pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
- apede
-
- Kontaktowanie:
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Może dokopał się na działceBlackbear pisze:O takich rzeczach nie mówi się głośno :pmiki_mi2 pisze:Słowo klucz : Dostęp do ropy

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
-
-
- Kontaktowanie:
U nas to co najwyżej gaz z łupkówapede pisze:Może dokopał się na działceBlackbear pisze:O takich rzeczach nie mówi się głośno :pmiki_mi2 pisze:Słowo klucz : Dostęp do ropy![]()

k260
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Czy da radę jakoś łatwo i efektywnie wyczyścić filtr paliwa? Nie tak dawno wymienialem i już przedwczoraj na nowy musiałem wymieniać 

Było Pajero, jest Galant
Może masz syf w zbiorniku?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
-
-
Nie chcę Cię martwić ale skoro tak szybko się brudzi to znak że zbiornik się rozkłada od wewnątrz.
A to może zaboleć finansowo.
A to może zaboleć finansowo.
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Rozebralem to ustrojstwo. Za podświetlenie tarczy wysokosciomierza i cykorkulki odpowiada żarówka 3,2W. Za podświetlenie kompasu LCD odpowiada mała żaroweczka w oprawce i z gumką. Będzie problem chyba ja znaleść...jradek pisze:Fakt, sorry, moj blad, wisokosciomierz mam analogowy i jie ma zarowki. Kompas ma wlasne podswietlenie, ale bardzo slabe.

Co do filtra. Najwyraźniej mam syf w zbiorniku. Czarna maź na dnie. Będę czyscił. Niemniej jednak da się odratować filtr paliwa?

Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2016 8:31 pm przez Blackbear, łącznie zmieniany 1 raz.
Było Pajero, jest Galant
Podmien z podobna, a moze zamow w mitsu...
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Będzie kombinowanie, bo to jakaś autorska żarówka mitsu, przynajmniej oprawka. Pomoże elektronik może, albo ASO. Drugie wyjście tanie nie będziejradek pisze:Podmien z podobna, a moze zamow w mitsu...

Było Pajero, jest Galant
Zaproponuja Ci caly licznik z Belgii z magazynu centralnego za 1739 pln.
Wiem to bo kiedys chcialem zamowic uszczelke.

- Blackbear
- Kontaktowanie:
Haha! Dobre. Carmont może poratuje, napisałem do nich.jradek pisze:Zaproponuja Ci caly licznik z Belgii z magazynu centralnego za 1739 pln.
![]()
Przypomina mi się jak okap fabera rodzicom w kuchni się spitolił. Zwarcie było na płytce sterującej z przyciskami, spaliła się. Serwis zażądał 250zl za nową płytkę i pół miesiąca czekania. Hehe... Lokalny elektronik wziął 5zł za polutowanie kabelkòw po ścieżkach

Było Pajero, jest Galant
Uszczelka szyberdachu, genetalnie 2 metry gumy z usztywnieniem, zamazylo mi sie aby miec nowa, cena?
1369, czy jakos tak.
1369, czy jakos tak.
Wez sobie zmotaj tam diode i bedziesz mial spokoj. Po co sobie zycie utrudniac.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
-
-
Daj zdjęcie tej żarówki i oprawki na kartce papieru albo linijce/metrówce, bo kupiłem kiedyś kilkadziesiąt malutkich żaróweczek służących do podświetlania przycisków.
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Taka żarówkaMarcingalloper pisze:Daj zdjęcie tej żarówki i oprawki na kartce papieru albo linijce/metrówce, bo kupiłem kiedyś kilkadziesiąt malutkich żaróweczek służących do podświetlania przycisków.

Było Pajero, jest Galant
-
-
No dobra, a próbowałeś ją wyjąć
.
Jeśli wyciągniesz i będą dwa wąsy metalowe do owinięcia na cokolik to będę miał takie żarówki.
Jutro podjadę i je wezmę, to zrobię zdjęcia a Ty weź wyciągnij ją z cokolika.

Jeśli wyciągniesz i będą dwa wąsy metalowe do owinięcia na cokolik to będę miał takie żarówki.
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Jest płaska całkowicie u dołu. Dwa druciki wystają, ale wyciągając urwałem. Najlepiej byłoby żarówkę z oprawka co by się nie pierdzielićMarcingalloper pisze:No dobra, a próbowałeś ją wyjąć.

Było Pajero, jest Galant
-
-
Coś mi się wydaje że dupa będzie.
W Twoim przypadku wymienia się raczej cały cokolik włącznie z diodą bo to raczej nie jest żarówka. Coś podobnego jest w Galloperze w podświetlaniu przycisku sterowania szyb i wygląda tak:

Ja myślałem że tam będziesz miał tzw. mikro żarówkę jak są w przyciskach podświetlanych. Wtedy idzie to wymienić bo jedyne co trzyma żarówkę to metalowe wąsy, którymi się owija cokolik i one stanowią przejście prądu.
Takich żarówek mam kilka i coś byśmy dopasowali a z diodą jest jeszcze ten myk że ona tam raczej dostaje tylko coś koło 3V a nie tyle ile w instalacji czyli 12-14V. Możesz to sprawdzić miernikiem.
Takie żarówki jak ta najmniejsza mam, są ciężko dostępne i ja kilka zamówiłem z serwisu Forda chyba bo są takie same a koszt za sztukę to ponad 3zł. Tak one wyglądają:

Pierwsza z lewej to mikro żarówka i ma ona wymiar ok. 3mmX7mm. Dla porównania leży koło niej żarówka mini o wymiarach ok.4,5mmX9mm i obie są żarówkami bez trzonkowymi. Następna to typowa licznikowa żarówka W1,2W na trzonku 4,8mm (czyli do cokołu T5), następna to też typowa np. podświetlenia tablicy W5W na trzonku 9,8mm (czyli do cokołu T10). Każda z żarówek występuje w kilku różnych mocach i barwach świecenia.
Popatrz jeszcze u siebie ile tam masz V na zasileniu żarówki i czy można będzie wlutować inną. Jeśli tak to kilka ich mam i zawsze coś się dopasuje

W Twoim przypadku wymienia się raczej cały cokolik włącznie z diodą bo to raczej nie jest żarówka. Coś podobnego jest w Galloperze w podświetlaniu przycisku sterowania szyb i wygląda tak:

Ja myślałem że tam będziesz miał tzw. mikro żarówkę jak są w przyciskach podświetlanych. Wtedy idzie to wymienić bo jedyne co trzyma żarówkę to metalowe wąsy, którymi się owija cokolik i one stanowią przejście prądu.
Takich żarówek mam kilka i coś byśmy dopasowali a z diodą jest jeszcze ten myk że ona tam raczej dostaje tylko coś koło 3V a nie tyle ile w instalacji czyli 12-14V. Możesz to sprawdzić miernikiem.
Takie żarówki jak ta najmniejsza mam, są ciężko dostępne i ja kilka zamówiłem z serwisu Forda chyba bo są takie same a koszt za sztukę to ponad 3zł. Tak one wyglądają:

Pierwsza z lewej to mikro żarówka i ma ona wymiar ok. 3mmX7mm. Dla porównania leży koło niej żarówka mini o wymiarach ok.4,5mmX9mm i obie są żarówkami bez trzonkowymi. Następna to typowa licznikowa żarówka W1,2W na trzonku 4,8mm (czyli do cokołu T5), następna to też typowa np. podświetlenia tablicy W5W na trzonku 9,8mm (czyli do cokołu T10). Każda z żarówek występuje w kilku różnych mocach i barwach świecenia.
Popatrz jeszcze u siebie ile tam masz V na zasileniu żarówki i czy można będzie wlutować inną. Jeśli tak to kilka ich mam i zawsze coś się dopasuje

- Blackbear
- Kontaktowanie:
Ta żarówka o której mówimy to jest właśnie 4,5x9mm. Żarówka, nie dioda. Do zegarów to są w czarnej oprawie toshiba v2, czyba właśnie te w1,2w i też by mi się przydały na zapas 

Było Pajero, jest Galant
-
-
Tych większych z wąsami mam tylko dwie, jak chcesz to mogę je wysłać jak Ci pasują.
Tych mniejszych też z wąsami mam w różnych kolorach kilkadziesiąt.
Żarówki W1,2W to są T5 i w różnych mocach (od 1 do 3W) kupisz na każdym jednym CPN-ie czy sklepie moto tak samo tak W5W, czyli T10 i są one od 1,5W do chyba 5W.
Daj mi dane na PW to albo jutro, albo w poniedziałek wyślę.
Tych mniejszych też z wąsami mam w różnych kolorach kilkadziesiąt.
Żarówki W1,2W to są T5 i w różnych mocach (od 1 do 3W) kupisz na każdym jednym CPN-ie czy sklepie moto tak samo tak W5W, czyli T10 i są one od 1,5W do chyba 5W.
Daj mi dane na PW to albo jutro, albo w poniedziałek wyślę.
-
-
Czy reduktor od samochodu na Pb pasuje do diesla 

I tak i nieMarcingalloper pisze:Czy reduktor od samochodu na Pb pasuje do diesla

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
-
-
Kabal pisze:I tak i nieMarcingalloper pisze:Czy reduktor od samochodu na Pb pasuje do diesla2,5 i 3,0 oraz 2,8 i 3,5 to niejako pary jeśli chodzi o skrzynie. Reduktor jest pochodną onych. Anglik ma odwrotnie wajchy.
Dzięki

- Blackbear
- Kontaktowanie:
Czy istnieją takie okrągłe halogeny ledowe (na bullbara) z funkcją do jazdy dziennej? Homologację, natężenie i takie tam...
Tak mnie się coś ubzdurało i ciekaw jestem
Tak mnie się coś ubzdurało i ciekaw jestem

Było Pajero, jest Galant
W sensie male - to tak, ale chyba nie o to pytasz.