Zakup furmanki do 5-6 tyś

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
okino

Re: Zakup furmanki do 5-6 tyś

Post autor: okino » sob gru 26, 2015 7:02 pm

http://otomoto.pl/oferta/suzuki-samurai ... yft23.html ten ma silnik na wtrysku
http://allegro.pl/samurai-suzuki-1-3-lp ... 11794.html ten ma silnik na gaźniku
najprędzej poznasz po kształcie rury dolotowej między filtrem powietrza a silnikiem
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » sob gru 26, 2015 9:18 pm

Didymos pisze:Jak już zdecydowałeś się na samuraia, to poczytaj jakie są różnice pomiędzy sj410, sj413 i samuraiem, a potem nie popełnij błędu i nie kup sj.
Omijaj szerokim łukiem auta na wąskich mostach i gaźniku, wtrysk w samuraiu jest mega bezproblemowy w porównaniu z gównianymi gaźnikami, o zaletach szerszych mostów nie trzeba chyba pisać.
Najlepiej byłoby od razu zakupić egzemplarz zmotany z motorem od vitary albo baleno, bo dopiero taki fajnie jedzie, ale podaż niewielka.
a co złego jest w 413? bardzo milo wspominam, zwlaszcza po niewielkich poprawkach - gaźnik, odwrócone trokąty, reduktor od 410. tylko foteli od malucha nie montujcie, na wlasnej przetrenowałem, że to kiepski pomysł :oops:

ostatecznym kryterium i tak stan techniczny.

A zapomnialem o UAZ-ie z Andorią :wink:
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » sob gru 26, 2015 9:31 pm

już tłumaczę dlaczego tyle , normalna instalacja LPG w Krakowie dobra czyli STAG to koszt w zależności od 2,5 do 3 tys , ja troszkę nawymyślałem i kazałam założyć tą z lepszymi wtryskami no i umieścili parownik tam gdzie ja chciałem , zdejmowali kolektor ssący , nie wiercili na aucie jak w większości przypadków , no i komputer mam wewnątrz samochodu a nie pod maską

@ Leon
ta kijanka prześladuje mnie do dzisiaj i raczej chcę zapomnieć , jak o K 160 :D w benzynie , i terano w końcowej fazie życia ,

tylko i wyłącznie auto na dwóch sztywnych mostach i sprężynach a szczytem wszystkiego automatyczna skrzynia biegów :)2 , żadne resory i IFSy
Super parchatek Super y60 :lol:

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz gru 27, 2015 10:41 am

BooBoo pisze: a co złego jest w 413? bardzo milo wspominam, zwlaszcza po niewielkich poprawkach - gaźnik, odwrócone trokąty, reduktor od 410.
Złego to za dużo powiedziane, ćwiczyłem gaźnik i wąskie mosty na własnej skórze, jakoś tam robiło, ale docelowo wylądowałem na wtrysku, szerokich mostach i sprężynach, z resztą znam podobne przypadki.
Nie ma sensu bawić się w półśrodki, skoro od razu można kupić właściwą bazę, cena i tak częściej zależy od stanu konkretnego egzemplarza, a nie tego, czy akurat jest to sj, czy samurai.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » pn gru 28, 2015 7:17 pm

jeżeli jesteś zainteresowany samurajem to znajomy pozbywa się paru gratów i ma 3-4 samce , na wąskich mostach z blokadami i na szerokich , z reduktorami 410 , 413 , składając te dwa ma 416
cały wybór felg , czas realizacji ok 2 -3 tygodni , rozbierze Ci to na części pierwsze poskłada ,
widziałem już auto jak tak zrobił , koszt ok 5-6 tys + pewnie jakieś tam dodatki
ogólnie ma pełno części do samuraja , ma też jakąś wydymkę na sprężynach ,

daj znać czy chcesz numer , a jak ktoś potrzebuje jakiś części to dzwońcie do mnie albo piszcie :wink:

pawlik.wrc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pawlik.wrc » pn gru 28, 2015 10:23 pm

Wiec tak. Ten z Wałbrzycha sie sprzedal. Miałem jechać w wigilie, ale typ mi odwołał spotkanie. Umowilismy sie na niedziele, ale juz go nie było. Auta szkoda, ale mogłem za to odświeżyć znajomość ze starymi kumplami :D

Po przeczytaniu Waszych uwag, odpuszczam sj410 i bede szukał auta z wtryskiem. Mialem rożne auta, cześć z nich to te, które niby trzeba omijać szerokim łukiem, ale jak narazie zawsze dobrze trafiałem. Jednak tutaj przy 30 letniej czesci mechanicznej obawiam sie, ze rozsądek i szczęście moga nie wystarczyć. Oczywiście w dłuższej perspektywie.

Cały czas przeglądam i niby cos jest, ale albo za daleko, albo cos nie pasuje.
Fajnie by było miec mocniejszy silnik, bo jakos w te 60km nie wierze;) Jest nawet taki biały Samurai z silnikiem od Omegi, ale kosztuje wiecej niż sobie założyłem. Mi chyba, ze powiecie, ze jest turbo miazga, to moze cis dozbieram;)

http://allegro.pl/suzuki-samurai-2-0-11 ... 83873.html

Ten z pługiem tez jest ok. Tylko ten pług jest mi potrzebny jak tirówie majtki. Jak ktoś jest na nogi chętny to możemy ubić interes;D

pawel abramczyk
Chodzi o to, ze z tych swoich gratów gość moze poskładać kompletny samochod? 416 to silnik 1,6? Zastanowię sie nad tym, dzieki!

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt gru 29, 2015 8:43 am

tak może poskładać Ci samochód ,
a 4.10 , 4.13 , 4.16 to przełożenia w reduktorach , przepraszam nie wstawiłem kropków

jak będziesz chciał to wsadzi Ci do niego silnik od scorpio V6 150 kucy

TYLKO PO CO
1,3 na reduktorze 4.10 daje sobie rade , przerób na sprężynę
pamiętaj im bardziej zmotane auto tym więcej kłopotów , kup w miarę nie zjedzonego orginała załóż reduktor 4.10 ,
jak już nauczysz się jeździć to wtedy zaszalej
silnik zmienić na 1,3 z ignisa 100 koni ale do tego potrzebna skrzynia od jimnka ubieranie się w stary silnik 1,6 bez sensu

ale im więcej motania tym więcej kasy utopionej a na końcu okazuje się że jedzie gorzej niż orginał

ale przy tym budżecie co masz to raczej pozostaniesz przy orginale , do tych 6 tys dolicz opony ok 1200 zł + felgi kolejne 8 stówek

:)17

no i tak wygląda zabawa w off road ale i tak wychodzi znacznie taniej niż użytkowanie parcha gdzie komplet opon kosztuje 3,5 - 4 tys a gdzie reszta :)20

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » wt gru 29, 2015 12:15 pm

zgadza się , reduktor z większym przełożeniem, jak od np 410-ki i zabawa w terenie wchodzi na inny poziom.

Mnie wkrótce czeka taka zabawa z jimnym.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt gru 29, 2015 5:22 pm

no nie rozpędzaj się tak z jimkiem bo to nie samuraj i motanie wymaga przejścia na inny poziom mentalny :)17

przełożenia do reduktora wychodzą porównywalnie jak w przypadku motania 4.10 czy 4.16 , części z UK ,

można zaszaleć i wsadzić do mostów 4,3 z rocznika po 2005 , to najtańsza opcja motania jimka :wink:

można oczywiście zaszaleć i zainstalować mosty z toytoja 4,875 z disla
Ostatnio zmieniony śr gru 30, 2015 12:28 pm przez pawel abramczyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » wt gru 29, 2015 10:24 pm

jimka nie będe już dłubał do katowania na rajdach, no może klasa grillowa :)
Kręgosłup juz niestety ciężko reaguje na kompresje.

Chcę sobie zmotac coś w stylu "mikrowyprawówki" radzącej sobie tam gdzie troche trudniej. Tak więc po kolei

Ale my tu gadu gadu o pierdołach a zachwaszczamy koledze temat :)

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » śr gru 30, 2015 8:03 am

kolega się pewnie wycofa na kolejne dwa lata jak poprzednio

:)13

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » śr gru 30, 2015 8:17 am

a skoro tak to czemu nie :)

Zaciekawiłes mnie tymi przełożeniami w mostach:
czyli bebechy podpasują bez większych problemów?

jestem wlascicielem kibelka od 2 tygodni, trafil mi się niejako zupełnie z przypadku w dobrej cenie - praktycznie jak za przyzwoitego samczyka. No i wszyskie moje trzy dziewczyny jak go zaobaczyły tak nie było mowy i niczym innym (gejowski złoty metalik :oops: )

co do sj i pajero to jakies pojęcie mam, ale tego sie musze nauczyć.

Na razie +2 cale są i trochę za duże BFG MT (50% mięsa jeszcze).

Na razie zestaw startowy i weryfikacja.

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » śr gru 30, 2015 9:03 am

powiedzmy że prawie pasuje , do tyłu wchodzi bez problemu z przodu trzeba lekko podszlifować , całe kompletne gruchy z w dobrym stanie to koszt ok 1800 zł + robocizna

w UK są przełożenia do reduktora od 400 funciaków ,

zanim zaczniesz jeździć w terenie tym autem to zakup sobie osłonę reduktora , są na miejscu np . u www.janpol4x4.pl
jak zaglądniesz pod spód to zobaczysz że wystaje tam taka wtyczka którą łatwo urwać , jeśli jeździsz w terenie gdzie są kamienie , to osłony mocowań wahaczy , oraz ślizgi do tylnych amortyzatorów łatwo zdjąć je z mocowania , możesz oczywiście założyć sprzęgiełka z samuraja manualne - skończy się problem z podciśnieniami który jest lekko irytujący

więcej doczytasz w wątku o motaniu jimka

pawlik.wrc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pawlik.wrc » śr gru 30, 2015 9:24 am

pawel abramczyk ze niby ja się wycofam? nie chu chu :D Nawet dyskusja o motaniu Jimniaka jest spoko, bo też mi się one podobają, więc może kiedyś się przesiądę.

Co do silnika ze Scorpio, może i za duzo na poczatek, ale przyanjmniej jak się gdzies wbije i nie bede mogl wyjechac, to sobie chociaz V6 poslucham :D :D :D :D
Na Parcha może przyjdzie kiedyś czas, na razie będzie resorak!

Pomysł ze składaniem fury jest niezły. Jeśli w najbliższym czasie nic nie kupię to się do Ciebie odezwę. Z 5-6k + 2k za opony i koła robi się 7-8k, więc wstrzymajmy się jeszcze!

A standardowo w 1,3 jakie było przełożenie?

BooBoo złoty metalik jest na propsie :lol: Na bank go po kolorze na allegro wyszukiwałeś :D

Zaraz kumpel jedzie mi sprawdzić to cudo:
http://olx.pl/oferta/suzuki-samurai-CID5-IDd56qF.html

Podobno, rama zdrowa i zakonserwowana buda też. Wszystko działa, do wymiany (właściwie do wrzucenia, bo wyciągnął do drugiej fury, ale ma go założyć na czas jazdy próbnej) przedni wał i przekaźnik w wyciągarce. Stoi teraz na 30" simexach. Zobaczymy co to jest warte. Co prawda miał być wtrysk, ale cóż :D

W mojej okolicy jest jeszcze ten:
http://olx.pl/oferta/suzuki-samurai-199 ... aCqjz.html

Też wygląda ciekawie.

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » śr gru 30, 2015 10:03 am

pawel abramczyk pisze:no nie rozpędzaj się tak z jimkiem bo to nie samuraj i motanie wymaga przejścia na inny poziom mentalny :)17

przełożenia do reduktora wychodzą porównywalnie jak w przypadku motania 4.10 czy 4.16 , części z UK ,

można zaszaleć i wsadzić do mostów 4,3 z rocznika po 2005 , to najtańsza opcja motania jimka :wink:

można oczywiście zaszaleć i zainstalować mosty z toytoja 4,628 z disla
a z jakiej toyot to przełożenie bo jakoś nie kojarzę a szczególnie diesla
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » śr gru 30, 2015 12:27 pm

przepraszam wkradł się czeski błąd 4,875 :oops:

już poprawiam

:)13

co dźwięku silnika to masz rację , V6 pięknie pracują , w dodge mam V6 205 kucy no jak by takie cosik zainstalować w jimku

mogło by być ciekawie :)21

pawlik.wrc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pawlik.wrc » śr gru 30, 2015 1:03 pm

Ja w Maździe mam 3,7 V6 277 KM i 360 nm. To to dopiero by robiło bałagan na szosie :)21

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » śr gru 30, 2015 6:08 pm

"BooBoo złoty metalik jest na propsie :lol: Na bank go po kolorze na allegro wyszukiwałeś :D"

Sięcholerciawydałokurwde!

Niestety do pełnej gejozy brakuje klimy i alumniaków :cry:

A nawiązując do v6 - kto nie slyszał 2 zaworowego visixa mitsubishi o porażającej mocy 145 karabinów maszynowych (km) ten nic nie słyszał :)

Co jak co ale moment obrotowy i jego dostępnąśc to była naprawdę piekna rzecz w pajeraku. Cala reszta posiadała , powiedzmy drobne wady :D

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » śr gru 30, 2015 10:32 pm

pawlik.wrc pisze:W mojej okolicy jest jeszcze ten:
http://olx.pl/oferta/suzuki-samurai-199 ... aCqjz.html

Też wygląda ciekawie.
Rozbawiły mnie te lampki z żuka :lol:
Dzika Koza

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw gru 31, 2015 12:20 pm

Jaky je wy...ć to powstal by calkiem ladny woz.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

pawlik.wrc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pawlik.wrc » czw gru 31, 2015 8:44 pm

No i stało się :D :D :D :D

Kupiłem tego z Głogowa:) Jest prze, wiec po Nowym Roku musze ogarnąć kilka drobnostek, zakładam "eLkę" na dach i ogień :)11 na poligon :)21

P.S. Moze ma ktoś zbędny przedni wał na sruby 8 w dobrym stanie ??

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » czw gru 31, 2015 8:55 pm

brawo :)2

a już myślałem że się wycofasz na kolejne dwa lata :)21

pawlik.wrc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pawlik.wrc » czw gru 31, 2015 9:49 pm

Mogliśmy sie założyć :D

Tylko nie czaje sformułowania "kolejne dwa lata"? Przecież ja tu debiutuje 8)

Na dniach przedstawię Wam mojego potworka.
Zastanawiam sie, czy nie pomotać go na wzór BooBoowego Jima: złoty metalik, aluski itp :D

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » pt sty 01, 2016 12:40 pm

wyoblić na krawędziach :)

pawlik.wrc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pawlik.wrc » śr sty 13, 2016 1:53 pm

No dobra, chwilę mi zajęło ogarnięcie się, ale mogę Wam już przedstawić mojego potworka:)

Obrazek

Kupiłem go bez przedniego wału, za to z drugim silnikiem, dodatkowymi przekaźnikami do wyciągarki i jeszcze jakimiś tam gratami.

Rama i buda są zdrowe, a rama dodatkowo zakonserwowana, jest pospawana klatka, zawiecha przerobiona na sprężyny, opony kopia simex w dobrym stanie, wyciągarka, mocniejszy reduktor i doładowanie elpidżi:)

Do wymiany był akumulator, łożyska na alternatorze no i trzeba było dołożyć ten przedni wał.

Przywieźliśmy to to na lawecie i się zaczęło :)21 W sobotę dłubałem od 8 do 15, żona zła, ale co tam, w niedzielę trzeba wyjechać:)

Okazało się jednak, że zadek nie mieścił mi się w kuble, więc musiałem go wywalić. Na szczęście kolega chciał kupić kubeł, więc zrobiliśmy szybką wymiankę i teraz mogę już siedzieć jak na tronie:)

Kupiłem wał, myślałem, że cena okazyjna, ale wyszło, że to wał od sj 410:) Zamówiłem drugi, a tamten (a właściwie tamte, bo dostałem przedni i tylny) muszę sprzedać. Tak więc z niedzieli nici... :)11

No to myślę sobie, w niedziele przyprowadzę pod dom, w tygodniu po pracy coś tam podłubię. No i znów dupa, bo po drodze ukręciło piastę, w wyniku czego ja pojechałem z autem w prawo, a koło w lewo :D

Na szczęście we wspomnianą sobotę kumpel wymieniał piastę u siebie i miał tą starą. Także szybki pit stop, wymiana piasty na drodze na hi lifcie i powrót na kołach do warsztatu.

Graty już zamówiłem, mam nadzieję, że dojdą do piątku, więc plan na kolejną sobotę to składanie potworka i niedzielna jazda :)21 :)21 :)21 :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”