrosztosla, :)21
ma kajne na uberlaufie :roll:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » ndz gru 06, 2015 7:53 pm

Pytanie jeszcze jedno mam do kolegów
czy może ktoś mi napiść jaka jest kolejność zapłonu ?

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » ndz gru 06, 2015 9:34 pm

Witam ponownie
Dziś silnik złożony opdalony w cieplym garażu cyka ładnie ale co z tego wymiana pierścieni nic nie dała .
Dalej jak i na zimnym jak i na ciepłym silniku ma cisnienie po 20 bar wystawilem go na dwór zobaczymy co będzie rano czy odpali normalnie, chociaż nie ma mrozu będzie ciężko coś stwierdzic.
Czyli moja praca i wydatek na marne .
Co tu dalej robić ?

Awatar użytkownika
vandall_jr

Post autor: vandall_jr » ndz gru 06, 2015 10:30 pm

fabuch pisze:Czyli moja praca i wydatek na marne
Problem prawdopodobnie leży zupełnie gdzie indziej. Na zimno telepie ok 5-10 sec potem chodzi dobrze ?
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

fabuch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fabuch » ndz gru 06, 2015 11:38 pm

No rano trzeba go bardzo długo kręcić ze sześć razy i jak już zapali to kopci tak ze historia i kuleje dopuki nie dam mu gazu na ponad 2tys obrotow

Awatar użytkownika
martii
Kontaktowanie:

Post autor: martii » pn gru 07, 2015 10:21 am

jesteś pewien tego czujnika ciśnienia? - to że masz równe wskazania jest jak najbardziej OK ale 20b to za mało do odpalenia - 24,5 to dolne minimum - czytaj śmietnik
zrób jeszcze próbę olejową i sprawdź nim drugiego parcha lub jakiegokolwiek innego diesla

wtryski i szczelność układu paliwowego sprawdzałeś? bo świece i sterownik zakładam że działają poprawnie

lejące, nieszczelne wtryski tez powodują problemy z odpalaniem - bo przy niskim ciśnieniu przy odpalaniu zamiast rozpylać będą kapać
GR Y60 RD28T+I
GR Y60 Long RD28T
CRX Del Sol
VW Derby 78 2,016VT

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pt gru 11, 2015 3:38 pm

Tak odnośnie szklanek.
Mają mieć twarde "sutki"
Przed założeniem głowicy ustawiasz wał tak aby tłoki były poniżej bloku.
Szklanki potrzebują pewnego czasu relaksacji(czasem nawet kilka godzin jak jest zimno) po założeniu do głowicy i założeniu wałka, nie trzeba ich wyciskać. Dopiero potem ustawiasz rozrząd i sprawdzasz kluczem czy lekko się kręci.
Jeśli trzonki zaworowe są za długie, to na bank masz już krzywe zawory.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”